Napi Gazdaság, 1997. szeptember (7. évfolyam, 202-227. szám)

1997-09-01 / 202. szám

6 KÖRKÉP A KONZERVIPAR PRIVATIZÁCIÓJÁRÓL 1997. szeptember 1. NAPi gazdaság Konzervipari magánosítás A konzervipari privatizáció folyamatát alapvetően meghatá­rozta a FÁK- piacok kiesése és a csődtörvény miatt kialakult gazdálkodási helyzet. 1995-ben kényszerprivatizációval oldot­ták meg a Paksi Konzervgyár Kft. problémáit, amelynek tulaj­donjogát és adósságát a Budapest Bank Rt.-től a Balatontrade Kft. (REVE) szerezte meg. Normál privatizációval, nyílt kibocsátással magánosították a Glóbust, ami ma német többségi tulajdonban van. A Nagykőrösi Konzervgyár egyik gyárát a francia Bograin cég, míg a jogutód társaságot az MRP-szervezet vette meg. Kisebbségi részvényeit pályázat útján értékesítették. A KAGE (Kalocsai Agráripari Egyesülés) többségi tulajdonára is pályázatot hirdettek. Tíz kon­zervgyárat felszámoltak, a hitelező bankok vásárolták meg eze­ket. Jelenleg a következő bankok, illetve tulajdonukban levő társaságok rendelkeznek konzervipari portfólióval: - Budapest Bank Rt. (Piroska Kft.) - Szegedi Paprikafeldol­gozó Rt. - Budapest Bank Rt. (2B Kft.) - Szigetvári Szigma Konzerv­ipari Rt. - K&.H Bank (Limpex Rt.) - DEKO Rt. (részben értékesí­tette már) - K&­H Bank (Limpex Rt.) - Nagyatádi Konzervgyár Rt. - K&H Bank (Kvantum Bank) - Szegedi (Sámson) Kon­zervgyár Rt. - Postabank + K&­H Rt. (EKO Kft.) - Nyíregyházi Kon­zervgyár Rt. HAJDÚ-BIHAR MEGYE Csúcsszezon a Deko-Foodnál Az egykori Debreceni Konzerv­gyár üzemeiben napjainkban csúcsszezon van. A Deko-Food Konzerv és Hűtőipari Részvény­­társaságnál ezer állandó dolgozó mellett hatszáz alkalmi munkás segít. Naponta 550-600 tonna ku­korica, 100 tonna paradicsom ér­kezik a privatizált gyár feldolgo­zószalagjaira. Az ország egyik leg­nagyobb kapacitású üzeme a ki­lencvenes évek elején vesztette el piacait, majd csődbe jutott. 1995-ben privatizálták, s napja­inkban újra a magyar konzerv­ipar egyik meghatározó szereplőjévé vált. Az év elejétől részvénytársa­ságként működő Deko-Food alaptőkéje 1,01 milliárd forint, s az elmúlt évi árbevétel elérte a 7,6 milliárd forintot. 1996-ban 4200 tonna zöldborsóból és 23 ezer tonna kukoricából lett hőkezelt konzerv vagy gyorsfa­gyasztott termék. Ebben az esztendőben 10 ezer tonna gyors­fagyasztott zöldséget és gyümöl­csöt, 10-12 ezer tonna befőttet, savanyúságot, 5-6 ezer tonna hús­konzervet gyártanak. Nagy a ke­reslet a sűrített paradicsomra, s igen sikeres termék az almasűrítmény, ami amerikai pi­acra kerül. Az elmúlt évi sikeres szezon után a megrendelő szállí­tási igényének duplázásával fe­jezte ki elégedettségét. Az idei szezonra történő fel­készülést segítette, hogy még 1996-ban százmillió forintnál is többet fordítottak az épületek és az utak karbantartására, a fel­dolgozó egységek korszerűsítésé­re. A Deko-Food egy évvel ezelőtt teljesítette az ISO 9001-es szab­vány követelményeit. Ennek is tulajdonítható, hogy a gyár pia­cot tudott váltani: a megtermelt áru 50 százalékát, a gyorsfagyasz­tott termékek 95 százalékát igé­nyes nyugat-európai piacokon ér­tékesítették az elmúlt évben. H. I. A SZAKKÖNYVEK HÁZHOZ JÖNNEK! Debreczeny György szakkönyvterjesztő ajánlata Marketing lexikon A-tól Z-ig .......pld A lexikon 40 témakörre felosztva tárgyalja a marketing-tevékenység fontos kérdéseit. Mottója: .Elmélet: amennyi szükséges gyakorlat, amennyi lehetséges." Pótlapozható kiadásban jelent meg. Ára: 5000 Ft * 12% áfa : 5600 Ft Számvitel A-tól Z-ig (Szakács Imre) .......pld A szerző célja az, hogy gyakorló és leendő számviteli szakembereknek, menedzsereknek és vállalkozóknak bemutassa a számvitel lényegét, összefüggéseit. A kötet elmélet és gyakorlat remek ötvözése: a számvitel elsődleges információhordozóitól, az alapbizonylatoktól kiindulva a nyilvántartások vezetésén és a könyvelésen keresztül egészen a mérleg készítéséig magas szakmai színvonalon tartalmazza a tudnivalókat Átfogja a számviteli munka minden feladatát. Áfa: 3482 Ft* 12% áfa : 3900 Ft Külkereskedelmi levelezés 6 nyelven(CD-ROM) .......pld A felhasználó 34 levéltípusból választva a hat nyelv (magyar, angol, német, francia, orosz, spanyol) bármelyikén összeállíthatja levelét a program által felajánlott két-három mondatos "panelszövegekből", amelyeket a számítógép a fent nyelvek bármelyikére lefordít. A felhasználó a célnyelv nemzeti kultúrájának megfelelő formában láthatja el levelét az úgynevezett keretszövegekkel (megszólítás, hivatkozások búcsúformulák stb ). Tanulóprogramként is használható. A CD-ROM szövegállományát a Külkereskedelmi Főiskola szaktanári munkacsoportja állította össze. Áfa: 8000 Ft * 25 % áfa : 10000 Ft Válságmenedzsment .......pld A tartalomból: a válságmenedzsment tervezése, a válságkezelés háromlépcsős modellje; a megelőzés stratégiái; szanálási stratégiák; humánpolitika és szanálás. Ara: 3400 Ft * 12 % áfa 3808 Ft Minőségirányítás, minőségbiztosítás szervezése .......pld Tanulmányunk tárgya az ISO szabvány szerinti minőségügyi rendszerek kiépítése. Ara: 2500 Ft* 12% áfa : 2800 Ft Megrendelem az általam megjelölt könyveket, amelyek árát és a szállítási költséget (a postaköltség, vagy az azzal megegyező összeg) az átvételkor kiegyenlítem A szállítás postai utánvétellel vagy Budapestre a postai díjjal megegyező összegért futárral történik. A csomagolási költség 110 Ft + áfa. A megrendeléseket Debreczeny György teljesíti a kiadók megbízásából. Megrendelő neve:.......................................................................................... Pontos cím(emelet, ajtó is):........................................................................... Ügyintéző:....................................................................................................... Telefon/faxszám:........................................................................................... cégszerű aláírás Megrendelését küldje "Szakkönyvek" jeligére a Napi Gazdaság 1555 Bp. Pf. 8. elmére vagy a 270-6128-as faxszámra.______________________ Részletes szakkönyv- katalógusunk megtalálható az Interneten: http://www.netropolisz.net/konyv NÓGRÁD MEGYE Eredményjavulás stabil exporttal Nógrád megye konzervipari feldolgozó üzemeire jótékony hatást gyakorolt a privatizáció. A cégeknél jelentős kapacitásbővülés tapasztalható, integrációban termeltetnek, és mind a salgótarjániak, mind pedig a megye nyugati részén lévő dejtáriak stabilan megvetették lábukat a nyugati piacokon is. Mindössze 1 millió forint jegy­zett tőkével alakították meg a dejtári konzerv-, zöldség-, gyü­mölcsfeldolgozó kft.-t 1990-ben. Az akkor már két éve működő, szövetkezeti tulajdonú savanyí­tóüzemben az érsekvadkerti szö­vetkezet 86 százalékos üzletré­sze mellett 7­7 százalékot sze­reztek osztrák és lengyel szakmai, illetve pénzügyi befektetők. 1996-ra a külföldi tulajdonosok kivásárolták a szövetkezetet, mára a cég 90 százalékban lengyel befektetők tulajdonában van, a jegyzett tőkét pedig folyamatos tőkebevonás révén 13,9 millió fo­rintra emelték. Gyimesi János, a kft. ügyvezető igazgatója a NA­PI Gazdaságnak nyilatkozva si­keresnek minősítette a privati­zációt, ugyanis a tőkeinjekcióval is járó magánosításuk révén sta­bil piacokhoz jutottak, megoldód­tak a likviditási gondjaik, s még a nyersanyagbeszerzésben is előnyösebb helyzetbe kerültek. Tavaly 200 millió forintos ár­bevételt értek el az 1,8 millió üveg savanyú uborka, paradicsom, alma-, illetve pfefferoni paprika, valamint szilvabefőtt eladásával. Az idei mennyiségi tervük azonban már ennek a duplája, az árbevé­teli terv is meghaladja a 300 millió forintot. A foglalkoztatás szem­pontjából is jelentős változások történtek, ugyanis míg tavaly sze­zonban 45 fő dolgozott a dejtári konzervüzemben, az idén 140 főt foglalkoztattak. A termékek 10 százalékát hazai piacon, a Profi, a Plus, a Kaiser és a Penny Market üzletláncokon keresztül értékesítik, a 90 százaléknyi export célországai: Új-Zéland, Ausztrália, Németor­szág, Olaszország és Ausztria. A salgótarjáni Tartós Kft. „Tartós” néven ismert terméke­inek gyártása is emelkedő ten­denciát mutat. Az 1989-ben 1,2 millió forint jegyzett tőkével ala­kult társaság induláskor a hide­gen tartósított élelmiszerek pia­cán vetette meg a lábát, profil­juk mára zöldség-gyümölcs kon­­zervek gyártásával, tartósításával bővült. Tavaly 170 millió forint árbevételt értek el, az idén - a dejtáriakhoz hasonlóan - mind a szerintük üzleti titoknak minősülő pozitív eredményben, mind az árbevételben jelentős nö­vekedést terveztek. Szezonban 150-200 főt foglalkoztatnak, holt időszakban 30-40 közötti a lét­szám. A Tartós Kft. salgótarjáni magánszemélyek tulajdonában lévő társaság. Jancsó Tamás, a cég értékesítési igazgatója elmondta, hogy fontos időszakhoz értek, hisz az idén lejár a gépeik lízingje, melyeket a salgótarjáni áfész biz­tosított számukra. A Tartós Kft. tartós sikereket ér el az export­piacokon: termékeinek 85-90 szá­zalékát Németországban, Auszt­riában, Svédországban, Svájcban és az Egyesült Államokban vá­sárolják a háziasszonyok. T. L. SOMOGY MEGYE Bővítette piacait a nagyatádi konzervgyár A megye egyetlen konzervgyá­rának története 1939-ben kezdődött, amikor az Ötvöskónyiban és Nagyatád kör­nyékén megtermelt gyümölcs fel­dolgozására lekvárfőző és gyü­­mölcsszárító üzemet hoztak lét­re a somogyi kisvárosban. A nagy­atádi konzervgyár 1942-ben ke­rült a mostani helyére. A cég jelenlegi arculata 1968-ban ala­kult ki, amikor jelentős rekonst­rukciós beruházást valósítottak meg. Az üzem ellehetetlenülése és főként a termelők kálváriája a nyolcvanas évek végén kezdődött. A KGST-piacok összeomlottak, az állami tulajdonban lévő gyár egyre jelentősebb összegekkel tar­tozott a környék, sőt az egész térség termelőinek. 1993-ban kezdődött el a felszámolási eljá­rás. Egy évvel később a felszá­molótól a budapesti székhelyű Limpex Rt. százszázalékos tulajdnában lévő Limpex Kon­zervgyár Kft. vásárolta meg a céget s működteti a mai napig. Az ország különböző pontjain négy konzervgyárral rendelkező Limpex Rt. érdeme, hogy a vi­szontagságos évek után sikerült rendezni az üzleti kapcsolatokat a térség több száz termelőjével. Megszűntek a fizetési problémák, újra szerződéses alapokra helyezték a termeltetést, s a korábbiaknál jóval kiszámíthatóbbá váltak a partneri kapcsolatok. A jelenleg - idénymunkások­kal együtt - több mint félezer dolgozót foglalkoztató nagyatá­di gyár feldolgozási és foglalkoz­tatási szempontból egyaránt meg­határozó szerepet tölt be az egész térség életében, hiszen a sziget­vári konzervgyár összeomlását követően a termelőknek válasz­tási lehetőségük sem maradt. A nagyatádi gyár jelene és jövője ugyanakkor szorosan összekapcso­lódik a Limpex Rt. helyzetével. 1995-ben a cég vezetése tár­gyalásokat kezdett a Globus Rt.-vel a kapcsolatok szorosabbra fűzéséről. Az akkori hírek szerint a rend­be tett és már jelentős nyeresé­get termelő nagyatádi gyár szak­mai befektetőnek - akár haszonnal is - továbbértékesíthető lenne. Az együttműködést indokolta az is, hogy míg a Globus elsősorban ételízesítőket és húskészítményeket gyárt, addig Nagyatádon főként savanyúságok és főzelékfélék ké­szülnek. Tény, hogy a Nagyatá­don készült termékek egy része Globus címkével került elsősorban kelet-európai és arab országok pi­acaira. Mészáros László, a nagyatádi gyár igazgatója arról számolt be, hogy az idén három műszakban, több mint 2300 tonna zöldborsót, 500 tonna meggyet, 270 tonna cse­resznyét dolgoztak föl, s az „uborkaszezon” is tart még, jól­lehet már elérték a korábban ter­vezett 18 ezer tonnás mennyisé­get. Jelenleg a csemegekukorica feldolgozása adja a legtöbb munkát a gyár dolgozóinak. Naponta 230-240 tonna érkezik, s eddig 5 millió dobozt töltöttek meg. Elkezdték a szilva felvásárlását és feldolgozását is. A társaság az elmúlt időszakban tovább bővítette piacait. A nyugat- és kelet-európai országokon kí­vül idén 600 tonna befőttet és savanyúságot szállítanak az USA-ba. A jövő egyik legfonto­sabb célkitűzése, hogy a jelenle­ginél nagyobb piaci részesedést szerezzenek az Egyesült Államok piacain. Ennek azonban előfeltétele a rendkívül magas minőségi és csomagolási követel­mények teljesítése. K. Zs. SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE Elmaradt a klasszikus privatizáció A keleti piac összeomlásával hullámvölgybe került a szabol­csi konzervipar. Mára viszont a meglévő termelő berendezések fel­­használásával talán még több és igényesebb terméket állítanak elő, mint korábban. A legnagyobb vérveszteség a legnagyobb céget, a Nyírség Kon­zervipari Rt.-t érte. A kevés tőkével rendelkező társaság nem tudta törleszteni a korábban felvett fej­lesztési hiteleket, finanszírozni a termelést. Ennek következménye, hogy a felszámolás sorsára jutott. A termelés azonban nem állt le, mert a legnagyobb hitelező Ke­reskedelmi és Hitelbank Rt. ér­vényesítette a bejegyzett jelzá­logjogot, megvette a társaság va­gyonát. Előbb bérmunkában fog­lalkoztatta a dolgozókat, majd az Első Kelet-magyarországi Élelmi­szeripari Kereskedelmi és Eszköz­hasznosító Kft. (EKO Kft.) né­ven működő cég állományába ke­rültek az alkalmazottak. Bár időközben jelentős létszámcsök­kentés történt, a termelékeny­ség javításával a gyár lett a kelet-magyarországi térség legna­gyobb élelmiszer-feldolgozó üze­me. Az EKO Kft. napjainkban 80 ezer tonna zöldség és gyümölcs feldolgozását végzi, termékeinek 80 százalékát exportálják. Vezető termékek a zöldborsó és a cse­megekukorica, valamint a para­dicsomsűrítmény, amely javarészt Nyugat-Európában talál gazdá­ra, a savanyúságokat keletre vi­szik, míg az almasűrítmény jelentős része Amerikába kerül. Mint Kállai Mihály ügyvezető igazgató elmond­ta, az idén 11-12 milliárd forint árbevételre számítanak. Mára az EKO Kft. tulajdonosi szerkezete tovább tisztult. A társaság száz százalékos tulajdonosa az a Limpex Rt., amelynek a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. az tulajdonosa. A Nyírlugosi Állami Gazdaság a nyolcvanas évek végén hozott létre milliárdos élelmiszer-ipari kapacitást, többek között a Cser­­konzerv Kft.-t. Mivel a felvett hiteleket nem tudta törleszteni, így már 1991-ben megindult el­lene a felszámolási eljárás, a tár­saságokat a felszámoló Reorg Rt. működtette. Közben, még 1993-ban a Cserkonzerv Kft.-ben 86 százalékos tulajdonrészt szer­zett a családi vállalkozásként in­dult, Balogh Gyula által jegyzett Vajai Zöldség-Gyümölcs Kft., majd 1996 őszén, immár a felszámolt kft.-t is teljes egészében megvette a vajai cég. A Magyar Fejleszté­si Bank részvételével az idén hoz­ták létre a Cserfood Rt.-t, amelybe apportként került a nyírlugosi konzerv- és mirelitüzem. Vitéz Fe­renc vezérigazgató tájékoztatása szerint két gyártóvonalon 5-6 mil­lió üveg konzerv gyártására ké­pesek, közel 800 millió forintos értékben. (A korábbi években csak a kapacitás harmadát használták ki.) A fő termékek a keletre kerülő savanyúságok, a nyugatra exportált meggy és más gyümölcsök kon­zerválása.­­ Hasonló a története a Nyírtass! Állami Gazdaság konzervüzemé­nek, amelyet a magánszemélyek alapította Papp-Ker Kft. vett meg. Az üveges konzervek felét az ubor­ka, 30 százalékát a meggy teszi ki. A késztermék zömében nyugat-európai és észak-amerikai vevőkhöz kerül. L. B. Az oldalt szerkesztette: Fazekas Márta ARANYKOR ORSZÁGOS NYUGDÍJPÉNZTÁR A vállalatok, intézmények, munkáltatók részben vagy egészben átvállalhatják a nyugdíjpénztárba belépő­ dolgozóik által vállalt tagdíjat. Jelentős tb-járulék-kedvezmények Nem képez járulékalapot a magánszemély munkáltatója által az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba a tag javára történő befizetés a havonta fizetett tagdíj összegének erejéig, de legfeljebb havi 20 000 forintig. Eddig 50 munkáltató csatlakozott az ARANYKOR Országos Nyugdíjpénztárhoz, köztük több olyan is, amely 1000 fő fölötti alkalmazotti létszámmal bír. Továbbra is kiemelkedő szja-kedvezmények fűződnek a nyugdíjpénztári befizetésekhez. Várjuk jelentkezésüket! ARANYKOR Országos Nyugdíjpénztár 1052 Budapest, Régiposta u. 5. IV./2. Telefon: 266-5744; 266-5745 Telefax: 266-5746

Next