Kisalföld, 1972. október (17. évfolyam, 232-257. szám)
1972-10-01 / 232. szám
1972. OKTÓBFR 1.. VASÄPWAP a család vasárnapja Ö TLET M ini függőkért Két vékony nylonzsineggel akaszszunk egy napos ablak keretére szivacsot. A felső felén és kidomborodó oldalain lévő lyukakba tegyünk búzaszemeket, gyorsan csírázó fűmagvakat vagy virágmagvakat, pl. nefelejcset, kakastaréjt kölest stb. Porlasztó segítségével öntözzük meg bőségesen, a szivacs alá tartsunk tányért vagy más edényt. A vízben előzőleg oldjunk fel egy kiskanálnyi, virágoknak való műtrágyát. Hét-nyolc nap alatt a szivacs növényzete kizöldül és kivirágzik. Ha különböző magvakat használunk, érdekes kombinációkat kapunk. Őszi ajánlat Divatos forma: fiatalos és sportos Teveszőr jellegű flaush szövetből, óriás gallérral és kihajtóval készült kővonalú, vagián szabású, kétsoros gombolású kabát. A divatszínek bármelyikéből nagyon mutatós. (Divatszínek: a kék minden árnyalata, a napsütött sárga, a homokszín, a cinóberpiros, a fekete és a fehér). A másik őszi modell hosszan karcsúsított szabásmegoldással, három gombbal záródó, csípő alá érő kosztüm. Szoknyája lehet egyenes is, és mint a rajzon látható, puha, bővülő hallal szabott. Jól illik hozzá a pulóver és a férfikalap. Kiborjú Csip-csip csóka, vak varjú, Eltévedt egy kisborjú! Ki látta? Mi láttuk! A kertünkben Találtuk. Csip-csip csóka, vak varjú. Milyen volt a kisborjú? Fehér meg Barna is, Füle is volt Farka is. Csip-csip csóka, vak varjú, Mit csinált a kisborjú? Nem csinált Egyebet, Kergette a Legyeket. Csip-csip csóka, vak varjú, Hová lett a kisborjú? Éhes volt, Hazament, Tejet szopott S lepihent... Záhonyi György Rajtunk is múlik A hosszú éle receptje Nem szükséges hozzá statisztika, elég, ha az utcán, a munkahelyünkön vagy a baráti körünkben kicsit körülnézünk és megállapíthatjuk: az elmúlt években a kövér emberek országa lettünk. Mi tagadás, mi magyarok szeretünk jókat enni, konyhánk dús és ízletes, de sajnos túl zsíros, és túl bőséges. Míg 1938-ban 33 kiló volt az egy főre eső évi húsfogyasztásunk, ma 35 kiló, s a 17 kiló zsírmennyiséget is feltornásztuk 28 és fél kilóra. Pedig a régiekkel együtt mi is tudjuk, hogy „Fogunkkal ássuk meg sírunkat". Ez a tapasztalat korunkban is igazolást nyer, hisz a halálokok között első helyen a túltápláltságból adódó szív- és érrendszeri megbetegedések állnak. Nem véletlen, hogy a tőkés országokban nem egy biztosító társaság leméreti az ügyfelet és a biztosítási díjtételt aszerint emeli, amilyen mértékben az ügyfél súlya túlléni a normálisát. Mit lehet tenni a súlytöbbletünk ellen? Mi a tennivalónk, ha belátjuk, hogy az a bizonyos 5—10 kiló mázsás súllyal nehezedik minden szervünkre?! Kisebb gyestyát kell égetnünk, ha hosszú életűek akarunk lenni a földön — válaszolták az Egészségügyi Felvilágosító Központ orvos-szakemberei. Ez a kisebb gyertya nem a tevékenység rendkentését jelenti, hanem a táplálkozásét, s azok között is főleg az esti étkezését. „Hogy könnyű legyen az álmod, legyen könnyű a vacsorád!” — hagyták ránk elődeink a bölcs mondást. Mi azonban hiába ismerik ezt az igazságot, szerte a hazában esténként mégis nagy tort ülünk, nagykanállal eszünk, s a pihenni térőszervezetünket jócskán megterheljük. Az emberiség civilizációs ártalmaként kialakult a mozgásszegény életmód, holott az ember nem van teremtve, hogy mozogjon, dolgozzék. Ha ezt nem teszi, ha a szer e> om o'Trűn gff ] "j elsatnyul. A mai üléstől ülésig elrendezett életmódunkban már jóformán augvalaálunk. Így következik be a nagy veszedelem, hogy a bőséges táplálkozással több energiát veszünk magunkhoz, mint amennyit elhasználunk. Ezáltal felbomlik energia-egyensúlyunk, s előáll a túltápláltság, az „elfekvő készletek” felhalmozódása, azaz a kövérség. Étkezési ritmusunk, étkezési szokásaink sajnos nagymértékben közrejátszanak egészségünk rongálásában. Ha akkor étkeznénk bőségesen, amikor azt le is dolgozzuk, és nem este, a pihenés óráiban fogyasztanánk annyit, amenynyi csak belénk fér, kevesebb lenne „túlsúlyos” honfitársunk. Az egészségügy szakembereinek táplálkozási tanácsa évezredes: „Reggelidet edd meg magad, ebéded oszd meg barátaiddal, s a vacsorádat hagyd meg ellenségeidnek”. Ennek belátásával a legtöbb iparilag fejlett országban ma már a reggeli számít főétkezésnek. Számunkra is nyitva áll az útja annak, hogy ezt az átállást megvalósítsuk, csakhogy a mi táplálkozási kultúránk megmerevedett egy ponton. Egész napot átdolgozunk egy-két feketekávéval, jobb esetben elfogyasztjuk mellé vékony kis üzemi ebédünket, s korgó gyomrunkat az esti jóllakásra tartogatjuk. Ezt kellene felváltania annak, hogy korábban kelve jól bereggelizzünk, napközbenre is néhány kiadós, jó falatot fogyasszunk, estére pedig a sok üldögélés és tévénézés mellé maradna a leginkább illő, a bögre aludttej. Tudjuk ennek igazságát, mégsem eszerint élünk. Az Egészségügyi Világszervezet megállapítása szerint az emberiség életkorának meghosszabbodása a jelenlegi 08, 70, 72 évről ma nem új gyógyszerei feltalálásán és a kórházi ágyak számának növelésén múlik elsősorban, hanem táplálkozáskultúránk változásán. Elélhetnénk akár 100—120 évig is, sajnos mégis túl korán halunk meg mert életvitelünkben, s főleg étkezésünkben nem alkalmazkodunk korunkhoz, a kisebb fizikai igénybevételt jelentő technika koráak Kocsis. Sajtos, húsos karfiol Fél kiló főtt húst megdarálunk, 60 —80 dkg karfiolt gyengén sós vízben megfőzünk, 20—25 dkg rizst puhára párolunk húslében. Kivajazzuk a tűzálló tálat és lerakjuk az anyagokat. Egy sor rizst, egy sor húst, egy sor karfiolt, kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, majd újra kezdjük a sort. A tetejére karfiolt rakjunk. Két egész tojást, 10—15 dkg reszelt sajtot, törött borsot, kevés pirospaprikát elkeverünk két deci tejfölben és ráöntjük, majd átsütjük. . Kakaós krém és Húsz deka lisztből 8 deka zsírral, 5 deka porcukorral, 1 egész tojással, fél csomag sütőporral, 2 deka kakaóval s kevés tejjel tésztát gyúrunk, és két egyenlő lapra kinyújtva kisütjük. Három tojásból 3 kanál vízzel, cukorral és liszttel ugyanolyan nagyságú tepsiben vizes piskótát sütünk. Töltelék: három tojásból 3 kanál liszttel, fél liter tejjel krémet főzünk. Ha kihűlt, hozzákeverünk 20 deka vajat és 2 csomag vaníliáscukorral elkevert 20 deka porcukrot, s jól kidolgozzuk. A két egyenlő részre osztott krémmel megkenjük a káki ésapot, ráhelyezzük a piskótát, majd rákenjük a krém másik felét, és befedjük a kakaós lappal. Jól meghintjük vaníliás porcukorral és négyzetes darabokra vágjuk. Szereti a halászlét Sokan ősrégi magyar konyhai különlegességnek vélik a halászlét, pedig elődeink csak a múlt században kezdték készíteni, s megjelenésével nem a gurmandok, hanem a nyelvészek között keltett feltűnést. Tömörkény István is vitatkozott arról, hogy paprikáshal vagy a halpaprikás a szabatosabb kifejezés. Az összehasonlító nyelvészek azonban hamarosan pontot tettek a vita végére, megállapítva, hogy a halászléhez hasonló kifejezések, illetve szóösszetételek már a XVI. században is ismertek voltak. A halászléről egy 1800-ból származó német nyelvű útleírásban olvashatunk először. Később a „halászlé” nem egy magyarországi útibeszámolóban is előfordul, sőt Vörösmarty Mihály is dicséri, míg végül helyet kapott a Czuczor— Fogarasi-féle szótárban. A halászlé kialakulásában fontos szerepe volt annak, hogy a halászok az év nagy részében távol éltek otthonuktól, s nem volt lehetőségük különleges ételek készítésére. Hal viszont mindig akadt, víz is, a hagyma, a paprika meg a só könnyen elfért a zsákokban, csak kondér kellett a főzéshez. Egyes kutatók megemlítik, hogy valaha vadkörtét, vadalmát, gombát is főztek a lébe, sőt tésztát is, hogy jobban jól lehessen lakni tőle. A halászlé receptje 1871-ben szerepelt először Rézi néni szakácskönyvében „halpaprikás halászosán” név alatt. Egyébként ahány vidék, annyi halászlé. A kitűnő szakácsok egyöntetű véleménye, hogy a halfajták kiválogatása, a fűszer mennyisége mind befolyásolják a halászlé ízét, zamatát.. Sárgarépás üdítő ital Gyermekeknek, felnőtteknek egyformán kitűnő. Három deci tejhez három kávéskanál cukrot és egy közepes nagyságú sárgarépát számítunk. Mixerbe tesszük, összekeverjük, lehűtve, jégkockával fogyasztjuk. Gyógyszer és alkohol Az új nyugtatószerek a régiektől általában abban különböznek, hogy a szorongást és a feszültséget, fáradtság, álmosság érzete nélkül csökkentik. Igaz, még a legmodernebb nyugtatószerek is tompítják néha a figyelmet, ezért a nyugtatószert bevett ember a közúti közlekedésben csak fokozottabb figyelemmel vehet részt. Megszívlelendő jó tanács: a nyugtatók mellé ne fogyasszunk alkoholt, mert a kettő együttesen szokatlan, rendkívüli, elvétve veszélyes hatást válthat ki. Gyümölcsök Rejtvényünkben a vízszintes 1. és ab. valamint a függőleges 6. és 8. sorokban négy gyümölcs nevét rejtettük el. Megfejtésül a négy szót kell beküldeni szerkesztőségünk címére október 5-ig csütörtökig. A megfejtésekre írjátok rá hányadik osztályba jártak. A borítékon, vagy levelezőlapon tüntessétek fel Gyermekrejtvény. Az ügyes megfejtők között szép ifjúsági könyveket sorsolunk ki. Vízszintes, 6. Névutó, 7. Nyílás, 9. Kukoricaszár, 10. Névelővel: egészséget ital, 12. Tetejébe, 13. Nyakra való, 1£ Létezik, 18. Éneklő hang (ék.hiány), 17. A. T„ 19. ... mint a méz, 31. kérdőszó (0 - 0), 23. K. I. Z„ 25. Állítólag hátrafelé megy. Függőleges: 1. Névelővel: háziállat. Csukott, 3. Igekötő, 4 Nincsenek szülei 5. Kevert kié, 11. Babaköszönés, 13. Ragadozó madár, 14. Fordítva — a vízbe: él. 16. Kenyeret vág (ford.), 18. Dióőrlő 26. Ilyen film is van. 22. Félig vákuuma 24. Céloz. A megfejtés megkönnyítéséül közöljük, hogy rövid és hosszú magánhamizók között nem teszünk különbséget. , vízszintes 1. első vakbetűje: A, a vfc szintes 2. vakbetűje L„ a függőleges első vakbetűje O, a függőleges 8. második vakbetűje. Kik nyertek? A múlt vasárnapiszámban megjelent gyermekrejtvény helyes megfejtése : — Pulóver — A sapkák — A nadrág — A bundák. Az ügyes megfejtők közül könyvjutalmat nyertek: Stipsics Ildikó, VIII. oszt. tan., Győ Felszabadulás út 104., VIII. em. 3. , Makk Zoltán, VII. oszt. tan., Mosormagyaróvár, Bardócz Béla u. 3. A könyveket postán küldjük el. 5