Kertészmérnök 24. (1982)
1982 / 1. szám
TDK BESZÁMOLÓ A KISZ-KLUBBAN A Mikrobiológiai Tanszéki Csoport tudományos diákköri munkájában résztvevő hallgatók 1981. december 8-án délután klubfoglalkozás keretében számoltak be munkájukról. Az egyetem KISZ klubjában tartott előadások három fő témakörbe sorolhatók be, melyek szorosan kapcsolódnak a tanszéki csoport kutatási munkájához. 1. Környezetvédelem 2. Hőkezeléses tartósítás méretezése 3. Általános élelmiszeripari mikrobiológia. A TDK beszámolón a tanszéki csoport részéről dr.Lukacsovics Ferenc tanszéki csoportvezető helyettes, Török Tamás tudományos munkatárs és dr.Reichart Olivér tudományos munkatárs, TDK felelős vettek részt. Az elhangzott előadások közül témacsoportonként a következők emelhetők ki: Virág Lajos V. éves hallgató: "Balaton környéki borászati üzemek környezetvédelmi problémái". Konzulens: dr.Lukacsovics Ferenc - Szakmár Katalin V. éves hallgató: "Gyümölcs alapú üdítőitalok hőkezeléses tartósításának méretezése". Konzulens: dr.Reichart Olivér - Hornyákné Magyar Ildikó okleveles tartósítóipari mérnök: "Borászati és italtechnológiák általános üzemi mikrobiológiai problémái". Az elhangzott előadások a TDK munkában résztvevő hallgatók alapos felkészültségéről adtak számot. Sajnálatos tény azonban, hogy a hallgatóság részéről az érdeklődés az érintett témakörök gyakorlati jelentősége ellenére meglehetősen csekély volt. dr.Reichart Olivér tudományos munkatárs IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA DEBRECENBEN A KISZ KB Értelmiségi Fiatalok Tanácsa, az MTA Tudományszervezési Intézete, a KISZ Hajdú-Bihar megyei Bizottsága 1981. december 17-én a debreceni Agrártudományi Egyetemen ifjúsági konferenciát rendezett "Az agroökopotenciál kihasználásának fokozása a termés növelése és a minőség javítása érdekében" címmel. Dr.Tóth József a debreceni Agrártudományi Egyetem rektora üdvözlő szavai és Fekete Tibornak a KISZ KB osztályvezetőjének megnyitó beszéde után dr.Láng István akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese tartott bevezető előadást az agroökopotenciál kihasználásának kérdéseiről. A plenáris ülést követően a tanácskozás szekcióüléseken folytatta munkáját. A kertészeti szekcióban Termesztési Karunkról 8, Főiskolai Karunkról 3 fiatal dolgozónk vett részt előadással. A konferencia jól szolgálta feladatát azzal, hogy fórumot biztosított fiatal oktatóinknak és kutatóinknak munkájuk ismertetésére, s a kutatási eredmények megvitatására, eszmecserére. A DATE a konferencia teljes anyagát stencilezett kiadvány formájában megjelentette, amelyet a résztvevők a konferencián meg is kaphattak. Hrotkó Károly 4 NÍVÓDÍJ A "Konzerv- hús- és hűtőipari mikrobiológia" c. könyv, amelyet Farkas József és Incze Kálmán szerzőtársakkal együtt Deák Tibor egyetemi docens irt és szerkesztett, elnyerte a Művelődési Minisztérium nívódíját. A díjat ünnepség keretében 1981. december 14-én adták át a Mezőgazdasági Kiadóban.