Kertgazdaság, 1985 (17. évfolyam, 1-6. szám)

1985-01-01 / 1. szám

A magyar paprikatermesztés helye a világban* Dr. Somos András Kertészeti Egyetem, Zöldségtermesztési Intézet, Budapest I. A paprika fogyasztásának és termesztésének évezredes múltja van. Őshazájá­ban — Közép- és Dél-Amerikában —­ étkezésre és gyógyításra egyaránt használták. Európába Amerika felfedezése után, a XVI. században került. Európai terjedé­sének kiindulási helye Portugália és Spanyolország volt. Magyarországon szintén már a XVI. századból találhatók feljegyzések a paprika megjelenésérő­l. Kezdetben csak botanikai ritkaságként szerepelt egy-egy növénygyűj­teményes kertben. Termesztésbe vételének kezdete hazánkban a XVIII. század végén következett be. A termesztés első gócai Szeged és Kalocsa környékén alakultak ki. Kezdetben hazánk­ban csak a fűszerpaprika termesztésével foglalkoztak, és termesztésének kibontakozá­sában a gazdasági okok döntő szerepet játszottak. Közülük a legfontosabb tényező a dohánytermesztés magyarországi válságára vezethető vissza. A dohánykertészek új megélhetési lehetőségüket fedezték fel, és ennek termesztésével kezdtek foglalkozni. Ebben minden bizonnyal a dohány szaporítási munkáinak hasonlósága jelentős szere­pet játszott. A palántanevelés aprólékos és nagy szakértelmet kívánó munkái szinte teljes mértékben átvihetők voltak a fűszerpaprika termesztésének területére. A fűszerpaprika nagyobb arányú értékesítését fűszerkénti jó felhasználhatósága biztosította. Új lendületet adott a paprika termesztésének, hogy zölden, nyers állapotban is kezdték fogyasztani az erre alkalmas típusokat. Az ilyen paprikából készíthető ételek választéka gyorsan bővült, terjedt a lakosság között. Ez a magyarázata annak, hogy míg régen csak fűszerpaprikát termesztettek és fogyasztottak Magyarországon (zöld állapotban is), addig napjainkban a fűszerpaprika használata mellett az étkezési pap­rika is általános elterjedésre tett szert az egész országban. Ezenkívül jelentős expor­tunk is van. Őrleményként több mint 30 országba szállítjuk. A paprika európai megjelenésétől magyar elnevezésének kialakulásáig hosszabb idő telt el. Magyarországi megjelenése a török hódoltság idején történt. A több mint 150 évig tartó török uralom időszakában a török, görög és bolgár kereskedők által lebonyolított árucsere termékei között szerepelt a paprika Magyarországra való beho­zatala is. Ez a magyarázata annak, hogy az említett időszakban „török bors”-nak ne­vezték el. A másik elnevezése spanyolországi megjelenésének megfelelően „spanyol bors” volt. Magyarországra a Balkán félszigeten át jutott ki, és 1735-ben már paprika néven is szerepelt (Hadrovics, 1979) a nyelvhasználatban. Napjainkban a paprika szót már a világ nagy részén megértik és használják, és talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy általában ma már hungaricumnak is tekint­hető. A magyar kertészek egykori „bibliájában”, Lippai Posoni kertjében (1664) már rövid említés található róla, de még „török bors” néven említi a szaporításra utaló Elhangzott a nemzetközi paprikatanácskozáson.

Next