Kiskunfélegyháza - Félegyházi Közlöny, 2015 (24. évfolyam, 1-22. szám)

2015-09-11 / 15. szám

2015. szeptember 12. FÉLEGYHÁZI KÖZLÖNY HELYI HÍREK A főzőmesterek a nagy esővel mit sem törődve tették a dolgukat, a gyermekprogramok pedig beköl­töztek a művelődési központba. Délutánra helyreállt a rend. Elállt az eső (vagy csak éppen szitált), így a szórakoztató műsorok sem maradtak el. Libahurka, libakolbász Több mint másfél évtizeddel ez­előtt a „Ki mit tud” sütni-főzni a libából címmel meghirdetett főző­verseny teremtette meg az alap­jait a Kiskunfélegyházi Libafeszti­válnak. Az évek során egyre több közösség vállalkozott arra, hogy bemutassa, megmérettesse sza­kácstudományát. A kezdeti pör­költ, sült és leves felhozatal után egyre szabadabbá vált az amatőr főzőmesterek fantáziája, és min­den évben újabb és újabb különle­gességekkel álltak elő. így volt ez idén is: a zsűrit és a közönséget is meglepve a Csipet­ Csapat hurkát és kolbászt készített kedvenc szár­nyasunk húsából. Az újítás sikeres volt, a csa­patot a legkülönlegesebb libából készített étel készítőinek járó kü­löndíjjal jutalmazták. Kolompár István csapatkapitány elmondta, hogy nem először vesznek részt a főzőversenyen, és most egy igazi különlegességgel akartak előruk­kolni. A liba húsa kicsit édesebb, mint a sertés, ezért a fűszerezés különös figyelmet kívánt, egyéb­ként mindent úgy csináltak, mint egy disznóvágáskor. Hús, só, bors, paprika, rizs és semmi extra. A végeredmény inkább egy fogyókú­rás, fitnesz hurka és kolbász, ami a legtöbb vendégnek és a zsűrinek is elnyerte a tetszését. A szakértő zsűri emellett még három különdíjat is kiosztott. A legtöbb embert etető csapatnak járó elismerést az Integrál Zrt. főzői vehették át. A legszebb szakácsnéknak a Galibák bizo­nyultak, míg a külföldi vándordí­jat a franciaországi testvérváros­ból, Bagnol-sur-Ceze-ből érkezett közösség vihette haza. A sültek kategóriában a követ­kező sorrend alakult ki: 1. Gigabáj: „Fantázia libára és vonósokra”, 2. Kis Csapat: „Vagdalt libameH”, 3. Jobbik 2: „József Attila álma”, Pörköltek kategóriája: 1. Gedeon bácsi: „ Kunsági libapörkölt vegye­sen”, 2. Egyem a zúzádat: „Pörkölt vegyesen”, 3. Mekk-Hekk-Elek: „Kunság kincse” Leves - egytálétel kategória: 1. Gedeonék: „Liba ricset”, 2. Szé­kely-Kiskun: „Leányfogó leves”, 3. Societas: „Csípős ázsiai libaragu”. A verseny zsűrijének elnöke Bede Róbert mesterszakács volt. Munkáját segítették: Mezei Ist­vánná Franciska, a Csillag ven­déglő volt főszakácsa, Rabi Illés üzletvezető és Szőke András film­rendező. A díjakat és ajándékokat az Integrál Zrt. elnök-vezérigazga­tója dr. Horváth Sándor és Do­­bosné Németh Ottilia, a baromfi­­feldolgozó üzem vezetője adták át. Hájas Sándor 1­3 © N)© «J­­ © Kiskunfélegyháza adott idén otthont A Magyar Paprika Nap­ja szakmai rendezvénynek. Az összejövetelen szakértők és termelők az egyik legfontosabb élelmiszer alapanyagunk, a pap­rika termesztésének, feldolgo­zásának és értékesítésének ak­tuális problémáiról, feladatairól tanácskoztak. A vendégeket Csányi József polgármester köszöntötte. N­ezsák Sándor országgyűlési képviselő a szabadtéri és a fűszerpaprika ter­mesztés csökkenő hazai termőte­rületére hívta fel a figyelmet. Mint mondta: „Nem ok nélkül paprikás a hangulat a paprikatermelők kö­rében. A fűszerpaprika ágazat helyzete az elmúlt években jelen­tősen romlott”.­­ Ezekből levonva a következ­tetéseket, van értelme és értéke, hogy ilyen konferencián össze­gezzék az ágazat sikerességéhez szükséges lépéseket - tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.­ A szakmai rendezvény előadója volt Dom­ján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Gubacsi Zoltán, a Fruit- Web Zöldségtermesztési Főbizott­ság elnöke, aki a 2015-2020. évi támogatásokról, azok várható ha­tásairól beszélt, továbbá szakmai előadások hangzottak el, illetve a résztvevők a kiskunmajsai Fúrús Kertészetben is látogatást tettek. Magyar Paprika Napja­ i

Next