Gazdasági Lapok, 1858 (10. évfolyam, 1-52. szám)

1858-09-16 / 37. szám

Megjelenik hetenkint egyszer, minden csütörtökön, másfél—két év, & mellékleteken kívül. Előfizetési díj: Egész évre 10 ft — kr. Fél évre 5 „ — ,, Évnegyedre 2 „ 30 „GAZDASÁGI LAPOK „Hozzunk mezei gazdaságunkba mielőbb helyes arány­okat. “ Előfizethetni helyben a szerkesztő­ségnél , üllői­ után a m. gazd. egyesület köztel­kén, vagy a könyv­­kereskedésekben vidéke­n, minden cs. k­ir. posta­hivatalnál, a szerkesz­tőséghez utasítandó bérmentes levelekben. PEST, 1858. September 16. 37­­-dik évi folyam második fele. TARTATOM . Mezőssy Lászlóhoz a hegyaljai társulatról. — A földmivelés jelen állása, s a termelést segítő eszközök és gépek jelentősége. XV. — Burgonyaültetési kísérletek. — Évszaki tudósítások. XLIV. — KERTÉSZET . A kertész természetes barátai és ellenségei. (Folyt.) — Dr Entz gyümölcsfáinak árjegyzéke. (Vége.) — TARCZA : Közintézetek és egyesületi működések. — Irodalom. — Újdon­ságok. — Gazdasági és kereskedelmi tudósítások. Mezőssy Lászlóhoz a hegyaljai társulatról. A „hegyaljai társulatb­ól kívánok veled egy pár nyil­vános szót váltani, hogy tájékozzuk kissé magunkat annak feladatáról s teendőiről. Ez eszmecsere tán érdeket ébresztene azoknál is, kik még nem léptek társulatunkba, vagy hasonló borászati egye­sületet óhajtanának más szőlőmnivelő vidékein is honunknak alakítani. Némileg tán útba igazítandja társulatunk kétkedő tagjait, azokat legalább, kik a kitűzött czél, a társulat prog­ram­jának zászlója alá gyülekeztek, mely egész átalános­­ságban nem lehetett egyéb, mint : „a hegyaljai szőlőmivelés, borkezelés és borkereskedés előmozdítása11, de a mikintről vagy nem gondolkoztak, vagy még alkalmuk sem volt erről ér­tekezni. Jusson csak emlékezetedbe első összejövetelünk, a tolcsvai alakuló gyűlés alkalmával, hány ember kérdezte: mire való ez a társulat ? mi haszna lesz ennek ? csekély erő­vel mihez foghatunk? E kérdések nem létettek a gyűlésben, mert tán néme­lyek időelőttinek tartották; mások, mert nem volt kedvük vagy idejük értekezésbe bocsátkozni; végre sokan gondolták, hogy a régi megyei szokás szerint majd elvégzi ezt a vá­lasztmány. Azóta választmányi ülés is volt, szóba jött a társulat feladata, teendője, de vitatás alá az ide vágó kérdések vagy nem kerültek, vagy mellőztettek, azon okból : „mert csekély erővel nem lehet semmit kezdeni“, vagy mert a választmányi tagok — mint igen természetes — hű képviselői a hegyaljai bortermesztők bajainak s­óhajtásainak, a társulat feladatai­nak csak legutóbbikát, a borkereskedés előmozdítását vette főleg s mindenekelőtt értekezése tárgyául. Mit végzett a választmány, mit tűzött ki egyelőre teendőül, közölve volt e lapokban is. Te is azok közé tartozol, kik csupán a borkereskedés pangásában, szűk terem­ mozgásában keresed Hegyaljánk legfőbb baját. Mert ime! hiszen magad is jó példával léptél a tett terére, s bár régi jó volt-táblabiró, borkereskedő lettél! Mire azt mondta volna egykori valamelyik collegád: „lauda­­tur industrial Nem kiáltottál-e fel egy alkalommal, midőn borkezelésről volt szó, mit nem rég „borparancsolásának ke­resztelői életdús s kedvderitő soraidban a „Vasárnapi Újság­ban : nem kell nekünk semmi, csak jó bor, jó pincze, jó kupecz ! Nagy szavak! de én némelykor szeretem az ilyeneket, kivált némely gyülekezetekben , mert gyakran érdekes, élénk vitatásokra nyújtanak alkalmat. Nekem pedig egy hír­lapi czikkre. Ezért intézem hozzád e néhány igénytelen szót, azon jó szándékból , hogy lendítsünk valamit társulati ügyünkön, és ha téged, mint vasfejű volt-táblabírót nem bírnálak is meggyőzni, tán az új borkereskedő, kinek mégis a vevők íz­lése, kivonata szerint kell áruit alkalmazni, idomítani (ke­zelni, de nem pancsolni), tán mégis belátandja azt, s vele sok kétkedő, mikint amaz idézett nagy szavak : jó bor, jó pincze, jó kupecz vajmi sokat, egy borászati társulat teendőinek egész sorozatát foglalják magukba. Ugyanis: „Jó bor“ jó szőlőmivelést,jó fajszőlőböl rendesen, tisztán, értelmesen szedett, szüretelt, kezelt (ez előtted ominosus szót lehetetlen kikerülni) mustot föltételez. „Jő pincze“ mégpedig kőporba (trachit-musf) vágott, száraz, erős zárost értesz, melybe vasabroncsos gönczi bor­dáidat, antalagjaidat szüret után leeresztgetvén, kulcsát zse­bedbe dugod; és ha jó kupecz nem jő, tán tavaszig, vagy a jövő szüretig sem lépsz bele : mert bízol vasabroncsaidban s borodban, mert azt nem kell kezelni, megtölteni, seprejéről lehúzni, lefejteni sem (mert igy jobb szereti a lengyel kaftá­­nos kupecz). Maradjon úgy, mint Isten teremtette. A keze­lést, lefejtést bízzuk a kupeczre, korcsmárosra, ki aztán mint tisztán „gyakorlati ember“ ólomczukorhoz, s Isten tudja minő tisztitó, szépítő szerhez folyamodik, hogy „nem kezelt“, természetes, de zavaros, tisztulni nem akaró sűrű borainkat vendégei ízlése szerint állíthassa ki az asztalra. „Jó Jeupeczul e szó az egész tokaji borkereskedés kérdését magában foglalja. A jó kupecz név alatt, ugy­e barátom, nemcsak a helybeli s lengyelföldi izraelitákat érted , hanem kedves tokaji borodnak a világot óhajtanád megnyitni, tán a „menydörgős“ angolokat sem zárva ki, habár ezek a sze­­szezett édes borokat kedvelik is. És ha világkereskedést óhajtunk a borok királyának, bizony a világ ízléséhez, kívá­nalmaihoz kell sok részben alkalmazni magát, ha nem is a termesztőnek vagy szőlőmivelőnek, de a pinczemesternek, főleg a borkereskedőnek mindenesetre. De lássuk rendre, és ki fog tűnni , mi szép, s az egész szőlőmivelő közönségre hasznos teendői lehetnek egy szőlő­­­mivelők s bortermesztők egyesületének. Mindenekelőtt egy kis balfogalmat s véleményt kívánok tisztába hozni s útba igazítani. Mondjuk ki tisztán, hogy a mi hegyaljai társulatunk, szőlőmivelők és bortermesztők egyesülete, és nem borkereskedő 37

Next