Gyógyszerészi Hetilap, 1868 (7. évfolyam, 1-51. szám)

1868-05-23 / 21. szám

GYÓGYSZERÉSZI HETILAP.­ A gyógyszerészeti tudományok fejlődésének közlönye. Szerkesztő-tulajdonos: SCHÉDY SÁNDOR. 1868. HETEDIK ÉVFOLYAM. r­ol............^ 1 21. szám. , ch.................................. PESTEN, Május 23-kán. TARTAL­OM. A tej orvosrendőri kémlése fővárosunkban. Molnár János városi vegyésztől (Foly­tatás.) — Kimutatása és mennyileges meghatározása bizonyos szerves anyagoknak viz­­ben, aljas kénsavas­ timfölddel, Bellamy-tól. — Az extractum glycyrrhizae és alkal­mazása. — A bóditó vonatok és a narcotikus készítmények. — Az aljas legenysavas kenenyeleg (bismuticum subnitricum) meghamisitása mészpirospixattal. — Nicotin a dohánynedvben. — A dohánynedv használata keleten. — Korch­ee és Mudar mint a hánygyökér pótszere. — Valami a növényzöldről. — Egy kis kísérlet. — Közönséges kőrisbogártapasz hidegen készítve. — Hamisitott disznózsír. — Gyakorlati jegyzetek. — Hasznos jegyzetek. — Könyvismertetés. TÁRCA. A központi magyar gyógyszerészeti és művegyészeti vállalat f. évi április 26-án tartott közgyűlése. — Keszthelyi levél. — Pályázat. — A nők foglalkozása gyógyszertárakban. — Vegyesek. — Nyilttér. — Szerkesztői levelezés. Gyógyszerész­­segédi állomások. A tej orvosrendőri kémlése fővárosunkban. Molnár János városi vegyésztől. (Folytatás.) A tejcukortartalom meghatározása. A homokos tejpárlási maradványokat tartalmazó szürle mint az égénykezelésnél vízzel kivonatott. A kinyert szürlet megméretett s benne a tejcukortartalom a Fehlingféle folya­dék segélyével meghatároztatott. 10 ke. Fehlingféle folyadék 0,200 grm.tejcukornak felelt meg. A Fehlingféle folyadék Fresenius előirata szerint készít­tetett. (Quantitative Analyse 1866, pag. 831). . Számítási mintául szolgáljon azon svaréi tej cukortartal­mának meghatározása, mely G­y­é­r­y úr majorjából nyeretett. A kísérletkor nyert szürlet 110 kc.-t tön ki. A Fehlingféle folyadék 20 kc.-je 30 kc. vizzel hígitta­­tott, majd porcelláncsészében közel a forrásig bevittetett s a tejszürlet a burettából óvatosan addig csatoltatott hozzá, mig kék szín egészen el nem enyészett s az elegyben szép vörös . 31

Next