24 óra, 2016. március (27. évfolyam, 51-75. szám)
2016-03-26 / 72. szám
2016. MÁRCIUS 26., SZOMBAT Holnap véget ér a böjt. Előkerülhet a mélyhűtőbe rejtett karaj és felsál. Felüthetjük a szakácskönyvet egy-két jó receptért. Sőt, a „bátrabbak” akár a sódart is elkezdhetik főzni. Bár ez utóbbi azért veszélyes, mert a füstölt sonkának nagyon csábító az illata. Ám, ha már eddig kibírtuk a húsnélküli állapotot, akkor nem illene a „hajrában” megszegni fogadalmunkat. Petrik József jozsef.petrik@mediaworks.hu TATABÁNYA A Kodály téri Gábor Hentes üzlete zsúfolásig telt. Nyakunkon a húsvét. A füstöltáruk előtt legalább annyian tolonganak, mint a tőkehúsok és csirkék környékén. A férfiak cetlikkel kezükben rendelnek. Az asszonyságok viszont olykor többet lamentálnak, mert friss és csábító a bolt minden portékája. A felvágottak fölött fürtökben lógnak az első és hátsó csülkök. A zamatos füstölt tarját viszont „gúzsba kötve” árulják, így könnyebb megfőzni, és nem is esik szét, ha kihúzzák a forró vízből... A levesnek való is szépen fogy. Innen is, onnan is hallani, hogy csirkeszárnyat vagy éppen farhátat rendelnek. „És még csapjon hozzá egy harminc deka zúzát is” - mondja egy középkorú hölgy. Eközben egy idősebb úr kilónyi karajt kért és egy „darab” hasaalját. Ez a méretezés, már minthogy darab, a női vásárlók arcára mosolyt csal... A cég tulajdonosa, Rotyis Gábor ugyan kissé fáradtnak tűnik, de egyben elégedettség is érződik az arcán. A vállalkozását 26 éve alapította, és az idén megkapta a 2016-os termékkategóriában az Év hentesboltja címet. Emellett, mint üzletembernek az sem mellékes, hogy a vevők egymásnak adják a kilincset. Ebből a forgatagból ragadtuk ki őt egy rövid időre. Érzékelhető, a klasszikus húsvéti menü alig változik, illetve, hogy sok konyhában még „megkövetelik” - kezdi Gábor. - Az alapanyagokból könnyű következtetni, hogy mondjuk töltött káposzta, töltött hús vagy - ritkábban - bárány kerülhet az ünnepi asztalra. És mi tagadás, húsvét, illetve kis csibék ide vagy oda, a csirkéből is jócskán fogy. A Gábor hentes három üzletet is működtet a megyeszékhelyen, így bátran állítja, hogy egyértelműen - az ünnepektől függetlenül is - fokozatosan nő a forgalmuk. Persze a kurrens áru ilyenkor a füstölt és vagy kötözött sonka, a csülök és a tarja. Egy átlagos hónaphoz képest ezekből a finomságokból a hússzorosa fogy el a „locsolkodás” előestéjén. - Már egy hete álljuk a rohamot - folytatja a tulajdonos. - Szombaton is nyitva vagyunk, de felkészültünk az utolsó „ostromra” is. Tőlünk soha senki nem távozott még üres kézzel, és ez mint „kereskedőnek” is nagyon jó érzés. A füstöltáruink nem véletlenül ilyen közkedveltek. Hagyományos érleléssel készültek, a szükséges idő alatt. Az ilyen vákuumcsomagolt termékeket meghagyjuk a multiknak. Az elmúlt időszakban a forgalmunk elérte a napi több százat... Ilyen ínycsiklandó füstölt finomságokat kínálnak a hentesek húsvétra. MEGKÉRDEZTÜK: MI LESZ A HÚSVÉTI MENU - Mindig a Gábor henteshez járok az alapanyagokat beszerezni, így az ünnepek előtt sem volt ez másképp. Itt mindig friss és szép húst kapok. Minden hentest, eladót ismerek. Kedvesek velem. A sonkát már korábban megvettem. Most a húsvéti ünnepi ebédekhez vettem csirkét, karajt és hasaalját. Úgy tervezem, hogy rántott csirkét, rántott húst, valamint töltött húst készítek ebben a három napban. Anga Attiláné - Törzsvásárlónak számítok már Gáboréknál. Most csak egy kötözött sonkáért ugrottam le, nehogy elfogyjon, mert ebben az üzletben ez nagyon ízletes. Egyébként az ünnepi menühöz csak szombaton fogok bevásárolni. Úgy beszéltük meg otthon, hogy tyúkhúslevest készítek csigatésztával, és miután nálunk a csirke az elsőszámú kedvenc, valamit csirkemellből készítek, a köret francia saláta lesz. Édesanyám, szeretlek! Édesanyám, szeretlek! címmel pályázatot ír ki a 24 ÓRA. Fotókat és rajzokat, rövid írásokat és verseket várunk, amelyek szeretett Édesanyánknak szólnak, őt mutatják be, az ő alakját idézik Alkotásaikat április 15-ig várjuk a 2800 Tatabánya, Mártírok u. 44., illetve az ■ attila.czene@mediaworks.hu címekre. Jeligének, illetve tárgynak ezt írják: Édesanyám, szeretlek! A legsikerültebb pályamunkákkal közösen köszöntjük az Édesanyákat: egy nappal Anyák napja előtt, április 30-án a 24 ÓRA összeállítást közöl belőlük, s megjelennek a kemma.hu-n is. MEGYEI KÖRKÉP 3 Női és férfi vonal Petrik József József,petrik@mediaworks.hu Édesanyám mesélte, még a háborús idők előtt, amikor legfeljebb a görény vitt el egy-egy tyúkot a hátsó udvarból, és nem a Liberátorok bombái, az egyik húsvétkor csibék keltek ki. Mit tesz ilyenkor a gyerek? Simogatja. Anyukám is simogatta, simogatta, mígnem elpusztult kezei között a sárgapelyhes. Párom egy pákozdi tavasz emlékeit osztotta meg velem, amikor húsvét tájt az ő szeretetének egy kiskacsa esett áldozatul. Okulva az esetekből, kislányomnak - annak idején - nyuszit vásároltunk. Gondoltuk, az mégis csak strapabíróbb. Nem tévedtük. A fehér tapsifüles kificamodott hátsó lábbal ugyan, de túlélte a túláradó imádatot. Gyorsan odaajándékoztuk a szomszédnak, aki nagy nyulász volt. Innen azonban az ismeretlenség homályába vész a nyúl további pályája. Bizonyíték nincs rá, de gyanítom, nyár végén egy tányérban végezte... A férfi vonalunk ünnepi ténykedése legalább ennyire „egysíkú” volt. Mi, fiúk inkább a húsvét jó oldalait, előnyeit igyekeztünk kihasználni. Mindhárman örömmel adóztunk Bacchusnak, illetve kiélveztük a kulináris szentet, a terített ünnepi asztal nyújtotta örömöket. Aztán hétfőn útra keltünk. Rokonok, barátok hölgytagjait jártuk és locsoltuk körbe. Süteményt majszoltunk, borozgattunk és olykor édes-erőset szürcsöltünk vastag falú feles pohárból. Mit sem gondoltunk az otthon hagyott hölgyeinkkel. Akik a sütés-főzés okozta fáradtság után a szalonspicces látogatókat fogadták kényszeredett mosollyal és fejükön egyre duzzadó parfümbűzbombával. Ha ez még nem volt neki elég, megérkeztünk mi is, arról a bizonyos, ám mindig bizonytalan végkimenetelű körútról... Végül elegük lett. Azóta húsvétkor kimenekülünk a zöldben. Előtte a saját illatukkal megöntözzük „lányainkat”. Turistazsákunkba cipót, főtt sonkát és tojást tömünk. A kulacsban, csempészett fröccs kotyog. Az erdőszéli réten megterítünk, falatozunk. Fütyülünk a világra, hiszen nem kell mosogatni, a nőknek hajat mosni, takarítani. Ordas vagy favicceken bután vihogni. Kivárni míg a korántsem kedves rokonok elhúznak. Egy dolgunk akad, hogy együtt jól érezzük magunkat. Sikerülni szokott. Édes-erőset ittunk vastag falu feles pohárból... Rendőri ellenőrzés lesz az utakon TATABÁNYA A húsvéti ünnepek időszakában, egészen hétfő estig fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az utakon, a cél azonban nem az elrettentés, hanem a megelőzés, a forgalom dinamikájának biztosítása - minderről Milus Gábor, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese beszélt pénteken, sajtótájékoztatón. Mint fogalmazott, az egyenruhásoknak az M1-es autópályán már péntek reggel óta folyamatosan volt dolguk, ugyanis megtöbbszöröződött a forgalom. Sólyáné Farkas Friderika, a főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta: a tavaszi szünet miatt sokan kelnek útra, ezért mozgó és álló ellenőrzést is végeznek. Felhívta a figyelmet: sokan lecserélik a napokban a téli gumit nyárira, célszerű azonban ügyelni az abroncsok állapotára. A hatóság figyel az ittas vezetők kiszűrésére is. A vezetőket megállítják, és megkérdezik véleményüket az alkoholos állapotban történő vezetésről, a vezetőknek pedig ajándékokat is adnak. A rendőrök fontosnak tekintik a gyalogos és a kerékpáros balesetek számának csökkentését is. Ennek érdekében a megyében április elsejétől felvilágosító kampányt is szervez a rendőrség, elsősorban a tatabányai, a komáromi és az esztergomi kapitányság területén. Vá. T. A helyi óvoda szakmai rendezvénye megtöltötte a művelődési házat Naszályi ötletcsere barátokkal NASZÁLY Tizedik alkalommal szervezett szakmai találkozót a Naszályi Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde. Az idei eszmecserét Lenyomatok címmel hívták életre, a szép számú résztvevőt pedig többek között dr. Maszlavér Petra polgármester és a helyi óvodások köszöntötték, majd következtek az előadások a színültig telt teremben. Többek között olyan témákról hallgattak meg beszámolókat az érdeklődők, mint az alkotó szabadság és a kreatív önismeret. Dr. Páli Judit előadását sokan dicsérték közérthetőségéért, stílusáért. Az egyetemi docens arról beszélt, hogy milyen fontosak a játékok, a mesék a gyerekek fejlődésében. A szakmai konferencián nyitották meg a „Kéz, kreativitás, kerámiák” című kiállítást is, amelyet óvodások alkotásaiból állítottak össze. Máriásné Pőcze Márta intézményvezető az állófogadás mellett szülinapitorta-evésre invitálta a résztvevőket, felcsendült a Boldog születésnapot! dal is, Palástiné Viczena Katalin kistérségi munkaközösség-vezető pedig azt kívánta, hogy jó lenyomatokkal távozva újra „hazajöjjenek majd Naszályra” az ötleteket cserélők. A szakmai program után a Kenderke Barátai Zenekar adott koncertet. Sz. A. : A program zárásaként a Kenderke Barátai Zenekar adott koncertet