Gazdasági Mérnök, 1911. január-december (36. évfolyam, 1-52. szám)

1911-01-08 / 1. szám

Törvény az élelmi­szerekről. A törvényhozási intézkedéseknek is az élet­viszonyokhoz kell alkalmazkod­­niok. Azok a legutóbb lefolyt mozgalmak, melyek a különböző szaktestületekben, és érdekkörökben az élelmi­szerek átalaku­lásainak káros következményeiről adtak hű képet, és a drágaságnak ha nem is megszüntetésére, de enyhítésére töreked­tek, s az illetékes szakkörökben az élelmi­szerekről alkotandó törvény eszméjére irá­nyították a közfigyelmet. Egy kiváló szak­írónak Szilágyi Gyula dr.-nak nem­rég egy értekezlete is megjelent, melyben az élelmiszer-törvény előfeltételeit tárgyalja. Szükségesnek mondja és kellőképen meg is okolja a magyar élelmiszer-könyv ki­dolgozását. Szerző fejtegetéseit a szakkö­rök oly helyesnek találják, hogy ahhoz inkább hozzátenni, mint abból elvenni való van. Közleményének utolsó bekez­désében sürgősen szükségesnek mondja mindama magyarországi eredetű élelmi­szerek összetételére vonatkozó adatoknak összegyűjtését, és azoknak szakszerű fel­dolgozását, amelyek részben a „Kísérlet­­ügyi közleményekben“ részben a külön­böző szaklapokban szétszórtan feltalálha­tók. Érdekes beszámolni azokról az ada­tokról, melyek a fenti értekezletet gyakor­latilag a legérdekesebb módon egészítik ki. E tekintetben elmondhatjuk a követke­zőket. A magyaróvári vegykísérleti állomás a „Kísérletügyi közlemények“ 13 kötete 4. füzetében közli 104 olyan tejfölminta ké­miai vizsgálati eredményét, amelyek kü­lönböző városok piaczainak ellenőrzése alkalmával az 1909—1910. évben kerül­tek vizsgálatra. A keszthelyi állomás ugyan­ezen folyóirat 12. kötetének 685—692. oldalán közli 93 olyan tejfölminta kémiai elemzési eredményét, amelyek a keszthelyi piac­on 1908. október, november, decem­ber, 1909. február, márczius hónapjaiban vásárolva, megvizsgáltattak. Összesen te­hát 197 tejfölm­intáról van szó. Mindkét állomáson meghatározták min­den egyes minta zsírtartalmát. Lássuk mindenekelőtt azt: 10 százaléknál kevesebb zsír volt az összes minták százalékában kifejezve Ma­gyaróváron 192 százalék, Keszthelyen TDT százalék, 10 százaléktól 15 száza­lékig terjedő zsírtartalom volt az összes minták százalékában kifejezve Magyaróvá­ron 12-50 százalék, Keszthelyen 38-70 százalék; 15 százaléktól 20 százalékig terjedő zsírtartalom volt az összes minták százalékában kifejezve Magyaróváron 42 32 százalék, Keszthelyen 41-96 százalék; 20 százaléktól 25 százalékig terjedő zsírtar­­talom volt az összes minták százalékában kifejezve Magyaróváron 30-76 százalék, Keszthelyen 18-27 százalék; 25 százalé­kon felüli zsírtartalom volt az összes minták százalékában kifejezve Magyaróvá­ron 12-50 százalék, Keszthelyen 6 szá­zalék. Magyaróvár a zsírtartalmon kívül meg­határozta mind a 104 minta szárazanyag — zsírmentes szárazanyag — hamutar­talmát is. Keszthely a 93 minta közül 85-öt felhasznált — ötösével — átlag tej­fölök készítéséhez, melyekben meghatá­rozta a fentebb megnevezett alkotórészeket szintén. A tejföl átlagos összetételének megállapításához Magyaróvár tehát 104, Keszthely 93 — illetve 17 átlag tejföl — mintát használt. Az átlagok a következők: Magyaróvár: szárazanyag 25-16 száza­lék, zsír 16-83 százalék, zsírmentes szá­raz­anyag 9-04 százalék, hamu­s 60 szá­zalék, zsír a szárazanyagban 7- 57 szá­zalék ; Keszthely: szárazanyag 25-16 százalék, zsir 16-83 százalék, zsírmentes száraz­anyag 7-75 százalék, hamu 0 58 százalék, zsir a szárazanyagban 66-88 százalék; ezek átlaga: szárazanyag 26-53 száza­lék, zsir 18-26 százalék, zsírmentes szá­razanyag 8-39 százalék, hamu 0 59 szá­zalék, zsir a szárazanyagban 68*72 szá­zalék. Magyaróvár fenti vizsgálatai alapján azt javasolja, hogy a megvizsgált tejfölök zsír­tartalma alapján 15 százalék zsírminimum követeltessék. Vagyis minden olyan tejföl, mely ennél kevesebb zsírt tartalmaz, je­­leztessék kevesebbet érőnek. Ha a meg­előzőleg közölt átlagszámokat nézzük, jo­gosnak találjuk e kívánalmat. Mert hisz mindkét állomáson az átlagos zsírtartalmat az óhajtódnál 4­69 illetve 1,83 százalék­kal találták nagyobbnak. Az átlagaik sze­rint pedig a tejföl zsírtartalma 3-26 szá­zalékkal több mint 15 százalék. Ha azonban az egyes minták zsírtar­talmát nézzük, más következtetéshez kell jutnunk. Ha csekélyebb erőnek mondjuk mindama tejfölöket, amelyeknek zsírtar­talma 15 százaléknál kisebb, akkor a fentiekben megemlített minták közül Ma­­gyaróvárott azoknak 14-42 százaléka, Keszthelyen azoknak 39-77 százaléka ki­fogásra adna alkalmat. Nem szabad ugyan egészen így a kér­dést felfogni. A budapesti fővárosi vegyé­szeti intézet ennél jóval nagyobb számú tej­föl vizsgálatai alapján már évekkel ez­előtt kimondotta, hogy a tejfölben leg­alább 15 százalék zsír kívánatos s e kö­vetelményük éppen nem teljesíthetetlen. Tudjuk azt is, hogy a Magyaróvár által megvizsgált tejfölminták piac­ok ellenőr­zésénél gyűjtöttek össze, amikor inkább a gyanús mintákat szedték össze és vizs­gálták. Ezenkívül az említett két dolgo­zatban szereplő 197 tejfölminta az ország csak egyik — kisebb — részéből szár­mazik s ezek vizsgálati adatait általáno­sítani nem szabad. Csak azt látjuk eme adatokból is, hogy nem ismerjük eléggé terményeink összetételét és összetétük in­gadozásait. Felette kívánatos tehát nem­csak az, hogy az irodalomból összegyűj­­tessenek a hazai élelmiszerek összetételét feltüntető adatok, hanem az is, hogy a­mennyiben kiegészítő és pótló vizsgálatok ez irányban kívánatosnak mutatkoznak, végeztessenek ilyenek is. Ezt megkívánja az 1895. XLVI. t.-cz. szakasza is, mely termelőnek, eladónak és fogyasztónak együttes érdekeit megóvni és védeni akarja, ezt pedig csak ily módon, ezen az alap­ o­n Telefon 56—44. XXXVI. évfolyam Budapest, 1911 januuár 8 . szám MEGJELENIK MINDEN VASÁRNAPON Alapította Felelős szerkesztő: Előfizetési díj : GONDA BÉLA PIROVITS ALADÁR Egész évre 24 kor. fél évre 12 kor. negyed évre 6 korona MINISZTERI TANÁCSOS Budapest székesfővárosi főmérnök. Szerkesztőség és kiadóhivatal. Vill. CONTI-UTCZA 38. SZÁM BUDAPEST. Budapesti O­­­aki Egyetem Közpön­yi Könyvtára Folydi.ajirBfc­g .

Next