Kisalföld, 2012. augusztus (67. évfolyam, 179-204. szám)
2012-08-01 / 179. szám
□ KORKÉP RÖVIDEN Bruttó 240 és 260 ezer forint között MAGYARORSZÁG. A diplomás kezdő munkavállalók bére bruttó 240 és 260 ezer forint között mozog, a legmagasabb kezdőfizetést a mérnökök és az informatikusok kapják - derül ki a Hay Group tanácsadó cég 2012-es jövedelemszint-felméréséből. A Hay Group felméréséből kiderül: azon cégeknél amelyek külön pályakezdői béreket kínálnak, a médián belépő bér bruttó 240 ezer forint az alapképzést végzetteknek és 260 ezer forint a mesterdiplomával rendelkezőknek, így nem jelentős a bértöbblet azon fiatalok számára, akik két évvel többet töltenek az iskolapadban - értékeli az adatokat a cég. Ha az első egy-két évet kitöltik, akkorgyorsrajtot vesz a pályakezdő diplomások bére. Az első béremelés során átlagosan 10 százalékkal kapnak többet addigi fizetésüknél amely a normál éves vállalati béremelés több mint kétszerese. Jellemzően egy év után a cégek viszont már nem pályakezdőként tekintenek rájuk. A Hay Group idei felmérésében több mint 450 hazai és nemzetközi nagyvállalat vett részt. Ötödével nőtt a forgalom MAGYARORSZÁG. A tavalyi első félévben regisztrált 41.700 lakásadásvételhez képest az idei első félévben 20 százalékkal nőtt a forgalom - közölte az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat kedden. Az év egészében azonban kisebb lesz a lakásforgalom növekedése az OC becslése szerint. Az első negyedévben tapasztalt jelentős keresletbővülés ugyanis, amelyet a végtörlesztés váltott ki, nem tartott ki a második negyedévre a lakáspiacon. 2012. AUGUSZTUS 1., SZERDA KISALFÖLD KISALFÖLD-RECEPTEK 10. - KEZDŐ HÁZIASSZONYOKNAK NÉLKÜLÖZHETETLEN, HALADÓKNAK KÖTELEZŐ And néni már bejelölte a könyvet Virbán Tiborné And néni évekkel ezelőtt a lányától kérte ajándékba a Kisalföld-előfizetést. Mint elmondta, szereti a friss helyi híreket, és mert hűséges olvasóként kedvezményes áron juthat hozzá a Kisalföld receptes könyveihez. And néni példányával együtt már közel háromezer Kisalföld-receptek 10. kötet fogyott el. GASZTRONÓMIA FÁBIÁN GYÖRGY Lánya egy éve Londonban él, de a Kisalföld-előfizetést nem mondták le. Mert édesanyja, a konyhában mindig finomat főző Anci néni, ragaszkodik kedvenc újságjához. És a kedvezményekhez, melyek a hűséges olvasókat megilletik. „A receptjeimmel, a házilag készített sajtjaimmal hat éve már szerepeltem a Kisalföldben. Nem is kérdés, hogy azóta is olvasom a lapot, szeretem, mert friss és érdekes. És amint hírét veszem, hogy újabb szakácskönyv érkezik, arra is bejelentem a hűségkártyás igényemet” - meséli határozottan, kedvesen, bár a súlyos hangszálműtétje miatt kissé halkan Virbán Tiborné. „Hát mit mondjak, a családom szereti, ahogy főzök. Bár, ahogy elmeséltem már egyszer, nem voltam én sem mindig konyhatündér. De azért némi tapasztalatom már van a fakanál mellett” - mosolyodik el, miközben belelapoz a legújabb Kisalföld-receptek könyvbe. „Amint kézbe vettem és belenéztem a könyvbe, tudtam, hasznos lesz nagyon. A kezdő háziasszonyoknak nagyon praktikus, hiszen azokat az apróbb konyhai trükköket is tartalmazza, amelyről általában a szakácskönyvek hallgatnak. Én például az édesanyámtól tudtam meg, hogy a rántott hús készítésénél ahány tojás, annyi kanál tej kell a panír elkészítéséhez. Ettől a hús pirosabb és puhább is lesz. És most hol olvasom ezt a praktikát? Hát a Pető István által írt könyvben. A másik több száz mellett. Aki ilyet tud, az lehet igazán jó szakácsnő vagy szakács otthon.” A kötet kezdő háziasszonyoknak tehát szinte kötelező, a haladóknak pedig ajánlott. A receptek között ugyanis számos olyan van, amely gyors, egyszerű és gazdaságos ételek elkészítését segíti. Ám még egy fontos jellemzőjük van a recepteknek, melyeket a saját fortélyainak felfedésével kínál olvasóinknak Pető István mesterszakács. „Átlapoztam már a könyvet. Házias ízek kerülnek terítékre. Olyan ételek, melyek otthon is nagyon jól elkészíthetőek. Nagyon szerethető ételek ezek. Elsőként egy palacsintarétest fogok elkészíteni belőle.” Anci néni most ismerkedik a kötettel. Mint meséli, szinte minden lap tartogat újabb és újabb meglepetést. De ahol különösen sokat időzik, az a praktikák rész. „A szakácskönyvek többsége recepteket ad csupán, de ez ennél több. A praktikák közül mindegyik használható és segíti a háziasszonyt. Hogy csak egyet kiemeljek, végre valaki leírja, egy evőkanál miből hány dekának felel meg. Sokáig nem volt mérlegem vagy nem vettem elő, így tudható, cukorból, sóból, hány evőkanálnyi kell, ha dekában adják meg az összetevőket.” Pető István hasonlóan gondolkodott, mint Virbán Tiborné, amikor a kötetet összeállította. Tudta, mire van szükségük azoknak, akik finomat akarnak főzni. Mint elmondta, ezek a receptek kipróbáltak, és ha úgy készítik el őket, ahogy ő leírta, mindegyikre garanciát vállal. Vibrán Tiborné már kiválasztotta, mit fog elsőként elkészíteni a Kisalföld-receptek 10. kötetéből. „Palacsintarétest fogok elkészíteni a sok szerethető recept közül.” FOTÓ: mészáros mátyás VÉDETT TAGOK MÁR CSAK A LÉTSZÁMOT JELENTIK HAVONTA A MUNKAADÓNAK Láthatatlan szakszervezet Jelentősen nőtt a szakszervezeti tagok száma az elmúlt hónapokban, nagyobb mértékben, mint négy éve a válság hatására. A tagok viszont nem szeretnék, ha munkaadójuk tudná, beléptek az érdekvédelmi csoportba - s erre van is megoldás. GYŐR-MOSON-SOPRON RIMÁNYI ZITA__________________ Több nyugat-európai országban ugrásszerűen megnőtt az új szakszervezeti tagok száma 2008-ban és 2009-ben. A válság hatására jobban összefogtak a munkavállalók, mert féltek munkahelyük elvesztésétől. Az MSZOSZ, a legnagyobb hazai szakszervezeti konföderáció is tapasztalt akkoriban hasonló tendenciát a tagtoborzásban, de kisebb mértékűt. Molnár Ákos, az MSZOSZ-hez tartozó Vasas Szakszervezeti Szövetség regionális ügyvivője viszont arról számolt be lapunknak, hogy mostanában folyamatosan és jelentősen nő a taglétszámuk. Ezt jól szemlélteti, hogy a régióban tízezer tagjuk volt az év elején, de az elmúlt három hónapban csak Győrben ötszáz új tag lépett be soraikba. Az ügyvivő szerint ez már nem a válsággal függ össze. A fő oknak a dolgozók elmondásai alapján azt tartja, hogy az emberek rájöttek, munkavállalóként kiszolgáltatottak. Molnár szerint úgy vélik, nincs Gyorsan változnak a munkaügyi szabályok és összetettek, nem várható el, hogy naprakész legyen belőlük, aki nem ezzel foglalkozik. Molnár Ákos más esélyük, mint hogy összefognak, és erre legális formát a szakszervezeti csoport jelent. Viszont tartanak attól a munkások, hogy hátrányba kerülnek, ha munkaadójuk megtudja, beléptek az érdekvédelmi szerveződésbe. Az üzemi szakszervezeti csoport vezetői, titkári tisztjét pláne nem akarják vállalni. Ezért csatlakoznak egy már meglévő ágazati szakszervezethez, s akkor titkár helyett kapcsolattartót neveznek meg, aki például a vasasok ügyvivője lehet. Molnár Ákos tárgyalhat nevükben akár a bérről, akár a nyári melegben kapott védőitalról vagy a plusz munkaközi szünet elrendeléséről, hasonlókról. - Szívesen bízzák rám az egyeztetést a dolgozók, mert nekem nem a saját főnökeimmel szemben kell érvelnem, én nem függök az adott munkaadótól, nem tőle kapom a bérem. Gyakran a cégvezetés is örül, hogy velem tárgyalhat, mert ismerem a jogszabályok részleteit. Gyorsan változnak a munkaügyi szabályok és összetettek, nem várható el, hogy naprakész legyen belőlük, aki nem ezzel foglalkozik. Sőt, a szakszervezeti csoportokra vonatkozó adminisztrációs előírások is bonyolultak, ezeket is teljesítjük a gyárakban dolgozók helyett - mondta el Molnár Ákos és hozzátette: azért, hogy a munkaadók ne tudják, cégüknél kik a szakszervezeti tagok, a vasasok nem engedik, hogy a fizetésből vonják a tagdíjat. Azt a tagok csekken fizetik be vagy bankszámlájukról utalják. Az ügyvivő pedig havonta ügyvéd vagy közjegyző által hitelesített kimutatást küld a cégeknek, mennyi üzemükben a szakszervezet is. Mondhatjuk, hogy így láthatatlan, de hatékonyan tud működni a szakszervezet. Nyugat-Európában is ez a bevett gyakorlat. A tárgyalásokon ugyanis a jogi felkészültség és a taglétszám nyom a latban - szögezte le Molnár Ákos. Háromezer fogyott belőle. A Kisalföld-receptek 10. kötetének első nyomását olvasóink szinte azonnal elkapkodták. Közel háromezer fogyott el eddig belőle. Van, aki ajándékba vette meg, de ott ragadt a konyhapolcán. Mint elmondta, azért, mert megvan benne minden, ami ahhoz kell, hogy férjének, gyerekeinek változatosan és jót főzzön. Munkajog fiataloknak Júlus elsejével hatályba lépett az új munka törvénykönyve, mely koncepcionálisan új szabályozás alá vonja a munka világát. A fiataloknak általában e területen nincs megfelelő tájékozottságuk, ezért a HÖOK új kiadványt készített a témában. MAGYARORSZÁG MUNKATÁRSUNKTÓL____________ A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a hallgatókat képviselő szervezetként kiemelten fontosnak tartja, hogy a főiskola/egyetem elvégzése után a hallgatók ne érezzék magukat elveszve, támpontok és segítség nélkül a munkavállalásra készülődve vagy az első munkába állás során. A munkavállalói, munkajogi ismeretek megszerzése a felsőoktatásban eltöltött évek alatt még nem életbevágó kérdés és sajnos nem is oktatják tematikusan minden egyes képzési területen. Az iskolából kikerülve viszont sokan ennek is nagy szükségét fogják érezni. A tájékozatlanság veszélyeket rejt. Az elkeserítő kutatási jelentések, statisztikai adatok ellen viszont tenni kell. A HÖOK munkajogi tájékoztató anyagot állított össze, mivel fontosnak tartja, hogy a munkapiacra kilépő fiatal rendelkezzen a legfontosabb ismeretekkel, különösen most, hogy júliustól teljesen új szabályozás lépett életbe a munka vitágában is. A kiadványban a munkavállalást érintő legtöbb fontos kérdésre választ kaphatnak a hallgatók, a munkaviszony létesítésén át egészen annak megszűnéséig. A munkajogi változások folyamatosak, a kiadványt mindig ehhez igazítják. (A kiadvány letölthető a http://book.hu/ oldalról.) MEGJELENT A Kisalföld receptjei legújabb kötete! RENDELJE MEG MOST A Kisalföld receptjei című könyvsorozat 10. kötetét! • LEVESEK • HALÉTELEK • HÚSÉTELEK • FŐZELÉKEK • ÉDESSÉGEK •VENDÉGVÁRÓK, KIEGÉSZÍTŐK • RÁADÁS: 100 jó tanács a konyhában • BONUSZ: Fűszerek világa •ÍZELÍTŐ ÉS FŰSZERKISOROS Kezdőknek, haladóknak, a finom ételek kedvelőinek. A Kisalföld 10. jubileumi szakácskönyve konyhai könyvtárunk nélkülözhetetlen darabja, izgalmas ízvilágot vonultat fel. A jubileumi kötetben Pető István, Venesz József-díjas mesterszakács, Schnitta-díjas vendéglős, a Szakácsegyesületek Világszövetségének Örökös Tiszteletbeli Tagja saját receptjeit, és ami még ennél is fontosabb, saját konyhai praktikáit osztja meg az olvasókkal. A kedvezmény csak Kisalföld Hűségkártyával érvényes __szte__________ Név: Cím: Aláírás: Információ: 10 06-80/504-504 (ingyenes szán) Csak hibátlanul kitöltött megrendelést fogadunk el, a vételárat a kézbesítéskor kel fizetni. Megyén belül a házhoz szállítás ingyenes. Az akció a készlet erejéig érvényes. A megrendelőlapot küldje a következő önre: lapcom Kft. 9002 Győr, Pf. 28 Előfizetői kód: AZ ELŐFIZETŐI KÓDÖT A HŰSÉGKÁRTYÁJÁN IS MEGTALÁLJA!