Kertészeti szemle 1943 - 15. évfolyam

1943. január / 1. szám

annyit, hogy teljesen ki ne száradjanak, levélzetüket derült, napfényes napokon gyakran finom harmatszerűen át­permetezzük. Ezzel elérjük azt, hogy a gumók — ha nem is teljesen leszáradva (behúzódva) — teljesen pihennek, de régi levélzetük nagy része, sokszor teljes épségben megmarad. A régi levél­zet megmaradása és a gumók üte teltsége azt eredményezi, hogy az új tenyé­szet hamarább és erőteljesebben indul meg, mint a teljesen leszáradt levélzet­­ (behúzódott) gumóknál. Rendszerint már nyár elején (júniusban) előtörnek az új levelek, úgyhogy a növényeknek a fejlődésre annyi idejük van, hogy a pihenés utáni első átültetést követően legalább egyszer, de rendszerint kétszer is át kell ültetnünk nagyobb cserépbe. Eközben természetesen ugyanolyan ápolásban és kezelésben részesülnek, mint a magról nevelt fiatal növények. A tanulságot levonva megállapíthatjuk, hogy nemcsak lehetséges az egyszer virágzott vagy letermett Cyclamen növényeket — mint eredetileg is évelő gumós növényeket — megtartani és tovább tenyészteni, hanem az nagyon érdemes és fontos része a Cyclamen kultúrának. Kétségtelen, hogy kereskedelmi szempontból is hasznos, de legnagyobb fontossága van talán a nemesítésben és magtermesztésben, hol az értékes anyanövények fenntartása több éven át igen nagy előnyöket nyújthat. Hogy egy növényt (gumót) tulajdonképpen hány éven át lehet és érdemes fenntartani, azt pontosan nem határozhatjuk meg. Itt önkénytelenül emlékezetembe jut a „G­artenwelt" egyik régi évfolyamának ismertetése, melynél egy kitűnő amatőr kertész jól sikerült fényképen bemutatta nagyon idős és úgy dús levélzetével, mint rengeteg pompás virágözönével óriás terjedelmű Cyclamen „Matuzsálemját". Magyar Gyula: Gyümölcstermesztésünk jövője Háború van. A belső front mindent megtesz, hogy a termelésben zökkenés ne legyen. Arra törekszünk, hogy a külső front katonái semmiben hiányt ne érezzenek. A magyar kertészet is kiveszi a maga részét ebben a terme­lési csatában. A kertészek felvilágosító munkája alapján nagy számmal elsza­porodtak a vitamin kertek. A nagy­mennyiségű palántákat a kertészek ne­velték. A virágkertészek felismerve a mai helyzet szükségét, átállították üze­meiket zöldségtermesztésre, hogy a na­gyobb mennyiségű zöldségfélék piacra vetésével egyrészt a nélkülözhetetlen vitaminnal lássák el a fogyasztókat, másrészt pótoljanak más nehezen kap­ható élelmiszereket. A gyümölcs is ugyanazt a célt szolgálja. Cukrot pótol. Feldolgozott állapotban pedig a téli évszakban legfontosabb élelmiszer. A gyümölcskertész tudja is ezt és nagy körültekintéssel van azon, hogy minél többet termesszen és a termelt gyü­mölcsből semmi se menjen veszendőbe. A háború után a béke évei követ­keznek. A különböző államok a szak­értők bevonásával már most megvitat­ják, hogy milyen lesz az európai álla­mok termelési rendje. Ismert fogalom a nagy térgazdálkodás. Ezzel kapcsolat­ban a magyar kertészetre nagy szerep­­vár. Aki külföldi lapokat nézett át, tudomást vehetett arról, hogy ép Ma­gyarországé lesz az a feladat, hogy az aránylag rövid idő alatt romló termé­nyeket termelje. A tőlünk délebbre és keletebbre fekvő országok a hosszabb szállítást bíró mezőgazdasági termé­nyeket állítják elő. Ezek után érthető, hogy a magyar gyümölcstermelésre az új Európának számítania kell, Nyugat­nak a legközvetlenebb és leggyorsabb összeköttetése hazánkkal áll fenn és így a magyar gyümölcs rövid idő alatt kerül nyugati fogyasztóihoz.

Next