Állami Főreáliskola, Kassa, 1888
5 féle állatok tejével, a táplálék befolyásával a tej minőségére, de a vajat csak éppen hogy mellékesen megemlíti, pedig Macedóniában, Thraciában azt már használták az ő idejében is részint mint gyógyszert, de főképen táplálék gyanánt. Mint ahogy a művelődés általában, úgy a tejre vonatkozó ismeretek is Görögországból származtak át a római birodalomba. Ezek is, mint a görögök főleg a juh és kecsketejet használták fel tápláléknak, míg a tehén és szamár inkább teherhordókul voltak alkalmazva. A vajat gyógyszerül, ellenben a sajtot, mint egyik kedvencz ételüket több fajban ismerték és készítették. Hogy miként ment át ezen ókori népeknek a tej feldolgozására vonatkozó ismerete az újkor népeire, azt bajos volna nyomról-nyomra kísérni, mert hiszen az új- és ókor művelődési története igen laza összefüggésben van egymással, de határozottan tudjuk már, hogy Nagy Károly idejében (771) a Germánok nemcsak a tejet használták, de ismerték a sajtkészítés mesterségét is, mert adónemeik között ez is előfordul. Ugyane században Cheshire szintén híres volt már sajtjáról és az ezen idei angol gazdasági berendezések leírásánál sok helyt említve van a cseber, tejestál, vajas dobon, vajminta, sajtoló, szürővászon stb., mi világosan mutatja, hogy a tejkezeléssel már szakszerűen foglalkoztak. Francziaország, Svájcz, Olaszország és vidékeinek tejiparáról a 13 — 15- ik századtól kezdve már egészen biztos adataink vannak és valószínű, hogy a magyarok csak a letelepülés utáni időben kezdték meg a tehén-, juh-, kecsketejet úgy használni és feldolgozni, mint azt a meghódított népektől vagy hadjárataik közben a bekalandozott tartományok népeitől látták és eltanulták. Íme rövid vázlata annak, amit a tejről és az abból előállítható készítményekről történeti szempontból megemlítésre érdemesnek tartottam, hogy levonhassuk azon természetes következtetést, miszerint minden nép addig, míg barangoló életet folytatott a tejelő állatokat főként csak húsuk miatt gondozta, de ha egyszer állandó lakóhelyre telepedett, mihamar hozzálátott e nagy fontosságú táplálóanyag rendszeres kezeléséhez és kellő gondozásban részesítve azt, nélkülözhetetlenné tette azt a háztartásban. «Л. Л 'I' I 'I' 'I' Néhány év óta rohamosan emelkedik a tehéntej fogyasztása, különösen a városokban annyira, hogy a vidék alig győzi