Hódmezővásárhely, 1915. október (45. évfolyam)

1915-10-01

2 . Leszállítja a kamatlábat az osztrák-magyar bank? Hír szerint az o­z­rák-ma­gyar bank a legközelebbi na­pokban leszállítja a kamatlá­bat, amely jelenleg öt százalé­kos. A jegybank a háború ki­törése óta kétszer csökkentet­te a kamatlábat, még­pedig ok­tóber 14-én tavaly és az idén ,á­p­rilisban. Nem érdektelen a kü­szöbön álló kamatleszállítással kapcsolatban áttekinteni, hogy a jegybank 1912­­óta hogyan és mikor változtatta meg a dis­­kontját. 1912. január elsejjén a a kamatláb öt százalék volt, amelyet ez év október 26-án a Balkán-mozgósításkor, öt és fél százaléka, majd november 16-án hat százalékra temeltek. A kamatláb ekkor egy évig, a Balkán-háború tartama a­­latt változatlan maradt és csak 1913. november 28-án redu­kálták át­­öt és fél százalékra, majd 1914. január 20-án, öt, február 3-án négy és fél, már­cius 12-én pedig négy százalék­ra. A szerb ultimátum után, jú­lius 27-én a főtanács öt száza­lékra emelte a diskontot, jú­lius 31-én hat, augusztus 3-án pedig i n nyolc százalékra, a­mi páratlanul áll a jegybank törté­netében. N©hi sokkal azután, augusz­tus 21-én, a közvélemény nyo­mása alatt és a hangulat nyu­­godtabbra fordulatával, egy­szerre hat százalékra szállítot­ták le a kamatlábat, október 29-én pedig­ öt és­ fél százalékra. Azóta csak most áprilisban volt újabb redukció, a második ha­­dik­ölcsön kibocsátása előtt, amióta a jelenleg is érvényben lévő, majdnem normális öt­­százalékos kamat áll fenn. A tiszvbevett újabb kamatcsökken­tés legjobban bizonyítja, hogy Ausztria és Magyarország hely­zete mennyire kedvező és biz­tatói­­tás stádiumának tartanánk. A fő nehézséget azt a kishitűség fokozta, hogy nálunk kevesebb és drágább a földolgozandó nyersanyag, mint a mintán­­ vett Német­országban, ahol másfél évtized óta számos ipartelep állít elő burgonyalisztet. Ebbe a kishitűségbe nem ke­vés szándékosság is bele volt keverve, mert hiszen az olcsó burgonyalisztnek akad elég fél­tékeny ellensége nálunk is. A­mi azt illeti, hogy például ná­lunk az idén 57 millió mázsa, Ausztriában­ mintegy 130, Né­metországban pedig közel 600 millió mázsa burgonya fog te­remni, ez sem szó­kat az új iparág­ meghonosítása ellen, mert hiszen az ipari feldolgo­zás fokozott kereste­te a terme­lés növelés­ére nálunk is jóté­kony hatást fog gyakorolni. A kormány tehát helyesen tette, amidőn a sápi tőkéjével is hozzájárult a­­most épülő bur­­gonyaszári ló-telep létesíté­séhez s ezzel sejtéti kidombo­rítani a burgonya konzerválás közgazdasági jelentőségét. Hogy a konzervált burgo­nya mit jelent például az ál­lattenyésztés terén, éppen most, amikor a hizlaló ipar takarmányhiánnyal küzd, erre nézve Korek Aurél főmérnöki úr a következő sorokat írja nekünk: A burgonya gazdasági f­ölhasz­nálása főleg az állatok etetésé­nél nagy fontosságú amennyi­ben a term­ést burgioni­amennyi­­ségh­e­k l­egnagyobb részét ta­karmány alak­­ban szokták hasznosítani. A nyners burgo­nya nagy nedvesség­­­tartalma következtében azonban a bur­gonya nyers állapotban nehe­zen raktározható és szállítható, mely körülmény az etető célra való felhasználást károsan be­­folyásolja. A takarmányozás cél­jára szánt szürgém­amennyi­­ségnek körn­emtül 10 százaléka rothadás folytán szokott elvesz­ni, ami a nemzeti vagyon érzé­keny veszteségét jelenti. Ebből látható, hogy mily nagy fon­tosságot kell tulajdonítani az olyan eljárásnak, mely a vesz­­tesség­ lehető csökkentését cé­lozza.­­ A nyers burgonya körülbelül 75 százalék nedvességet tar­talmaz, ami abból a nézőpont­ból is hátrányos, mert az érté­kesíthető anyagókéra aránylag nagy szállító költség esik. A burgonya felhasználása fő­képp a termelő­helyhez van kötve vagy annak környezetére szorítkozik. A nyers vagy főtt burgonyának etetés céljára va­ló­­ felhasználása szintén korlá­tolt, amennyiben a takarmány­szükséglet egy-egy éven be­lül tág határ között ingadozik és csak bizonyos állatfajoknál alkalmazható eredménnyel. Mind e nehézségeket a kül­földön, főleg­­Németországban nagy jelentőségű és kiterjedt i­­parággá fejlesztett burgonya­­­szám­lógyárak vannak hivatva k­iküszöb­öl­ni am­ennyib­en ezek a rendelkezésre állói és r­omlásnak ki lett felesleget szám­ lőtt­­­urgiony­ává alak­ítj­ák át, amelynek a tartóssága ha­tártalan és amely az egyes ál­latfajoknak értékes és tápláló takarmányul szolgál, így meg van adva annak a­­ lehetősége is, hogy dús­­termésű évekbeli a takarmányozás és ipar számaira kellő tartalékot szolgáltas­sunk és a rosszul termő évek hiá­nyát pótoljuk. A szállítást többféle m­ó­dszer­­szerint lehet eszközölni, ami­nek következtében az előállí­tott termék más-más sajátsá­­gokkal bír. A szárított burgonya liszt alakban emberi tápláték gya­nánt, kitűnően felhasználha­tó, de sokkal nagyobb jelentő­séggel bír az állattartás szem­pontjából. Az e téren elért e­­redm­ény megérő, amennyien a tapasztalat azt bizonyílta, hogy az állatok súlynövekedése nemcsak hogy, rendkívül kielé­­gítő, hanem húsu­k is oly kivá­ló­ minőség­ű­vé válik, hogy ezt még takarmányárpa­­etetésével sem lehet­­elérni. Igavonó álla­toknál azt tapasztal­ák, hogy rossz kondidóban 'evő lovak emésztőképessége a szárított burgonyával valló etetés folytán lényegesen javult. A szárított burgonyater­­mékiek köztl a legfonosabb.tk. I. A burgonya-pehely, mely 0.1— 0.2 mm. vastag lemezek­ből áll és főzött burgonyából oly módon állíttatik elő, hogy a főzés után péppé alakított burgonyát gőzzel fűtött henge­rek segítségével megs­zárít­ják. Ennek az­­el­járásnak­­az­ a hátránya, hogy a főzött burgo­­nyából előállított termék nem bír a m­egkívánt természetes frissességgel és hogy a magas hőfoknál 13 ) C ) való szárítás alkalmával a feh­­érje tartalmú anyagok oly­an vágókká vág­óz­nak át, m­elyek az áru tápláló értékét csökkentik és esetleg kártékony termékeket is szol­gál­tatnak. II. A burgonya-szelet, me­het körülbelő! 10 mm. hosszú és 2­ mm. vékony hengeren da­rabokban állítanak­­t elő. A da­rab­okat meleg levegővel szá­rítják, azután pornig vagy for­ró vízzel fóliázzák, vagy őrlő hengerek sejkségével aprítják sét. A szeletté való feldolgozás azzal a hátrátával bír, hogy a szárító füstgázokban lévő ké­nessav a termékekbe halól és ennek savanyu ízt kölcsönöz. Ezenkívül a vagdaléknak égett szaga is van. A kétféle eljárásnak­ az a közös hátránya, hogy az üzem­ a nagy tüzelő­anyagszükséglet folytán drága. Viszont a bur­­gionyaplehely azzal a jó tulaj­donsággal bir, hogy emberi­­ táplálkozásra nagyon alkal­mas. ' : i , III. A szívó szárítás olyan eljárás, amelynek alkalmazása által egy izében, tápláló ere­­jéb­en tartósságában csortbitat­­lan termékig is bír, hogy a burgonyából elvont nedvben lévő növényi f­eh­érje. (Legumin) könnyen és olcsón kiválasztha­tó­. Ez a mellékterm­ék kelendő és könnyen értékesíthető. A szivószáritás lényegileg abból áll, hogy a ny­ersbu­rgo­­nyát mosás után szétmorzsol­­ják s ezután egy szívókészülék hatásának teszik ki. Az ily mó­don kezelt burgonyaszáritó ké­szülékbe és innen mint etetésre alkalmas termék­ zsákokba kerül. A szárított termék ize a friss kenyérre emlékeztet. A termék eredeti térfogatát egy­­nyolcadra lés az eredet súlyt negyedre redukálva, egy Vag­­yin­ sajtolt burgonya négy vag­yon rakomány nyers burgonyá­nak felel meg! Kellner dr. bonni tanár, a porosz állami kísérleti állomáson 8—8 sertéssel vég­­e­z teljesen egyforma körül­­i v­én­ek között kísérleteket. Nyolc hét leforgása után a következő eredményt érte el : A pehellyel hizlalt sertések át­lagos sulysz­iporulata 216.6 ki­logram, a szivószárítással ki­kés­zí­tett sajtolt burgonyán hizlalt sertések átlagos súly­­szaporulata ellenben 2893 ki­logram volt. A száraz burgonyával való etetés kedvező eredménnyel járt birkáknál és disznóknál is. Az állatok az ilyen burgo­nyát szívesen eszik és jól e­­mésztik. Hamn­c kedvező e­­redményt mutatott a fejős te­heneknek szárítz burgonyával való­ táplálása, esetleg fiatal lakatosokat vagy más fémmunkáso­kat azonnal munkára al­kalmaz a MilSasnostelep. Jelentkezés a telepen reg­gel 8-9 óra közö­tt Hódmezővásárhely város élelmi cikkeinek érvényes piaci árjegyzéke 1915. évi október hó 1. nap­jától 1915. évi október 10. napjáig. Megállapítva: 1915. évi szeptember hó 28-iki ta­nácsülésében. — K. f. Bab nagyban nagysz. m. 40.— Bab nagysz. kicsiben kg. — 50 Bab kissz. fehér mm. 40.— Bab kissz. fehér kg. 50.— Borsó nagyban mm. 50.— Borsó kicsiben kg. —.55 Burgonya I. r. kg. —.18 Burgonya II. r. kg. —.12 Csirke I. r. egészen kinőtt. párja 6.— Csirke II. r. párja 5.— Csirke rántani valló 3.60 Csuka kg. 1.80 Galambfű­ (csirke galamb) egy pár * 120 Galambfi (vádlóé.) egy pár —.80 Hagyma vörös első­rendű szám nélkül egy kg. —70 Hagym­a vörös másodren­dű számé kül egy kg. —.10 Hagyma (fog) elsőrendű szár nélkül egy kg. —.80 Hagyma (fog) másodr­endű­ szárnélkül légy kg.­­ —.60 Harcsa kg. 3.— Kása árpa­ kg. —.50 Kása (kötés) kg. 1.20 Kárász kg. 1.20 Kecsege kg. 4 — K­ács­a (sovány­) pár fia 5. — Kacsa (hízott) éles. kg. 2.80 Káposzta fejes, nagy fej —.26 Káposzta kis fej —.12 Lencse imázsája 50 — Lencse kg. —.60 Liba (élősúlyban) kg. 2.— Liba hízott (élősúlyban) 2.80 Paradicsom I. r. kg. —.16 Paradicsom II. r. kg. —.12 Paprika I. r. (törött­) kg. 4 — Paprika II. r. törött kg. 3.20 Paprika törött I. r. 1 liter 2.20 Paprika törött II. r. 1 liter 1.40 Paprika (Zöld) —.-n Pulyka élősúlyban kg. 2.20 Ponty kg. 12.80 Répa (sárga) elsőrendű —.10 Répa sárga (6. dob 1 csomó II. rendű —.04 Sajt (tehén) kg. 2.40 35 dekás csomagodban, üditő bonbonokat és csokoládét küldjenek katonáinknak. Kap­ható az új fűszer, csemege és cukorka üzletben. Kossut-tér 5 sz. Dr. Bakai ház, ahol állan­dóan kapható, friss tea vaj, jó házi kenyér, sajtok és felvá­gottak előny árban. Friss saját pörkölésü kávé. Szives pártfogásért esedezik Bódi Károly üzlettulaj­dono­s. Burgonya-szárító ipar Az első, háborús esztendő ta­­pasztatlatai­­a­ burg­onya-száritó ipar font­osságát is m­egvilági­­tották és meg lehetett vet­ni végre az alapját nálunk is a nagyobb szabásu burgonyaszá­­ritó iparnak. A kezdet nehéz volt és a kormány ma­ga az ügyet föl nem karolta volna. még mindig a pr­óbálga- HOSÍMEZOV ASAVIHF.LV 1915 október 1 Villamos szerelőket

Next