Képes Újság, 1966. január-július (7. évfolyam, 1-29. szám)

1966-01-01 / 1. szám

VÁLASZT AD AZ IZOTÓP Ma már alig van a mezőgaz­daságnak olyan ágazata, ahol ne folytatnának izotópos kísérlete­ket. Az agrártudományi főisko­lák és a mezőgazdasági kísérleti intézetek többsége már rendel­kezik izotóplaboratóriummal, a közeljövőben pedig újabbakat is létesítenek, tehát az izotópok a mezőgazdaság fejlesztéséhez mind nagyobb segítséget nyújta­nak. A növénytermesztésben a ho­zamok növelésének alapja a kor­szerű agrotechnika, a helyes ta­­lajművelés, a gondos növény­­ápolás, s a tápanyagszükségle­tek megfelelő kielégítése. Ha csak az egyik is, mondjuk a ta­lajművelés, nem megfelelő, ezt bizony megsínyli a növény, s hiába várják tőle a több ter­mést. Ugyanígy ártalmára van a szakszerűtlen trágyázás is. Hogy a növény fejlődésének melyik szakaszában hasznosítja legjobban a műtrágyát, s felülre szórva, vagy alászántva haszno­sítja-e jobban, ennek megálla­pítása évekig tartó kísérletezést igényelt. Ha viszont a műtrá­gyába radioaktív foszfort kever­nek, a sugárzó foszfor útját a műszerek folyton nyomon kö­vetik, s azt is megállapítják, méghozzá csalhatatlanul, hogy a növényben felhalmozott táp­anyagnak hányadrésze szárma­zik a műtrágyából és hányadré­sze a talaj eredeti tápanyagából. A megfigyelések alapján a tudó­sok kidolgozták, többek között, a kukorica trágyázásának leg­jobb módszerét. A régebben szé­les körben alkalmazott fejtrá­gyázás kedvezőtlen a kukoricá­ra. Ennél a növénynél egyenle­tes tápanyagfelvételt, s termés­többletet csak a mélyen alá­szántott trágya biztosít. Az izotópos kísérletek vezet­tek ahhoz a meggyőződéshez is, hogy a burgonya, kukorica, lu­cerna, s több más növény a mű­trágyát nem csupán a gyökerein, hanem a levelein keresztül is hasznosíthatja. Sőt, a levelek a tápanyagot rövidebb idő alatt magukba szívják, s egyúttal meggyorsítják a gyökerek táp­anyagfelvételét is. Ezáltal a ter­méshozam jelentősen növekszik. A permetlábe adagolt karbamid, a kísérleti megfigyelések sze­rint, a szőlőtermést 20—25 szá­zalékkal növeli. A talajművelés, a növényápo­lás, a trágyázás mellett nagy­mértékben befolyásolja a ter­mést a növényvédelem. A kuko­rica fattyúhajtását sokáig úgy tekintették, mint a szemtermés­re káros, tehát sürgősen eltávo­­lítandó gyomot. A hajtások le­­metszése költséges és fáradsá­gos munka volt. A radioaktív foszfor kimutatta, hogy a fej­lődés kezdetén a főszárból a tápanyag valóban a fattyúhaj­tásba áramlik, ez azonban nem csökkenti a szemtermést, mert később a fattyúhajtás járul hoz­zá a főnövény tápanyagellátásá­hoz. Egyes külföldi államokban már az élelmiszerek tartósításá­nál is sikerrel alkalmazzák az izotópokat. A Szovjetunióban megállapították, hogy a besu­gárzott burgonya nem hajtott csírát, másfél-két évig friss ál­lapotban maradt, tápértékéből semmit sem vesztett. Az efféle kísérletekre a hazai kutatóinté­zetekben is hamarosan sor ke­rül, annál is inkább, mert a be­sugárzott élelem elfogyasztható, az emberi szervezetre nem ká­ros. Még csak annyit: a radioaktív izotópokkal végzett kísérletek nem helyettesítik a korszerű ag­rotechnikai eljárásokat, azokat csupán kiegészítik, a kutatások és a legtökéletesebb termelési módszerek kidolgozásának ide­jét megrövidítik. B. V. Dr. Gáti Lajos, a Ta­lajtani és Agrokémiai Kutatóintézet izotóp­laboratóriumának ve­zetője, a talaj nedves­ségtartalmát neutron­sugárral percek alatt megállapítja Zombik Józsefné, a laboratórium munka­társa izotópot adagol a műtrágyához (Ifj. Soproni Béla felvételei) .

Next