Új Kertgazdaság, 1995 (27. évfolyam, 1-4. szám)

1995 / 1-2. szám - Véghelyi K. - Apostol J. - Iezzoni, A. - Jones, A.: Magyar-amerikai együttműködés betegség-ellenálló meggyfajták nemesítésében

2 Magyarországon a meggy óriási változatossága létezik, leginkább hátsókertekben vagy útmenti fákként a falvakban. Egyike a változatokban leg­gazdagabb területeknek Csengőd és Akasztó vidé­ke, ahol a blumeriellás levélfoltosságnak ellenálló Csengődi-faját begyűjtöttük. Ebben a természetes „gén­bank”-ban van az az értékes nemesítési alap­anyag, amely évszázadokon át túlélte a természetes és az emberi szelekciót, amelyben a kiváló gyümölcs­minőség párosul a betegség elleni rezisztenciával és amely bevonható a nemesítési programba Magyar­­országon és Michiganben egyaránt. A magyarországi helyzettől eltérően az Egyesült Államokban a meggy nem őshonos és így nem talál­ható meg a vad fajták ilyen változatossága. Ameri­kában az iparszerű, gépesített meggytermesztés jellemző. A 400 éves francia Montmorency fajta monokultúrája uralkodik. Három magyarországi és számos egyéb meggytermesztő országban tett gén­gyűjtő utazás eredményeként betegségellenálló meggy génanyagok kerültek Michiganbe. A projekt második szakasza magába foglalja a be­gyűjtött anyag felülvizsgálatát, mesterségesen fer­tőzve a betegség kialakulására kedvező, párás-meleg körülmények közé, fólia­házba helyezett magoncokat és oltványokat. Az első vizsgálatok alapján néhány Csengőd vidékéről származó magonc és több, a Mi­­chigan Egyetemen előállított hibrid rezisztens a blu­meriellás betegségre még a kórokozó számára ked­vező körülmények között is. Ezen ellenálló anyagot elültettük kísérleti gyümölcsösökbe, hogy kiértékeljük a toleráns fajták gyümölcs minőségét és további ke­resztezések során ismét felhasználjuk szülőkként ezzel is vizsgálva az ellenállóképesség örökletességét. (A rezisztens anyagok cseréje a két ország között általában maggal és pollennel történik a karantén rendelkezések miatt.) A Michigani Állami Egyetem Kertészeti Tanszékén genetikai tanulmányokat is végeznek, hogy megkísé­reljék feltérképezni azokat a géneket, amelyek hor­dozói a meggy blumeriellás levélfoltosság elleni re­zisztenciának. Ennek ismerete elősegítené a re­zisztencia öröklődésének megértését és a tudatos ke­­resztezési munkát. A genetikus markerek ismerete hiányában a múltban az ilyen típusú analízis korlá­tozott volt. A molekuláris markerek (izozymek, DNA klónok és fragmentek) kellő sűrűségű pontjai a kap­csolódási térképen lehetővé teszik az analízist. Várható eredmények Ezeknek az új rezisztens fajtáknak a használata előnyös lesz mind a magyar, mind az amerikai meggy­feldolgozó ipar, a termelők és a fogyasztók számára, azáltal, hogy: • a kevesebb vegyszer­vásárlás és használat miatt növeli a termelők profitját; • csökkenti a termelők függőségét az élelmiszeripar­tól, hogy szermaradványra hivatkozva átveszi vagy visszautasítja a gyümölcsöt. Rezisztencia nemesítés 1. táblázat Magyar meggyfajták fontosabb tulajdonságai Fajta Eredete Érési idő Gyümölcs Gyümölcslé Gyümölcshús Felhasználás nagyság színe keménység átmérő mm (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Meteor korai Pándy meggy x korai friss Nagy angol június 3-5. 20-22 sötét piros ® 1 közepes1121 fogyasztás"41 Csengődi helyi szelekciói*1 június 10-12. 21-23 sötét piros közepes természetes Érdi Jubileum Pándy meggy x friss fogyasztás és Eugénia június 12-30. 21-23 sötét piros kemény"41 feldolgozás"” Favorit Pándy meggy x Montrealll június 12. 23-25 rózsaszín"01 puha"® friss fogyasztásTM Korai Pipacs Pándy meggy x Császár m. június 12-15. 21-22 rózsaszín közepes cukrászipar"01 Érdi bőtermő Pándy meggy x friss fogyasztás és Nagy angol június 18-20. 22-24 piros"11 közepes feldolgozás Cigány meggy helyi szelekció június 18-30. 14-20 sötét piros közepes gyümölcslé001 Pándy meggy klón helyi szelekció június 25-30. 22-25 piros közepes friss fogyasztás és feldolgozás Debreceni bőtermő helyi szelekció július 1-5. 18-24 piros közepes friss fogyasztás és Újfehértói fürtös feldolgozás Kántorjánosi ételszínezék"41

Next