Halászat, 1974 (20. évfolyam, 1-6. szám)

1974-01-01 / 1. szám

A gyors lezajlású tömeges hal­­pusztulások okainak kutatása és az ott szerzett tapasztalatok megvilá­gíthatnak olyan jelenségeket és azok okait, amelyek hidrobiológiai vonat­kozásúak ugyan de mégsem tartoz­nak a halászat tárgykörébe, így pl. a kénhidrogén mérgezésektől sújtott halastavak iszapjának, a kénhidro­gén képződésének és felszabadulásá­nak, valamint mérgező élettani ha­tásának vizsgálata más, kellően még meg nem világított kérdés, termé­szettudományos jelenség magyaráza­tához is adhat adatokat. De az is le­het, hogy teljesen megvilágítják a problémát. Különösen a tatai Grébics-tavak, a balatonlellei VIII.-tó, a biharugrai tavak vizsgálata, a Pellérdi- és Pa­­licsi-tó, nemkülönben a tiszai holt­ágakban lezajlott halpusztulások ta­nulmányozása szolgáltatott adatokat egy érdekes biológiai jelenség meg­világításához. Ilyen „kutatási mel­léktermékként”­világosodott meg pl. az, hogy az Észak-Németországban és Dániában talált kétezer éves em­beri tetemek miképpen konzerválód­tak. Schleswig­ben (NSZK) és Dá­niában ugyanis a hajdani lápok te­rületén már több alkalommal került elő tőzegfejtés közben jól konzer­válódott emberi tetem. Egy ilyen holttest fejét ábrázolja a mellékelt kép. (1. kép). Az egész test jól kon­zerválódott, annyira, hogy a gyomor­ban az utolsó étkezésnek a tápláléka is változatlanul megmaradt. Így ez­után megállapították azt, hogy utolsó étkezésének ételét milyen növények­ből készítették. Ezekből a tetemek­ből sokat láthatunk a Schleswig-i Kutatási melléktermék tartományi múzeumban. A kétezer éven át fennmaradt tetemek konzer­váló szeréül a humuszsavakat gon­dolták. De akkor más tőzeges lápból, ahol humuszsavak képződhetnek, szintén kellene jó megtartású tete­meknek előkerülni. A humuszsavak azonban nem olyan erős és hosszú életű antibiotikumok, hogy hatásuk­kal a kétezer éves konzerválódást meg lehetne magyarázni. A konzerválódást minden bizon­­nyal a lápban képződő szervetlen vegyület, egy általános sejt-, enzim- és idegméreg okozhatta. A konzer­váló méreg nemcsak a baktériumok lebontó tevékenységét gátolta, ha­nem az ún. önemésztő enzimeket is blokkolta és ezért maradt meg a gyo­morban az utolsó étkezés anyaga. Ez a méreg a mésztelen halastavak már jól ismert száz és száz­­ halat el­pusztító félelmetes mérge: a kénhid­rogén. Ahhoz azonban, hogy a kon­zerváló hatás folyamatos legyen, a kénhidrogénnek is folyamatosan je­len kell lennie a tőzeges láp iszapjá­ban. Tehát a rómaiak korában, ami­kor Tacitus római író a germán né­peket ismertette és leírta azt, hogy a házasságtörő asszonyokat és a harc­ban gyávákat a lápba süllyesztik, az észak germán lápvilágban már ki­alakult az a levegőtlen, kénhidrogén tartalmú tőzegréteg, amely a belehe­lyezett tetemeket évezredeken át megtartotta. Egy ilyen női tetemet mutat a 2. kép. A hátán ma is lát­hatók a korbácsütés nyomai. Azokon a helyeken, ahol a felgyü­lemlett vasszulfidtól kénsav képző­dött, az erős ásványi sav feloldotta az emberi csontokat. Az emberi bőr és bőrlábbeli azonban ellenállt. Ezt láthatjuk a 3. képen. Ezek az ismeretek valóban nem a halászat részletproblémái, de kétség­telenül kiegészítik és megerősítik a tőzeges tavak, és holtágak, vizében és iszapjában lezajló folyamatokról szóló eddigi ismereteinket. Dr. Vámos Rezső 2000 éves emberfő II. századból fennmaradt női tetem Az emberi bőr és a bőrből készült lábbeli ellenállt a kénsavnak

Next