Kertészmérnök 24. (1982)

1982 / 1. szám

TDK BESZÁMOLÓ A KISZ-KLUBBAN A Mikrobiológiai Tanszéki Csoport tudomá­nyos diákköri munkájában résztvevő hallga­tók 1981. december 8-án délután klubfog­lalkozás keretében számoltak be munkájuk­ról. Az egyetem KISZ klubjában tartott elő­adások három fő témakörbe sorolhatók be, melyek szorosan kapcsolódnak a tanszéki cso­port kutatási munkájához. 1. Környezetvédelem 2. Hőkezeléses tartósítás méretezése 3. Általános élelmiszeripari mikrobio­lógia. A TDK beszámolón a tanszéki csoport részé­ről dr.Lukacsovics Ferenc tanszéki csoport­­vezető helyettes, Török Tamás tudományos munkatárs és dr.Reichart Olivér tudományos munkatárs, TDK felelős vettek részt. Az el­hangzott előadások közül témacsoportonként a következők emelhetők ki:­­ Virág Lajos V. éves hallgató: "Balaton környéki borászati üzemek környe­zetvédelmi problémái". Konzulens: dr.Lukacsovics Ferenc - Szakmár Katalin V. éves hallgató: "Gyümölcs alapú üdítőitalok hőkezeléses tartósításának méretezése". Konzulens: dr.Reichart Olivér - Hornyákné Magyar Ildikó okleveles tartó­sítóipari mérnök: "Borászati és ital­technológiák általános üzemi mikrobiológiai problémái". Az elhangzott előadások a TDK munkában részt­vevő hallgatók alapos felkészültségéről ad­tak számot. Sajnálatos tény azonban, hogy a hallgatóság részéről az érdeklődés az érin­tett témakörök gyakorlati jelentősége elle­nére meglehetősen csekély volt. dr.Reichart Olivér tudományos munkatárs IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA DEBRECENBEN A KISZ KB Értelmiségi Fiatalok Tanácsa, az MTA Tudományszervezési Intézete, a KISZ Hajdú-Bihar megyei Bizottsága 1981. decem­ber 17-én a debreceni Agrártudományi Egye­temen ifjúsági konferenciát rendezett "Az agroökopotenciál kihasználásának fokozása a termés növelése és a minőség javítása ér­dekében" címmel. Dr.Tóth József a debreceni Agrártudományi Egyetem rektora üdvözlő szavai és Fekete Tibornak a KISZ KB osztályvezetőjének meg­nyitó beszéde után dr.Láng István akadémi­kus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkár­­helyettese tartott bevezető előadást az ag­roökopotenciál kihasználásának kérdéseiről. A plenáris ülést követően a tanácskozás szekció­üléseken folytatta munkáját. A kertészeti szekcióban Termesztési Karunk­ról 8, Főiskolai Karunkról 3 fiatal dolgo­zónk vett részt előadással. A konferencia jól szolgálta feladatát azzal, hogy fóru­mot biztosított fiatal oktatóinknak és ku­tatóinknak munkájuk ismertetésére, s a ku­tatási eredmények megvitatására, eszmecse­rére. A DATE a konferencia teljes anyagát stencilezett kiadvány formájában megjelen­tette, amelyet a résztvevők a konferencián meg is kaphattak. Hrotkó Károly 4 NÍVÓDÍJ A "Konzerv- hús- és hűtőipari mikrobiológia" c. könyv, amelyet Farkas József és Incze Kálmán szerzőtársakkal együtt Deák Tibor egyetemi docens irt és szerkesztett, el­nyerte a Művelődési Minisztérium nívó­­díját. A díjat ünnepség keretében 1981. de­cember 14-én adták át a Mezőgazdasági Kia­dóban.

Next