Képes Újság, 1968. július-december (9. évfolyam, 28-52. szám)

1968-07-13 / 28. szám

Az aratás régen a kenyérért való hajsza, izgalom, szoron­gás, s a kevés öröm munkája volt. Ma már a munka fő ter­he a gépeké. De most sem könnyű, mert akárcsak húsz­­ötven évvel ezelőtt, a júliusi nap harmincfokos hőségé­ben dolgoznak az aratók, iz­zadva, fáradva kenyerünkért A LEGHOSSZABB, LEGFORRÓBB HAPOKOH KÉZI KASZÁVAL Bag határában a dombolda­lon magas rozsban harmincöt éves forma férfi kaszál fen. A csöndben messzehangzó súrlódó, pengő hang hozzátartozik a nyári ragyogáshoz, a szikrázóan sárga és mélyzöld színekhez. — Péter Pál van — mondja a kaszás, Balázs József. Már a rendben áll. Megélesített ka­szája sepri a csontszáraz gabo­nát. — Csak lépni kell utána — mondtam a markosának, aki nem valami serdülő, hanem ve­le egy ívású erős férfi. Akkora kévéket emel félre, hogy elég lesz azt a villásnak felemelget­ni. Harsog a kasza, madár szök­ken előle fel. — Miért nem kombájnolják? — A domb. Túl meredek. — Szándékosan vontatott a kaszás hangja, lihegését fojtja így visz­­sza. A gyors tempó, a ritmikus mozgás megdolgoztatja a szívet. — Hogyan vágják, részibe? — Százhúsz kilót adnak egy holdért. — A kaszás arcán, nya­kán, karján patakzik az izzad­ság. A sós lé a szikrázóan száraz, poros tarlótors közé hull Úgy, ahogyan a költő írta: „Verejté­küknek egy-egy cseppje / Száraz földdel gyúrva egybe / Búza­szem a baszaszáron.” Újra tenni kell a kaszát, s ez alkalom egy kis hűtőzésre. Köz­ben kiszámoljuk, hogy pénzben, ha búzát vágnak 348, ha rozsot 328,80 forint napszámot jelent a 120 kiló, hiszen egy holdat tiszta gabonából könnyen levág két erős ember. — Tíz nap alatt 1800—2000 fo­rintot megkeresünk fejenként. Tovább nem is tart. Haladnak a kombájnok. — A koszt? Kötelet nem kell csinálni — a hosszú rozsszálak­ra mutat a markos —, otthon reggelizünk, délre ebédet hoz­nak az asszonyok. Este ugyan­csak otthon van vacsora. KÁNIKULA Éget a nap, de szerencsére egy kis szellő lengedez. Az idős agronómus zsinóros, az izzad­ságtól, portól foltos zöld kalap­ját a feje tetejére csapja. Egy nagy tábla Bezosztája rókavö­rös kalásztömegének szélén áll. — Holnap jönnek ide is a kombájnok. — Nagyon meleg van. — Kánikula van. Most ko­rábban jött. Ma harminckét fok van. Ennél melegebb 1950-ben volt. Emlékszem július 5-én 41,3 fokot mértek. — Az emberek? — Mindent megteszünk. A kombajnon szerencsére mindig jár egy kis szél. Hűsítő italról gondoskodunk. A forróságban hosszabb az ebédidő. Délben egy kicsit szunnyadnak is. Inkább estefelé húzzák meg... A KOMBAJNOS FELESÉGE A forró naptól egészen bar­nára sült homlokán, arcán gyöngyözik az izzadtság. Szen­ved a hőségtől, de mosolyog és állandóan és jóízűen cseveg. Mennyire ráillik József Attila szép szava: „Apró keménykon­­tyú ángyom / Réz­ homloka fénybe cikkan Rézhajlással földet érint / Búzát kötöz csö­rögve nyomainkban ...” Most ebédelnek itt az árokparton. Egyedül ő fiatal az asszonyok csapatában. Paprikával ízesített piros kockasajtot eszik és ke­nyeret harapdál hozzá. — Az ura? — Egy másik táblában kom­bájnok — Ő hogyan kosztol? — Hát összevissza. Én is dol­gozom ... Reggel rántottás kol­bászt evett, délre rakott húst vitt ki, ezt a konzervhúst Este, ha hazamegyek, főzök. Egy idős asszony a régi ara­tásokat idézi, mikor kenderből font „ételesbe” négy-öt nagy­öblű csészét raktak. Gyümölcs­­leves, vagy tejfeles zöldbab le­vest — de jó a melegben! — vittek, és paprikáscsirkét vagy rántottat. S uborkasalátát és palacsintát. A vízhez szódabi­karbónát, hogy tudjanak „pezs­gőt” csinálni. Most? Nem hetel­nek kint. Este hazamennek, isz­nak szörpöt vagy sört. Kapósak most a konzervételek, mert az asszonyoknak nincsen ideje fő­zőcskézni. Az aratás mellett gá­zolni kell a répát, tengerit, ka­pálni kell a vállalt parcellákat. HAGYOMÁNYOK Bő pantallóban, kopott kék köpenyben babrál kaptárai kö­zött. Nyugdíjas és rengeteg em­léke, története van az aratási szokásokról. — A jeles napok közül is a legjelesebb volt min­dig a Péter Pál. Nemcsak az évszak változását jelentette, ha­nem a testi erő, a kitartás pró­báit is. Még a leánybüszkeség­nek is volt nótája, így hangzott: Akármennyit ő kaszáljon / Én utána feltakarom. Sokfelé az aratás végére hagyták a leg­szebb táblát. Kikerestek abban három szép búzatövet, amiben három egyforma nagy kalász volt. Ezeket piros szalaggal kö­tötték körül és sarlóval vágták le körülöttük a búzát. Aratás után hazavitték a szalagos bú­zatöveket, vetéskor kidörzsölték a kalászok magját és a vető­magba keverték. Hogy jó legyen jövőre is a termés. Aratási nép­dalokat idéz, közben a keretek széléről lekapart viaszt gyűri labdaccsá, öregember, ő már csak így arat. Az aratás régen tele volt haj­szával, izgalommal. Ma jórészt gépi munka. De most sem köny­­nyű, mert sietős, s a júliusi nap ugyanúgy süt, mint 30—50 év­vel ezelőtt. Nádasdi Péter Domboldalon még előkerül a kézi kasza is

Next