Magyar Gazda, 1842. július-december (2. évfolyam, 53-104. szám)

1842-10-09 / 81. szám

1284 1283 rabb eszközöket, mellyek ezen olly kellemes és kí­vánatos ital készítésére szolgálnak. Az alább olva­­sandóban fölteszszük, hogy 2 — 3 száz palaczk ké­szítéséről van szó — e’ végre Válaszd azon fekete vagy ennek hiányában fejér szöllöfajt, melly szöllőhegyedben legnemesebb és legizletesebb bort termőnek ismertetik; szedess jó reggel, harmatban ; válogasd a legegészségesebb és érettebb gerezdeket, nagy gonddal kihányván a’ romlottakat és éretleneket vagy rothadtakat; a’ sze­­deményt rakd gyöngéden, hogy össze ne zöcs­­külődjék , nagy kosarakba ; szállítsd rögtön ló- vagy emberháton egy kis sajtóba , mellynek előre meg kellett mosatni és tisztítatni. A’ szedemény a’ saj­tóba lévén gyűjtve, minek még a’ szüret reggelén meg kell történnie­,szorítsd meg a’ sajtót, ’s a’ szőllő nedvét 15 — 20 perczig hagyd folyni. Ekkor eresz­­tesd meg, ’s rakasd jól a’ törkölyt, melly a’ sajtolás alatt elidomtalanult, ’s nagy része ki sem nyomatott, szorítasd másodszor is, ’s hagyd megint mintegy 20 perczig folyni a nedvet; ekkor vedd el a’ kifolyt nedvet, ’s tedd egy kis cseberbe. A’ sajtóban maradt törköly félig sem lévén ki­merülve , újból megsajtoltathatik a’ szokott módon, hogy elég jó minőségű nem pezsgőbor készüljön be­lőle , vagy pedig a’ gyűjtő kádban fris szőllőh­ez ve­­gyítethetik. A’ cseberbe öntött szöllőnedv vagy must ma­radjon abban 24 — 30 óráig, a’ benne levő földes anyagok és erjeny (talán élesztő ? felment) egy ré­szének lerakodhatásáért. Ekkor fölözd le vigyázat­tal e’ mustot, s ereszd egy tiszta, kénezett és uj hordóba, vagy mellyben csak jószír bor volt. Gon­dod legyen a’ hordót egészen tele tölteni, hogy a’ forrásba indult bor hányja ki az élesztőt és a’ benne levő egyéb gizgazt, s a’ hordót tedd hűvös pin­­czébe. Mikor a’ mustot hordóba töltőd, tanácsos egy pint első minőségű jó hazai boriért adni száz pint musthoz. Ezen lél-h­ozzáadásnak h­atánya az, hogy a bor szeszességét gyarapítja , erjedzését mérsékli és zamatot (bouquet) ad neki. Mig a’ zajos forrás tart, napjában 3 vagy 4- szer meg kell tölteni a’ hordót ugyanazon borból. — A’ szádán kifolyó bort be kell gyűjteni. — Ha a’ zajos forrás megszűnt, dugd be a hordót mint szo­kás. December 15 ikétől 30 ikáig derült száraz idő­ *­ ben húzd le a’ bort, ’s ürítsd egy tiszta kénezett hordóba ; aztán tisztázd vizahólyaggal (100 palaczk­­ra mintegy % obont véve), így pihenni hagyod a’ bort körülbelül egy hónapig, miután ismét húzd le egy tiszta és kénezett hordóba. Épen ez időtájban szoktak a’ champagnei borkereskedők jó­lélt tenni hozzá és közönségesen fejér borban felolvasztott candisczukorból csinált szörpöt. — Ezen utolsó hozzáadás mellőzhetlen olly borokra nézve , mellyek természetüknél fogva fiatalok és savanyuk. Ez eset­ben 100 palaczkra 5 és még több font candisczu­­kor is kell. Hagyd borodat február végéig pihenni, ’s ak­kor tisztázd másodszor is vizahólyaggal, ’s aztán hagyd megint pihenni martius vége feléig (20 vagy 30ik mártiusig); ekkor derült száraz időben húzd palaczkokra. Ezen határidőt szigorúan meg kell tar­tani , elmulasztása által azt nyernéd, hogy borod kevéssé vagy nem is pezsegne. A’ pezsgőborok palaczkra húzása és eltartása egy rakás gondot és elővigyázatott kíván, mellye­­ket ezennel megismertetendünk. A’ palaczkok választása a’ legnagyobb fontos­ságú ; legyenek azok igen erősek , egyenlő vastag­ságúak , nyakok szűk és kup alaku, hogy a’ dugó könnyen és hevesen kilökethessék a’ szénszesz rugó ereje által, a’ melly pillanatban a’ dugó kötelékei elmetszetnek. A’ dugók legyenek finomak, legelső minőségűek; el kell hányni a’ likacsosokat és hibá­sokat, valamint azokat is, mellyek már szolgáltak. A’ palaczkok közönségesen a’ dugón alól két ujnyira töltetnek meg. Azt tanácsoljuk azonban azok­nak , kik csak kis mennyiségű pezsgőt akarnak ké­szíteni, töltsék a’palaczkot kétharmadáig azon okok­ból, mellyeket alább említendőnk. Egy kis fakala­­pácscsal bele kell verni a’ dugót, s edzett sodrony­nyal a’ nyakára szorítani. Egy Champagneból jött palaczkot kell megnézni, s rajta megtanulni, milly móddal kötöztetik le a’ dugó. Ezen mívelés végével a’ palaczkok egy hűvös pinezében összerakatnak, nem feledvén el léczeket nyújtani a’ palaczksorok közé ezek elválasztására és támogatására. A’ palaczkrakások legyenek elkü­­­lönözve, szilárdak, nem igen magasak és függő­legesek. Minthogy a’ forrásnak még nincs vége a pa­laczkra húzáskor , az az üvegben tovább foly , s ez által a’ folyadékból tetemes mennyiségű szénsavas szesz válik, melly­el nem szabadulhatván, a pa­­laczkban fogva marad és kénytelen legalább egy rész­­ben a’ borban feloszlani. Mihelyt a palaczk megnyit­­tatik, ezen szesz a’ folyadék minden részeiből, hová *) A’ szőlőinek jó reggel harmatban kell szedetni, ’s köz­vetlen és gyorsan kisajtoltatni, hogy a’ bor szint ne kap­jon. — h­a nem lehetne rögtön sajtolni, árnyékba , hű­vösre kell helyezni a’ szedem­ényes kosarakat, sőt m­ég nyirkos vászonnal is befödni.

Next