Magyar Gazda, 1845. július-december (5. évfolyam, 53-105. szám)

1845-10-18 / 84. szám

1386 1385 által mozgásba hozott viz, a’ fenéken fekvő magot a’ töl­tések vagy mesgyék felé rakásra hordaná, mi nagy hiba volna; kisebb ágyakban pedig ez történni nem szokott. Bevégezvén e’ munkát, mind az árkok melletti , mind az ideigleni töltéseket a pontoknál fél láb széles , és ugyanannyi mély, gyepszeletekkel kibélelt nyilasok készítetnek; e’ nyílások arra szolgálnak, hogy rajtok keresztül a’ viz a’ bevezető árokból az ágyakba be, és innen a’ kivezetőbe folyhasson; mélységét a’ nyílásoknak meghatározni átalában szinte nem lehet, rajok nézve sza­bályul áll, hogy általuk a’viz az ágyakban lehetőleg hat hüvelknyi magasra tartassák. Alább a’ pilaj öntözéséről értekezendvén , e’ nyílásokról majd körülményesebben. — Ezen eddig leirt kezeléssel a’ pilaj előkészítésének alaprésze be van végezve ; következik most a’pilaj ön­tözése , melly­ekkép eszközöltetik : P. patakban levő gy gát zsilipje bezáratván, a’ viz emelkedni fog, és e-nél a’bevezető árokba befoly;­ónél tovább nem mehetvén , annyira árad, mig a nyílások magosságát elérvén, azokon mindenütt az első ágyak­ba , innen a’ következőkbe, és így tovább foly, mig az egész pilajt elárasztván, végre a’ kivezető árok által P. patakkal y-nál egyesül, a’ mint azt a’ nyilak irányából az ábrán szemlélhetni. Ezen egyszerű móddal eszközöl­tetik a’ pilajnak öntözése; de mivel e’ leírt előkészü­lettel lehetlen mindenütt a’ nyilasok magosságát elta­lálni, a’ viz minden hibát kimutatván, szükséges, hogy a’ gazda rizsmesterével és legényeivel, 8 lábnyi nyelű ásóval kezükben az egész pilajt ágyról ágyra bejárja, mialatt, ha látja, hogy valamellyik nyíláson a’ viz na­gyon sebesen és felette bőven foly, azt emeltesse, ha pedig vékonyan vagy épen nem foly, fejebb tétesse, a’ vályúkat vizsgálja meg, valljon a’viz, ott hol a’vályúk az árokba beeresztve vannak, nem mosta-e ki a’földet, melly esetben, hogy a’ víznek ott a’ kivezető árokbal kifolyása gátoltassék,, a’ hibát kiigazítássá ; szóval azon legyen, hogy a’ víz fél lábnyinál sehol sem legyen ma­gasabb , mert ha mélyebb , a’ nap sugárainak a’ magra nincsen kellő hatása ; gyakran megtörténik továbbá, hogy a’ töltések eleinte, mig megülepednek, a’ víztől átázván — kivált olly helyeken, hol az egyik ágy ma­gasabb fekvésű a’ mellette lévőnél — a’ viz nyomásának engednek és szakadást kapnak, melly esetben a’ viz mind a’ laposabb ágyba szalad, szárazon hagyván az előbbit; illyenkor a’ rongált töltéseket helyre állítassa, oldalait alapjuknál jól m­egtapostatván, ha valahol a’ viz színe felett göröngyöket lát, oda kapásokat állítson, kiknek az ágyakat kapálni és a’ vízből kilátszó görön­gyöket vagy a’ mélységekbe hajigálni, vagy a’mes­­gyékre hordani kell. Ezen, a’ rizsmester és legényei ál­tal viendő felvigyázat, a’ rizs valamennyi stádiumain keresztül tart annak megéréseig. A’ pilaj lecsapoltatása, minthogy ez évenkint ren­desen háromszor vitetik véghez, következőkép eszkö­zöltetik: vagy gy gátnál a’ zsilip megnyittatik, vagy ha a’ viz, minekelötte a’ pilajt öntözi, malom hajtására fordítatik, #-nél a’ bevezető árok elzáralik, és a’ ki­vezető s-nél felnyittatik; most, hogy a’ viz a’palajt minél hamarébb elhagyja, szükséges az ideigleni tölté­seket mindenütt 1 pontnál alapjukig átvágni, és a’kive­zető árokba szolgáló nyílásokat mélyebbé és szélesebbé tenni, ez által a’ pilaj rövid idő alatt szárazzá tétetik. Következik most a’rizs körüli kezelésmód második része, t. i. a’ termesztés. — Vetés előtt szükséges a’ magot elkészíteni, mi illykép megy véghez: a’ vetni való mag — egy 1600 _f­eles lánczra három vékát szá­mítván — ha szép meleg időre van kilátás, ápril 20-a körül, napra kitett lapos, felül nyílt, körülbelől 30 a­­kós, gerendákra állított és folyó vízzel tölt, ’s feneke felett egyszerű csapokkal ellátott kádakba tétetik illy formán , egy napszámos másfél láb hosszú pálczával ke­zében a’ kád mellé állítatik, ki a’ benn levő víz színét folytonosan verdesi; az alatt egy másik a’ magot kis teknőböl lassan és vékonyan reá hullatja, e’ kezelés ál­tal a’ jó és egészséges mag tüstént viz alá merül, az üres pedig vagy félig érett rizs fenn marad, mellyet onnan egy harmadik mindjárt leszed szűrővel; e’munka addig folytattatik, mig a’kádak annyira megtelnek, hogy a’ mag felett félarasznyi viz maradjon. Három négy nap alatt, meleg időjárat mellett, a’ mag csírázik, ha ez idő alatt a’ viz savanyu bűzt terjeszt, frissel kell azt felváltani. A’ mag csirája egy vonalnyi hosszúságot ér­vén , a’ viz lecsapoltatása után zsákokba rakatva, a’ már addig elárasztott pilajba vitetik, hol az elvettetik ekkép: négy vető az első lánczon egyforma távolságra egy­mástól úgy állítatik fel, hogy szórásuk egymást érvén, a’ láncz szélességét egészen elfogják, mit a’ vetőket a’ mesgyéken kísérő rizsmester a’ víz színére eső magról könnyen megláthat, ki őket szemmel tartván, egyenlő lépésre inti, és a’ mag egyforma elvetésére figyelmez­teti. Iparkodni kell a’magot egy, legfeljebb két nap alatt elvetni. — Az elvetett mag víz alá merülvén, szép és meleg időjárat mellett négy öt nap alatt, ha csirája egy hüvelknyi hosszaságot ért, a’ fenn leirt módon a’ pilaj szárazzá tétetik ; eddig a’ rizs első stádiumban van. E’ lecsapoltatás azért történik, hogy a’ mag, mellynek csirája mind az iszapon fekszik, gyökeret verjen, mi viz alatt véghez nem mehet. A’ meggyökerezés 8—14 nap alatt végződik , és onnan ismertetik meg, ha a’ csirák mind egyenesen felálltak; eddig tart második stádiuma. E’ két stádiumban a’ rizs nagy veszedelemnek szo­kott kitéve lenni; azért most a’ legnagyobb vigyázat szükséges. Az elsőben t. i. milliomkint jelenik meg a’, *

Next