Élet és Tudomány, 2019. július-december (74. évfolyam, 27-52. szám)

2019-07-05 / 27. szám

Mesterséges emlékek Mesterséges emlékekről több­nyire a tudományos fantaszti­kumban hallhattunk, viszont néhány éve az idegtudósok is komolyan foglalkoznak a témával. Egy emléket akkor nevezhetünk mesterségesnek, ha az nem kötődik semmi­lyen valóban átélt eseményhez. Ennek a kritériumnak eddig még nem sikerült megfelelni, a releváns vizsgálatok többnyire a jutalmazó rendszerhez tartozó agyterületek ingerlésével érték el, hogy egy tény­legesen megtapasztalt helyszínhez vagy objektumhoz a kísérleti ál­latok pozitív vagy negatív értéket társítsanak és így felkeressék vagy elkerüljék azokat (az állatkísérletek­ben ezek a viselkedéses tendenciák a leglátványosabb megnyilvánulásai az emlékezetnek). Egy igazi mestersé­ges emlékhez az kell, hogy az ingerrel (hely, tárgy, vagy akár egy illat) való találkozást is az agy működésének mesterséges befolyásolásával helyet­tesítsék. Egy kanadai kutatócsoport ezzel a stratégiával valóban mester­séges emléket állított elő egerekben, eredményeiket a Nature Neuroscience júniusi számában publikálták. A kutatóknak olyan ingert kellett választaniuk, amelyiket teljes egészé­ben reprodukálni tudják a megfelelő idegsejtek ingerlésével. Ez egyelőre csakis a szaglórendszerben képzelhető el. A szaglás során a különböző vegyü­­letek különböző receptorfehérjékhez kötve képesek jelet produkálni az idegrendszerben. A szaglórendszerhez tartozó receptorsejtek (a szaglóhámban elhelyezkedő neuronok) csupán egyet­len típusú receptorfehérjét fejez­nek ki. Az azonos receptorfehérjéket hordozó receptorsejtek egyetlen glomerulushoz továbbítják a jele­ket, így tehát az egyes glomerulusok specifikus receptorfehérjékhez köt­hetők. A receptorfehérjék és így a glomerulusok különböző kombinációi kódolják a különböző szagokat és sze­rencsére vannak olyan illatanyagok, amelyeket csak 1-2 receptorfehérje köt meg. Ilyen például az acetofenon, amely minden egérben ugyanazt az egy glomerulust aktiválja. A kutatók olyan génmódosított egereket használ­tak, amelyekben ezen receptorfehérje kifejeződése egyúttal egy fényérzé­keny ioncsatorna kifejeződését okoz­ta, így tehát az acetofenonra érzé­keny glomerulusok fényingerelhetők voltak és az acetofenon által kiváltott neurális aktivitás reprodukálható volt ezekben az állatokban. Ezzel egyidejűleg a jutalmazó rend­szert kellett befolyásolni, hogy a szag­hoz értéket is kössenek az állatok, ami már a viselkedésben is megnyilvá­nulhat. Korábbi eredmények alapján ismert volt, hogy a középagy egyes sejtcsoportjainak ingerlése averziót, illetve preferenciát vált ki az ingerlés során észlelt dolgok iránt. A kanadai kutatók ebben a vizsgálatban is ezeket a középagyi sejtcsoportokat ingerelték a szaglórendszer mesterséges aktiválá­sa mellett. Ehhez vírusok segítségével juttattak fényérzékeny ioncsatornákat a megfelelő sejtekbe. A szaglórend­szer és a jutalmazó rendszer egyidejű ingerlése ugyanazt a hatást fejtette ki, mint az acetofenon áramütéssel, illetve cukoroldattal való társítá­sa: az egerek elkerülték, vagy épp preferálták a ketrec azon részét, ahol érezni lehetett az acetofenon szagát. A kutatók tehát mester­séges emléket hoztak létre az acetofenonnal kapcsolatban olyan egerekben, amelyek korábban még nem találkoztak a vegyülettel. Ezek után megvizsgálták, hogy az eljárás által okozott neurofiziológiai változások mennyire hasonlítanak a tényleges tanítás által kiváltott változásokhoz. Először a c-Fos fe­hérje eloszlását vizsgálták a tény­legesen és a mesterségesen tanított egerek agyában, de nem találtak je­lentős eltérést a két csoport között. A c-Fos eloszlásából következtetni lehet az idegsejtek korábbi műkö­désére, mivel ez a fehérje az idegsej­tek aktivációjának hatására kezd át­íródni. Ezután az anygdala gátlásának hatását is megfigyelték. Ez normálisan megakadályozza a tanulást és a mester­séges ingerléssel tanított állatok eseté­ben is ilyen hatása volt. A kutatók tehát sikeresen állítottak elő mesterséges emléket egereknél az agy ingerlésével, ami feltehetőleg a valódi tanuláshoz szükséges mecha­nizmusok révén vezetett az emlék kialakulásához. Érdekes belegondol­ni, mire lenne használható a mes­terséges emlékek létrehozása. Me­hetnénk a Marsra nyaralni, mint az Emlékmás című filmben vagy ettől hasznosabb dolgok is felmerülnének? Reichardt Richárd Harc a sereghernyóseregek ellen A történelem során már sok­szor előfordult, hogy apró élő­lények döbbenetes tömegei még a leghatalmasabb nemzeteket is ledöntötték lábukról. A kórokozók és kártevők ereje nem az egyedek képességeiben rejlik, hanem soka­ságukban, ahogy hadosztályaik kér­lelhetetlenül végigvonulnak a tájon, és elpusztítanak minden újukba ke­rülő, ellenük védekezni nem képes áldozatot. A katonai invázióra utaló hason­latok talán egyetlen más esetben sem olyan helyénvalók, mint azzal a növényi kártevővel kapcsolatban, amelynek már neve is a háborúra utal: ez az őszi sereghernyó (angolul: A szaglórendszer működésének vázlata. Élet és Tudomány ■ 2019/27 ■ 835 A TUDOMÁNY ÚJ EREDMÉNYEI

Next