Képes Újság, 1986. július-december (27. évfolyam, 28-52. szám)

1986-07-12 / 28. szám

Nyár derekán, amikor az országjáró újságíró sárgulni látja a kalászo­kat, aratási riportra gondol, ötletek, hírek után ku­tat, de már az első nekifutásnál megtorpan. Számolni kezd, s akárhogyan oszt-szoroz, be kell látnia, hogy nem tud versenyt futni az idővel. Ha szerencséje van, tetten éri az első kombáj­nokat. Megírja a riportot, elő­hívják a fényképeket, a szer­kesztők nyomdába küldik az anyagot, s mire mindez megje­lenik, legkevesebb húsz nap el­telik. Az aratás egyik alparancsno­­ka pedig azt mondja: felkészül­tek, minden rendben, tizenhat­tizenhét nap alatt végeznek a búzaaratással. Hát hogyan fussunk versenyt mégis? Úgy, hogy messziről rajtol­junk. Az idők elejétől. Dehát hol az idők eleje? Milyen kró­nikás jegyezhette föl az ember és a búza első találkozását? Hol, a világnak melyik szegle­tén történt? Mit érzett az az emberféle lény, akinek foga alatt először roppant meg a bú­zaszem, a pázsitfűfélék család­jának Triticum nemzetségéből való termése? Valahol Közép-Ázsiában tör­tént, a messzi ismeretlen idők­ Hol van már az az idilli ősálla­pot, amikor az ember kimorzsol­ta a kalászból a magot, és úgy et­te? Ma a legváltozatosabb ké­szítményeket kínálja a sütő- és gabonaipar. Ámbár a korpát és a korpás kenyeret látva arra is gondolhatunk: visszatérünk las­san ama régi­­állapotokhoz ben. Egyedül az bizonyos, hogy az ember jó tízezer éve él együtt a búzával, ezen idő alatt sok mindent „feltalált”, ami a búzát egyre élvezhetőbbé teszi számára, egyre nagyobb ter­mésre serkenti, kutatja, tanul­mányozza, nemesíti. A szán­tást, vetést, növénygondozást, aratást gépekre bízza, s így az ember egyre győztesebbnek érezheti magát. Hol vagyunk már attól az idilli állapottól, amikor az em­bernek a tenyere volt az arató­kaszája, a cséplőgépe, a foga pedig az őrlő malma?! Az érett kalászt két, tenyere közé fogta, összedörzsölte, s a magot azon frissiben megette. Egyszerű volt persze az is, amikor már „föl volt találva” a kasza, és suhintására engedel­mesen hullott rendre a kalász, aztán kévébe kötötték, kereszt­be, majd asztagba rakták, ki­csépelték, magtárba hordták a termést. A kasza igen hűséges társnak bizonyult, nagyjából négyszáz évig szolgálta a pa­rasztembert. Szinte megállni látszott az idő a búzamezők fö­lött, amikor berobbant a nagy kasza, az aratógép, majd az arató-cséplőgép, vagyis a kom­bájn. És az aratás ettől kezdve már nem az volt, mint annak előt­te. Hogy hazánkfiainak hogyan sikerült mindezzel lépést tar­tani? A búza nekünk is ősi táplá­lónk, búzájuk már az ugorok­ Minden évben hagyományosan megrendezik az aratási gépszemlét. Idén tizenháromezer kombájn sorakozott fel a szakemberek előtt Bármennyire nehéz a munka, az aratásnak hagyományosan jó han­gulata van ma is. Különösen ebédidőben, és különösen, ha eltalálta a szakács az aratók ízlését idén a Dunántúlon érett először kasza alá az őszi­ árpa, régebben az Alföldön kezdték az aratást. Kö­zepes termés várható. Közepes, saját magunkhoz mérten, a világátlaghoz képest, kiváló. Képünk Szalkszentmárton határában készült

Next