24 óra, 2018. március (29. évfolyam, 51-75. szám)

2018-03-26 / 71. szám

2 MEGYEI KÖRKÉP HIRDETÉS HÁROM PERCBEN Húsvét a plázában Bakai Lilla TATABÁNYA Március 29-én érkezik meg a húsvéti nyúl a Vértes Centerbe, számos meglepetéssel készülve. A múlt héten kezdődött nye­reményjátékuk mellett csa­ládi délutánnal várják a lá­togatókat és vásárlóikat. A rendezvényről Bakai Lil­lával, a bevásárlóközpont marketing beszélgettünk,menedzserével - Mivel készülnek az idei húsvétra? - Fantasztikus programok­kal igyekszünk feldobni ezt a napot! Játszóparkot épí­tünk, kézműves-foglalko­zást szervezünk,­ a fotófa­lunk előtt pedig játékos gon­dolatbuborékokkal fotóz­­kodhatnak vendégeink. Az események 13-tól egészen 18 óráig tartanak a Vértes Centerben. - Csak a gyerekeknek szól ez a nap vagy minden korosz­tályt várnak? - A kicsik mellett a szüleik­re is gondolunk, családi nap­ra várunk mindenkit. Óriás fajátékokat lehet kipróbálni, a sportokat kedvelők mini­golfozhatnak, lehet majd lu­fit hajtogatni, az édesszájú­­aknak bonbont készíteni és húsvéti fotózáson is részt le­het venni. A gyerekek köré­ben töretlenül népszerű arc­festéssel is készülünk. Ha már húsvét, a nyuszik sem maradhatnak otthon. Állat­­simogatóban ismerkedhet­nek meg velük kicsik és na­gyok egyaránt. Azt gondo­lom, hogy minden korosz­tály megtalálhatja a neki va­ló programot. - Sztárvendég is érkezik a Vértes Centerbe? - Természetesen. A húsvé­ti délutánunk vendége és egyben házigazdája Feny­vesi Zoltán, a Forrás Rá­dió népszerű műsorvezető­je lesz. K. D. Nem nőhet nagyra az a fa, amelynek gyökerei nem elég erősek• A hagyományos magyar sonkát tartanák életben Kétnapos fesztiválra várták az ínyenceket szombaton és vasárnap Bábolnára, ahol a minőségi, hazai sonkák vol­tak a középpontban. A ren­dezvényen több száz érdeklő­dő kóstolhatta meg hazánk sonkakülönlegességeit. Nagy Tamás tamas2.nagy@mediaworks.hu BÁBOLNA Rengetegen látogat­tak ki hétvégén a hagyomá­nyos Bábolnai Sonka Feszti­válra. Tizenkettedik alkalom­mal rendezte meg ugyanis a Magyar Sonkalovagrend a Lo­vaspálya melletti területen az országos rangú eseményt, amelynek célja a húsvéti son­kahagyományok életben tartá­sa, a minőség megtartása és a magyar sonkák szélesebb kör­ben való megismertetése, olasz és spanyol minták alapján.­­ A 2000-es évek elején azt vettem észre, hogy a hazai son­kák kezdtek eltűnni a piacról és a tömegtermelés került az előtérbe, háttérbe szorítva ez­zel a hagyományos ízeket. Ak­kor úgy gondoltam, hogy egy fesztivál keretein belül meg­adjuk a lehetőséget azoknak a vásárlóknak, akik szeretné­nek ilyen hagyományos son­kát vásárolni, így indult a ren­dezvény - mondta Debreceni Tibor. A főszervező hozzátette: fontos a minőségi sonkakészí­tés és a húsvéti hagyománya­ink őrzése is, ugyanis nem nő­het nagyra az a fa, amelynek gyökerei nem elég erősek. A fesztiválra az ország szá­mos pontjáról érkeztek részt­vevők, többek között Békés, Csongrád és Veszprém megyé­ből, de Tatáról is érkezett hen­tesbolt, valamint egy bábolnai üzlet is bemutatkozott. Vasárnapra sonkaversenyt is hirdettek a résztvevőknek, ahol szakmai zsűri választotta ki a legjobb magyar sonkákat, különböző kategóriákban. Idén a zsűri tagjai dr. Rózsa László, a NAIK Állattenyésztési, Takar­mányozási és Húsipari Kutató­intézet igazgatója, Palatin Imre hentesmester és Opeczky Sán­dor mesterszakács voltak. Az egész sonka kategóriában a ba­jai Mikó Hús, darab sonka ka­tegóriában a békéscsabai Szilá­gyi Sándor, a mangalica sonkák közül Vecsei János, szalámi ka­tegóriában pedig szintén a bé­késcsabai Szilágyi Sándor ter­méke volt a nyerő a zsűrinél. Opeczky Sándor elmondta, hogy a sonkák bírálatakor ta­lán a legfontosabb szempont a külleme. - Meg kell nézni, hogy milyen színe van és hogy van körbevágva. A jó sonkának, ha felvágjuk, márványos színűnek kell lennie, amely hetven száza­lékban húst, harminc százalék­ban pedig szalonnát tartalmaz - mondta Opeczky Sándor. Szombaton vásári forgatag­gal, harmonika- és hegedűmű­sorral kedveskedtek a szerve­zők az érdeklődőknek. Vasár­nap néptáncelőadással készül­tek a Bábolnai Cseperedők, de mellettük operettdallamok is felcsendültek a színpadon. A bábolnai fesztiválon a két nap alatt több százan vásároltak a minőségi sonkákból Fotók: Nagy Tamás A zsűri tagjai: Palatin Imre, Opeczky Sándor és dr. Rózsa László Népszerű operettrészletek is felcsendültek vasárnap Kábítószerrel kereskedett ESZTERGOM A helyi rendőrka­pitányság kábítószer-keres­kedelem megalapozott gya­núja miatt folytat eljárást egy negyvenkét éves lábat­­lani férfi ellen, akinél több mint 100 gramm kábítószer­gyanús anyagot találtak - tá­jékoztatta lapunkat a megyei rendőr-főkapitányság. A közleményből kiderül: az eljárás adatai szerint szom­baton, a kora esti órákban a Bajót és Lábatlan közötti köz­úti ellenőrzés során az esz­tergomi rendőrök egy Opel tí­pusú gépjárművet vizsgáltak át. Az autó utasterében több mint 100 gramm kábítószer­gyanús, fehér színű, kristá­lyos anyagot találtak, melyet azonnal lefoglaltak. A férfit elfogták és előállították. Cs. Zoltánt a nyomozók ká­bítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vasárnap már gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették és indítványoz­ták előzetes letartóztatását. Azt is közölte a megyei rendőr-főkapitányság, hogy a nyomozók az ügy kapcsán to­vábbi négy személyt hallgat­tak ki gyanúsítottként kábító­szer-birtoklás vétség elköve­tésének megalapozott gyanú­ja miatt. K. D. Melléképület égett vasárnap a dűlőben TATABÁNYA Nem telt esemény­telenül a vasárnap a tatabá­nyai tűzoltók számára. A me­gyei katasztrófavédelmi igaz­gatóság tájékoztatása szerint, a reggeli órákban teljesen le­égett egy lakóház melléképü­lete megyeszékhelyünkön, a Baromállási dűlőben. A köz­leményből kiderül az is, hogy ház lakója időben elhagyta az épületet, amelynek tetőszer­kezetére is átterjedt a tűz. A tatabányai hivatásos tűzol­tók két vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az eset során senki nem sérült meg. További részletek: Kemma.hu 2018. MÁRCIUS 26., HÉTFŐ Nehéz tárolni a diétás menü hozzávalóit Kifogásolták az ebédet OROSZLÁNY Tavaly mérte fel az önkormányzat az intézményi étkeztetésben résztvevő diákok körében a minőséggel, változa­tossággal, mennyiséggel, az ét­kezés körülményeivel kapcso­latos véleményeket. A kitöltött kérdőívek eredményét File Be­áta jegyző a városházán ismer­tette - írja az oroszlany.hu. Az­ eseményen ott voltak - Lazók Zoltán polgármester és Rajnai Gábor alpolgármester mellett - az érintettek képvi­selői, az intézmények vezetői, valamint a szolgáltató szak­emberei is. Oroszlány gimnáziumában és három általános iskolájában összesen 1409 fiatal tanul, 57 százalékuk étkezik a menzán. A diákok a kérdőívekre adott válaszokban elsősorban a fő­ételek változatosságát, az éte­ígéretet tettek a panaszok orvoslására sek ízesítését, a divatos fogá­sok hiányát, és az éttermi kö­rülményeket kifogásolták. Az ülésen résztvevő Bakos Tamás, a városban 12 éve szol­gáltató cég vezetője ígéretet tett több megfogalmazott pa­nasz orvoslására, majd Török Andrea dietetikus a diétás ét­rend biztosításának nehézsé­geiről tájékoztatta a jelenlévő­ket. Ugyan már alakítottak ki diétás konyhát, diétás szakács is rendelkezésre áll, de az igé­nyek kielégítése így is sok problémával jár, számtalan al­lergiát okozó anyagra, illetve intoleranciára kellene tekin­tettel lenni. A jogszabályi elő­írások szerint 14 anyagra vo­natkozóan kötelező a diétás menüt kialakítani, de ezek el­különítése, tárolása, dobozolá­sa és névre szóló kiszállítása rendkívüli feladatot ró a köz­­étkeztetésben résztvevő szak­emberekre.

Next