Magyar Szó, 1958. október (15. évfolyam, 245-271. szám)

1958-10-01 / 245. szám

3L оЈДаЈ ­ Dolgoznak a cukorgyárak Nyerscukorgyárakat kap Vajdaság IGEN JÓ MINŐSÉG — LEMARADTAK A ZRENYANIKIAK — BEFEJEZŐDIK A REKONSTRUKCIÓ «ЕЖ ©lQ@l I®lfiI2e$ím®jlfi Cukorgyáraink teljesítőké­pessége az idén megnöveke­dett. 1956-ban kapacitásuk 162 500 tonna cukor volt, a további rekonstrukció befe­jezése után, 1961-re­ eléri a 331 000 tonnát. Termelésüket tehát csaknem megkétszere­zik. Ez igen fontos mert a cukorfogyasztás állandóan emelkedik. 1953-ban például fejenként 8,23 kilogramm cukrot fogyasztottunk, tavaly pedig már 13 kilót. Cukor­gyáraink felszerelése megle­hetősen avult s nem tudnak lépést tartani, ezért kezd­ték meg a gyárak újítását és új cukorgyárak építését is. A három vajdasági cukor­gyár rekonstrukciója nagy­jából az idén befejeződik, s a répatermést száznapos idénnyel feldolgozhatják. Ám ez nem lesz elegendő, ezért nyerscukor­gyárakat állíta­nak fel. A Beruházó Bank most írta ki a kölcsönpályá­­zatot. A zrenyanini és a verbászi cukorgyár már dolgozik, a cservenkai pedig hétfőn kezdi a munkáját. A répa jó, a termés is kielégítő, cukortar­talma pedig átlagban 17 szá­zalékos, jóval kedvezőbb az átlagnál. A terepen a földművesszö­­vetkezetek az idén is kötöt­ték a szerződéseket, de az ügyviteli szövetkezeti szövet­ségek is bekapcsolódtak. Sze­repükről tartózkodóan nyilat­koznak, úgy látszik, nem sok eredményt mutattak fel. —O— A répacsatornák mellett kocsik, traktoros pótkocsik és teherautók sorakoznak, ön­tik a száraz répát. A cukor­gyári szakértők véleménye szerint az idén nehezebb lesz feldolgozni, hetek óta nem volt eső. Emiatt nehezebb a répa szedése is. A verbászi cukorgyár 22 000 holdra szerződött, s az előzetes becslés szerint mint­egy 130 mázsa lesz az átla­gos hozam. Úgy vélik, hogy az idei kampány 115 napig tart. A legjobb termelők az idén a szilbásiak és deszpo­­tovóiak, a becsei Testvériség és a Szonya Marinkovics bír­tak, a becsei Bácska és a szr­bobráni Proleter termelőszö­vetkezetek. A kulai Badnik az idén 700 holdon termesz­tett répát. Verbászon már tavaly megkezdték a rekonstrukciót, az idén új vákuum­gépeket, répavágót, diffúzőr-batériát, szaturatőröket vettek. Az idény kezdetén 200—230 va­gon répát dolgoznak fel, de jövőre a rendes termelés 300 vagon lesz. A feldolgozást részben auto­matizálják, s kezelőtábláról irányítják. A munkásoknak idő kell, amíg megszokják a gépesített rendszert, mert több figyelmet, óvatosságot, pontosságot és természetesen alaposabb szakértelmet is kö­vetel. —O— Zrenyaninban is dolgozik már a gyár, de az idén tíz­ezer vagon répával kevesebb lesz. Mulasztás történt vala­hol, s emiatt nem tudják megvalósítani a termelési ter­vet. A cukorgyár úgy véli, hogy a hiba az ügyviteli szö­vetségnél van, kezébe vette a szerződéskötési,­s kooperá­ciós alapon szorgalmazta a répatermesztést. De nem volt elég simulékony, s későn mó­dosította a feltételeket. Az ügyviteli szövetség viszont a cukorgyár merev állásfogla­lásában látja a hibát, mivel nem mutatott kellő érdeklő­dést a szerződéskötés és a többi termeléssel járó dolog iránt. Azt is mondják, hogy a prémium megváltoztatása is befolyásolta a termelést. Az idén csak a holdanként 173 mázsán felüli termés után osztanak jutalmat, ta­valy már 125 mázsás termés­nél kaptak a termelők. Ezenkívül sok volt a talaj­víz, esős volt az ősz, s sokan kései növényeket vetettek. A zrenyanini járás északi részé­ben például az idén majd öt­ezer holdon termesztettek ri­tmu­st, tavaly mindössze há­romezer hold volt ..— A cservenkai cukorgyár hétfőn kezdi az idényt, meg­lehetős késéssel. A rekon­strukciós munkák ugyanis még nem fejeződtek be. Új répamedencét állítottak fel, s lehetővé teszik a répa ön­működő kirakását is. A gyár hat ügyviteli szö­vetséggel kötött szerződést, de csak a topolyai dolgozott jól. Jó terméseredményeket mutatott fel a gákovói Gra­­nicsár birtok, 240 holdon; a szávm­aszélói Kucs Milán és a zentai Május 1 termelőszö­vetkezet termése hektáron­ként megközelíti a 350 má­zsát; a cservenkai Julius - birtok, itt már alkalmazták a mesterséges öntözést ■ is. A községek közül legjobbak Pivnice, Mohol, Zenta, Dero- Mrtyá, Szivá­c,­-­ Szávm­oszló és Hódság. Jövőre úgy tervezik, hogy megváltoztatják a cukorfel­dolgozás rendszerét. A szak­értők szerint a három vajda­sági cukorgyár mintegy 68 ezer vagon répát dolgoz fel, normális körülmények kö­zött, de a gyárak teljesítőké­pessége nagyobb. Ezt pedig ki kell használni, s a répa feldolgozása is sürget. Ezért elhatározták­, hogy körzeten­ként nyerscu­kor-gyára­kat ál­lítanak fel. Ezek a százna­pos idény alatt feldolgozzák a répát, nyerscukrot állíta­nak elő, s ezt azután a cukor­gyárak a répakampány után finomítják. Tervbe vették egy közép­teljesítményű cukorgyár fel­állítását is Noviszádon. Nyerscukor-gyárak a követ­kező helységekben lesznek: Zentán egy 200 vagonos, Zomborban egy 150, Novi és Sztári Becsén, Bácska Palán­kán, Szécsányon egy-egy száz vagonos, Szivácon pedig egy 80 vagonos gyár. Ha No­viszádon nem sikerül a cu­korgyár felépítése, egy 100 vagonos nyerscukor-gyárat kap. Később Apatinban is lesz egy ilyen gyár. Ily módon a répa feldolgo­zása meggyorsul, a cukor fi­nomítása pedig nem terhelné a répaidényt. A nyerscukor gyárakat a szövetkezeti szer­vezetek kezelnék, amely kéz­ben tartja a termelést, az át­vételt és a nyerscukor feldol­gozását. Az idén sürgős a répa be­takarítása, mert helyet kell adni az olasz búzának. A ver­bászi cukorgyár először azok­tól a termelőktől veszi át a répát, akik olasz búzára szer­ződtek. Mintegy 1 500 hektár­nyi területet kell felszabadí­tani. A cservenkai gyár is tervet dolgozott ki az átvé­telre, s a héten már megkez­di az olasz búzára szerződött termelőktől a répa átvételét. o. L A verbászi répaátvétel M­i, noviszádiak, általában büszkék vagyunk arra, hogy a mi szép városunk — ezt így szokás mondani — rohamos léptekkel fejlő­dik. Igen, mi folyton fejlődünk, évek óta fejlődünk, reggel-délben-este fej­lődünk, ez kétségtelen. Vízvezeték-rend­szer, csatorna-rendszer, sugárút-rend­­szer — mindezek éjjel-nappal fejlőd­nek minálunk és külön gyönyörűsé­günk például az áramszünet-rendszer, amely sikerrel veszi fel a versenyt akár a fővárossal is. És ha még arra gondolok, hogy immár két ligacsapa­tunk van, huszonkét derék futballis­tánk ostromolja hetenként a bajnoki csúcsokat, hát csak úgy dagad lokál­patrióta keblem a jogos büszkeségtől. Főváros vagyunk, semmi kétség. Viszont az is kétségtelen, hogy a te­remtésben minden relatív, például azt a sokszor tízezernyi tonnás beton köszont, amelyre dicsőséges új Duna-hidunk tá­maszkodik majdan, még azt is le­het egyszerűen úszó­szekrénynek elnevezni, holott ama keszon éppen úgy úszik, mint a balta, amiről viszont közmon­dás is tanúsítja, hogy éppen úgy úszik, mint a balta. Igen, minden relatív, még a mi nagyváros­ voltunk is az. Vannak a világon szűkkeblű, irigy em­berek, hiájja. Még a Partizán—Vojvodina mérkőzé­sen történt, hogy beográdi szurkolók közé keveredtem, aminek folytán jobb­nak láttam, ha csak belül, egészen be­lül szurkolok s kívülről, mint tárgyila­gos szemlélő, enyhe mosollyal figyelem a hangosokat. Ez az enyhe mosoly, ez a kissé fölényes derű, ez a hanyag elő­kelőség, amit nonsalansznak mondtak a franciák mindaddig, amíg de Gaulle tábornok meg nem tanította őket a parlamenti rendszer helyes értelmezé­sére, szóval ez az enyhe mosoly joggal kelthette azt a látszatot, hogy engem ez a mérkőzés csak mint sportszerű já­ték érdekel, nem vagyok részrehajló, ám győzzön a jobbik, amennyiben a Vojvodina az. Nem úgy a fővárosi szurkolók, ők nem tudtak úrrá lenni lokális jelentő­ségű érzelmeiken, ők izgultak és lelke­sedtek, ők elcsüggedtek és felháborod­tak, ők fellázadtak, ha teszem fel a Béna — igaz, a nyakánál fogva — fel­segítette a pázsitról az elhullott Blázsi­­csot, amire pedig nyilván csupán a fele­baráti szeretet ösztönözte. És így, némely túlságosan vérmes fő­városi szurkoló, ahogy mondani szo­kás, a legszélesebb népről évek előtt két­ségbe vonta még város­ voltunkat is, amennyiben hangosan és elkeseredve ordibálták, hogy falusiak vagyunk, hogy ilyesmi csakis ilyen bugrisok közt fordulhat elő, hogy bárdolatlanok va­gyunk, műveletlenek, nyersek, otrom­bák, faragatlanok, parlagiasak ... egy­szóval ripőkök, kérem, ezt mondták. Nagyon fájt ez nekem, aki enyhe mo­sollyal igyekeztem tudomásukra hozni, hogy én nem vagyok falusi, engem nem érint a dolog, én azt a Bénát nem is ismerem, én csak mosolygok, kérem, talán nem is vagyok noviszádi, ne tes­senek haragudni rám, én nem tehetek róla, hogy pont ide szól a jegyem, majd megmondom még a véleményemet an­nak a pénztárosnak ... És nagyon szerettem volna megmu­tatni a fővárosi polgártársaknak, hogy elképzelésem szerint, hogyan viselke­dik egy fővárosi polgár, aki a sors csa­pásai közepette is megőrzi hidegvérét s enyhe mosollyal, fölényes derűvel fi­gyeli az emberi bivságokat. Akkor nem volt módom a mutogatás­hoz, csak most, a zombori Radnicski—­­Noviszád mérkőzés folyamán, amikor is ... Dehát ezt nem lelhet csak így, ilyen hűvösen, ilyen közömbösen. Kérem, az a Pozder csak úgy egyszerűen fellöki a mi klipünkat, hát ezt mégsem lehet, így egy úriember-polgártárs még fut­­ballcipőben sem viselkedik, ezt nyilván a tanyán tanulták, igen, a pusztán, ez nem egy kulturális viselkedés, én nem is értem, hogy lehet ilyen parlagi mó­don viselkedni. És egyszerre csak kiabálni kezdtem, elkeseredve és hangosan, hogy ki ezek­kel a falusiakkal, hogy ez egy műve­letlen, nyers és otromba társaság és pfuj bíró, hát nem lát és ez nem fut­ball, ez mészárszék és egy nagyváros­ban így mégsem lehet és még egyszer pfuj és ki a pályáról és csak a hasába bele és nyomd ki a szemét! Idősebb polgártárs ült mellettem. Úgy láttam, enyhe derűvel, fölényes mosollyal, úgyszólván hanyag előkelő­séggel figyelte a mérkőzést és engem. . — Rettenetes —­ gondoltam —, hogy milyen emberek járnak manapság fut­ballmérkőzésre. Bennem forr az egész mindenség és ez itt mosolyog, moso­lyog, ezt az embert én meg tudnám foj­tani, meg tudnám ölni, agyonverni... Ránéztem. Nyilván zombori volt. Falusi. Gál László:Falusiak М Ћ*$ ТШ1 S 50« * Szerda, 1958. X. ---------------------------­ ... a rádióiskola műsorát hallják... Sok vajdasági iskola tantermében ma délelőtt 9 óra­kor és délután 14 óra 15 perckor bekapcsolják a rá­diókészüléket, és felhangzik a noviszádi rádió bemon­dójának jól ismert hangja:­ „Kedves hallgatóink,­ a rádióiskola műsorát hall­ják”. Sokan már jól ismerik és szeretik, de sokan majd ebben az évben ismerkednek meg ezzel a láthatatlan, de igen kedvelt „iskolával”. A szerkesztőség igyekezett érdekes adásokat iktat­ni programjába, hogy ifjú hallgatóink tudásvágyát ki­elégítse. Az új iskolatörvény ebben a tanévben szinte for­radalmi változásokat eszközöl az oktatásban és neve­lésben. Az iskolareform szelleme, bár nem egyenlő mértékben, de minden iskolában tért hódit. Sokszor emlegetik, hogy a mai gyerek más mint mi voltunk. Van is ebben igazság, de a dolog pozitív és nem ne­gatív értelmében. A mai gyermek érdeklődési köre sokkal szélesebb, hisz ez a kor is, amelyben él, nevel­kedik, más, forrongóbb, mint a miénk volt. A tudo­mány, a csodával határos felfedezéshez jut és az em­ber talán még sohasem érezte ilyen tudatosan, hogy ura a földnek, és sohasem hitte ilyen merészen mint ma, hogy közel van az idő, mikor ura lesz a világ­mindenségnek. Az emberi méltóság még sohasem volt olyan féltett kincs, mint éppen ma. Nem véletlen je­lenség, hogy a diák ma merészen, emberi méltóságá­nak tudatában tiltakozik minden testi fenyítés vagy megaláztatás ellen. Nem véletlen, hogy új tanítási módszerek születnek napjainkban, mert a mai tanuló nem passzív hallgatója, hanem aktív részvevője az oktatásnak. Nagyon sokszor kérdésekkel, problémák­kal megy az iskolába és választ, megoldást, de legtöbb esetben tanácsot, útbaigazítást keres. A mai diák szí­vesebben veszi, ha megtanítják a tudásszerzés mód­jára, mintsem hogy kész igazságokat, tételeket magol­jon be. A rádióiskola éppen ebben kíván segítségére len­ni a tanulóknak. A tudomány területéről kiragad egy­­egy érdekes problémát és érdekes népszerű formában, a rádió adta lehetőségek felhasználásával dolgozza fel és mintegy felhívja a tanuló figyelmét, hogy a rádió­hallgatás útján is bővítheti tudását. H. M. Próbaőrlés Kiváló minőségi lisztet és kenyeret ad az olasz búza Szakemberek véleménye A napokiban Vukováron 27 malomszakértő, sok mező­gazdasági szakember és pék jelenlétében Drótba őrlést és próba kenyérsütést rendeztek az olasz búzafadtáskiból. A próba igen jó eredménnyel járt, az olasz búzáiból sütött kenyér minősége a várako­záson felüli. 32.367 kiló San Pastore, 10.035 kiló Fortuna­te és 10.669 Autonómia fajta olasz búzát őröltek meg. Az Autonómia tesztjéből készített kenyér semmivel sem külön­bözik a legjobb minőségű Bánkuti búzából sütött ke­nyér minőségétől. Második helyen áll a Fortunáto, har­madik helyen pedig a San Pastore. Ennek a két búza­­fajtának a lisztje valamelyest gyengébb minőségű, mint a legjobb fajta Bánkuti és Autonómia búza lisztje, de jobb, mint a II-1-es hazai fajtáiból őrölt liszt. Mivel nyomban a próbaőr­­k­ép után sütötték a kenyeret, nem várva legalább egy hó­napot, a szakemberek úgy vélik, hogy ha a liszt meg­felelő ideig élt, a kenyér mi­nősége még jobb lesz. A vukvári próbaőrlést a Vinkovc­ környékén termelt búzáiból végezték. Október 20-án pedig 20 ezer kiló Vaj­daságiban termelt búzát őröl­nek meg Vinkovcin, éspedig San Pas­torét, Fortunatot, Autonómiát, Funot és a ha­zai fajták közül a Bánkuti 1205-öst, a noviszádi 1446-o®t és az U-1-est. A Zágrábban, Beográdiban és Noviszádon végzendő pró­­baőrléseikkel és próbasütések­kel párhuzamosan a szakem­berek azt is tanulmányozzák, hogy melyik fajta búza keve­rékéből süthető legjobb mi­nőségű kenyér.

Next