Magyar Belorvosi Archivum 36. Supplementum (1983)

1983 / 1. szám - Farkas Anna dr. - Halmy László dr.: Új típusú tápszer (Cosilat) roboráló hatásának vizsgálata

3M Korvin Ottó Kórház és Intézményei, I. Belgyógyászati Osztály Új típusú tápszer (Cosilat*) roboráló hatásának vizsgálata FARKAS ANNA dr. és HALMY LÁSZLÓ dr. Az elmúlt másfél évtizedben nagyszámú közlemény jelent meg nagy kalóriaértékű és fehérjetartalmú ún. szintetikus tápszerekről (Vivasorb, Biosorbin MCT, Flexical stb.), melyek fokozott katabolizmussal járó állapotokban is képesek pozitív nitrogénegyensúlyt biztosítani. Felszívódásuk kevés energiát igényel és a vékonybél proximális szakaszában megy végbe. Ez további előnyt jelent alkalmazásukkor: mivel emésztetlen salakanyag alig kerül a vastagbélbe, a széklet mennyisége csökken. Számos vonatkozásban hasonlít ezen tápszerekhez a Cosilat, mely előemésztett tejfehérje-koncentrátum alapanyagú, nagy kalóriaértékű, laktózmentes, salakszegény gyógytápszer. Vizsgálatainkkal arra kívántunk választ kapni, hogy alkalmas-e a tápszer I. leromlott állapotban levő betegek roborálására, II. a vastagbél endoszkópos és radiológiai vizsgálatainak előkészítésére. Betegek és módszer I. Roborálás céljából 12 betegnek adtuk a tápszert. A betegek nemét, korát, a kórházi kezelést szükségessé tevő kórismét, az alkalmazás idejét és az alkalmazott adag nagyságát az I. táblázatban tüntettük fel. A betegek átlagéletkora 49,2 év; a legfiatalabb 24, a legidősebb 88 éves volt. Valamennyien kiegészítő táplálékként kapták a gyógytápszert, az addig is alkalmazott kórházi étrend mellett. A Cosilatot az EGYT 250 g-os kiszerelésben bocsátotta rendelkezésünkre. 100 g tápszer energiatartalma 499,5 kcal (2111 kJ). Összetétele: tejfehérje 20% 52% 24% zsír 23,5% ebből: kókuszzsír 16% napraforgóolaj 7,5% vitaminok: А-Bi -B2-Bé-B! 2-E-C-Niacin-folsav; Ca-pantotenát. A tápszert előzetesen felforralt, majd 40—60 C-fokra lehűtött kevés teával csomómen­tesen elkevertük, ezután 250 g tápszert teával 1000 ml-re egészítettünk ki. Az így elkészített tápszeroldat tejszínsűrűségű. Az elkészítést nehezítette, hogy a Cosilat csomómentesen igen nehezen keverhető (habverő vagy turmixgép használata ezt megkönnyíti). Az esetek egy részében a tápszeroldatot nescaféval, kakaóval, gyümölccsel vagy vaníliával ízesítettük. Az ízesítés lehetőségeinek határt szab, hogy a tápszeroldat édes (glukózt és tápcukrot tartalmaz). A Cosilat alkalmazásának időtartama átlagosan 18,33 (±10,98) nap volt. Az alkal­mazott mennyiség napi 250 g, ez 3,3—5,0 g/testsúly-kg adagolásnak felel meg. Ennek a 28% szénhidrát ebből: glukóz tápcukor *Az EGYT Gyógyszervegyészeti Gyár terméke. Magyar Besorv. Arch. Suppl. 20. 3-9. 1983.3

Next