24 óra, 2018. március (29. évfolyam, 51-75. szám)
2018-03-26 / 71. szám
2 MEGYEI KÖRKÉP HIRDETÉS HÁROM PERCBEN Húsvét a plázában Bakai Lilla TATABÁNYA Március 29-én érkezik meg a húsvéti nyúl a Vértes Centerbe, számos meglepetéssel készülve. A múlt héten kezdődött nyereményjátékuk mellett családi délutánnal várják a látogatókat és vásárlóikat. A rendezvényről Bakai Lillával, a bevásárlóközpont marketing beszélgettünk,menedzserével - Mivel készülnek az idei húsvétra? - Fantasztikus programokkal igyekszünk feldobni ezt a napot! Játszóparkot építünk, kézműves-foglalkozást szervezünk, a fotófalunk előtt pedig játékos gondolatbuborékokkal fotózkodhatnak vendégeink. Az események 13-tól egészen 18 óráig tartanak a Vértes Centerben. - Csak a gyerekeknek szól ez a nap vagy minden korosztályt várnak? - A kicsik mellett a szüleikre is gondolunk, családi napra várunk mindenkit. Óriás fajátékokat lehet kipróbálni, a sportokat kedvelők minigolfozhatnak, lehet majd lufit hajtogatni, az édesszájúaknak bonbont készíteni és húsvéti fotózáson is részt lehet venni. A gyerekek körében töretlenül népszerű arcfestéssel is készülünk. Ha már húsvét, a nyuszik sem maradhatnak otthon. Állatsimogatóban ismerkedhetnek meg velük kicsik és nagyok egyaránt. Azt gondolom, hogy minden korosztály megtalálhatja a neki való programot. - Sztárvendég is érkezik a Vértes Centerbe? - Természetesen. A húsvéti délutánunk vendége és egyben házigazdája Fenyvesi Zoltán, a Forrás Rádió népszerű műsorvezetője lesz. K. D. Nem nőhet nagyra az a fa, amelynek gyökerei nem elég erősek• A hagyományos magyar sonkát tartanák életben Kétnapos fesztiválra várták az ínyenceket szombaton és vasárnap Bábolnára, ahol a minőségi, hazai sonkák voltak a középpontban. A rendezvényen több száz érdeklődő kóstolhatta meg hazánk sonkakülönlegességeit. Nagy Tamás tamas2.nagy@mediaworks.hu BÁBOLNA Rengetegen látogattak ki hétvégén a hagyományos Bábolnai Sonka Fesztiválra. Tizenkettedik alkalommal rendezte meg ugyanis a Magyar Sonkalovagrend a Lovaspálya melletti területen az országos rangú eseményt, amelynek célja a húsvéti sonkahagyományok életben tartása, a minőség megtartása és a magyar sonkák szélesebb körben való megismertetése, olasz és spanyol minták alapján. A 2000-es évek elején azt vettem észre, hogy a hazai sonkák kezdtek eltűnni a piacról és a tömegtermelés került az előtérbe, háttérbe szorítva ezzel a hagyományos ízeket. Akkor úgy gondoltam, hogy egy fesztivál keretein belül megadjuk a lehetőséget azoknak a vásárlóknak, akik szeretnének ilyen hagyományos sonkát vásárolni, így indult a rendezvény - mondta Debreceni Tibor. A főszervező hozzátette: fontos a minőségi sonkakészítés és a húsvéti hagyományaink őrzése is, ugyanis nem nőhet nagyra az a fa, amelynek gyökerei nem elég erősek. A fesztiválra az ország számos pontjáról érkeztek résztvevők, többek között Békés, Csongrád és Veszprém megyéből, de Tatáról is érkezett hentesbolt, valamint egy bábolnai üzlet is bemutatkozott. Vasárnapra sonkaversenyt is hirdettek a résztvevőknek, ahol szakmai zsűri választotta ki a legjobb magyar sonkákat, különböző kategóriákban. Idén a zsűri tagjai dr. Rózsa László, a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet igazgatója, Palatin Imre hentesmester és Opeczky Sándor mesterszakács voltak. Az egész sonka kategóriában a bajai Mikó Hús, darab sonka kategóriában a békéscsabai Szilágyi Sándor, a mangalica sonkák közül Vecsei János, szalámi kategóriában pedig szintén a békéscsabai Szilágyi Sándor terméke volt a nyerő a zsűrinél. Opeczky Sándor elmondta, hogy a sonkák bírálatakor talán a legfontosabb szempont a külleme. - Meg kell nézni, hogy milyen színe van és hogy van körbevágva. A jó sonkának, ha felvágjuk, márványos színűnek kell lennie, amely hetven százalékban húst, harminc százalékban pedig szalonnát tartalmaz - mondta Opeczky Sándor. Szombaton vásári forgataggal, harmonika- és hegedűműsorral kedveskedtek a szervezők az érdeklődőknek. Vasárnap néptáncelőadással készültek a Bábolnai Cseperedők, de mellettük operettdallamok is felcsendültek a színpadon. A bábolnai fesztiválon a két nap alatt több százan vásároltak a minőségi sonkákból Fotók: Nagy Tamás A zsűri tagjai: Palatin Imre, Opeczky Sándor és dr. Rózsa László Népszerű operettrészletek is felcsendültek vasárnap Kábítószerrel kereskedett ESZTERGOM A helyi rendőrkapitányság kábítószer-kereskedelem megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást egy negyvenkét éves lábatlani férfi ellen, akinél több mint 100 gramm kábítószergyanús anyagot találtak - tájékoztatta lapunkat a megyei rendőr-főkapitányság. A közleményből kiderül: az eljárás adatai szerint szombaton, a kora esti órákban a Bajót és Lábatlan közötti közúti ellenőrzés során az esztergomi rendőrök egy Opel típusú gépjárművet vizsgáltak át. Az autó utasterében több mint 100 gramm kábítószergyanús, fehér színű, kristályos anyagot találtak, melyet azonnal lefoglaltak. A férfit elfogták és előállították. Cs. Zoltánt a nyomozók kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vasárnap már gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették és indítványozták előzetes letartóztatását. Azt is közölte a megyei rendőr-főkapitányság, hogy a nyomozók az ügy kapcsán további négy személyt hallgattak ki gyanúsítottként kábítószer-birtoklás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. K. D. Melléképület égett vasárnap a dűlőben TATABÁNYA Nem telt eseménytelenül a vasárnap a tatabányai tűzoltók számára. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint, a reggeli órákban teljesen leégett egy lakóház melléképülete megyeszékhelyünkön, a Baromállási dűlőben. A közleményből kiderül az is, hogy ház lakója időben elhagyta az épületet, amelynek tetőszerkezetére is átterjedt a tűz. A tatabányai hivatásos tűzoltók két vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az eset során senki nem sérült meg. További részletek: Kemma.hu 2018. MÁRCIUS 26., HÉTFŐ Nehéz tárolni a diétás menü hozzávalóit Kifogásolták az ebédet OROSZLÁNY Tavaly mérte fel az önkormányzat az intézményi étkeztetésben résztvevő diákok körében a minőséggel, változatossággal, mennyiséggel, az étkezés körülményeivel kapcsolatos véleményeket. A kitöltött kérdőívek eredményét File Beáta jegyző a városházán ismertette - írja az oroszlany.hu. Az eseményen ott voltak - Lazók Zoltán polgármester és Rajnai Gábor alpolgármester mellett - az érintettek képviselői, az intézmények vezetői, valamint a szolgáltató szakemberei is. Oroszlány gimnáziumában és három általános iskolájában összesen 1409 fiatal tanul, 57 százalékuk étkezik a menzán. A diákok a kérdőívekre adott válaszokban elsősorban a főételek változatosságát, az éteígéretet tettek a panaszok orvoslására sek ízesítését, a divatos fogások hiányát, és az éttermi körülményeket kifogásolták. Az ülésen résztvevő Bakos Tamás, a városban 12 éve szolgáltató cég vezetője ígéretet tett több megfogalmazott panasz orvoslására, majd Török Andrea dietetikus a diétás étrend biztosításának nehézségeiről tájékoztatta a jelenlévőket. Ugyan már alakítottak ki diétás konyhát, diétás szakács is rendelkezésre áll, de az igények kielégítése így is sok problémával jár, számtalan allergiát okozó anyagra, illetve intoleranciára kellene tekintettel lenni. A jogszabályi előírások szerint 14 anyagra vonatkozóan kötelező a diétás menüt kialakítani, de ezek elkülönítése, tárolása, dobozolása és névre szóló kiszállítása rendkívüli feladatot ró a közétkeztetésben résztvevő szakemberekre.