Hasznos Mulatságok, 1837. 2. félév (1-52. szám)
1837-10-18 / 32. szám
351 olly alávaló mindenféle mérges szerekből mérges krispános üstökben főzöttel. Nagy uraságok konyháján jelenlétemben a" szakácsok minden konyhabeli főzelék czikkeket a’ legszigorúbb szabályok szerint hajtottakvégre, de az eczetet holmi tőzsérektől hozatták. Boldog Isten! mintha az eczet nem ott fogna helyet, a’ hol a’ Somlyói, badacsonyi, hegyallyai, így tehát a’ természet korbácsolva hajtja az ellene vétőket a’ jobb ösvényre. De nem oknélkűl, mert ha borbal késziti az eczet, mindég az elromlott, megnyulósodott ’s egyébre már épen nem használható bor fordítatik az eczetre. Itt az ideje tehát, hol a természet maga készíti el ezen fűszert. Továbbá Seb. úr a’ veres bort fejérré javasolja változtatni. Hiszen tudjuk azt is, hogy a' fekete szín mindég meleggyüjtő; kertekben a’ gyámfák gyümölcse érlelése miatt feketére szokják a’ falakat festeni, tehát ,mért nem érnék a’fekete szőlő előbb meg mint a’ fejét ; sok száznak azon kellemetes budai pohár veres bort kezéből kirántani igyekezik. De sok betegnek nem orvosság-e a’ veres bor, mivel minden veres szín öszvehuzó (adstringens) igy a’ veres bor is. A’ gerézdeknek feszemeltetését Schur igen rendszerű okoknál fogva állítja; mert a ki jó bort akar csinálni, főleg az idén, a’ szemeket a’ tengelyekről vagy csutkáról leszedje; az bizonyos hogy a’ munka annál szaporábban menjen végre, jó e’ végre a’drót rostély, mellyet a’ Sopronyiak a’ kádakra fektetnek, a’ gerézdeket reá töltik, és azokat kézzel mind addig dörgölik rajta, míg a’ szemek állhalván rajta , a’ nyelek vagy csuták mezítelen maradnak. Tudják ezt már a’ budai hegyeken is. Ha én nem mondom is, hogy a’ szemen szedett gerézdekből készült bor sokkal jobb, mint mikor tengely, mag, törköly, egres és rothadt szemek együtt kicsalartatnak: a’gazdák a’ tapasztalásból tudhatják, hogy a’ tengely meg a’ levet is felissza sok évben, mert ha a’ szőlő érett, annak bizonyos hogy száraznak kell lenni. Kivált pedig a’ hideg esztendőben lehet a’ tengelynek a borba keveredésénnek következését tapasztalni, a’ midőn a’ tengelyek fojtós levesek.