Magyar Gazda, 1842. július-december (2. évfolyam, 53-104. szám)
1842-10-09 / 81. szám
1284 1283 rabb eszközöket, mellyek ezen olly kellemes és kívánatos ital készítésére szolgálnak. Az alább olvasandóban fölteszszük, hogy 2 — 3 száz palaczk készítéséről van szó — e’ végre Válaszd azon fekete vagy ennek hiányában fejér szöllöfajt, melly szöllőhegyedben legnemesebb és legizletesebb bort termőnek ismertetik; szedess jó reggel, harmatban ; válogasd a legegészségesebb és érettebb gerezdeket, nagy gonddal kihányván a’ romlottakat és éretleneket vagy rothadtakat; a’ szedeményt rakd gyöngéden, hogy össze ne zöcskülődjék , nagy kosarakba ; szállítsd rögtön ló- vagy emberháton egy kis sajtóba , mellynek előre meg kellett mosatni és tisztítatni. A’ szedemény a’ sajtóba lévén gyűjtve, minek még a’ szüret reggelén meg kell történnie,szorítsd meg a’ sajtót, ’s a’ szőllő nedvét 15 — 20 perczig hagyd folyni. Ekkor eresztesd meg, ’s rakasd jól a’ törkölyt, melly a’ sajtolás alatt elidomtalanult, ’s nagy része ki sem nyomatott, szorítasd másodszor is, ’s hagyd megint mintegy 20 perczig folyni a nedvet; ekkor vedd el a’ kifolyt nedvet, ’s tedd egy kis cseberbe. A’ sajtóban maradt törköly félig sem lévén kimerülve , újból megsajtoltathatik a’ szokott módon, hogy elég jó minőségű nem pezsgőbor készüljön belőle , vagy pedig a’ gyűjtő kádban fris szőllőhez vegyítethetik. A’ cseberbe öntött szöllőnedv vagy must maradjon abban 24 — 30 óráig, a’ benne levő földes anyagok és erjeny (talán élesztő ? felment) egy részének lerakodhatásáért. Ekkor fölözd le vigyázattal e’ mustot, s ereszd egy tiszta, kénezett és uj hordóba, vagy mellyben csak jószír bor volt. Gondod legyen a’ hordót egészen tele tölteni, hogy a’ forrásba indult bor hányja ki az élesztőt és a’ benne levő egyéb gizgazt, s a’ hordót tedd hűvös pinczébe. Mikor a’ mustot hordóba töltőd, tanácsos egy pint első minőségű jó hazai boriért adni száz pint musthoz. Ezen lél-hozzáadásnak hatánya az, hogy a bor szeszességét gyarapítja , erjedzését mérsékli és zamatot (bouquet) ad neki. Mig a’ zajos forrás tart, napjában 3 vagy 4- szer meg kell tölteni a’ hordót ugyanazon borból. — A’ szádán kifolyó bort be kell gyűjteni. — Ha a’ zajos forrás megszűnt, dugd be a hordót mint szokás. December 15 ikétől 30 ikáig derült száraz idő * ben húzd le a’ bort, ’s ürítsd egy tiszta kénezett hordóba ; aztán tisztázd vizahólyaggal (100 palaczkra mintegy % obont véve), így pihenni hagyod a’ bort körülbelül egy hónapig, miután ismét húzd le egy tiszta és kénezett hordóba. Épen ez időtájban szoktak a’ champagnei borkereskedők jólélt tenni hozzá és közönségesen fejér borban felolvasztott candisczukorból csinált szörpöt. — Ezen utolsó hozzáadás mellőzhetlen olly borokra nézve , mellyek természetüknél fogva fiatalok és savanyuk. Ez esetben 100 palaczkra 5 és még több font candisczukor is kell. Hagyd borodat február végéig pihenni, ’s akkor tisztázd másodszor is vizahólyaggal, ’s aztán hagyd megint pihenni martius vége feléig (20 vagy 30ik mártiusig); ekkor derült száraz időben húzd palaczkokra. Ezen határidőt szigorúan meg kell tartani , elmulasztása által azt nyernéd, hogy borod kevéssé vagy nem is pezsegne. A’ pezsgőborok palaczkra húzása és eltartása egy rakás gondot és elővigyázatott kíván, mellyeket ezennel megismertetendünk. A’ palaczkok választása a’ legnagyobb fontosságú ; legyenek azok igen erősek , egyenlő vastagságúak , nyakok szűk és kup alaku, hogy a’ dugó könnyen és hevesen kilökethessék a’ szénszesz rugó ereje által, a’ melly pillanatban a’ dugó kötelékei elmetszetnek. A’ dugók legyenek finomak, legelső minőségűek; el kell hányni a’ likacsosokat és hibásokat, valamint azokat is, mellyek már szolgáltak. A’ palaczkok közönségesen a’ dugón alól két ujnyira töltetnek meg. Azt tanácsoljuk azonban azoknak , kik csak kis mennyiségű pezsgőt akarnak készíteni, töltsék a’palaczkot kétharmadáig azon okokból, mellyeket alább említendőnk. Egy kis fakalapácscsal bele kell verni a’ dugót, s edzett sodronynyal a’ nyakára szorítani. Egy Champagneból jött palaczkot kell megnézni, s rajta megtanulni, milly móddal kötöztetik le a’ dugó. Ezen mívelés végével a’ palaczkok egy hűvös pinezében összerakatnak, nem feledvén el léczeket nyújtani a’ palaczksorok közé ezek elválasztására és támogatására. A’ palaczkrakások legyenek elkülönözve, szilárdak, nem igen magasak és függőlegesek. Minthogy a’ forrásnak még nincs vége a palaczkra húzáskor , az az üvegben tovább foly , s ez által a’ folyadékból tetemes mennyiségű szénsavas szesz válik, mellyel nem szabadulhatván, a palaczkban fogva marad és kénytelen legalább egy részben a’ borban feloszlani. Mihelyt a palaczk megnyittatik, ezen szesz a’ folyadék minden részeiből, hová *) A’ szőlőinek jó reggel harmatban kell szedetni, ’s közvetlen és gyorsan kisajtoltatni, hogy a’ bor szint ne kapjon. — ha nem lehetne rögtön sajtolni, árnyékba , hűvösre kell helyezni a’ szedeményes kosarakat, sőt még nyirkos vászonnal is befödni.