Kisalföld, 1972. október (17. évfolyam, 232-257. szám)

1972-10-01 / 232. szám

1972. OKTÓBFR 1.. VASÄPWAP a család vasárnapja Ö TLET M ini függőkért Két vékony nylonzsineggel akasz­­szunk egy napos ablak keretére szivacsot. A felső felén és kidom­borodó oldalain lévő lyukakba te­gyünk búzaszemeket, gyorsan­ csí­rázó fűmagvakat vagy virágmag­vakat, pl. nefelejcset, kakastaréjt kölest stb. Porlasztó segítségével öntözzük meg bőségesen, a szivacs alá tart­sunk tányért vagy más edényt. A vízben előzőleg oldjunk fel egy kiskanálnyi, virágoknak való mű­trágyát. Hét-nyolc nap alatt a szivacs nö­vényzete kizöldül és kivirágzik. Ha különböző magvakat használunk, érdekes kombinációkat kapunk. Őszi ajánlat Divatos forma: fiatalos és sportos Teveszőr jellegű flaush szövetből, óriás gallérral és kihajtóval készült kővonalú, vagián szabású, kétsoros gombolású kabát. A divatszínek bár­melyikéből nagyon mutatós. (Divatszínek: a kék minden árnyalata, a nap­sütött sárga, a homokszín, a cinóberpiros, a fekete és a fehér). A másik őszi modell hosszan karcsúsított szabásmegoldással, három gombbal záródó, csípő alá érő kosztüm. Szoknyája lehet egyenes is, és mint a rajzon látható, puha, bővülő hallal szabott. Jól illik hozzá a puló­ver és a férfikalap. Kiborjú Csip-csip csóka, vak varjú, Eltévedt egy kisborjú! Ki látta? Mi láttuk! A kertünkben Találtuk. Csip-csip csóka, vak varjú. Milyen volt a kisborjú? Fehér meg Barna is, Füle is volt Farka is. Csip-csip csóka, vak varjú, Mit csinált a kisborjú? Nem csinált Egyebet, Kergette a Legyeket. Csip-csip csóka, vak varjú, Hová lett a kisborjú? Éhes volt, Hazament, Tejet szopott S lepihent... Záhonyi György Rajtunk is múlik A hosszú éle receptje Nem szükséges hozzá statisztika, elég, ha az utcán, a munkahelyün­kön vagy a baráti körünkben ki­csit körülnézünk és megállapíthat­juk: az elmúlt években a kövér emberek országa lettünk. Mi taga­dás, mi magyarok szeretünk jókat enni, konyhánk dús és ízletes, de sajnos túl zsíros, és túl bőséges. Míg 1938-ban 33 kiló volt az egy főre eső évi húsfogyasztásunk, ma 35 kiló, s a 17 kiló zsírmennyiséget is feltornásztuk 28 és fél kilóra. Pedig a régiekkel együtt mi is tud­juk, hogy „Fogunkkal ássuk meg sírunkat". Ez a tapasztalat korunk­ban is igazolást nyer, hisz a halál­okok között első helyen a túltáp­­láltságból adódó szív- és érrend­szeri megbetegedések állnak. Nem véletlen, hogy a tőkés or­szágokban nem egy biztosító tár­saság leméreti az ügyfelet és a biztosítási díjtételt aszerint emeli, amilyen mértékben az ügyfél sú­lya túlléni a normálisát. Mit lehet tenni a súlytöbbletünk ellen? Mi a tennivalónk, ha belát­juk, hogy az a bizonyos 5—10 kiló mázsás súllyal nehezedik­ minden szervünkre?! Kisebb gyes­tyát kell égetnünk, ha hosszú életűek aka­runk lenni a földön — válaszolták az Egészségügyi Felvilágosító Köz­pont orvos-szakemberei. Ez a ki­sebb gyertya nem a tevékenység rendk­entését jelenti, hanem a táp­lálkozásét, s azok között is főleg az esti étkezését. „Hogy könnyű legyen az álmod, legyen könnyű a vacsorád!” — hagyták ránk elődeink a bölcs mondást. Mi azonban hiába is­mer­ik ezt az igazságot, szerte a hazában esténként mégis nagy tort ülünk, nagykanállal eszünk, s a pihenni térő­­szervezetünket jócs­kán megterhel­jük. Az emberiség civilizációs ártal­maként kialakult a mozgásszegény életmód, holott az ember nem van teremtve, hogy mozogjon, dolgoz­zék. Ha ezt nem teszi, ha a szer­­ e> om o'Trűn gff ] "j elsatnyul. A mai üléstől ülésig el­rendezett életmódunkban már jó­formán au­­­gvalaálunk. Így kö­vetkezik be a nagy veszedelem, hogy a bőséges táplálkozással több energiát veszünk magunkhoz, mint amennyit elhasználunk. Ezáltal fel­bomlik energia-egyensúlyunk, s elő­áll a túltápláltság, az „elfekvő készletek” felhalmozódása, azaz a kövérség. Étkezési ritmusunk, ét­kezési szokásaink sajnos nagymér­tékben közrejátszanak egészségünk rongálásában. Ha akkor étkeznénk bőségesen, amikor azt le is dolgoz­zuk, és nem este, a pihenés órái­ban fogyasztanánk annyit, am­eny­­nyi csak­ belénk fér, kevesebb len­ne „túlsúlyos” honfitársunk. Az egészségügy szakembereinek táplálkozási tanácsa évezredes: „Reggelidet edd meg magad, ebé­ded oszd meg barátaiddal, s a va­csorádat hagyd meg ellenségeid­nek”. Ennek belátásával a legtöbb iparilag fejlett országban ma már a reggeli számít főétkezésnek. Szá­munkra is nyitva áll az útja an­nak, hogy ezt az átállást megvaló­sítsuk, csakhogy a mi táplálkozási kultúránk megmerevedett egy pon­ton. Egész napot átdolgozunk egy-két feketekávéval, jobb esetben el­fogyasztjuk mellé vékony kis üze­mi ebédünket, s korgó gyomrunkat az esti jóllakásra tartogatjuk. Ezt kellene felváltania annak, hogy korábban kelve jól bereggelizzünk­, napközbenre is néhány kiadós, jó falatot fogyasszunk, estére pedig a sok üldögélés és tévénézés mel­lé maradna a leginkább illő, a bögre aludttej. Tudjuk ennek igaz­ságát, mégsem eszerint élünk. Az Egészségügyi Világszervezet megállapítása szerint az emberi­ség életkorának meghosszabbodása a jelenlegi 08, 70, 72 évről ma nem új gyógyszerei­ feltalálásán és a kórházi ágyak számának növelésén múlik elsősorban, hanem táplálko­záskultúránk változásán. Elélhet­nénk akár 100—120 évig is, saj­nos mégis túl korán halunk meg mert életvitelünkben, s főleg ét­kezésünkben nem alkalmazkodunk korunkhoz, a kisebb fizikai igény­bevételt jelentő technika korá­ak Kocsis­­. Sajtos, húsos karfiol Fél kiló főtt húst megdarálunk, 60 —80 dkg karfiolt gyengén sós víz­ben megfőzünk, 20—25 dkg rizst pu­hára párolunk húslében. Kivajaz­zuk a tűzálló tálat és lerakjuk az anyagokat. Egy sor rizst, egy sor húst, egy sor karfiolt, kevés olvasz­tott vajjal meglocsoljuk, majd újra kezdjük a sort. A tetejére karfiolt rakjunk. Két egész tojást, 10—15 dkg reszelt sajtot, törött borsot, ke­­vés pirospaprikát elkeverünk két deci tejfölben és ráöntjük, majd át­sütjük. . Kakaós krém és Húsz deka lisztből 8 deka zsírral, 5 deka porcukorral, 1 egész to­jással, fél csomag sütőporral, 2 deka kakaóval s kevés tejjel tésztát­­ gyúrunk, és két egyenlő lapra kinyújtva kisütjük. Három tojásból 3 kanál vízzel, cukorral és liszttel ugyanolyan nagyságú tepsiben vizes piskótát sütünk. Töltelék: három tojásból 3 kanál liszttel, fél liter tejjel krémet főzünk. Ha kihűlt, hozzákeverünk 20 deka vajat és 2 csomag vaní­liáscukorral elkevert 20 deka porcukrot, s jól kidolgozzuk. A két egyenlő részre osztott krémmel megkenjük a káki és­­apot, ráhelyez­zük a piskótát, majd rákenjük a krém másik felét, és befedjük a ka­kaós lappal. Jól meghintjük vaníliás porcukorral és négyzetes da­rabokra vágjuk. Szereti a halászlét Sokan ősrégi magyar konyhai különlegességnek vélik a halászlét, pedig elődeink csak a múlt szá­zadban kezdték készíteni, s meg­jelenésével nem a gurmandok, ha­nem a nyelvészek között keltett­ feltűnést. Tömörkény István is vi­tatkozott arról, hogy paprikáshal vagy a­ halpaprikás a szabatosabb kifejezés. Az összehasonlító nyel­vészek azonban hamarosan pontot tettek a vita végére, megállapítva, hogy a halászléhez hasonló kifeje­zések, illetve szóösszetételek már a XVI. században is ismertek vol­tak. A halászléről egy 1800-ból szár­mazó német nyelvű útleírásban ol­vashatunk először. Később a „ha­­lászlé” nem egy magyarországi úti­beszámolóban is előfordul, sőt Vö­rösmarty Mihály is dicséri, míg végül helyet kapott a Czuczor— Fogarasi-féle szótárban. A halászlé kialakulásában fon­tos szerepe volt annak, hogy a ha­lászok az év nagy részében távol éltek otthonuktól, s nem volt le­hetőségük különleges ételek készí­tésére. Hal viszont mindig akadt, víz is, a hagyma, a paprika meg a só könnyen elfért a zsákokban, csak kondér kellett a főzéshez. Egyes kutatók megemlítik, hogy valaha vadkörtét, vadalmát, gombát is főztek a lébe­, sőt tésztát is, hogy jobban jól lehessen lakni tőle. A halászlé receptje 1871-ben szerepelt először Rézi néni szakács­­könyvében „halpaprikás halászo­sán” név alatt. Egyébként ahány vidék, annyi halászlé. A kitűnő szakácsok egy­öntetű véleménye, hogy a halfaj­ták kiválogatása, a fűszer mennyi­sége mind befolyásolják a halászlé ízét, zamatát.­­. Sárgarépás üdítő ital Gyermekeknek, felnőtteknek egy­formán kitűnő. Három deci tejhez három kávéskanál cukrot és egy közepes nagyságú sárgarépát szá­mítunk. Mixerbe tesszük, összeke­verjük, lehűtve, jégkockával fo­gyasztjuk. Gyógyszer és alkohol Az új nyugtatószerek a régiek­től általában abban különböznek, hogy a szorongást és a feszültsé­get, fáradtság, álmosság érzete nélkül csökkentik. Igaz, még a legmodernebb nyugtatószerek is tompítják néha a figyelmet, ez­ért a nyugtatószert bevett ember a közúti közlekedésben csak foko­zottabb figyelemmel vehet részt. Megszívlelendő jó tanács: a nyugtatók mellé ne fogyasszunk alkoholt, mert a kettő együttesen szokatlan, rendkívüli, elvétve ve­szélyes hatást válthat ki. Gyümölcsök Rejtvényünkben a vízszintes 1. és ab. valamint a függőleges 6. és 8. sorokban négy gyümölcs nevét rejtettük el. Meg­fejtésül a négy szót kell beküldeni szerkesztőségünk címére október 5-ig csütörtökig. A megfejtésekre írjátok rá hányadik osztályba jártak. A borítékon, vagy levelezőlapon tüntessétek fel Gyermekrejtvény. Az ügyes megfejtők között szép ifjú­sági könyveket sorsolunk ki. Vízszintes, 6. Névutó, 7. Nyílás, 9. Ku­koricaszár, 10. Névelővel: egészséget ital, 12. Tetejébe, 13. Nyakra való, 1£ Létezik, 18. Éneklő hang (ék.­hiány), 17. A. T„ 19. ... mint a méz, 31. kérdő­szó (0 - 0), 23. K. I. Z„ 25. Állítólag hátrafelé megy. Függőleges: 1. Névelővel: háziállat.­­ Csukott, 3. Igekötő, 4 Nincsenek szülei 5. Kevert kié, 11. Babaköszönés, 13. Ra­gadozó madár, 14. Fordítva — a vízbe: él. 16. Kenyeret vág (ford.), 18. Dióőrlő 26. Ilyen film is van. 22. Félig vákuuma 24. Céloz. A megfejtés megkönnyítéséül közöl­jük, hogy rövid és hosszú magánham­i­zók között nem teszünk különbséget. , vízszintes 1. első vakbetűje: A, a vfc szintes 2. vakbetűje L„ a függőleges­­ első vakbetűje O, a függőleges 8. máso­dik vakbetűje­­. Kik nyertek? A múlt vasárnapi­­számban megje­lent gyermekrejtvény helyes megfej­tése : — Pulóver — A sapkák — A nadrág — A bundák. Az ügyes megfejtők közül könyvju­talmat nyertek: Stipsics Ildikó, VIII. oszt. tan., Győ Felszabadulás út 104., VIII. em. 3. ,­ Makk Zoltán, VII. oszt. tan., Mosor­­magyaróvár, Bardócz Béla u. 3. A könyveket postán küldjük el. 5

Next