Gazdasági Mérnök, 1887. január-december (11. évfolyam, 1-52. szám)

1887-10-09 / 41. szám

XI. évfolyam. Előfizetési díj : Egész évre 12 frt, félévre­­5 frt, negyedévre 3 forint. A mezőgazdasági szeszgyárak állapota hazánkban. Hazánk szesziparának két ága van, s mind­kettő oly jelentékeny faktora, gazdasági fejlődé­sünknek hogy gazdasági viszonyaink egyenletessé­gére s a túltermelés hasznos értékesíthetőségére lényeges befolyást gyakorol, de kedvező viszo­nyaink következtében nincs Európában egy állam sem, mely a mienkével hasonló fejlettségű és ter­jedelmű szesziparral bírna. A szeszipar két ága közötti megkülönböztetés, a­melyet használni szoktak, alapjában véve hely­telen. Nagyipari szeszgyár az egyik, mezőgazda­­sági szeszgyár a másik. Ezen megkülönböztetés helytelen azért, mert hiszen hazánkban, mint me­zőgazdasági államban, mindkettő mezőgazdasági missiót teljesít. — A nagyipari szeszgyár a szeszt és a mellékterményeket nagyban állítja elő, és nem a gyáros mezőgazdaságának, hanem a kör­nyék földmivelésének — kezdve a legnagyobb birtokostól a legkisebbig — szolgál kimondhat­­lan előnyére; a mezőgazdasági szeszgyár pe­dig a tulajdonosnak önmagának termel trágyát s a szesz a helyi szükségletet lenne hivatva fe­dezni. Az egyik tehát a mezőgazdaságnak köz­vetve szolgál, a másik ellenben annak közvetlen előnyöket nyújt. A nagyipari szeszgyárak hazánkban, a­mint az a statisztikai adatokból is kitűnik, az összes szesz­­termelés nagyobbik részét állítják elő, és bátran mondhatjuk, hogy ezek technikai fejlettség tekin­tetében Európában az első helyet foglalják el; az államnak egyik jelentékeny jövedelmi forrását ké­pezi a nagyipari szeszgyárak által fizetett adó. Ezzel összefüggésben tehát mondhatjuk, hogy ez idő szerint a nagyipari szeszgyárak a mező­­gazdaságnak több előnyt nyújtanak, mint a me­zőgazdasági szeszgyárak, természetesen nem ke­­­­vésbé járul ehhez az általuk feldolgozni szó­,­zott nyersanyag különbség is, daczára annak, hogy az 1884-ik évben életbe léptetett szesz­adó törvény alapján mindenki azt remélte, hogy mezőgazdasági szeszgyáraink az adótörvény nyúj­totta előnyöket felhasználva virágozni, sőt szapo­rodni is fognak. Ha az ausztriai és hazánkban levő szeszipari viszonyokat egymással összehason­lítjuk, szemünkbe tűnik az, hogy Ausztria szesz­ipara az új adótörvény óta mindinkább virágzik, nálunk pedig hanyatlóban van. E sajnos tény lát­tára felmerül azon kérdés előttünk, vájjon mi idézhette ezt elő ? Mi ennek okát a következők­ben találjuk. Tagadhatlan, hogy az első lépés a viszonyok ekképeni állására az 1884-iki szeszadó-törvény megalkotása által tétetett meg, mert a törvény életbelépte előtt is Ausztriában a mezőgazdasági szeszgyárak szolgáltatták a szesztermelés nagy részét, hazánkban ellenben akkor is a nagyipari szeszgyárak voltak túlsúlyban. Az adókedvez­ményt tehát Ausztria szesziparának nagyobbik fele élvezi, ellenben hazánk szesziparának na­gyobbik része az adó egyenetlensége miatt szom­szédainkkal versenyezni nem képes. Igaz ugyan, hogy a törvény megalkotói azon nyilván­való c­élzattal hozták meg a mezőgazdasági szeszgyá­raknak a kedvezményt, hogy ezáltal meg lesz adva a lehetőség a mezőgazdasági szeszgyárak szapo­rodására, s majd rövid idő múlva nálunk is ezek lesznek túlsúlyban. Daczára ennek, azt lát­juk, hogy a törvényt megalkotók emez intenziója hova tovább késik létesülni, s az adó­törvényben rejlő előnyöket gazdáink nem használják fel any­­nyira, mint Ausztriában. Gazdáink azt mondják, hogy a magyar gazdá­nak nyersanyaga, a burgonya, nekik drágábba jön, mint Ausztriában. Ez bizonyára — egyes vidéke­ket kivéve —■ igaz is, de mi mezőgazdasági szesz­iparunk stagnáló állapotának okát koránt sem ebben találjuk, hanem a meglevő mezőgazdasági szeszgyárak elhanyagolt é­s tökéletlen állapotában. Elvitazhatatlan tény az, hogy nálunk a technika jelen fejlettségi fokán álló mezőgazdasági szesz­gyár oly kevés számmal van, hogy azokat ujjain­­kon el lehet számlálni. Ez nézetünk szerint fő oka annak, hogy meglevő szeszgyáraink az ausztriai­akkal versenyezni nem képesek. Látva pedig a meglevők válságos helyzetét, tartózkodnak gazdá­ink új szeszgyárakat létesíteni; a mezőgazdaság e fontos iparágának terjedéséről ily viszonyok között szó sem lehet. Hiányzik a szeszgyárak leg­többjében még ezenkívül az intelligenczia is, e kettő következtében azután a nyersanyag nem aknáztatik ki annyira, mint az jól berendezett és kellő intelligencziával vezetett szeszgyárak u­tán ma­napság rendesen el is éretik. Igen tanulságos példa erre nézve Németország hatalmas mezőgazdasági szeszipara, a­melyet csakis az intelligenc­ia emelt azzá, a­mi. Ott a tudomá­nyos alapon állva, raczionális gyárüzem-vezetés van behozva a jól berendezett mezőgazdasági szeszgyárakban, s a nyomasztó szeszárak mellett is szerény haszonnal dolgoznak mind a gyárak A nyers­anyag kihasználhatóságára nézve előre tájékozást nyernek az anyag megvizsgálása által, így aztán mindig tudják, hogy különben ingado­zásnak kitéve levő burgonyától milyen szesznye­reményt várhatnak. Nálunk gazdáink azt hiszik, hogy a szeszgyárba befektetett tőke minél csekélyebb, annál jobb, pedig a takarékosság itt nagyon is megbosszulja magát. Sajnálják a múlhatatlanul szükséges tőkét befek­tetni, pedig ennek megrövidítése hatványozott vesz­teséget okoz. Ha a nálunk mezőgazdasági szeszgyárnak ne­vezett pálinkafőzdéket megtekintjük, azokat több­nyire igen elhagyott állapotban találjuk. Nincs egy helyiség sem, a­mely czéljának megfelelne. A ma­láta­készítő helyiség különösen az által tűnik ki, hogy a falon rétegvastagságú penész van, nincs meg tehát a lehetőség arra nézve, hogy a szesz­­gyártásban a legfontosabb kellék, a jó maláta, meg legyen. A jó malátával összefüggésben vannak a szeszgyártás fő chemiai phasisai, a c­ukrosítás és erjesztés, egyik olyan fontos, mint a másik. Jó maláta nélkül jó élesztőt sem készíthetünk. Az erjesztő helyiségben, hol egyenletes hőmérsékre lenne szükség, nagy a hőfok-ingadozás, mi isme csak az erjedés normális lefolyását gátolja. A le­párló készülékek tökéletlenek, az alkohol­veszte­séget az amúgy is tökéletlen anyagkihasználás mellett növeli még azon alkohol­veszteség is, mely a helytelen destillálás vezetése által a czefrében marad, vagy a készülék tökéletlensége folytán más úton veszendőbe megy. A­hol pedig a gyár berendezése tűrhető, ott a minden rendszer nélküli gyárüzem-vezetés okoz olyan veszteségeket, melyek ez utóbbi gyárakat a rosszul berendezett szeszgyárak anyagkihasz­nálásával egy sorba helyezik. Igen kevés mezőgazdasági szeszgyár van ez idő szerint nálunk, mely technikailag czélszerűen van berendezve s a­hol a gyárüzem-vezetés fá­­ Hirdetési dij : Egy 6-szor hasábozott petitsor egyszeri beigtatásra 40 krajczár. jvb­o.jele­ntik: minden vasárnap. Szerkeszti és kiadja GONDA BÉLA műszaki tanácsos SZERKESZTŐSÉG : Régi posta-utcza 6. KIADÓHIVATAL: Kecskeméti-utcza TARTALOM. A mezőgazdasá­g szeszgyárak állapota hazánkban. — Tejgazdaságunk fejlődése. (Vége.) — Vasúti gőz­járó. (Egy ábrával.) A felsődunaszabá­­lyozási munkálatok. — A vasúti talpfák telítéséről. — A székely für­dők. (Tárcza.) Találmványok : Gőzkazánon tett újítások. — Füstemésztés és tüzelő­anyag-megtakarítás. — Új zár-rendszer. Vízi ügyek . A Tiszavölgyi Társulat központi bizottságának ülése. — Az ármentesítő társulatok tisztviselőinek nyugdíjintézete. — A Heves- Szolnok-Jászvidéki Tisza- és belvízszabályozó társulat. — Új híd a Vág folyón. — A körös-tisza-marosi ármentesítő társulat. — Tiszai kölcsönügy. — A felső-csallóközi ármentesítő társulat— A Duna szabá­lyozása. Vasúti ügyek : Vasúti híd eltolása. — Vasúti előmunkálati engedé­lyek. — A budapest-stáczió-utczai vasút. — A te­r­esvár-buziási va­sut. — A budapest-soroksári helyi érdekű vasút. Kiállítások, versenyek : Gyümölcskiállítás. — A szombathelyi ipar­­kiállítás. — A brüsseli nagy nemzetközi versenye. — Elhalasztott ki­állítás. Különfélék. Vízállás. — Heti naptár. 41. szám. Budapest, 1887. október 9 czionálisan történik.41

Next