Kereskedelmi Értesítő, 1973 (66. évfolyam, 1-40. szám)

1973-11-08 / 34. szám

328­2­ §• Az utasítás kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a 15 1961. (K. É. 2.) BkM sz. utasítás hatályát veszti. Szurdi István s. k., miniszter A belkereskedelmi miniszter 7 1973. (K. É. 34.) BkM számú utasítása a vendéglátóipari árak szabályozásáról szóló 31—1185/1967. BkM—AH. számú utasítás módosításáról Az Országos Anyag- és Árhivatal elnökével egyetértésben a következőket rendelem: 1­ §■ A vendéglátóipari árak szabályozásáról szóló 31 —1185 1967. BkM—AH. számú utasítás XI. fe­jezete b) pontjának első bekezdése a következők­kel egészül ki : „Az őszi érésű étkezési burgonyát az árkiszá­mításnál legfeljebb a kimért (lédig) burgonya mindenkori maximált, fajtacsoportonkénti árával lehet figyelembe venni. Amennyiben egységes elszámolóár kerül kialakításra, úgy az nem lehet magasabb, mint a kimért (lédig) burgonya II. fajta csoportjára megállapított* mindenkori maxi­mált ár.” 2­ §• Ez az utasítás kihirdetése napján lép hatályba. Molnár Károly s. k., miniszterhelyettes ■ Állásfoglalás (5. sz.) Butik (boutique) elnevezés használata Az ellenőrzések során megállapítást nyert, hogy az utóbbi időben egyre több — főleg divat­áru kereskedő — üzlete megjelölésére a „butik” (boutique) megnevezést használja. Ez a fogalom sem a divatáru kereskedés, sem más kereskedői szakma megjelölésére nem alkalmas, mert — egyrészt nem szerepel a magánkereskedés gyakorlásáról szóló 6/1968. (VI. 8.) BKM számú rendelet 1. számú mellékletében felsorolt szak­mai elnevezések között, ennek következtében ez­zel a szakmai elnevezéssel iparigazolvány sem ál­lítható ki; — másrészt ez a kifejezés nem utal egyértel­műen sem a divatáru kereskedés, sem más szak­ma üzletkörében forgalomba hozható cikkekre, sőt etekintetben kifejezetten zavart keltő. A fentiekre való tekintettel a butik (butique) cég­megjelölés sem a magán divatáru kereskedés, vagy más magánkereskedés szakma elnevezés­ként, sem a magánkereskedésiben forgalomba­­hozott cikkekre történő utalásként nem használ­ható. Felhívjuk a tanácsok vb. kereskedelmi felada­tokat ellátó I. fokú szakigazgatási szerveket, ál­lapítsák meg, hogy területükön kik azok a ke­reskedők, akik ezt az elnevezést használják és határozatban hívják fel őket, hogy a butik (bou­­tige) megjelölést a jövőben se szakmájuk, se az általuk forgalomba hozott árucikkek megnevezé­sére — mint helytelen, illetve megtévesztő fo­galmat ne használják és az ilyen szövegeket tar­talmazó cégtáblát, vagy más feliratot üzletükről távolítsák el. ■ Közlemények Ellenőri munkakörben dolgozók továbbképzése A vállalati (szövetkezeti) belső ellenőrök, il­letve hálózati ellenőrök részére a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola Továbbképző Inté­zete Budapesten, valamint tájegységenként kö­zépszintű továbbképző tanfolyamokat szervez. Az egyes tanfolyamok kezdési időpontjáról és helyéről a Főiskola az érdekelt vállalatokat ér­tesíti. A tanfolyam formái és tartalma­i 1. Belső ellenőrök (revizorok) részére A tanfolyam célja a korszerű ellenőrzési és elemzési megoldások ismertetése, felkészítés ezek gyakorlati alkalmazására. A tanfolyam időtartama: 72 óra (2X1 hét) A tanfolyam szakosítása : bolti kiskereskedelem vendéglátóipar nagykereskedelem szövetkezeti kereske­delem A tanfolyam témakörei: — Gazdaságpolitika, kereskedelem-politika, vállalati üzletpolitika. * Jelenleg a 7/1973. (IX. 30.) ÁH. számú rendelkezés 2. § (1) bekezdése szabályozza. KERESKEDELMI ÉRTESÍTŐ 34. szám

Next