Állami Főreáliskola, Kassa, 1888

5 féle állatok tejével, a táplálék befolyásával a tej minőségére, de a vajat csak éppen hogy mellékesen megemlíti, pedig Ma­cedóniában, Thraciában azt már használták az ő idejében is részint mint gyógyszert, de főképen táplálék gyanánt. Mint a­hogy a művelődés általában, úgy a tejre vonat­kozó ismeretek is Görögországból származtak át a római biro­dalomba. Ezek is, mint a görögök főleg a juh és kecsketejet használták fel tápláléknak, míg a tehén és szamár inkább te­herhordókul voltak alkalmazva. A vajat gyógyszerül, ellenben a sajtot, mint egyik kedvencz ételüket több fajban ismerték és készítették. Hogy miként ment át ezen ókori népeknek a tej feldol­gozására vonatkozó ismerete az újkor népeire, azt bajos volna nyomról-nyomra kísérni, mert hiszen az új- és ókor művelődési története igen laza összefüggésben van egymással, de határo­zottan tudjuk már, hogy Nagy Károly idejében (771) a Ger­mánok nemcsak a tejet használták, de ismerték a sajt­készítés mesterségét is, mert adónemeik között ez is előfordul. Ugyane században Cheshire szintén híres volt már sajtjáról és az ezen idei angol gazdasági berendezések leírásánál sok helyt említve van a cseber, tejestál, vajas dobon, vajminta, sajtoló, szürő­­vászon stb., mi világosan mutatja, hogy a tejkezeléssel már szakszerűen foglalkoztak. Francziaország, Svájcz, Olaszország és vidékeinek tej­iparáról a 13 — 15- ik századtól kezdve már egészen biztos ada­taink vannak és valószínű, hogy a magyarok csak a letelepü­lés utáni időben kezdték meg a tehén-, juh-, kecsketejet úgy használni és feldolgozni, mint azt a meghódított népektől vagy hadjárataik közben a bekalandozott tartományok népeitől lát­ták és eltanulták. Íme rövid vázlata annak, a­mit a tejről és az abból elő­állítható készítményekről történeti szempontból megemlítésre ér­demesnek tartottam, hogy levonhassuk azon természetes követ­keztetést, miszerint minden nép addig, míg barangoló életet­­ folytatott a tejelő állatokat főként csak húsuk miatt gondozta, de ha egyszer állandó lakóhelyre telepedett, mihamar hozzá­látott e nagy fontosságú táplálóanyag rendszeres kezeléséhez és kellő gondozásban részesítve azt, nélkülözhetetlenné tette azt a háztartásban. «Л. Л 'I' I 'I' 'I' Néhány év óta rohamosan emelkedik a tehéntej fogyasz­tása, különösen a városokban annyira, hogy a vidék alig győzi

Next