Magyar Idők, 2017. szeptember (3. évfolyam, 204-229. szám)
2017-09-16 / 217. szám
10 LUGAS « BADACSONY - „Pozitív mítoszt kell teremteni!" Idényfutam lefújva Badacsony kicsiben maga az egész balatoni régió, főleg ami a konfliktusokat és a problémákat illeti. Retró az új hullám ellen, vurstli a jazzszínpad mellett vagy infralámpa alatt sütkérező hekk a „pulledponty” helyett. A körzet fejlesztéséről folyó vitát egyszer le kéne zárni, és kijelölni, milyen irányba menjen a régió. Terján Nóra Lehűl a víz, bezárnak a strandok. A nyaralók vészesen megritkulnak egy kiadós szeptemberi eső után, a vendéglátósok pedig Balaton-szerte levonják a tanulságokat a távozó szezonról, mi működött, és mi kevésbé. Melyik bor fogyott a legjobban, és ki volt a legmegbízhatóbb beszállító. Badacsonyban az idei nyár végén a felszínre kerültek az eddig megbúvó feszültségek a több évtizede itt dolgozó, hagyományos vendéglátók és az új hullámos fiatalok között. Milyen irányba menjen a régió? Milyen távlati céljai legyenek, hogyan akarja megfogalmazni magát, és mit akar nyújtani a vendégeknek? Ha pedig mindez letisztult, akkor el lehet gondolkozni azon is, milyen vendégkörre számíthat, hogyan profitálhatnak jobban az itt élők abból, amit ez a különleges adottságú vidék nyújtani tud. Badacsonyban az elmúlt években rengetegen indítottak vállalkozást, ami nagyban színesítette a gasztrokínálatot a megszokott kikötő melletti rizlingsor és a nem túl szívderítő bódék adta lehetőségen túl. Van díjnyertes hotel (Bonvino), felkapott, látványos borászatok és borteraszok (Istvándy Borműhely, Laposa Birtok, Pláne Badacsony, friss Terasz), új hullámos étterem (Kishableány), borfesztivál, színes hostel, ráncba szedett kemping, gasztroplacc, strandbüfé (Kalóz) és egy nagyon könnyen megközelíthető strand. Fel lehet sétálni a Kisfaludy-kilátóhoz, megcsodálni az Egry József Emlékmúzeum festményeit vagy az egyedülálló kilátást a hegyről. Sokféle kiindulópont van Badacsonnyal kapcsolatban. Az előző rendszerben a régióra jellemző tömegturizmusnak Badacsony emblematikus példája lett. A mondanivaló ugyan átalakult, ám 27 évvel a rendszerváltás után még ma is azt érezzük, hogy nagyon lassan haladunk előre, holott a szolgáltatási olló egyre csak nyílik - tapasztalja Laposa Bence, a Kishableány, a friss Terasz tulajdonosa, a Balatoni Kör elnöke, aki szerint az álláspontok legalább közelednek egymáshoz. De el kéne jutniuk odáig, hogy a klasszikus, a múlt század első felének Badacsony-képe felváltsa a „Zimmer frei”-vonalat a fejekben. Büfékre, rizlingsorra szükség van, ahogyan új helyekre is. A megjelenés és a kínálat viszont más lapra tartozik. A badacsonyi vita kicsiben a Balaton egészére is érvényes, sőt akár más régiók lassú gasztronómiai és turisztikai átrendeződésére is. Egy darabig hallgat az ember, és a sok munka mellett nem is ér rá foglalkozni az egésszel. Örülünk, hogy vannak új hullámos helyek, és annak is, ha hirdetik magukról, milyen minőségi ételt készítenek, de nem értem, hogy miért az a következő mondat: rajtuk kívül mindenki más rosszul csinálja, és szemetet ad - áll ki a régi vendéglátósokért Rieger Zoltán, a Bázis Büfé tulajdonosa, aki szerint nem fair ráhúzni a vizes lepedőt az összes büfésre, hiszen ők is ugyanúgy törekednek a minőségre. Azért adnak flekket, mert a fogyasztók 96 százaléka azt kéri, és nem azért, mert például a szürke harcsához háromszoros áron lehet csak hozzájutni. Igaz, hogy egy argentin, importált hal hátulsó fertályáról beszélünk, mégis folyamatosan, jó minőségben be lehet szerezni, és nincs benne sok szálka, így a gyerekek is meg tudják enni. Ötven éve vagyok itt, a szüleim ’68-ban nyitották a büfét. Jó lenne, ha a helyiek el tudnának látni minket két-három hónapra, de olyan termelőt sajnos nem lehet találni, aki ekkora menynyiséggel el tudna látni biztonságosan. Ráadásul kivitelezhetetlen mindent frissen készíteni, mert iszonyatosan megnőne a várakozási idő - teszi hozzá Zöld Lajosné Zsuzsa, az Alapozó- Falatozó tulajdonosa, aki legszívesebben csak sült balatoni keszeget árulna. Ha lenne, Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője szerint a régió vonzereje a mai napig kifejezetten természeti: a vendégek nem a szolgáltatások minősége miatt látogatnak ide, ám a turisztika ott kezdődik, hogy az emberek az időjárástól függetlenül is eljönnek. Rendszerváltásra lenne szükség a vendéglátásban, mert jelenleg nincs versenyelőny annak az oldalán, aki értéket teremt. Szezonális diákmunkával oldják meg a nyarat, nem helyieket alkalmaznak, és multiktól rendelik az alapanyagokat. Sokszor ráadásul a tulaj sem balatoni, így még a keletkező profitot is elviszi máshová, nem balatoni ügyeket támogat vele. A stratégiai léptékű beruházások elengedhetetlenek. Tapasztalat, hogy nem mindenki rajong a tolongós, félmeztelenül is verejtékben fürdő sorokért, főként a Budapestről érkező nyaralók szívesen felkeresnének nívósabb, drágább helyeket is. De vajon Budapestről kelle szólniba Balatonnak? Az akarattyai magaspart legszebb kilátásával büszkélkedő Kisfaludy sétányon augusztusban, a település önállósodásának évfordulóján megnyílt a The Rusty Coffee Box nevű konténerkávézó. Sokan ujjongva fogadták, hiszen a szuper kilátás és az egyedi külső a csupasz izzókkal, fekete-fehér cementlappal és rusztikus nyers fafelületekkel „eladják” a hét-nyolcszáz forintos kávét, ám akadnak, akik egyenesen a Balaton megerőszakolását látták benne. Hiszen minek megy oda az, aki a pesti életérzést, dizájnt és a tájhoz kicsit sem köthető termékeket keresi? Hol maradnak a helyi értékek? Krisztin N. László, Badacsony polgármestere rossz üzenetnek tartja a nyilvános vitát, hiszen a turizmus az egyetlen szektor, amely előreviheti a települést. Biztató viszont, hogy 2013-ban egy széles körű egyeztetést követően a település kijelölt egy követhető utat maga előtt, még akkor is, ha várható volt, hogy ezen itt az ideje, hogy a múlt század első felének Badacsony-képe felváltsa a „Zimmer frei”-vonalat. Kitörés állami segítség nélkül? Fotók: Kurucz Árpád Szeptemberi csendélet a büfésoron. Egyes szakemberek szerint rendszerváltásra lenne szükség a vendéglátásban is 2017. szeptember 16., szombat