Kisalföld, 1987. július (42. évfolyam, 153-179. szám)

1987-07-01 / 153. szám

Túl szigorú az élel­miner-törvény? Legyen rangja a minőségnek Tizenegy évvel ezelőtt, 1976-ban készült hazánkban az élel­miszerek előállítására, minőségére, forgalomba hozatalára szóló törvény, amely jelenleg is érvényes, és amely az ösz­­szehasonlítások szerint szépítés nélkül is a világ legszigo­rúbb, hasonló témájú törvényei közé tartozik. Ebből logiku­san az következne, hogy élelmiszeripari termékeink a világ élvonalába tartoznak minőségüket tekintve. Csakhogy, fi­noman fogalmazva, igencsak indokolt a feltételes mód... Ez derült ki abból a rendkívül élénk vitából, amely a me­gyei pártbizottság gazdaság- és szövetkezetpolitikai munka­­bizottságának legutóbbi tanácskozásán az élelmiszertörvény megyei végrehajtásának tapasztalatait összegző beszámolót kísérte. Okot adott a vitára maga az elemzés is: realitásokat tükröz. A legfontosabb ilyen rea­litás, hogy az élelmiszerfel­dolgozás színvonala jelenleg azonos az egész népgazdaság fejlettségi színvonalával, nemzetközi összehasonlítás­ban közepesnek minősíthető. Annak ellenére így van ez, hogy — mint említettük — a magyar élelmiszertörvény az egyik legszigorúbb a vi­lágon, s ebben a törvényben megfogalmazták azt­­ is, hogy az állam biztosítja mindazo­kat a feltételeket, amelyek az élelmiszertermelés rend­szeres fejlesztéséhez szüksé­gesek. A törvényben megszabott feltételrendszer komoly pénzügyi zavarba hozta az élelmiszeripart. Sok pénz kellett volna, kellene a hi­giéniai fejlesztési tervek megvalósításához, a gyártás­­technológia, a csomagolás, a raktározás, a szállítás fej­lesztéséhez, korszerűsítésé­hez. Olyan „alaptételek” ezek, amelyek hiányosságai elkerülhetetlenül befolyásol­ják a minőséget. Ráadásul jönnek még a piaci körülmé­nyek, a nyugati országok, sokszor politikai megfonto­lásból ugyan, de rendkívül magas követelményeket tá­masztanak a vásárláskor, szocialista partnereink egyre inkább az önellátásra ren­dezkednek be... Nehezedik az eladás. Nézzük konkrétabban. Me­gyénk élelmiszertermelésére jellemző, hogy se nem rosz­­szabb, se nem jobb az or­szágos átlagnál. A minőség­­vizsgáló intézetek megállapí­tásai szerint 1986-ban 8,5 százalékos volt a „kifogáso­lási arány”. A hibák fele ér­zékszervi és összetételi kifo­gás. A legjobb minőségű ter­mékeket a minisztériumi irányítás alá eső vállalatok állítják elő, a tanácsi és a mezőgazdasági vállalatok élelmiszerei közepes minősí­tést kaptak. A kifogásolási arány az elmúlt­ évhez ké­pest mindenütt növekedett, kivéve a szövetkezeti élel­miszeripart, ahol javulás ta­pasztalható, ott viszont a minősítés még mindig­ „gyenge”. Alig elfogadható a magántermelők élelmiszer­produktumának minősítése (s ez sokszor még a „kis­ipari” kenyérre is érvényes). Lassú a műszaki fejlődés, megbízhatóbb, jobb állapotú berendezésekre lenne szük­ség. Alapvető változás az idén sem várható: megyénk­ben a 149 élelmiszertermelő üzem 10 százaléka fejleszti gyártástechnológiáját. Az el­múlt tíz évben végsősoron a fejlesztések csak a szinten­­tartást szolgálták. Mindez érvényes a csomagolástech­nikára, a szállításra és a rak­tározásra is. Hosszú évek óta vita tárgya például az élel­miszeripari termékek jelölé­si rendszere (gyártási idő, szavatosság, kalóriatartalom, összetétel, ár) , de jobbára csak az egymásra mutogatás marad. Egy-egy terméken sokszor három-négyféle árat is lát a vásárló, hogyan iga­zodjon hát el? Ma már sok üzletnek önálló árformálási joga van, s az „átcímkézések” láttán a vásárlóban kétségek merülnek fel... Nyilván az lenne a legcélravezetőbb, ha maga az eladó tüntetné fel az egyetlen, ám valódi árat. Szinte érthetetlen, ezt miért nem sikerül elérni. Az áru minősége persze nem a címkétől függ, de ma­ga a csomagolás igenis meg­határozó. Vannak valóban kiváló termékeink, ám a pi­ac kritikán aluli csomagolá­suk miatt „észre sem veszi” őket. Nem tükröződik érzé­kelhetően a minőségi kü­lönbség az árakban sem. Kapjon ilyen módon is ran­got a jobb minőség, de ez legyen fordítva is igaz: a gyenge produktum ne kerül­jön forgalomba „elsőosztá­lyú" áron. Mindez persze nemcsak a késztermékekre vonatkozik, hiszen a minő­ség már az alapanyagoknál kezdődik. (A búzalisztnél például ez az alsó tűrési ha­tár körül mozog, a húsminő­séget szabvány írja elő, de a tápellátásban importkorlá­tozások érvényesülnek...) A munkabizottság ülésének vitájában számos olyan ész­revétel hangzott el, amely úgymond önmagában is „té­ma”, amikor az élelmiszer­­ipari termékek minőségé­nek javításáért tenni kell. Mert hiába a szigorú törvény — bár tény, hogy „előrehú­­zónak” kell lennie — ha be­tartásának feltételei nem adottak, az anyagiakon túl emberileg sem m­indig. Ez utóbbi alatt érthetjük a technológiai fegyelem betar­tását éppúgy, mint mondjuk a kereskedelmi, külkereske­delmi lelkiismeretességet. Nem minden pénz kérdése. És jegyezzük meg, hogy azért — bár most elsősorban a hiányosságokról volt szó — úgy általában a magyar élel­miszerek minősége miatt na­gyon nem kell szégyenkez­nünk. Például a tokaji aszú sem a minőségéből veszít, ha palackjába hanyagságból műanyag dugót ütnek, ám ettől a látszólagos apróság­tól piaci értéke, megbízható­ságunk óriásit zuhan... J. F. Miért maradtak távol ? TÁVAVATÁS A táv­szóhoz kapcsolt távházasság fogalom után jött a mára általánosan ismert távválasztás, amikor is a postai központ közbenjárása nélkül, otthon, magunk hívhatjuk mondjuk Sopronból Honolulut, vagy éppen Hódmezővásárhelyt. Maholnap polgárjogot nyerhet az előbbiek mintájára a távavatás. Az immár hatodszorra a fővárosban, a Budapest Sportcsarnokban megrendezett textiles szakmunkás­­avató ünnepségre a közismerten könnyűiparos, textiles Győr üzemeiből négy autóbuszt indítottak, de kettő­ben is bőven elfértek volna az ifjú szövők, kötők, tex­tiles gépszerelők. Pedig nem is csupán magukban vol­tak, elkísérték őket egykori mestereik, oktatóik az üze­mek szakszervezeti vezetői. Mit szépítsük a dolgot, az utóbbik majdnem annyian voltak, mint akiket ün­nepelni akartak, a most már szakmával bíró, a mun­káséletet most kezdő ifjú, embereket. Az avatás­nnepség persze azért rendben lezajlott. Lelkes köszöntő és ugyancsak lelkesítő útrabocsátó be­szédekkel, a megjelentek számára élményt adó műsor­ral. A korábbi években hétközben tartotta a Textil­ipari Dolgozók Szakszervezete és az Ipari Minisztéri­um a hasonló ünnepségeket és bizton állíthatjuk, a megyéből eddig igencsak kevesen maradtak távol ezek­ről az eseményekről. Most szombaton hívták a pályát kezdő textiles szak­munkás ifjakat és nem lehet másra gondolni hát, a fiatalok inkább a szabadszombatjukkal kívántak élni. Sajnálhatják, akik nem voltak ott a Budapest Sport­­csarnokban. Szabadszombatjuk még lesz rengeteg, a nekik szánt eligazító szép szavakat azonban végérvé­nyesen elmulasztották. Távollétükben avatták őket fel­nőtté. Sajnálhatják, hogy így történt. F. J. 1987. július 1., szerda ■I Esztendővel ezelőtt adták át Mosonmagyaróvár határában a helyi áfész ABC- áruházát. A kereskedelmi egység gazdag áruválasztékával és parkolási lehetőségé­vel a belföldi és a külföldi vásárlók kedvelt bevásárlóhelyévé vált. Műszaki fejlesztés és kibontakozás A g­azdaság egyik legfon­tosabb részterületéne­k, a műszaki fejlesztésnek a he­lyi tapasztalatairól tárgyalt tegnapi ülésén a Győri Népi Ellenőrzési Bizottság. Az elemzéshez hét vállalat gya­korlatát összegezték az el­lenőrök: az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Vállalatét, az Észak-dunántúli Gázszol­gáltató Vállalatét, az Észak­dunántúli Tégla- és Cserép­ipari Vállalatét, a győri Kossuth Termelőszövetkeze­tét, a Cardo Bútorgyárét, a Gépipari és Finommechanikai Vállalatét valamint a Vitech Villamostechini­kai ISz-ét. A vizsgált vállalatok listá­ja önmagában is utal arra, hogy a vizsgálat a gazdaság több területéről, s különbö­ző feltételek között gazdál­kodó egységek tapasztalatai­ról igyekezett sokszínű ösz­­szegzést nyújtani. S végülis a népi ellenőrök jelentése is azt bizonyította, hogy végső­­soron­­nagyon is hasonló té­nyezők nehezítik az eltérő jellegű vállalatoknál a mű­szaki fejlődést , közvetve a hatékonyabb, versenyképe­sebb gazdálkodást. A vizsgált vállalatoknál mondhatni egyhangúan fo­galmazódott meg a jelenle­gi központi szabályozás bí­rálata amiatt, hogy az tú­lontúl nagy jövedelmet von el a vállalatoktól. Az elvo­nások után a vállalatoknál nem marad pénz a fejleszté­sekre, sőt nem egy üzemben még a meglévő eszközök színvonalának a megőrzésé­re sem. Hogy nem elfogult, önfelmentő panaszt kell sej­tenünk a vállalati állítások hátterében, leginkább talán a nullára írt gépek nagy számá­ban mérhető. A hét vizsgált vállalatnál — átlagolva — a gépek egyötöde érett meg a cserére. (Ha csak a nullára írt gépeket tekintjük kicse­rélendőnek ...A gépek el­öregedését tükrözi a fenntar­tási költségek növekedése is — a Cardo Bútorgyárban például 40 százalékkal, az­ ÉGÁZ-nál pedig 47 száza­lékkal emelkedtek egy év alatt a karbantartási költsé­gek. A műszaki fejlődésnek persze csak egyik­­ gátja a fejlesztési források hiánya. Akadályozza a korszerűsö­dést például az állandóan változó adórendszer is, amely a bizonytalanság érzetét keltve visszafogja a vállal­kozókedvet. Sokak szerint — tükröződött a vélemény a győri népi ellenőrök vizsgá­latában —, a piac túlszabá­lyozása, illetve számos gaz­dálkodói szféra monopol­helyzete torzítja az érdekvi­szonyokat akként, hogy a vállalatok ne legyenek érde­keltek eszközeik korszerűsí­tésében. A népi ellenőri vizsgálat­ban több észrevétel hangzott el a műszaki fejlődés úgy­mond szubjektív gátjairól. A népi ellenőrök jelenté­sének szóbeli vitájában a fel­szólalók saját, személyes ta­pasztalataik alapján lénye­gében ugyanazokat az ész­revételeket erősítették meg, amelyek az írásos összegzés­ben hangsúlyt kaptak. In­kább csak a műszaki fejlő­dést gátló tényezők „rang­sorolásában” mutatkoztak véleménykülönbségek. Pél­dául több olyan észrevétel hangzott el, amely arra utalt, hogy gyakran nem is any­­nyira a pénzeszközök hiá­nya, mint inkább a vállala­ti „fogadókészség”, a veze­tői vállalkozókedv hiánya, vagy a túlzott óvatosság az oka a fejlesztések elmulasz­tásának. A bankok például idén alig-alig tudják kihe­lyezni a vállalati fejleszté­sekre szánt tőkéjüket ... Akár anyagi, akár szemlé­letbeli indítékok is a hát­ráltatói a műszaki haladás­nak, az eddigi folyamatnak mielőbb véget kell vetni — hangzott el végső összegzés­ként a népi ellenőrök tanács­kozásán. Mert műszaki kor­szerűsödés nélkül aligha va­lósítható meg a­ gazdaság felgyorsításának, kibontakoz­tatásának elodázhatatlan programja. PTH. A népi ellenőrök vizsgálták Termálkertészet felvirágozva Illata van, ára nincs Látványnak megkapó, il­latnak meg egyenesen kelle­mes a lipóti szegfű. Főként úgy, hogy a növényházakban több ezer pompázik egymás mellett a fehértől a püspök­liláig. Horváth László, a csek­­­nózseli termelőszövetkezet lipóti kertészetének vezetőjét azonban mintha nem lelke­sítené kellőképpen a fenti kép. — Illata van, de ára nincs! — jelenti ki a szegfűágyá­­sok mellett. Bevallom bennem is tüskét hagy, mikor beszélgetés köz­ben azt hallom, hogy jelen­­­leg a nagyobb forgalmazók húsz-harminc fillért ha fi­zetnek a szegfű száljáért, de még így is összeköttetés, is­meretség kell ahhoz, hogy elcsurogjon pár ezer virág. — A gond, mármint az, hogy a nyári szegfűnek ala­csony az ára, nem újkeletű — szögezi le Horváth László. — Amennyire lehet, készü­lünk is rá. igyekszünk a vi­rágok fejlődését a jelesebb napokhoz igazítani. De saj­nos, ez csak korlátozottan lehetséges. Úgy vélem, hogy manapság sokan éppen a vi­lágon spórolnak. Mintha megszűntek volna azok a szép régi hagyományok, mi­kor az édesanyákat, az is­merősöket nagy csokor szeg­fűkkel köszönti az egész csa­lád­ — névnapjukon vagy születésnapjukon. Persze, a termelőszövetke­zetben rég túljutottak már a kesergésen. Feszes intézkedé­sek sora segíti, hogy az ilyen virágárak mellett is gazdaságos legyen az ágazat. Lipóton húszezer négyzetmé­terre tehető az üveg alatti, ötezer négyzetméterre pedig a fóliával fedett terület. Fű­­ként virágtermesztéssel fog­lalkoznak. A fennmaradás egyik záloga az, hogy a fű­téshez szükséges energiát két termálkút melegvize adja.­­ A szegfű mellett aszpa­rágusszal, strelitziával, vala­mint gladiolus hajtatásával is foglalkozunk — mondja Horváth László. — Ez ter­mészetesen javítja nyeresé­günket. Ennek ellenére a szegfű a meghatározó, amelyből évente két-, két és fél millió szálat értékesítünk. Ennek körülbelül hatvanöt­­hetven százaléka Budapes­ten, a Flora Coopon keresz­tül,­­melynek mi is részesei vagyunk) talál gazdára. A többit pedig a helyi virág­boltokban, illetve a felhasz­nálókkal kötött szerződések alapján a kertészetből érté­kesítjük. Éves kereskedelmi forgalmunk harminc-har­minckét millió forint között van és az ebből visszamara­dó ágazati nyereség három­­négymillió forint között in­gadozik. Az eredmény azon­ban jórészt az olcsó energiá­nak, az alkalmazott takaré­kossági eljárásoknak, a szé­les körű kereskedelmi tevé­kenységnek és a helyi, a munkát jól értő szorgalmas munkaerőnek köszönhető. Télen igyekszünk olyan virá­gokat tartani, amelyeknek a hőigénye alacsony és kibírja esetleg még a 4­1 Celsius­­fokos hőmérsékletet is, ugyanis az energiaellátásunk csupán a termálvízre van alapozva. Sajnos, az előző esztendőkben a villamos energia kimaradása elég sok gondot okozott. Az elmúlt te­let viszont jól átvészeltük. Egyébként palántanevelés­sel is foglalkozunk a környék­beli kistermelők részére. A talponmaradáshoz új ötlete­ink is vannak, így például idén ősztől cserepes virágo­kat hajtatunk és érthetően azt szeretnénk, ha a lipóti szegfűnek nemcsak illata lenne, hanem jövedelme is. N. E. KIÍMPOID 3

Next