Magyar Orvosi Archivum 22. (1921)

1. Csapó József dr.: Neutralis sók hatása a fehérjék lúgkötésére

A budapesti kir. magi­. Pázmány Péter Tudományegyetem élet­tani intézetének (igazgató: Farkas Géza dr. egyetemi nyilv. ren­des tanár) közleménye. NEUTRÁLIS SÓK HATÁSA A FEHÉRJÉK LÚGKÖTÉSÉRE. írta: Csapó József dr. Pár évvel ezelőtt közöltem a fehérjék savkötésére vonatkozó vizsgálataimat. Kimutattam azt, hogy a chloridok, jodidok és nit­rátok a fehérjék savkötését fokozzák, a sulfátok jelentékenyen csök­kentik. Az eredményeket egyszerű ioncserével megmagyarázni nem tudtam, hanem magyarázatul direct sóhatást vettem fel. Kitűnt továbbá, hogy a fehérjék savkötését nemcsak az anionok, hanem a kationok is befolyásolják, s hogy közöttük bizonyos sorozat állapít­ható meg a hatás nagyságát illetően. Jelen dolgozat keretében a fehérjék lúvkötésével foglalkozom. Vizsgálat tárgyává tettem, hogy az egyes anionok és kationok minő behatással vannak a fehérjék lúgkötésére? Lehet-e bizonyos szabály­­szerűséget kimutatni, vagy nem. A megfelelő lúg-sókeveréket n/10 lúgból és normál sóoldatból állítottam elő olyképen, hogy két db 25 cm3-es lombikba megfelelő mennyiségű lúgot és sóoldatot pipettáztam, az egyiket tisztán dest. vízzel 25 cm3-re feltöltöttem, a másik lombikba még először bele­mértem a szándékolt gelatin vagy serumalbumin mennyiséget, s a 25 cm­’-ből hiányzó részt dest. vízzel kiegészítettem. Elektrometrikus méréssel meghatároztam a fehérjementes és fehérjetartalmú-oldat ph-ját, ebből kiszámítottam a hydroxylexponens és a hydroxylion­­concentratiót. A fehérjementes és a fehérjetartalmú-oldat hyroxyl­­ionconcentratiója között levő különbség adta meg a fehérje által kötött lúg mennyiségét. Az első sorozatban a cationok hatását vizsgáltam a gelatina lúg­­kötésére. Az anion minden esetben Cl, a cation concentratio 0-3 nor­mál, a gelatina concentratiója 0-52%. I. tábla. Fehérjementes Cation Fehérjetartalom Kötött OH-ionok POH­iOH POHi °OHi 2-016 9-64.10-3— 2-225 5-96.10-3 3-68.10—3 2-047 8-97. in-3 Na 2122 6-03.10-3 2-94.10-3 1­972 1-067.10--’K 2111 7-74.00-3 2-93.10-3 1979 105.10-5 Ba 2111 7-74.10-3 2-76.10-3 2-043 9-06.10-3 Ca­­ 2­151 7-06.10-3 2-0.10—3 Magyar Orvosi Archívum.1

Next