Kiskunfélegyháza - Félegyházi Közlöny, 2015 (24. évfolyam, 1-22. szám)
2015-09-11 / 15. szám
2015. szeptember 12. FÉLEGYHÁZI KÖZLÖNY HELYI HÍREK A főzőmesterek a nagy esővel mit sem törődve tették a dolgukat, a gyermekprogramok pedig beköltöztek a művelődési központba. Délutánra helyreállt a rend. Elállt az eső (vagy csak éppen szitált), így a szórakoztató műsorok sem maradtak el. Libahurka, libakolbász Több mint másfél évtizeddel ezelőtt a „Ki mit tud” sütni-főzni a libából címmel meghirdetett főzőverseny teremtette meg az alapjait a Kiskunfélegyházi Libafesztiválnak. Az évek során egyre több közösség vállalkozott arra, hogy bemutassa, megmérettesse szakácstudományát. A kezdeti pörkölt, sült és leves felhozatal után egyre szabadabbá vált az amatőr főzőmesterek fantáziája, és minden évben újabb és újabb különlegességekkel álltak elő. így volt ez idén is: a zsűrit és a közönséget is meglepve a Csipet Csapat hurkát és kolbászt készített kedvenc szárnyasunk húsából. Az újítás sikeres volt, a csapatot a legkülönlegesebb libából készített étel készítőinek járó különdíjjal jutalmazták. Kolompár István csapatkapitány elmondta, hogy nem először vesznek részt a főzőversenyen, és most egy igazi különlegességgel akartak előrukkolni. A liba húsa kicsit édesebb, mint a sertés, ezért a fűszerezés különös figyelmet kívánt, egyébként mindent úgy csináltak, mint egy disznóvágáskor. Hús, só, bors, paprika, rizs és semmi extra. A végeredmény inkább egy fogyókúrás, fitnesz hurka és kolbász, ami a legtöbb vendégnek és a zsűrinek is elnyerte a tetszését. A szakértő zsűri emellett még három különdíjat is kiosztott. A legtöbb embert etető csapatnak járó elismerést az Integrál Zrt. főzői vehették át. A legszebb szakácsnéknak a Galibák bizonyultak, míg a külföldi vándordíjat a franciaországi testvérvárosból, Bagnol-sur-Ceze-ből érkezett közösség vihette haza. A sültek kategóriában a következő sorrend alakult ki: 1. Gigabáj: „Fantázia libára és vonósokra”, 2. Kis Csapat: „Vagdalt libameH”, 3. Jobbik 2: „József Attila álma”, Pörköltek kategóriája: 1. Gedeon bácsi: „ Kunsági libapörkölt vegyesen”, 2. Egyem a zúzádat: „Pörkölt vegyesen”, 3. Mekk-Hekk-Elek: „Kunság kincse” Leves - egytálétel kategória: 1. Gedeonék: „Liba ricset”, 2. Székely-Kiskun: „Leányfogó leves”, 3. Societas: „Csípős ázsiai libaragu”. A verseny zsűrijének elnöke Bede Róbert mesterszakács volt. Munkáját segítették: Mezei Istvánná Franciska, a Csillag vendéglő volt főszakácsa, Rabi Illés üzletvezető és Szőke András filmrendező. A díjakat és ajándékokat az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója dr. Horváth Sándor és Dobosné Németh Ottilia, a baromfifeldolgozó üzem vezetője adták át. Hájas Sándor 13 © N)© «J © Kiskunfélegyháza adott idén otthont A Magyar Paprika Napja szakmai rendezvénynek. Az összejövetelen szakértők és termelők az egyik legfontosabb élelmiszer alapanyagunk, a paprika termesztésének, feldolgozásának és értékesítésének aktuális problémáiról, feladatairól tanácskoztak. A vendégeket Csányi József polgármester köszöntötte. Nezsák Sándor országgyűlési képviselő a szabadtéri és a fűszerpaprika termesztés csökkenő hazai termőterületére hívta fel a figyelmet. Mint mondta: „Nem ok nélkül paprikás a hangulat a paprikatermelők körében. A fűszerpaprika ágazat helyzete az elmúlt években jelentősen romlott”. Ezekből levonva a következtetéseket, van értelme és értéke, hogy ilyen konferencián összegezzék az ágazat sikerességéhez szükséges lépéseket - tette hozzá az Országgyűlés alelnöke. A szakmai rendezvény előadója volt Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Gubacsi Zoltán, a Fruit- Web Zöldségtermesztési Főbizottság elnöke, aki a 2015-2020. évi támogatásokról, azok várható hatásairól beszélt, továbbá szakmai előadások hangzottak el, illetve a résztvevők a kiskunmajsai Fúrús Kertészetben is látogatást tettek. Magyar Paprika Napja i