Kereskedelmi Értesítő, 1973 (66. évfolyam, 1-40. szám)
1973-11-08 / 34. szám
3282 §• Az utasítás kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a 15 1961. (K. É. 2.) BkM sz. utasítás hatályát veszti. Szurdi István s. k., miniszter A belkereskedelmi miniszter 7 1973. (K. É. 34.) BkM számú utasítása a vendéglátóipari árak szabályozásáról szóló 31—1185/1967. BkM—AH. számú utasítás módosításáról Az Országos Anyag- és Árhivatal elnökével egyetértésben a következőket rendelem: 1 §■ A vendéglátóipari árak szabályozásáról szóló 31 —1185 1967. BkM—AH. számú utasítás XI. fejezete b) pontjának első bekezdése a következőkkel egészül ki : „Az őszi érésű étkezési burgonyát az árkiszámításnál legfeljebb a kimért (lédig) burgonya mindenkori maximált, fajtacsoportonkénti árával lehet figyelembe venni. Amennyiben egységes elszámolóár kerül kialakításra, úgy az nem lehet magasabb, mint a kimért (lédig) burgonya II. fajta csoportjára megállapított* mindenkori maximált ár.” 2 §• Ez az utasítás kihirdetése napján lép hatályba. Molnár Károly s. k., miniszterhelyettes ■ Állásfoglalás (5. sz.) Butik (boutique) elnevezés használata Az ellenőrzések során megállapítást nyert, hogy az utóbbi időben egyre több — főleg divatáru kereskedő — üzlete megjelölésére a „butik” (boutique) megnevezést használja. Ez a fogalom sem a divatáru kereskedés, sem más kereskedői szakma megjelölésére nem alkalmas, mert — egyrészt nem szerepel a magánkereskedés gyakorlásáról szóló 6/1968. (VI. 8.) BKM számú rendelet 1. számú mellékletében felsorolt szakmai elnevezések között, ennek következtében ezzel a szakmai elnevezéssel iparigazolvány sem állítható ki; — másrészt ez a kifejezés nem utal egyértelműen sem a divatáru kereskedés, sem más szakma üzletkörében forgalomba hozható cikkekre, sőt etekintetben kifejezetten zavart keltő. A fentiekre való tekintettel a butik (butique) cégmegjelölés sem a magán divatáru kereskedés, vagy más magánkereskedés szakma elnevezésként, sem a magánkereskedésiben forgalombahozott cikkekre történő utalásként nem használható. Felhívjuk a tanácsok vb. kereskedelmi feladatokat ellátó I. fokú szakigazgatási szerveket, állapítsák meg, hogy területükön kik azok a kereskedők, akik ezt az elnevezést használják és határozatban hívják fel őket, hogy a butik (boutige) megjelölést a jövőben se szakmájuk, se az általuk forgalomba hozott árucikkek megnevezésére — mint helytelen, illetve megtévesztő fogalmat ne használják és az ilyen szövegeket tartalmazó cégtáblát, vagy más feliratot üzletükről távolítsák el. ■ Közlemények Ellenőri munkakörben dolgozók továbbképzése A vállalati (szövetkezeti) belső ellenőrök, illetve hálózati ellenőrök részére a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola Továbbképző Intézete Budapesten, valamint tájegységenként középszintű továbbképző tanfolyamokat szervez. Az egyes tanfolyamok kezdési időpontjáról és helyéről a Főiskola az érdekelt vállalatokat értesíti. A tanfolyam formái és tartalmai 1. Belső ellenőrök (revizorok) részére A tanfolyam célja a korszerű ellenőrzési és elemzési megoldások ismertetése, felkészítés ezek gyakorlati alkalmazására. A tanfolyam időtartama: 72 óra (2X1 hét) A tanfolyam szakosítása : bolti kiskereskedelem vendéglátóipar nagykereskedelem szövetkezeti kereskedelem A tanfolyam témakörei: — Gazdaságpolitika, kereskedelem-politika, vállalati üzletpolitika. * Jelenleg a 7/1973. (IX. 30.) ÁH. számú rendelkezés 2. § (1) bekezdése szabályozza. KERESKEDELMI ÉRTESÍTŐ 34. szám