Magyar Horgász, 2011 (65. évfolyam, 1-12. szám)

2011. január / 1. szám

Amit még ajánlanak egy jó csomó elkészítésé­hez, az a megvizezett zsinór. Én ugyan általá­ban lusta vagyok megvizezni, de tény, hogy a vizes állapotban készített csomó szorosabban tart és nehezebben csúszik meg, mint a szá­raz zsinórral készített. A multifi­ („fonott") zsinórt, ha nincs rajta szemmel látható sérü­lés (kiszőrösödés, szálfelbomlás) fölösleges újrakötni. Hihetetlenül szívós, akár fél évig is lehet horgászni ugyanazzal a csomóval. OLCSÓ ÉS HATÉKONY A KUKORICADARA Tizennégy éves kezdő horgász vagyok. Rend­szerint a Balatonon szoktam horgászni (­Akasi környékén). Mivel a csalit, az etetőanyagot a zsebpénzemből veszem, számít az ára. .Arra gondoltam, hogy a boltokban kapható gyorsfa­gyasztott zöldségkeveréket használom szoktató­etetésre, kis élő csalival kiegészítve, mint példá­ul mexikói keverék (sárgarépa, csemegekuko­rica, zöldborsó, pritaminpaprika, zöldbab), franciasaláta alap (burgonya, sárgarépa, zöld­borsó, gyökérkocka) vagy zöldségkeverék (brokkoli, karfiol, sárgarépakorong). Jó ötlet ez, és ha igen, akkor nyersen, vagy megfőzve hasz­náljam? Arra is szeretnék választ kapni, hogy mit tűzzek a horogra, hogy a kárászok, a dé­­vérek és az 1-2 kilós pontyok kapjanak, és leg­főképpen, hova etessek (hínár, nád, nyílt víz). HOLLÓS ÁDÁM, BUDAPEST SZÖRÉNYI ZOLTÁN: Az etetőanyag vásárlása még felnőtt horgásznak is problémát okoz. Egy­részt, hogy mit vegyen és hol, és az ára is lényeges. Szerintem a legolcsóbb és leghaté­konyabb etetőanyag a kukoricadara. Ez besze­rezhető ún. tápboltokban. Elkészítése egy­szerű: forrásban lévő vízbe annyit teszünk, hogy egy nehezen keverhető sűrű massza legyen. Ez kihűlés közben összeáll, így könnyű belőlük gombócot formálni. Az etetésnek is több funkciója van. A hívóete­tés legyen lazább, hogy könnyen szétterjedjen és odacsalja a halakat. A helyben tartó etetés kemé­nyebb gombócokból álljon, hogy az odatévedt hal ott is maradjon. Az általad említett anyagok nem valóak a vízbe. Bár a kukorica és a burgo­nya alkalmazott etetőanyag, de lényegesen drá­gább és speciálisabb, mint a dara. Az általad fogni kívánt halak mindegyike jól odacsalható a darával. Keress egy nyugodt, jól meghorgászható nádöblöt, mely jó, ha a nyílt víz felől hínárral kapcsolódik. Ilyen helyen darával etetve biztosan tudsz fogni keszeget, kárászt és kisebb pontyokat is. A HALAK TÉRLÁTÁSA KITŰNŐ Vitatkoztam a barátommal. Szerinte a harcsa remekül lát, szerintem pedig nem. Kinek van igaza? KOCSIS RITA, ÚJHARTYÁN PAPP KÁROLYNÉ: A szárazföldön és a vízben élő­ket egyaránt sok inger éri. Az érzékszervek fel­adata, hogy a külső ingereket észleljék, „felve­gyék”, és az idegközpontba továbbítsák, ahol az feldolgozódik. Ilyen röviden leírható, azon­ban a gyakorlatban ez nagyon bonyolult fel­adat. A látás is az érzékelés egyik fontos for­mája. A halak szeme ráadásul elég speciális. Nincs szemhéjuk, pupillájuk nem szűkíthető, szemlencséjük gömbölyű, a fókusztávolság, pedig viszonylag kicsi. Igen jó dolog viszont: a látószög nagyon széles. Erre szüksége is van a zavaros vízben. Mivel szemükről hiányzik az „objektív sapka”, azaz nincs szemhéj, a pu­pilla sem szűkíthető, ezért olyan közönyösnek tűnő a tekintetük. A könnymirigy is hiányzik, amitől pedig hideg, rideg a tekintetük. De minek kéne neki könny, mikor ott a víz, ami folyamatosan nedvesen tartja a szemgolyót. A halak a szárazföldi állatokhoz viszonyítva rövidlátók. A térlátásuk viszont kitűnő, mivel szemük a fej két oldalán található, így jobbra is, balra is remekül belátják a terepet. A halak képesek színek észlelésére is. A színlátást fes­tett táplálékkal végzett kísérletekkel igazolták. A harcsa, mint az általában éjjel táplálkozó ha­lak nem lát jól. Összefoglalva: minden halfa­junk rövidlátó, ami azt jelenti, hogy átlag egy­két méterre látnak élesen. A szemlencsében található izomrostok összehúzásával akár 10 méterre is láthatnak. De az algás, lebegő anyaggal teli, általában zavaros víz, amúgy is gátolja a messzebbre való látásban őket. LEHŰLŐ VÍZHEZ TÖBB AROMÁT A kora tavasszal és nyáron már bevált etető­anyag ősszel, lehűlő vizekben kevésbé ered­ményes. Az etetőanyag ponty, kárász, amur, kissé vizesre keverve és csontival, csemegeku­koricával feltuningolva. Azt várnám, pedig a halak most fognak a télre bespájzolni, de valamiért ez elmarad. A helyszín természete­sen ugyanaz. Mit kellene változtatni az etetés­sel kapcsolatosan? HORNYÁK TAMÁS, UFÓT FERENCZY DÉNES: Az etetéssel kapcsolatos kérdé­sek esetében jó lenne tudni, álló- vagy folyó­vízről van-e szó, mekkora a vízmélység, milyen a víz hőmérséklete, milyen a fenék talaja, illet­ve milyen távolságra horgásznak. Nem hanya­golható el a víz tisztasága (átlátszósága vagy zavarossága) sem. E tényezők ismerete nélkül csak nagyon általános választ adhatunk. Az őszi eredménytelenség nem biztos, hogy a nem megfelelő etetőanyagnak tudható be, különösen akkor, ha ez kora tavasszal vagy­ nyáron már eredményesnek bizonyult. (Kora tavasszal hasonlóak a körülmények az őszihez.) A különbség csupán abban lehet, hogy tavasszal a halak a sekélyebb, könnyeb­ben felmelegedő részeket keresik, míg ősszel ellenkezőleg, a víz legmélyebb szakaszai felé indulnak. Én inkább­­ebben látom az őszi kapástalanság okát. Meg kell próbálni az adott horgászvízen - különösen, ha a vízhőmérsék­let 10 C fok alá süllyed - a mélyebb részek horgászatát, ami csaknem biztos, hogy ered­ményre vezet. Az etetőanyag összeállításánál csupán annyit változtassunk a nyáron bevált­hoz képest, hogy valamelyest több aroma­anyagot tegyünk bele, ami a lehűlő vízben hatásosabban csalogathatja horgászhelyünk­re a halakat. Több élő anyag bekeverése (csonti, vágott giliszta, szúnyoglárva) is fokoz­hatja az etetőanyag hatását. HORGÁSZHATATLAN HORGÁSZHELYEK Ki bonthatja le horgászhely kialakítása céljá­ból, egy konkrét horgászvízen a partfalat, illet­ve a szegélyező nádfalat? A horgász kedve sze­rint és testi épsége kockáztatásával „szaba­don”? Vagy a vízkezeléssel megbízott HTSZ „hivatalosan”? Konkrétan: A Tisza HTSZ kibocsát olyan éves horgászengedélyt, ami egy megközelíthe­tetlen Holt-Tisza-ágon, 8 000 Ft/év értékben lenne érvényes. Ezzel olyan szolgáltatást ad el a vízkezelő, amit nem lehet igénybe venni. Régebben ez a vízterület a HTSZ tenyészvize volt. A szabályzatban csak a horgász felelőssé­géről lehet olvasni, a vízkezelő és a horgász­hely viszonyáról nincs paragrafus. Még csak annyit, hogy a környezetrombolásért a hor­gászt büntetik! GUTENKUNST BÉLA, SZEGED FŰRÉSZ GYÖRGY: Ha egy vízhasznosító szervezet területi engedélyt ad ki, akkor arról is gon­doskodnia kell, hogy a parti horgászat kereté­ben lehessen horgászni. A horgász önmaga valóban nem bonthatja meg a természetes környezetet fa- vagy cserje­irtással, de a vízhasznosító a vízparti természe­tes környezetre ügyelve kialakíthat horgászha­tó partszakaszokat. Horgászhatatlan vízpartra nem látogatnak a horgászok ezáltal itt a terüle­ti engedély bevétele is elmarad, amiből pedig a halgazdálkodási, vízterület fenntartási felada­tokat kellene megoldani a hasznosítónak. KÖZÖS ÉRDEKÜNK A VIZEK VÉDELME A Velencei-tavon szoktam horgászni (de azt hiszem minden vízre érvényes), és azt látom, hogy minden horgász az általa kitalált etető­anyaggal vagy üzletben vásárolt etetőanyaggal horgászik. Az a véleményem, pláne forró napokon, hogy e sokféle és „vegyszeres” anya­gokkal elfertőzzük, megrontjuk a vizet. Ta­pasztaltam már, hogy a nagyon erősen frek­ventált helyeken a sok etetőanyag már szinte vastag „iszapos, mocsaras” aljzatot alakít ki. Lehetne-e szabályozni legalább forróság ide­jén, hogy mivel vagy esetleg semmivel sem szabad lenne etetni. Lehetne-e megtiltani kü­lönféle szerek, illatosítók és másmilyen adalé­kok alkalmazását? MAGYAR ISTVÁN, TÁC BALÁZS PIRI: A Velencei-tavat gyakran látoga­tom, többnyire csónakból horgászom. Én nem tapasztaltam a mértéktelen és nemkívá­natos etetőanyagok használatát. Elképzelhető, hogy vannak olyan horgászok, akikre az olva­só utal, de szerintem a tó nagyságához mér­ten ez a létszám elenyésző lehet. A Velencei-tó őse két, egymásra merőleges vetődés süllyedékében jött létre, mintegy 10- 12 ezer évvel ezelőtt! A tó felülete 24,8 négy­zetkilométer, hossza 10,8 km, átlagos széles-­­ Magyar Horgász 5

Next