Gyógyászat, 1870 (10. évfolyam, 1-52. szám)

1870-03-26 / 13. szám

egyes sejtekből álló egyedei. Karsten számtalanszor észlelte, hogy a szőlő és piszke gyümölcshúsából abortált sejtparányok sarjadzó élesztővé alakulhatnak. Ugyanezt figyelte meg Mitscher­lich a burgonyánál, Woronin, Hartig és Hoffmann a hüvelyesek (Leguminosae) magvainál, mások meg az iborkánál, hímpersejteknél (Pollen) stb. A sokalakúság és alakváltozatosság azonban nem egyedül a növények kiváló tulajdona, hanem, mint azt Karsten kimutat­ta, állati sejtelemeké is. Szerinte minden egyes, az élő állati vagy növényi összefüggésből elszakadt és még életre való sejtelem leíz azon képességgel, ked­vező viszonyok közt hasonló generátiót életbe hozni, mint azt az élesztő életfolyamatában ismer­jük, s azt bizony­os föltételek mellett hosszabb időn, sőt hosszabb ivadékon át folytatni. Hallier és tanítványai ennek ellenében azt hozzák föl érvül, hogy a vizsgált állományok s még a sejtbennék is igen gyakran gombaelemeket tartalmaz, avagy más szóval mondva, hogy minden növényi és épp úgy állati szervezet zsenge korától fogva folyton és minden szervében penész-beteg. Előadó ily föltevéssel nem ért egyet, mert először az egyszer abortált sejtelemek (másod- harmad- ne­­gyed-sejtecskék), melyek az anyasejten kívül mint microgonidiák (micrococcusok) vibriók, leptotitryxek élnek, az eddigi észleletek szerint az anyatest lényegéig visszafejlődni, s evvel az egyed typicus alakját helyreállítani többé nem képesek, s eszerint a fennebbi állományok penésztermészetét sem lehet meghatározni, s mert másodszor ily képtelen föltevés mellett utóvégre emberi micrococcusokból is lehetne embert tenyészteni. A specificus tápanyag változtával egy élesztőalak a másikba átvihető. Ha sör- és borélesztő (seprő), mely tudvalevőleg nád és szőlőcukorban szokott élni, hosszabb ideig higított szeszszel táp­­láltatik, úgy ecetélesztővé alakul, ha pedig tejcukorba helyezte­tik, akkor tejélesztővé fejlődik, s megfordítva. Az átalakulás néha már az első ivadékban létesül, rendszerint azonban csak a 2—3. generációnál áll be. Ha egy oidium-sejtet tejsavban oldott prote­­intartalmú anyaggal táplálunk, úgy ez idő múlva jege­s-alakot vesz föl, ha pedig nádcukor és borsavas ammóniákkal hozatik érintkezésbe, akkor élénk piros Palmella prodigiosa-vá alakul. Az ifjú Oidium lactis sejtburka protein-, az éretté pedig szén­­vizegytartalmú. Ezen átváltozási folyamatnál a sejtburok kül­ső része veszti el legelőbb legény természetét s köpeny, illetőleg tej­sav-tartalmu lesz, mely föloldva a jövő ivadéknak táplálékul

Next