Ciszterci rendi katolikus gimnázium, Eger, 1879
I. A BOR VEGYTANILAG TEKINTVE. I. A bor nem pusztán az ég ajándéka, vagy a természet terménye, hanem a mesterség, és pedig a legrégibb mesterség terméke is az egyszersmind. A természet csak az erjedhető anyagot szolgáltatja, a mesterség rejtélyes utakon változtatja azt át a legkedvesebb itallá. Bizonynyal nagy érdekűnek kell lenni, tanulmányozni azon lefolyási rendet, mely szerint ez a csodaszerű változás létrejö. Tehát a természetnek a maga működéseit be kell végeznie, a nedvnek a sutából le kell folynia, mielőtt a mesterség, és ez a mesterség nem más, mint a vegyészet, a működését megkezdheti. De épen azért a borkészítés folyamát meg nem érthetjük, ha előbb arról, mit a természet nyújt, szoros ismeretet nem szerzünk. A zavaros szőlőnedv alkatrészei, miként azokat a természet készen nyújtja, valamely általános táblázatban, sem vegyészeti jellemek, sem mennyiségi viszonyaik tekintetében össze nem állíthatók. A növényélet egy terméke sem oly érzékeny a külvilág behatásaira, egy sem oly gyengéd, de épen azért egy sem oly változékony, oly sokféle, végre egy sem oly alkalmas s oly hálás, nemesbitő emberi művelésre, mint a szőlő. A talaj vegyminősége, porhanyóssága, vagy szilárdsága, a község csapadékai iránt való magatartása, a jég szárazsága, vagy nedvessége, a hőmérsék változása, a napsugarak iránya s maga a napfény hatályossága, mindez félreismerhetlenül kinyomatik az érett szőlőgerezd izében és zamatjában. A talaj vegyminősége döntő befolyását a bor minőségére hébe-korba kétségbe hozták. Felhozták, hogy kitűnő jóságú borok, habár valamenynyire különböző zamatúak is, igen különböző talajokon teremnek, hogy Burgund és Champagne legjobb borai agyagos földön, a Hermitage gránit-, és a legjobb rajnai borok elporhadt pala-talajról, az egri egedi kavicsok, vas- oxyd és oxydul, mész-oxyd, márga körül szüretnek. De feledék, hogy egyfelől a látszólag igen különböző földnemekben mégis egyenlő főalkatrészek fordulnak elő, s hogy másfelül szervetlen trágyák által a föld alkatrészeinek összetétele lényegesen megváltoztatható, s ami hiányzik, kipótolható. De hogy a talaj jelentőségét teljes fényében előtüntessem, csak azon szerepre kell mutatnom, melyet a szőlőtő egyes szervetlen alkatrészei, melyeket az nyilván csak a talajból vehet, játszanak. Mindenkor