Képes-Ujság, 1866 (2. évfolyam, 7-24. szám - 3. évfolyam, 1-6. szám)

1866-08-01 / 21. szám

21-dik szám. Második évi folyam. Pest, 1866. augusztus 1. A magyar nép mulattatva oktató barátja. A kukoriczáról. A kukoricza kiváló helyet foglal el gazda­sági növényeink között. Sok millióra megy azon hold földek száma, melyeken termesztjük, és temérdek oly határunk van, melynek termé­nyei közt az első helyet foglalja el. — Pedig eddig alig ismertük a kukoriczának más hasz­nát , mint hogy az jó eledel, jó hizlaló szer, és jó takarmány, a­mi magában elég fontos dolog ugyan, de világkereskedelmi czikké soha sem tenné. Azonban folyvást búvárkodnak a kukori­cza körül. Nem­régiben papírgyártáshoz kezd­ték levelét használni, s ha e tekintetben álta­lános használatra még nem jutott, legalább bebizonyult, hogy nem alkalmatlan e czélra, most pedig olajnövénynyé akarják tenni. Francziaország délkeleti részén, hol a ku­koricza némileg megterem, jelenleg valameny­­nyi gazdasági egyesület a kukoricza olajos kiválasztásának tanulmányozásával foglal­kozik. Tudvalevő dolog, hogy egy mázsa kukori­­czában körülbelül 8 —10 font finom olaj rej­lik. Ezen olajtartalom az, mely a kukoricza­­liszt tarthatatlanságát okozza, és a­melynek avasodása következtében az néhány hét alatt megkeseredik, és táplálkozásra teljesen alkal­matlanná válik. De ezen olaj­mennyiség sokkal kisebb, hogysem egyszerűen sajtolás által kiüthető lenne. A kukoric­ának olajtartalma nem egyaránt van elterjedve az egész magban, hanem széké­ben van; mivel pedig a mag ezen olajos részé­nek fajsúlya a többiénél valamivel kisebb, a kukoricza megdarálása után, rostálás vagy szórás által el lehet választani a mag többi részeitől. Az ily módon elválasztott olajos dara, 100 fontban 33 font olajt tartalmaz, tehát körülbelül annyit, mint a jóféle olajnö­vények magvai. Az elválasztott olajtartalmú darát, hogy belőle az olajos részt kikaphassuk , finom lisztté kell őrteni, és minden 10 fontot egy font, 50—60 hőfokú meleg vízzel leönteni. A vízzel jól összekevert liszt most egy kazánba jö, hol 3—4 percz alatt az egész átmelegitte­­tik, de 59—60 fokú melegségen semmi esetre se fölül, mire zsákokba ürítve, sajtó alatt belőle az olaj kiüttethetik. A nyert olaj tiszta, átlátszó és kellemes izü. Az olajpogácsa mar­hatenyésztésre használható. A dara többi részéből, mely olajt nem tar­talmaz , finom darát lehet készíteni, mely ke­resett kereskedelmi czikk, különösen miután belőle a könnyen romolható olajos részek eltávolíttattak. A dara ezen része pálinkafő­zésre is alkalmasabb, mert az olajos részek -------------0X^9--------------­ Megjelenik e lap havonkint kétszer, minden hó 1-jén és Ki-kan, két-két ivén. Folyvást előfizethetni: egész évre : 2 írttal o. é. félévre­­ . 1 „ „ Az előfizetések a „Képes újság“ kiadó­hivatalához (egyetem-utcza 4. sz.) küldendők.

Next