Iparpolitikai Tájékoztató, 1978 (15. évfolyam, 1-12. szám)

1978 / 1. szám

d­ a versenyképesség növelése a nemzetközi piacokon a minő­ség javításával, a piackutatás hatékonyabbá té­telével, a nemzetközi együttműködés fokozásával. A szükséges és lehetséges intézkedések jellege, szá­ma az előzőekben felsoroltaknál sokkalta szélesebb kö­rű, "színesebb" és azt alapvetően az egyes vállalatok sajátossága határozza meg. Éppen ezért úgy véljük, hogy minden gyakorlati tapasztalaton alapuló tanács jelentős támogatást adhat a hatékonyságjavító vállalati intézkedések kidolgozásához, megtételéhez. Ilyen in­tézkedések összeállításához és végrehajtásához kívánunk segítséget nyújtani lapunk mai számában e témakörből írott két cikkünkkel. E cikkek szerzői különböző oldalról és némileg eltérő szemléletben mutatják be a népgazdasági és vállalati hatékonyság fogalmát, mérésének módszerét, növelésé­nek útját és eljárását. Meggyőződésünk szerint a téma eltérő feldolgozása csak segítheti vállalatainknál a hatékonyság, a jöve­delmezőség növelését szolgáló legmegfelelőbb módsze­rek, eljárások felkutatását, megtalálását, újabb és újabb gondolatok, cselekvések ébresztését. Pető­ Márton: A hatékonyságnövelés vállalati feladatairól A gazdálkodás hatékonysága a termelési tényezők, az élőmunka és a tárgyiasult holtmunka (állóeszközök és forgóeszközök) működésének, felhasználásának az eredményességét jelenti. Abban az esetben, ha a ráfordítást - tehát a terme­lési tényezőket - élő- és holtmunkára bontjuk, és kü­­lön-külön végezzük el a hatékonysági számítást, akkor az élőmunka termelékenységéről (hatékonyságáról), il­letve a holtmunka esetében az eszközhatékonyságról van szó. A termelékenységi mutató számításánál a számlálóban valamilyen hozam (termelési érték, hozzá­adott érték, nettó­­ anyagmentes termelési érték stb.), a nevezőben pedig élőmunkát naturálisan kifejező adat (pl. létszám, teljesített óra, korrigált létszám stb.) szerepel. A termelékenység a hatékonyságnak azonban csak egy részét mutatja, hiszen nem tartalmazza a gaz­dálkodás több minőségi jellemzőjét. Többek között nem fejezi ki a ráfordítások, a költségek és a hozam ará­nyát, az anyagtakarékosságot vagy a pazarlást stb. Hasonló problémákat tartalmaz azonban az esz­közhatékonyság­i mutató is. A felhasznált eszköz­­ értékre jutó hozam arányát ugyancsak "torzíthatja" például a termelési szerkezet változása, az anyag- és munkaigényesség stb. Ezért lehet, hogy bár az eszköz és hozam aránya javul, mégis a gazdálkodás egészének hatékonysága romlik. A termelékenység és az eszközhatékonysági mutatók problémái, hiányosságai értelemszerűen különböző vál­lalatok (ágazatok) " összehasonlítása" esetén inkább felszínre kerülnek, mint egy-egy gazdálkodó egység dinamikus vizsgálatánál. Eléggé nyilvánvaló tehát, hogy a gazdálkodás egészének hatékony­sága reálisan csak a hozam és a felhasz­nált termelési tényezők, mint ráfordítás, együttes figyelembevételével mérhető. A hatékonyság tehát a termelési ténye­zők (munkaeszköz, munkatárgy, munka­erő) felhasználásának az eredményét fe­jezi ki, és az optimális hatékonyság a legkisebb ráfordítással a legnagyobb eredmény elérését jelenti. "Sokszor még azonos időszakban, azonos szinten is vannak eltérő ér­telmezések, minthogy a közgazdaságtudomány egysé­ges, általános érvényű meghatározást a hatékony­ság fogalmi körére még nem alakított ki. Hazai gya­korlatunkban az elmúlt években körvonalazódott e fo­galom alkalmazásának módja, tartalmi értelmezése. Eszerint hatékony működésen egy iparvállalat esetében azt értjük, ha minél kevesebb ráfordítással, minél nagyobb hasznot tud elérni. Ez az erősen szűkí­tett meghatározás azonban nagyobb, összevontabb gaz­dasági egységekre már nem terjeszthető ki teljesen azonos értelemben." (Nyitrai Ferencné dr.: Az ipari hatékonyság alakulása. Társadalmi Szemle 1974. 1 .sz.) A hatékonyság mindig fázis szintű, hiszen a termelőtevékenység hatékonyságát mérhetjük és vizs­gálhatjuk munkahelyre, műhelyre, üzemre, gyárra, vál­lalatra, ágazatra, népgazdaságra, és a részfolyamatok hatékonyságának aggregátuma jelenti az egésznek a hatékonyságát. A termelési ráfordítást, valamint a ho­zamot bizonyos fázisokban kifejezhetjük naturális mutatókkal, általában azonban csak értékmutatókkal jellemezhetjük. A hatékonyság fázis szintű és aggregát jellegéből következik tehát naturális és érték "arcula­ta" is. Nem lehet, de értelmetlen is lenne például egy adott esztergagépen adott munkadarab-megmunkálás hatékonyságát értékben kifejezni, a tevékenység magasabb fázisában viszont a naturális mutató alkalma­zása nem lehetséges, hiszen többféle konkrét munka, termelőeszköz és anyagfelhasználás, de többféle ter­mék (szolgáltatás) előállítása történik. Ezért sem a rá­fordítást, sem a hozamot naturálisan már nem lehet jel­lemezni . Az egyes termelési erőforrások felhasználásának ha­tékonysága (gazdasági) más üzemi és vállalati, vala­mint népgazdasági szinten. Vállalati szinten például - mint ismeretes - olyan tényezőket is (pl. eszköz­lekötési járulék, illetményadó stb.) ráfordításként szá­molunk el, ami népgazdasági szinten jövedelemként (hozamként) jelentkezik. Vállalati szinten a gazdasági hatékonyságot egy adott időszakban a folyamatos ráfordítás (költ­ség, K) és a nyereség (Ny), vagy árbevétel (A) alá- 2

Next