Kurír - reggeli kiadás, 1994. június (5. évfolyam, 148-177. szám)
1994-06-21 / 168. szám
HAJÓGYÁRI GARDEN PARTY Kedd este azért mindenki, amíg a parkolótól az összejövetel színhelyéig begyalogolt, egy kicsit félve szemlélte az eget. De szerencsére - a sok felhő ellenére - a vendégeknek nem kellett esernyőt nyitni. A bejárathoz érve minden érkezőt trombitaszó fogadott. Két díszes gúnyába öltözött huszár fújta a trombitákat. Másik két társuk pedig fáklyával a kézben állt őrséget. A vendégeket a Taverna képviselői üdvözölték, majd megkérték őket, dobják be névjegyüket az urnába. Ebből húzzák majd ki a szerencsés tombolanyerteseket. Szó ami szó, a Taverna kitett magáért. Az elkerített részen két sátrat állítottak fel. Egyikben a büfé foglalt helyet, a másikban a szerdai ülőfogadáshoz szükséges kellékek - például gyönyörűen terített asztalok - álltak, illetve itt játszott a zenekar is. Ez utóbbi sátornak - a másikkal ellentétben - padlózata is volt. Tehát, aki akart, kényelmesen táncolhatott. A szabad ég alatt egyszerű, de mégis két napon keresztül mutatkozott be sikeresen beindított és új alapokra helyezett „Catering" üzletágával a Taverna Részvénytársaság. Múlt héten kedden a sajtó, utazási irodák, követségek és vállalatok, míg szerdán a minisztériumok, biztosítók és bankok képviselőit látták vendégül. Az óbudai hajógyári sziget egyik csodálatos pontján rendezték be állomáshelyüket. Ez a környezet abszolút ideális garden partyk lebonyolítására. A jó hangulathoz tulajdonképpen már csak egyvalami kellett. Csapadék nélküli időjárás: hangulatos asztalokat és padokat helyeztek el. Itt foglalhattak helyet kedd este az ültetett állófogadás vendégei. Koktélok és aperitifek fogyasztása után mindenki a büfésátor felé kacsingatott. Nem is kellett söldig várni. A svédasztalokon rengeteg finomságot halmoztak fel, amelyeket azok a mesterszakácsok készítettek, akik a parlamenti bankettekre főznek, és akiknek ínyencségeit már a svéd király és az angol királynő is megkóstolhatta. Az est fényét emelte a tombola, amin - az időjárásra való tekintettel - először ernyőket, de aztán italokat és vacsorameghívásokat is kisorsoltak. A garden partyt pezsgőzés, majd besötétedés után rövid tűzijáték zárta. S bár az este hamar eltelt, mégis a Taverna kínálata változatos helyszínek, kifogástalan minőség - nem csak erre az alkalomra szólt. Bárhol, bárki igénybe veheti. S a vállalat szlogenje nem is lehetne más: „Ön csak a vendéget küldje, a többit bízza ránk. ” SZ.A. Ziniel Barna, a Váci utcai Taverna szálló igazgatója, Fehér Ildikó, a Hotel Liget igazgatója mellett két tavernás, Tarr Gábor és Szabó Mihály Az ötemeletes torta nem csak szép, de jóízű is Szabó Mihály, a Taverna igazgatója és Tüzesné Nizio Bozena fogadta a vendégeket Dr. Feleki Ferenc (középen), a Taverna vezérigazgatója társaságában, Szabó Mihály és Tarr Gábor Csülöknapok a Berlinben Egy korsó Amstel sörre invitáltak bennünket csütörtökön, a Berlin étterembe. Ez persze csak afféle bevezető csalogatója volt annak az eseménynek, amelyre dr. Csillag Gábor direktor az új Amstel söröző megnyitása alkalmából hívta a Frakkot. Merthogy a megnyitás egybeesett a csülöknapok nyitányával. Ugyanis június 15-e óta mindennap csülökspecialitásokból válogathat a sörözőben a betérő. Méghozzá úgy, hogy 399 forintot kóstál minden egyes csülökétel. A választék pedig ínycsiklandozó, kóstolhat Amstel csülökgulyást a vendég, rendelhet cipóban sült csülköt, netán csülökpörköltet szalvétás gombóccal, és akkor még nem beszéltünk a különböző, Böllér, Pékné módra kínált sertéscsülkökről. És el ne feledkezzünk a népies, örök slágerről, a csülkös bablevesről. Amelyet e sorok írója is megkóstolt, s ekképpen tanúsíthatja, itt igen kiválóan készítik. A vendéglátók (balról jobbra): Harsányi Zsolt, a Mátrafood vezérigazgatója, Déri János éttermi üzletvezető és dr. Csillag Gábor, a Berlin direktora Halmi Gábor, a Revoart műsoriroda tulajdonos-direktora és Krassó László, a rádió vidéki adásainak főszerkesztője Ahol a vendég a király Hangulatos kis vendéglő nyílt a múlt héten a Pusztaszeri úton. Tulajdonosa, az egykori sportújságíró, a Népsport volt főszerkesztője és reklámmenedzser, dr. Király Ferenc, kényelmes ember lehet. Másként miért is építtetett volna kétszintes, hangulatos kis kerthelyiséggel megtoldott söröző-éttermet saját telkén, az utcai frontra, ha csak nem azért, hogy ne sokat kelljen utaznia. No és persze így még saját ablakából is szemmel tudja tartani alkalmazottait. No, ez persze csak tréfa, hiszen Király úr, aki egyébként a gasztronómiai berkekben is járatos, és jó ízléséről híres, meg tudja választani saját alkalmazottait. Ars poeticája szerint olyan vendéglőt kívánt itt nyitni, a Rózsadombon, amely megfizethető áron kínálja ízletes ételkülönlegességeit. És igazán nem csoda, hogy volt kollégánknak az a vágya, a Király vendéglő a sportolók, művészek és újságírók törzshelyévé váljék. S hogy egészen pontosak legyünk, a Király vendéglőt a Háromkirályok jegyében nyitották, merthogy a papa, Király Ferenc két fiával, Zsolttal és Tamással közösen viszi az üzletet. A megnyitón barátok, kollégák tették tiszteletüket , és kóstolták a kínálatot. Többek között eljött a Vasas egykori, harminchétszeres válogatottja, a Nemzeti Sport labdarúgószerkesztője, Zombori Sándor, Lukács György, a Sportfogadás főszerkesztője, no és tévés kollégák, Horvát János és Medveczky László, aki egyébként többszörösen is kollégának számít, hiszen neki is van vendéglátóipari egysége”. És hogy hogyan érezték magukat a vendégek? Erre egyetlen szóval válaszolhatunk: királyian. Merthogy a tulajdonos szerint ez egy olyan vendéglő, ahol a vendég a király. Király Ferenc, az újonnan avanzsált vendéglős (balra) két egykori tévés kollégájával, Horvát Jánossal és Medveczky Lászlóval Boskovics Jenő (balra) és Radics Tibor, a Radicini cég tulajdonosa Király úr (jobbra) Zombori Sándorral és Lukács Györggyel Vendéglátás királyi módra