Élet és Irodalom, 1977. január-június (21. évfolyam, 1-26. szám)

1977-03-05 / 10. szám - Josef Jankovic: Terv • kép • (Csehszlovákia) (7. oldal) - (iszlai): Silabizáló tájékoztatás tollforgatóknak • A Magyar Irodalomtörténeti Társaság és a Magyar Nyelvtudományi Társaság közös vitája (7. oldal) - Hernádi Miklós: Szagos bonyodalmak • interjú | Munka közben • Kolta Rezső és Mayer Károly a Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalat vegyészmérnökei (7. oldal)

Silabizáló tájékoztatás tollforgatóknak A kötőjel volt a főszereplője a Magyar Irodalomtörténeti Társaság és a Magyar Nyelvtudományi Tár­saság közös vitájának, melyet feb­ruár 24-én, Tolnai Gábor elnökle­tével tartottak az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarán. A népes hallgatóság előtt Tompa József, a nemrég megjelent Anya­nyelvi olvasókönyv szerzője tartott előadást. A mai magyar szépiro­dalom, a kritika, valamint az esszé- és tanulmányi stílus egyetlen fel­tűnő jelenségéről beszélt. Elemezte azokat a kötőjellel egybevont, laza és alkalmi mellérendeléses szó­­kapcsolatokat, amelyek az utóbbi húsz-harminc évben mind gyako­ribbá váltak és mindinkább elter­jedtek — vagy elharapóztak? — írott nyelvünkben. Az értelmiségi szó­használatban néha már köznyelvi jelenségként is felbukkannnak. Mi­lyen jellegűek ezek az — állandó szóösszetételekké egybe nem álló — alkalmi mellérendelések? Miért kell rájuk az újságíróknak, tanul­mányszerzőknek, de a szépíróknak is figyelniük? Lássunk néhány — más-más ter­mészetű — példát Tompa József gyűjteményéből. Szépiróktól: „né­pét hordja-viszi a­ lift;­ locsogva— interféráivá terjednek szét a hullá­mok; alig bírom továbbvinni-von­­szolni a terhet” Mutatványok kri­tikákból: „annyira-annyiban", „At­most”, „bíráló-nevelő”, „szemérme­­tes-művészi”, „gondolati-lelki” és így tovább. Szemelvények tanul­mányokból, értekezésekből: „szel­lemi-stilisztikai” kérdés, „történe­lem fölötti-alatti” költészet, „tudó­­sunk-akadémikusnak tűnődő-kér­dező” nyilatkozata, „műszaki-tech­nikai” haladás, vagy éppen „zöld­ség-gyümölcs” kereskedelem... Gyűjtött példáit a nyelvész­­professzor előfordulásuk növekvő számadataival is kiegészítette. Be­bizonyította: ezek a megszerkesz­­tetlen — hol érzékletes, hol szó­­szaporító — összetételek 1951 és 1976 között nemcsak az újságnyelv­­ben, a társadalomtudományi közle­ményekben terjedtek mértéktele­nül, de jónéhány írónál, sőt még a nyelvészeti tárgyú cikkekben is a korábbiak háromszorosára, négy­szeresére szaporodtak. Tompa József és a felkért hozzá­szóló, Kolozsvári Grandpierre Emil nem érezte magát hivatottnak arra, hogy egyértelműen elítélje vagy kárhoztassa újabb nyelvi fejlődé­­sünknek ezt a lépten-nyomon, sőt derűre-borúra tapasztalható jelen­ségét Ha az alkalmi melléren­deléseknek szemléltető, ábrázolási funkciójuk van — mint a legtöbb kiragadott írói példa esetében —, akkor gazdagítják nyelvünket Ahol azonban a kötőjeles szókap­csolások áradata a fogalmazók tu­datosságának hiányáról, gondolko­dási restségükről, mondanivalójuk tisztázatlanságáról, kifejezőkészsé­gük primitívségéről árulkodik, ott a szakemberek és a nyelvművelés iránt érdeklődők kötelességüknek kell hogy tartsák a föllépést a su­taságokkal, a felületességgel szem­ben, mert ez mindig nehezíti a köz­lendő világos megértését A tollforgatók számára igen ér­dekes beszámoló, amit Tompa József „silabizáló tájékoztatásnak” nevezett, nem sokáig marad kéz­iratban. Ezt is — és a hozzá kap­csolódó, vagy vele vitázó cikkeket — még a tavaszon közzéteszi a Ma­­gyar Nyelvőr. (iszlai) végén, már a blokád idején, sike­rült kirepülnöm Moszkvába.” Ennyi a szűkszavú önéletrajzi adat. És a versek? Az első ágyúlövés Leningrádra: ... pokol­forrón, szárazon röppent közömbös szárnyakon, nem hitte el a fül... Hozta — míg nőtt, terjeszkedett — fiam felé a végzetet kérlelhetetlenül. Aztán az ellenséges repülők: Zenitről halálmadár tekint rád. Ki segít meg, ki vált meg, Leningrád? „1944 májusáig Taskentben él­tem, szomjasan hallgattam a híre­ket Leningrádról, a frontról.” És közben — atavisztikus „ráismerés” Ázsiára, anyai őseinek földjére. Nem jártam hétszáz éve itt. Azóta minden változatlan. ... A régi és fekete boltja, a régi altatódalok. Furcsa, babonákkal teli világgá színezi át ezt a földet költő­ kép­zelete és elhagyatottsága. Hálóját a magány lendíti, rámveti, tükörbéli húgom nem tud segíteni. Fekete macska les évszázadok szemével . . . És a béke erővel visszaálmodott képei. Nem ma van ez: ez a távoli élet, ez­ az Aranykor, a földre letévedt, elnémítja a fegyvereket, és találkozom újra veled. „1944 májusában visszatértem a tavaszi Moszkvába, már boldog reményekkel és a közeli győzelem várakozásával tele.” Aztán június­ban vissza, haza, ... a kongó házba, ahonnan zilált, megperzselt szárnyú versek szétsuhantak. Még el kell siratnia a halotta­kat. Már csillagok közt mind a drága lelkek. Már sírhatok. Senkit se veszthetek ... ... Függesztettek itt annyi hegedűt már fűzfákra! Lesz enyémnek is hely itt... Nézem, mint aki üdvözítő hírt vár, a gyér eső napfényes gyöngyeit. De már a győzelem „megkésett tavaszát” ünnepli. A győzelem nagy napja fellobog már, halovány ködből égve sugaraz. Mint csendes özvegy, jeltelen sírodnál hosszan motoz a megkésett tavasz. 1946-tól — az emlékezetes zsda­­novi kritika után — mintegy tíz évre újra kiszorul az irodalomból, ismét a világirodalom nyereségé­re. Mégis — idézzük az önéletrajz utolsó mondatait: „A versírást nem hagytam abba. A versek kapcsoltak össze korom­mal, népem új életével. Amikor írtam, az a ritmus vitt tovább, amely hazám hősi történelmében lüktetett. Boldog vagyok, hogy ezekben az időkben élhettem és semmihez sem fogható események tanúja lehettem.” Megint vers visszhangzik ezek­re a sorokra. Akkor jutott eszünkbe kiszakadni a nemlétből, egy kimért pillanatban, hogy a sosem­volt látványok közül ne szalasszunk el semmit életünkben. A haza, a szülőföld pedig Lelkünkben él, és mivel egy velünk, nem lehet adás-vétel, alku tárgya ... ... Csak jár nekünk, a cipőnkre csak nyeltük az érdes porszemeket, csak lábunk gyúrja, tapossa, dagasztja a földet, amely miről se tehet. Magával elkever, ha majd ölébe fekszünk. Ezért oly egyszerű magunkénak neveznünk ... önéletrajzi sorai és verssorok. Hol a határ köztük, hol válnak ketté? Életrajzát Ahmatova nem csak verseivel — egész életével igazolta. S hogy már soha többé nem ta­­lálkozhatom vele, azt saját sza­vaival cáfolom meg: Nem, én el nem hiszem! Mindig voltál hiszen: áldott hársak között, blokádban, kórteremben ... ... Minthogyha kétfelé tépődött volna lelkem, abban rejtettem el, amit nálad feledtem, valami fontosat.­­ • Újra nekifogok, hogy megkeres­sem. 1977. MÁRCIUS 5. TÁJÉKOZÓDÁS Munka körben SZAGOS BONYODALMAK Költ­ő Rezső 1952-ben szerezte vegyészmérnöki diplomá­ját. Tudományos dolgozatai az illó­olajok kémiai összetételéről szól­nak. Hat évig egyetemi tanársegéd, majd az iparban kezd tevé­kenykedni. A Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalat 3. számú gyáregységében először kutatási-fejlesztési, majd vezetői munka­kört lát el. Mayer Károly a volt Petőfi Sándor utcai drogé­riában ismerkedett meg az illatszerekkel. 1953-tól ugyancsakt a KHV dolgozója, nyugdíjazásáig vezető parfümőr. (A szöveg meg­fogalmazása során Zajk István Szagok és illatok című tanulmányát is felhasználtam — Fővárosi Népművelési Központ, 1948). — Mosóportól fúróolajig­, gyermek­­játéktól műbőrökig, ragasztóktól cso­magolóanyagokig nagyon sok termé­ket illatosítanak. Miért van szükség erre az illatos többletre a modern fo­gyasztásban? — Már a rovarokat is vonzza vagy taszítja a szagélményük. Ve­szélyekre is szagokból következtet a legtöbb állat. Egy áruházi polcra szagtalan és illatosított csomago­lású nylonharisnyákat tettek — az illatosból sokkal több fogyott. Ész­re sem vesszük, de a szagok, illa­tok mélyen befolyásolják választá­sainkat. — Miért vonzódunk a rózsaillathoz, s miért taszít bennünket mondjuk a záptojás szaga? Van-e erre kémiai magyarázat? — Általában vonzódunk minden szaghoz, amely szexualitásunkat vagy táplálkozási ösztöneinket fel­ébreszti, s undorodunk minden szagtól, amely nem kelt „friss”,, „kívánatos” hatást, vagyis egészsé­günkre ártalmasnak érzik. A ké­miai magyarázat azonban éppoly hiányos, mint a szaglás folyamatá­nak fiziológiai leírása. Jelenleg nem tudjuk, miért érzünk adott esetben hasonló illatúnak teljesen eltérő vegyületeket (fahéjaldehid, illetve nitrostirol), s eltérő illatúnak ha­sonlókat (vanillin, illetve izovanil­­lin). Az egyvegyértékű alkoholok csoportjában a rövidebb szénláncú alkoholok például kellemes, sze­szes szagúak, a hosszabb szénlán­­cúak bűzösek, fejfájást okoznak. A további tagok virágillatúak, végül pedig egyáltalán nincs szaguk. Az aldehidek között a formatinnak kellemetlen, szúrós szaga van, az acetaldehid szaga almára emlékez­tet, a sorozat magasabb tagjai vál­takozva zsír-, izzadság-, illetve vi­­rágszagúak. Megkülönböztetünk vi­rágszerű, fás, növényszerű, balzsa­mos, tömjénszerű, gyümölcsös, ál­lati, égett, füstös, dohányos, zsíros szagokat, de lényegében tanácsta­lanul vesszük tudomásul, hogy a hígítás merőben megváltoztathatja egy anyag szagát vagy a keverés olyan szagélményhez juttat, amely­hez külön-külön egyik anyag sem vezetett volna. A legtöbb illatozó anyag persze igen sok alkatelemű. A kávéból eddig több mint 350 il­lékony vegyületet sikerült kiele­mezni. Nem tudjuk tehát pontosan, mi az, aminek a szagát érzékeljük, de pontosan tudjuk, hogy milyen anyagok milyen sorrendben kelte­nek szagélményt. E sorrend alap­ján fejanyagokról, középpárolgású, illetve maradandó, úgynevezett rögzítő illatanyagokról beszélünk. — Egyformán ítélkezik a szagokról minden ember? — Csak kísérleti környezetben, egyezményes nyelvet alkalmazva. A világ minden parfümőrje, illat-­szerésze ugyanazt érti például „mély”, „nehéz”, „tömör”, „köny­­nyű”, „poros”, „tolakodó”, „sze­rény” szagokról szólva. Kint az életben azonban sok minden meg­zavarja ezt az egyezményességet. Akad parfümőr, aki nem ismeri fel saját készítményét, mert váratlan környezetben kapja fel rá az or­rát. Mélyen befolyásolja szagélmé­nyünket a saját testünk szaga. Az emberekből kiáramló szekréciós és exkréciós eredetű szagok egyénen­ként más összetételűek. De van mód csoportosításra. Vörösesfehér bőrű, szőke hajú embereik más il­latot éreznek igazán kellemesnek, mint sötétebb bőrű, fekete hajú társaik. Minden azon múlik, ho­gyan harmonizál az illat saját test­­szagukkal. Ettől is függ, milyen ál­talános illatkultúrája van egy-egy társadalomnak.­­ Az Egyesült Államokban megfut­tattak egy néger s egy fehér atlétát, majd miután alaposan megizzadtak, tetőtől-talpig lebernyegbe burkolták és megszagoltatták őket kísérleti sze­mélyekkel, akik nem találták el, me­lyikük fehér, melyikük néger, noha esküdtek valamelyik emberfajta átha­tóan kellemetlen szagára. A kísérlet azt bizonyítja, hogy noha minden em­bernek sajátos szaga van, fajtabéli ho­vatartozásával ez a szag nem függ össze.­­ Hogy valakit fajtabéli hova­tartozása ismeretében jó szagának ítélünk-e, vagy kellemetlen szagá­nak, elsősorban előítéleteinktől függ. Mint ahogyan társadalmi be­idegzések csorogtatják nyálunkat a tepertő vagy a fokhagymás rántás illatára — miközben ugyanezektől a szagoktól undorodnak, akik más­hoz szoktak. A kínaiak „száznapos” tojásától viszolygunk, de a pálpusz­­tai sajtot jóízűen elfogyasztjuk. Ott, ahol vajjal főznek, a konyhaszag bántja a magyar orrot. Egyébként tévesen tartják az emberi szagló­­szervet a legcsökevényesebb érzék­szervnek. Szaglásunk kétségkívül fáradékony, adaptációs készsége rossz. Ezért alapul tévedésen Hux­ley Szép új világának illatorgonája: első néhány „illatakkordja” után emberi orr már további „hangzato­­kat” nem érzékelhet. De egymilliárd rész levegőben már egy rész klór­fenolt is megérzünk. Élesebb a szaglásunk, mint a látásunk, hallá­sunk, tapintásunk, mert ilyen cse­kély anyagmennyiséget még mo­dern, műszeres vegyelemzéssel is bajos kimutatni. Persze, a vadálla­tok, kutyák szaglása sokszorta éle­sebb a miénknél. — Vajon miért kent illatos anyagot testére az első ember? Tehetősségét kívánta fitogtatni, akár ékszerével? Simmel az illatosítást szociológiailag az ékszerviseléssel rokonítja.­­ Az illatszerek először kul­tikus szertartások kellékei voltak. A régi ember, aki minden érzéké­vel rátapadt környezetére, nemcsak a szemével meg a fülével, mint a modern ember, hogy is nélkülöz­hette volna a szagélmény felfokozó hatását legkiemeltebb élettevé­kenysége, a rítus közepette? Töm­jént, sziraxot, mastixot, benzoét, mirrhát, más növényi gyantát, no meg ámbrát vetettek tűzre, hogy a füsttel (perfumum) illat is szálljon a levegőbe. Minden vallás jószágú­­ként írja le a túlvilágot, az ígéret földjét. Később elvilágiasodott az illatosítás gyakorlata, megjelentek az illatos kenetek (borban vagy zsírban oldott illatanyagok) a sze­relmi vagy társasági érintkezésben. Rómában, mikor az illatszerek fogytán voltak, rendelettel kellett elérni i. e. 105-ben, hogy legalább a férfiak ne használják világi cé­lokra őket. Kétségkívül rangot jel­zett a test illatosításának mértéke, minősége, hiszen némelyik illatszer kincset ért, hadi sarcnak szedték. Az arab vegyészet vezette be a desztillálást az illatszerészetben. Híres illata volt a „magyar király­né vizének” a középkorban. A köl­nivizet olasz parfümőr állította ösz­­sze németeknek. Talán azért lett népszerű északi államokban, mert a mediterrán napfényt, virágillatot idézte; Goethe is ezt érezte ki be­lőle. — Egyébként majd minden illatkom­pozíció virágillatot idéz. — Ha meggondoljuk, hogy a vi­rágillat a beporzást segíti, s más illatszereket állatok (mósusz, cibet­­macska) ivarmirigyéből sajtolnak ki, alighanem általános törvény, hogy — megfelelő hígításban vagy keveréssel — növények és állatok szaporodását segítő illatok legked­vesebbek az emberi orrnak. — Eredeti szükséglete az embernek az illatosítás, vagy mesterségesen szuggerálta belé a kereskedelem, hogy így is adnia kell magára? — Hogy milyen illatszert kérjen a bolti eladótól, azt magától nem tudhatná. Csak azt kérheti, amit már ismer. Valami ismeretlen ke­veréket nem kérhet, hiszen szavak­ban le sem tudná írni. Ruharende­lésnél az egyéni fantáziának sok­kal nagyobb tere van. Mi azt hisz­­szük, hogy ősi, elemi igény az em­berekben a kellemes illatok igé­nye ... — Ez rendben volna, de miért fed­jük el tulajdonképpen saját testünk szagát? Miért, szégyenkezünk, ha a sok illat közül óvatlanul előbukkan? Miért nem vállaljuk önmagunkat, s miért öltünk fel egyenruhát azonos címkéjű illatokból? — „Egyenruhától” nem kell tar­tanunk, hiszen az illatszereket több százféle illatanyagból keverik. Ör­vendetes minőségi igényt jelez az illatosítás terjedése — legalábbis számunkra, akik egyre jobb illat­szereket gyártunk. Emberi sajátság, hogy ami tetszik, azt meg akarjuk szerezni. A jó illatokat is minél közelebb akarjuk tudni magunkhoz. Ez nemcsak vegetatív, de esztéti­kai öröm is számunkra, nem is szólva arról a sok-sok hangulati emlékképről, amelyet az illatszerek felidéznek. A kutya bekapja a kol­bászt, az ember azonban élvezni is tudja: ízlelgeti, szagolgatja. Ahogy ma már nem földkunyhóban la­kunk, s nem ládából öltözködünk, úgy lett mindennapos igényünk hogy kellemes illatokban legyen részünk, s ugyanilyen élményben részeltessük társainkat. Az minden­esetre érdekes tény, hogy egyre erősebb illathatást igényelünk. Az­előtt fél százalékos illattartamú szappanost az egész házat, lakást betöltötték. Ma másfél százalék sem igen elég. Egyre többet igény­lünk azonos tónusú ingerekből, mint ahogy több és fényesebb a vi­lágítótest, hangosabb a muzsika la­kásainkban, ételeinket erősebben fűszerezzük. — Hogy mennyi a spontán ízlésvál­tozás ebből, a folyamatból, s mennyi belőle kereskedelmileg indukált igény, azt most ne firtassuk tovább. Mit tu­dunk a szaglás fejleszthetőségéről? — Az egészséges emberi szagló­­szerv , minden embernél nagyjából azonos határok között képes érzé­kelésre. Mégis fejleszthető a szag­lás, különösen az analitikus szaglás képessége, mint ahogy szemüveg, látcső nélkül is javíthatunk látá­sunkon. Mindent látunk, de nem mindent látunk meg gyakorta. A parfümőrök különleges képessége Inkább észbeli; szagmemóriájuk­ban és szagfantáziájukban (nem ér­zékelt illatok elképzelésében) rej­lik. A megszokott szagok gyorsan kiesnek az érzékelés hatóköréből, mi például csak szabadságunkról visszatérve érezzük egy-egy óráig gyárunk jellegzetes illatát. Fontos itt is megjegyezni, hogy elvileg­­minden szagítélet társadalmi ta­nulófolyamat végterméke. A cse­csemő számára vonzóbb lehet ürü­lékének szaga, mint a narancsé, s csak később tanulja meg, melyikre hogyan reagáljon. — Gondolom, ma már a legtöbb il­latszert szintetikus anyagokból gyárt­ják. Valóban többe kerülnek a drága illatszerek, mint az olcsók? Önköltsé­gükre gondolok. — Hol igen, hol nem. A tőkés olyan magas árat szab, amilyet csak meg tud kapni. Az illatszer leg­többször ajándék, s így az ára nem­igen számít. Nálunk azonos kalku­lációs kulcsok járulnak minden il­latszerhez. A legtöbb illatszert ol­csóbb előállítani, mint reklámozni és csomagolni. S mert csakis rek­lámozással válhat népszerűvé egy illatszer, azok az illatszerek lesz­nek a legdrágábbak, amelyek a leg­népszerűbbek. Hernádi Miklós

Next