Magyar Orvosi Archivum 22. (1921)
1. Csapó József dr.: Neutralis sók hatása a fehérjék lúgkötésére
A budapesti kir. magi. Pázmány Péter Tudományegyetem élettani intézetének (igazgató: Farkas Géza dr. egyetemi nyilv. rendes tanár) közleménye. NEUTRÁLIS SÓK HATÁSA A FEHÉRJÉK LÚGKÖTÉSÉRE. írta: Csapó József dr. Pár évvel ezelőtt közöltem a fehérjék savkötésére vonatkozó vizsgálataimat. Kimutattam azt, hogy a chloridok, jodidok és nitrátok a fehérjék savkötését fokozzák, a sulfátok jelentékenyen csökkentik. Az eredményeket egyszerű ioncserével megmagyarázni nem tudtam, hanem magyarázatul direct sóhatást vettem fel. Kitűnt továbbá, hogy a fehérjék savkötését nemcsak az anionok, hanem a kationok is befolyásolják, s hogy közöttük bizonyos sorozat állapítható meg a hatás nagyságát illetően. Jelen dolgozat keretében a fehérjék lúvkötésével foglalkozom. Vizsgálat tárgyává tettem, hogy az egyes anionok és kationok minő behatással vannak a fehérjék lúgkötésére? Lehet-e bizonyos szabályszerűséget kimutatni, vagy nem. A megfelelő lúg-sókeveréket n/10 lúgból és normál sóoldatból állítottam elő olyképen, hogy két db 25 cm3-es lombikba megfelelő mennyiségű lúgot és sóoldatot pipettáztam, az egyiket tisztán dest. vízzel 25 cm3-re feltöltöttem, a másik lombikba még először belemértem a szándékolt gelatin vagy serumalbumin mennyiséget, s a 25 cm’-ből hiányzó részt dest. vízzel kiegészítettem. Elektrometrikus méréssel meghatároztam a fehérjementes és fehérjetartalmú-oldat ph-ját, ebből kiszámítottam a hydroxylexponens és a hydroxylionconcentratiót. A fehérjementes és a fehérjetartalmú-oldat hyroxylionconcentratiója között levő különbség adta meg a fehérje által kötött lúg mennyiségét. Az első sorozatban a cationok hatását vizsgáltam a gelatina lúgkötésére. Az anion minden esetben Cl, a cation concentratio 0-3 normál, a gelatina concentratiója 0-52%. I. tábla. Fehérjementes Cation Fehérjetartalom Kötött OH-ionok POHiOH POHi °OHi 2-016 9-64.10-3— 2-225 5-96.10-3 3-68.10—3 2-047 8-97. in-3 Na 2122 6-03.10-3 2-94.10-3 1972 1-067.10--’K 2111 7-74.00-3 2-93.10-3 1979 105.10-5 Ba 2111 7-74.10-3 2-76.10-3 2-043 9-06.10-3 Ca 2151 7-06.10-3 2-0.10—3 Magyar Orvosi Archívum.1