Élelmiszervizsgálati Közlemények 32. (1986)
1986 / 1. szám
Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények 1985. évi XXXI. kötetéről 1985-ben a folyóirat XXXI. kötete jelent meg 4 füzetben összesen 256 oldalon. A folyóirat hasábjain összesen 23 közleményt adtunk közre, melyek közül 17 alapvetően élelmiszervizsgálati témájú. A szerzők megoszlása munkahely szerint: MÉM ellenőrző intézetek ........................................................................ 39,1% Kutatóintézetek, más tárcához tartozó ellenőrző intézmények ........ 17,4% Oktatási intézmények, egyetemek, főiskolák ....................................... 44,5% A megoszlásból kitűnik, hogy a MÉM ellenőrző intézetek részaránya az elmúlt évekéhez hasonló, továbbra is alacsony a kutatóintézetek ilyen irányú publikációs tevékenysége, ugyanakkor emelkedett az egyetemek, főiskolák publikációinak száma. Amennyire örvendetes ez utóbbi tendencia, annyira elgondolkoztató az ipari laboratóriumok publikációs tevékenységének csaknem teljes hiánya az 1985. évben. Különösen a késztermék- és gyártásközi ellenőrzéshez elengedhetetlenül szükséges gyorsmódszerek, valamint az ellenőrzési munkát segítő más eljárások közlése területén várható el a nagyobb publikációs aktivitás az ipari szakemberek részéről. A jelenlegi helyzetet ismerve az is előrelépést jelentene, ha az ipari szakemberek a kutató vagy oktatási intézmények munkatársaival közösen publikálnának, mert az jelezné a megbízásos módszerfejlesztő munka hasznosulását. A széles szakmai közönség tájékoztatását szolgálja az élelmiszerek minőségének 1984. évi alakulását és a hatósági ellenőrzések tapasztalatait ismertető közlemény (1). Az izoszörp mikrobiológiai minőségének alakulásával foglalkozik egy közlemény (2). A kubai grapefruitlevek minősítésének kérdéseit két közlemény taglalja, melyekben általánosítható számítási módok is szerepelnek (3, 4). Több közlemény foglalkozik egyes élelmiszerösszetevők vizsgálati módszereinek továbbfejlesztésével, illetve valamilyen behatás következtében fellépő változásával, így a hidegen tárolt joghurt egyes illékony aromakomponensei mennyiségének változását mutatja be egy közlemény (5). A Linolac tápszer Contiflo automatikus analizátorral meghatározott triptofántartalmának hőkezelés hatására bekövetkezett változását ismerteti egy másik dolgozat (6). Élelmiszerek cukortartalmának a rézredukció alapján kidolgozott módszerét mutatja be egy közlemény (7). Ebbe a csoportba sorolható a cisztein-meghatározási módszerek elemzését tartalmazó közlemény (8), valamint a közétkeztetésből származó étrendek rost összetevőinek vizsgálati eredményeit ismertető dolgozat (9). Egyre jelentősebb helyet kap az élelmiszerek megítélésében a káros anyagok és — bizonyos értelemben — az adalékanyagok jelenléte és az ehhez szükséges analitikai metodika.