Magyar Idők, 2017. szeptember (3. évfolyam, 204-229. szám)

2017-09-16 / 217. szám

10 LUGAS « BADACSONY - „Pozitív mítoszt kell teremteni!" Idényfutam lefújva Badacsony kicsiben maga az egész balatoni régió, főleg ami a konfliktu­sokat és a problémákat illeti. Retró az új hullám ellen, vurstli a jazzszín­­pad mellett vagy infralámpa alatt sütkérező hekk a „pulledponty” he­lyett. A körzet fejlesztéséről folyó vitát egyszer le kéne zárni, és kijelölni, milyen irányba menjen a régió. Terján Nóra L­ehűl a víz, bezárnak a strandok. A nya­ralók vészesen megritkulnak egy kiadós szeptemberi eső után, a vendéglátósok pedig Balaton-szerte levonják a tanulságokat a tá­vozó szezonról, mi működött, és mi kevésbé. Me­lyik bor fogyott a legjobban, és ki volt a legmeg­bízhatóbb beszállító. Badacsonyban az idei nyár végén a felszínre kerültek az eddig megbúvó fe­szültségek a több évtizede itt dolgozó, hagyomá­nyos vendéglátók és az új hullámos fiatalok kö­zött. Milyen irányba menjen a régió? Milyen táv­lati céljai legyenek, hogyan akarja megfogalmaz­ni magát, és mit akar nyújtani a vendégeknek? Ha pedig mindez letisztult, akkor el lehet gondolkoz­ni azon is, milyen vendégkörre számíthat, hogyan profitálhatnak jobban az itt élők abból, amit ez a különleges adottságú vidék nyújtani tud. Badacsonyban az elmúlt években rengetegen indítottak vállalkozást, ami nagyban színesítette a gasztrokínálatot a megszokott kikötő mellet­ti rizlingsor és a nem túl szívderítő bódék adta lehetőségen túl. Van díjnyertes hotel (Bonvino), felkapott, látványos borászatok és borteraszok (Istvándy Borműhely, Laposa Birtok, Pláne Ba­dacsony, friss Terasz), új hullámos étterem (Kis­­hableány), borfesztivál, színes hostel, ráncba sze­dett kemping, gasztroplacc, strandbüfé (Kalóz) és egy nagyon könnyen megközelíthető strand. Fel lehet sétálni a Kisfaludy-kilátóhoz, megcso­dálni az Egry József Emlékmúzeum festményeit vagy az egyedülálló kilátást a hegyről.­­ Sokféle kiindulópont van Badacsonnyal kapcsolatban. Az előző rendszerben a régióra jellemző tömegturizmusnak Badacsony emble­­matikus példája lett. A mondanivaló ugyan át­alakult, ám 27 évvel a rendszerváltás után még ma is azt érezzük, hogy nagyon lassan haladunk előre, holott a szolgáltatási olló egyre csak nyí­lik - tapasztalja Laposa Bence, a Kishableány, a friss Terasz tulajdonosa, a Balatoni Kör elnö­ke, aki szerint az álláspontok legalább közeled­nek egymáshoz. De el kéne jutniuk odáig, hogy a klasszikus, a múlt század első felének Bada­csony-képe felváltsa a „Zimmer frei”-vonalat a fejekben. Büfékre, rizlingsorra szükség van, aho­gyan új helyekre is. A megjelenés és a kínálat vi­szont más lapra tartozik. A badacsonyi vita kicsiben a Balaton egészére is érvényes, sőt akár más régiók lassú gasztronó­miai és turisztikai átrendeződésére is.­­ Egy darabig hallgat az ember, és a sok mun­ka mellett nem is ér rá foglalkozni az egésszel. Örülünk, hogy vannak új hullámos helyek, és annak is, ha hirdetik magukról, milyen minő­ségi ételt készítenek, de nem értem, hogy miért az a következő mondat: rajtuk kívül mindenki más rosszul csinálja, és szemetet ad - áll ki a régi vendéglátósokért Rieger Zoltán, a Bázis Büfé tu­lajdonosa, aki szerint nem fair ráhúzni a vizes lepedőt az összes büfésre, hiszen ők is ugyan­úgy törekednek a minőségre. Azért adnak flek­ket, mert a fogyasztók 96 százaléka azt kéri, és nem azért, mert például a szürke harcsához há­romszoros áron lehet csak hozzájutni. Igaz, hogy egy argentin, importált hal hátulsó fertályáról beszélünk, mégis folyamatosan, jó minőségben­ be lehet szerezni, és nincs benne sok szálka, így a gyerekek is meg tudják enni.­­ Ötven éve vagyok itt, a szüleim ’68-ban nyi­tották a büfét. Jó lenne, ha a helyiek el tudnának látni minket két-három hónapra, de olyan ter­melőt sajnos nem lehet találni, aki ekkora meny­­nyiséggel el tudna látni biztonságosan. Ráadá­sul kivitelezhetetlen mindent frissen készíteni, mert iszonyatosan megnőne a várakozási idő - teszi hozzá Zöld Lajosné Zsuzsa, az Alapozó- Falatozó tulajdonosa, aki legszívesebben csak sült balatoni keszeget árulna. Ha lenne, Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője sze­rint a régió vonzereje a mai napig kifejezetten természeti: a vendégek nem a szolgáltatások mi­nősége miatt látogatnak ide, ám a turisztika ott kezdődik, hogy az emberek az időjárástól füg­getlenül is eljönnek.­­ Rendszerváltásra lenne szükség a vendég­látásban, mert jelenleg nincs versenyelőny an­nak az oldalán, aki értéket teremt. Szezonális diákmunkával oldják meg a nyarat, nem helyi­eket alkalmaznak, és multiktól rendelik az alap­anyagokat. Sokszor ráadásul a tulaj sem balato­ni, így még a keletkező profitot is elviszi másho­vá, nem balatoni ügyeket támogat vele. A stra­tégiai léptékű beruházások elengedhetetlenek. Tapasztalat, hogy nem mindenki rajong a to­­longós, félmeztelenül is verejtékben fürdő soro­kért, főként a Budapestről érkező nyaralók szíve­sen felkeresnének nívósabb, drágább helyeket is. De vajon Budapestről kelle szólniba Balaton­nak? Az akarattyai magaspart legszebb kilátá­sával büszkélkedő Kisfaludy sétányon augusz­tusban, a település önállósodásának évforduló­ján megnyílt a The Rusty Coffee Box nevű kon­ténerkávézó. Sokan ujjongva fogadták, hiszen a szuper kilátás és az egyedi külső a csupasz iz­zókkal, fekete-fehér cementlappal és rusztikus nyers fafelületekkel „eladják” a hét-nyolcszáz fo­rintos kávét, ám akadnak, akik egyenesen a Bala­ton megerőszakolását látták benne. Hiszen mi­nek megy oda az, aki a pesti életérzést, dizájnt és a tájhoz kicsit sem köthető termékeket kere­si? Hol maradnak a helyi értékek? Krisztin N. László, Badacsony polgármes­tere rossz üzenetnek tartja a nyilvános vitát, hiszen a turizmus az egyetlen szektor, amely előreviheti a települést. Biztató viszont, hogy 2013-ban egy széles körű egyeztetést követő­en a település kijelölt egy követhető utat maga előtt, még akkor is, ha várható volt, hogy ezen itt az ideje, hogy a múlt század első felének Badacsony-képe felváltsa a „Zimmer frei”-vonalat. Kitörés állami segítség nélkül? Fotók: Kurucz Árpád Szeptemberi csendélet a büfésoron. Egyes szakemberek szerint rendszerváltásra lenne szükség a vendéglátásban is 2017. szeptember 16., szombat

Next