Falvak Dolgozó Népe, 1961 (17. évfolyam, 1-52. szám)
1961-01-04 / 1. (709.) szám
9 Tanulnak a traktorosok Dolguk végeztével rend- re hazatértek a határ- ból téli szállásukra gép- állomásunk traktorai is. A gépészek jelenleg azon dolgoznak, hogy a trak- torok, vetőgépek, ekék és kultivátorok kifogástalant állapotban, tetőtől-talpig hibátlanul , egészségesen kezdjék meg a pihenést-Ám amíg a gépek pihennek a hosszú téli hónapokban, kezelőik nem ülnek ölhetett kézzel. A kemény, fizikai munkában eltöltött tavaszi, nyári és őszi hónapok után most elmélyült szellemi munkára, alapos tanulásra készülnek gépállomásunk traktorosai. A nagyüzemi szocialista mezőgazdálkodás előtt álló nagy feladatok, a szántóföldeken végzett gépi munka fokozott térhódítása olyan követelményeket támaszt a traktorosokkal szemben, amelyeknek csak alapos szakképzettség birtokában tehetnek eleget. Az előttünk álló legfőbb feladat teljesítését, a hektárhozam növelését csak lelkiismeretes, kellő szakismeretekkel végzett,járm ,nőségű munka biztosítja. Gépállomásunk vezetősége átfogó tervet készített a traktorosok téli szakmai tanulására. A gépállomás összes dolgozói részvételével január elejétől kezdve 26 előadást tartunk a gépkezelés, a javítás, a gépek maximális kihasználása, a fejlett agrotechnika különböző kérdéseiről. Az elméleti előadásokkal és szemináriumokkal párhuzamosan gyakorlati bemutatókat tartunk melyeknek célja, nemcsak az elméleti ismeretek elsajátítási fokának ellenőrzése, hanem főként a tanultak gyakorlati alkalmazása a helyi viszonyok, adottságok követelményeinek megfelelően. Az általános szakmai körön kívül speciális tanfolyamot is szerveztünk a kukorica gépi megművelésének sajátos kérdéseivel kapcsolatban, mivel a hatáskörünkbe tartozó kollektív gazdaságok nagy többsége csaknem kizárólag gépi erővel szándékszik megművelni jövő évi kukoricavetését. Pár nap múlva megkezdik a rendszeres, elmélyült szakmai tanulást a cséfai traktorosok. Valamennyien azzal a meggyőződéssel látnak tanuláshoz, hogy a téli hónapokban szerzett újabb szakismeretek birto- Iában eredményesebben vé rgezhetik el az előttük álló fontos feladatokat. MATIU IOAN a cséfai gépállomás igazgatója Anita Vlad, a felsőszelistyei kollektív gazdaság é termelője. FALVAK DOLGOZÓ NÉPE 1961. január 4., szerda A gyomorbajos étrendje! Már a diéta szó, sokakban valami fanyar érzést vált ki, valami rendkívül szigorú, megszorításokkal teli sovány étrendre gondolnak. Pedig egyáltalán nem erről van szó. Igaz, hogy a régebbi diétás kezelésben sok volt a merev utasítás. Ma már sok tekintetben megváltozott az orvostudomány felfogása az egyes diétákat illetően. A diéta célja, hogy megkíméljen egyes belső szerveket a nagyobb megterhelő munkától, de ugyanakkor mégis biztosítson kellő tápértéket az emberi szervezet számára. Gyomorbetegeőknél is ez a cél. Az orvostudomány többféle gyomorbajt különböztet meg, itt a leggyakoribbakról teszünk említést.Legismertebb a heveny gyomorhurut, az úgynevezett gyomorrontás. Ennek az étrendi kezelése 1—2 napig tartó ,,koplalással“ kell kezdődjön. Ez alatt az idő alatt a beteg üres teát, zsírszegény levest,liszt-nyáklevest fogyasszon kevés kétszersülttel. Szabály lehet az, hogy az érkezés több apró részletben történjék. Egyszerre tehát sohase együnk sokat, mert a tünetek újból kiújulnak. Ha a tünetek már megnyugodtak, akkor tört burgonyát, burgonyapépet, később lágy tojást, tejes ételeket is ehetünk, majd lassan, fokozatosan át lehet térni a rendes étrendre. A gyomorbaj egy másik formája az idült gyomoriurut. Régebben különbséget tettek a gyomorsav túl lengés és a gyomorsavhiányos idült gyomorhurat diétás kezelésében. Ma mindkét esetben kímélő étrendet írunk elő. Mindenekelőtt azonban fontos megszüntetni az esetleges kiváltó okokat. Ilyen lehet a hiányos fogazat, nagymértékű dohányzás, szeszes italok fogyasztása, esetleg más betegség, mint például máj- és epebaj, vesebetegség. Ilyenkor ezeket is kezelni kell. Az étrendi kezelésre nem lehet előírni merev utasításokat, mert az egyénileg változik. Az egyik beteg például jól bírja a tejet, ugyanakkor a másiknak kellemetlen panaszokat okoz. Mégis vannak bizonyos irányelvek, amelyeket be kell tartanunk, így ha savtúltengéses a gyomorhurut, ajánlatosak a gyakori kis étkezésekbe kerüljük a fűszereket, öreg állatok, vadak húsát, a füstölt húsokat, a rostos főzelékeket, élesztős friss tésztákat, a zsírban főtt húsokat, keményre főtt tojást. Nagyon ajánlatos a szeszes italok és a dohányzás abbahagyása A szódabikarbóna használatát kerüljük, mert előbbutóbb az savfokozódást eredményez. Az élelmiszerek közül jó savközömbösítők a tej, a nem túl érett sajtok, a lágytojás, keksz, a burgonya, a dió, mogyoró. Nagy gondot kell fordítani az ételek elkészítésének módjára. Például a rostélyos szelet fogyasztása savtúltengést okoz, a pörzsanyagok miatt, míg ugyanakkor a marhahúsból készült vagdalt szelet ártalom nélkül fogyasztható. Általában nem okoznak savfokozódást azok az ételek, amelyeket főzéssel, párolással készítünk. A csökkent savtermelésben szenvedő betegeknek sem ajánlatos adni sós-fűszeres ételeket. Kedvezően befolyásolják a savterelést a savanyú tejtermékek, aludtej, joghurt, író, az érett puha gyümölcsök, paradicsom, gyümölcslevek. A savhiányos betegek is naponta többször étkezzenek, egyszerre keveset fogyasztva, hogy az étel az egyik étkezéstől a másikig elhagyhassa a beteg gyomrát. A gyomorbajok közé tartozik az eléggé gyakori gyomorfekély, erről azonban egy külön cikkben fogunk szólani. Avert ebben az esetben nemcsak a gyomor, hanem az egész szervezet betegségéről van szó, ami sokoldalú kezelést igényel. DR. TŐKÉS BÉLA EGYRE TÖBB FALUBA VEZETIK BE A VILLANYT * Kiütéses győzelem (Pá.11 razia) Désztaha a falunak... E divatlapokban nem talál- ■ hoztám még a falusi öltözködés ilyen vagy olyan újdonságaival, sem pedig irányításával. Pedig a falunak is megvan a maga ruházkodási divatja. S különösen megvan napjainkban, hiszen az öltözködési irányzatok mindig is összefüggésben voltak a vásárlóerővel, ez pedig soha nem állt még országunkban a mostani szinten, fejlődik a falu gazdaságilag s ezzel együtt fejlődik az ízlés, a divat is. Nem annyira a pompázó cifraság, inkább az egyszerűség felé. S itt van az újságíró számára a kérdés, amit a szocializmust építő falu új igényei szültek: milyen újdonságokat hoz az 1961-es év a falusi öltözködésben? Konfekcióiparunk mennyiben tart lépést az új kívánalmakkal ? Erre kerestünk feleletet a minap a nagyváradi ruhagyárban. Nos, a válasz azzal kezdődött, hogy Schön Miklós alapszervezeti titkár és, az üzem mérnöke felkalauzoltak az első emeleti hatalmas munkacsarnokba, amely immár kizárólag falusi készruhák előállítására van berendezve. A csarnok egyik sarkában nagy halomban állanak a különböző színű és minőségű szövet és posztövegek innen hengergetik le s aztán átmegy sorban a sok-sok munkafázison. A terem másik végében pedig már vasalják is azokat a zöld posztumikációkat, amelyekből igen nagy mennyiséget igényeltek Korozs, Máramaros, Bánát, Krisána és a Maros- Magyar Autonóm tartomány falusi dolgozói . — Hány rendet gyártottak már ezekből ? — Pontos számot így hirtelenében nem tudnék mondani, — válaszolta elgondolkozva Schön elvtárs. — De arra emlékszem, hogy a fekete mikádókkal együtt 1364- et készítettünk. Különben ez utóbbiból is lényegesen többet küldtünk a falusi szövetkezetekbe, mint az előző években. Végignézegetjük a különböző mintájú, fazonú és minőségű férfi készruhákat. Valóban, hát ilyen változatosan öltözködik ma már a falu ? — Csak győzzük készíteni, — magyarázza Todor Josif részlegvezető. — Csizmanadrág szövet és koverkot öltönyökből például 1960-ban nem kevesebb, mint 42 és félezret adott gyárunk a falunak. De ez még nem minden : a legkülönfélébb anyagokból is készítünk csizmanadrágot, amelyek közül persze legkeresettebbek a siruxnadrágok. S mi készül a falusi lányo■■ asszonyok számára ? A városi és falusi öltözői között mindinkább kezd ellmosódni az egykor oly anynyira éles határ. S nemcsak az anyagot, de a ruha kivitelezését, elkészítését illetően is. Mostanában a falusi lányok és asszonyok az élénkebb színű szövetekből készült bő, vagy szűkaljú ruhákat kedvelik ,háromnegyedes, vagy pedig egészen rövid ujjal. Viszont a falusi nők szépérzékének, ízlésének fejlődését igazolja az a tény, hogy bár szeretik és igénylik az élénk színeket, de a kivitelezésnél nem a feltűnő cicomát keresik, hanem az egyszerűségében is szépet, a kényelmeset. — Hogyan jut el a gyárhoz a falusiak igénye ? — érdeklődtünk. (Szerződéskötések alkalmával a kereskedelmi szervek véleménye mellett meghallgatjuk a szövetkezetek képviselőit is, akik közvetlen kapcsolatban állanak a falusi vásárlókkal, — magyarázta az alapszervezeti titkár. — A feljegyzett igények alapján kezd munkához tervezd kollektívánk A rajzokat aztán mégegyszer bemutatjuk az érdekelteknek A sorozatgyártás az esetleges módosítások figyelembe vételével kezdődik meg. íme, hogyan hangoltunk egybe a termelés, a kereslettel, hogyan születnek meg ebben a gyárban a falnaak készült nyári és téli mintakollekciók. Persze, a jóváhagyott terveken belül szabadon érvényesülhet a tervezők fantáziája is. Szépet a legjobb kivitelezésben! Ez a nagyváradi ruhagyár jelszava. S elmondhatjuk : gazdag választékkal járul hozzá ez a gyár a falusi öltözködéshez. HAJAS MARGIT Jó munkát a közös úton! (Folytatás az 1. oldalról) zös állatállomány szántára, különböző raktárakról, stb. Feltétlenül szükséges, hogy az új gazdaságok vezetőtanácsai a pártszervek útmutatásai alapján már most felkészüljenek az első közös építkezésekre, hogy közgyűléseken vitassák meg a tagsággal a gabonaraktárak, istállók, stb. építésének tervét, a munkaerő megszervezését, a gazdaság költségvetésének idevonatkozó problémáit. A mezei munkák megkezdése előtti hetek, hónapok igen alkalmasak arra, hogy a fiatal kollektívák tagjai minél gyakrabban ellátogassanak a régiek portájára — tanulni, látni, tapasztalni. A szocialista mezőgazdaság dolgozói immár hetek óta szorgalmasan látogatják a mezőgazdasági szaktanfolyamok előadásait, azt tanulják, hogy miként lehet még termékenyebbé tenni a földet, fejleszteni az állattenyésztést, növelni az állatok hozamát, a dúsabbá tenni a kalászt, gazdagabbá a szüretet. A tudományos mezőgazdálkodás ismereteinek elsajátítása különösképpen fontos a most induló kollektivisták számára, hiszen a menetközben adódó kezdeti nehézségeket is könynyebben legyűrhetik a korszerű, szocialista mezőgazdálkodás ismereteinek birtokában, s a mezőgazdasági tudományból választ, megoldási utat-módot kaphatnak egész sor, számukra még új termelési-gazdálkodási problémára. A mezőgazdasági szakembereknek, agronómusoknak úgy kell megszervezniük oktató munkájukat az újdonsült kollektivisták körében, hogy azok az agrotechnikai tanfolyamon tanultakat azon frissiben ültethessék is gyakorlatba már a tavaszi munkák idején. Pártunk arra tanít, arra nevel, hogy féltő szeretettel gondozzuk, ápoljuk mindig az újat, szocialista rendszerünk minden zsenge, új hajtását. Ennek a tanításnak a szellemében kell támogatnunk, segítenünk a szocialista mezőgazdaság új hajtásait is, hogy már az első esztendőben egészséges, szép gyümölcsöket érleljenek mindnyájunk, az egész dolgozó nép örömére és hasznára.