Természettudomány. A Magyar Természettudományi Társulat közlönye 1. (1946)
TARTALOM Anghi Csaba Geyza: Az őrző kutyák pedigréje 189. Aujeszky László: Szabadszemnel látható kristályszerkezet a zúzmarán 28. — Fényszórók szerepe a meteorológiai kutatásban 124. — Hosszú tartamra szóló időjelzések 190. Bacsó Nándor: Portölcsér az Alföldön 152. Raskai Ernő: Színes anyagok a meteorológiában 19. — Fluoreszkálás és fényérzékenység 191. Bay Zoltán: Az atomkorszak kezdetén 1. Beretzk Péter: Madarak tojáspusztítása 90. Boros Ádám: Újabb tőzegmohás láp a főváros közelében 62. — A mészkő képződésében közreműködő növények 112. Éber Zoltán: Mennyi idő alatt veszi észre áldozatát a keresztespók? 126. Erdey László: Horganyozott vashordó megtisztítása petróleumtól 28. Erdey-Grúz Tibor: Hevesy György, az új magyar Nobel-díjas 13. — A nemesgázok felfedezésének félszázados évfordulója 21. Fábián Gyula: Új módszer a mutáció kutatásában 123. Finály István: A gyilkos galóca méreganyaga 23. — Szintetikus orvosi kézmosószer 127. Frenyó Vilmos: A levéllemez szerveződése 56. Gaál István: Kéklepkéink 25. — Mangánnyomok a Bükk-hegységben 146. Hanek Emil: Malátakivonat házi készítése 125. Húsz Béla: Kétszer termő körtefa 61. — Vavilov emlékezete 92. — A kolorádói burgonyabogár Ausztriában 124. — üvegházi fonálféreg 192. Kadocsa Gyula: Földikutya a veteményes kertben 28. — A rózsalevéldarázs kártétele 153. Kieselbach Gyula: A dió termésének és levelének C-vitamintartalma 25. — A margarin tápértéke 27. — Az étvágygerjesztő anyagok 48. — A szacharin előállítása és hamisítása 63. - Horganytartalmú must, illetőleg bor felhasználása 64. — A káliumvegyületek ártalmassága 64. — A csecsemő C- vitaminszükséglete 64. — A burgonya szag- és ízanyagai 126. — Mesterséges ételzsír és a margarin festése 127. — Emberi csontok hamujának fluoreszcenciája 151. — Az élelmiszeripar és a konyha fémeszközei 182. — A penicillingomba csírázó koridiumainak penicillintermelése 191. — Dohányfüsttől sárga foltok eltávolítása 192. Knapp Oszkár: Az üveg az orvos szolgálatában 106. Koczkás Gyula: Természettudomány és nevelés 149. Mendöl Tibor: A dunai vízi út jelentősége 129. Ortvay Rudolf A fizikai megismerés alapjai 136. Pekár Dezső: Az első hazai röntgenképek 59. Pillér László: Az izületi nedv 84. — Lejárt színérzékeny filmek hasznáhatósága 95. Rapaics Raymond: A protoplazma száz éve 97. Réthly Antal: Százéves szakaszosság az időjárásban 72. Rotarides Mihály: A halak testalakja és helyváltoztatása 142. H. Schiller Pál: Az állati értelem 161. Somogyi Zsigmond: A tetovált jelek eltüntetése 94. Steinwalter Győző: A keresztespók hálója és áldozata 187. Stohl Gábor: A törzsfejlődés termodinamikai kapcsolatai 77. Surányi János: Az édes cirok termesztése és hasznosítása 121. Székessy Vilmos: A sásbogarak mint levegőélősködők 93. Szent-Györgyi Albert: Az izommozgás mechanizusa 9. Tarnóczy Tamás: Kempelen Farkas beszélőgépe 52. — Az ipszofon 150. — A beszédhangok kialakulása 168. Tasnádi Kubacska András: A Temészettudományi Múzeum új élete 38. Terényi Sándor: Dohánylúg készítése és használata 96. Tóth László: Virtanen, a Nobel-díjas finn biokémikus 87. Vadász Elemér: Lamarck helye a földtanban 44. Verő József: A könnyűfémek jövője 65. Vizsalyi László: A mikroszkópi fényképezés 117. Zalán Ervin: A repülő ember 33. Zimmermann Ágoston: Lovak tájékozódási képessége 62. Az alkat befolyása a hegedülésre 191. TÁRGY Alföld. Portölcsér az A.-on 152. Alkat. Az a. befolyása a hegedülésre 191. Állat. Az á.-i értelem 161. Atomkorszak. Az a. kezdetén 1. Beszédhangok. A b. kialakulása 168. Beszélőgép. Kempelen Farkas b.-e 52. Bor. Horganytartalmú must, illetőleg b. felhasználása 64. Burgonya. A b. szag- és ízanyagai 126 UTAT. Burgonyabogár. A kolorádói b. Ausztriában 124. Bükk-hegység. Mangán-nyomok a B.-ben 146. Cirok. Az édes c. termesztése és hasznosítása 121. C-vitamin. A csecsemő C-szilézise 94. — A dió termésének és levelének C.-tartalma 25.