Napi Gazdaság, 1997. szeptember (7. évfolyam, 202-227. szám)
1997-09-01 / 202. szám
6 KÖRKÉP A KONZERVIPAR PRIVATIZÁCIÓJÁRÓL 1997. szeptember 1. NAPi gazdaság Konzervipari magánosítás A konzervipari privatizáció folyamatát alapvetően meghatározta a FÁK- piacok kiesése és a csődtörvény miatt kialakult gazdálkodási helyzet. 1995-ben kényszerprivatizációval oldották meg a Paksi Konzervgyár Kft. problémáit, amelynek tulajdonjogát és adósságát a Budapest Bank Rt.-től a Balatontrade Kft. (REVE) szerezte meg. Normál privatizációval, nyílt kibocsátással magánosították a Glóbust, ami ma német többségi tulajdonban van. A Nagykőrösi Konzervgyár egyik gyárát a francia Bograin cég, míg a jogutód társaságot az MRP-szervezet vette meg. Kisebbségi részvényeit pályázat útján értékesítették. A KAGE (Kalocsai Agráripari Egyesülés) többségi tulajdonára is pályázatot hirdettek. Tíz konzervgyárat felszámoltak, a hitelező bankok vásárolták meg ezeket. Jelenleg a következő bankok, illetve tulajdonukban levő társaságok rendelkeznek konzervipari portfólióval: - Budapest Bank Rt. (Piroska Kft.) - Szegedi Paprikafeldolgozó Rt. - Budapest Bank Rt. (2B Kft.) - Szigetvári Szigma Konzervipari Rt. - K&.H Bank (Limpex Rt.) - DEKO Rt. (részben értékesítette már) - K&H Bank (Limpex Rt.) - Nagyatádi Konzervgyár Rt. - K&H Bank (Kvantum Bank) - Szegedi (Sámson) Konzervgyár Rt. - Postabank + K&H Rt. (EKO Kft.) - Nyíregyházi Konzervgyár Rt. HAJDÚ-BIHAR MEGYE Csúcsszezon a Deko-Foodnál Az egykori Debreceni Konzervgyár üzemeiben napjainkban csúcsszezon van. A Deko-Food Konzerv és Hűtőipari Részvénytársaságnál ezer állandó dolgozó mellett hatszáz alkalmi munkás segít. Naponta 550-600 tonna kukorica, 100 tonna paradicsom érkezik a privatizált gyár feldolgozószalagjaira. Az ország egyik legnagyobb kapacitású üzeme a kilencvenes évek elején vesztette el piacait, majd csődbe jutott. 1995-ben privatizálták, s napjainkban újra a magyar konzervipar egyik meghatározó szereplőjévé vált. Az év elejétől részvénytársaságként működő Deko-Food alaptőkéje 1,01 milliárd forint, s az elmúlt évi árbevétel elérte a 7,6 milliárd forintot. 1996-ban 4200 tonna zöldborsóból és 23 ezer tonna kukoricából lett hőkezelt konzerv vagy gyorsfagyasztott termék. Ebben az esztendőben 10 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldséget és gyümölcsöt, 10-12 ezer tonna befőttet, savanyúságot, 5-6 ezer tonna húskonzervet gyártanak. Nagy a kereslet a sűrített paradicsomra, s igen sikeres termék az almasűrítmény, ami amerikai piacra kerül. Az elmúlt évi sikeres szezon után a megrendelő szállítási igényének duplázásával fejezte ki elégedettségét. Az idei szezonra történő felkészülést segítette, hogy még 1996-ban százmillió forintnál is többet fordítottak az épületek és az utak karbantartására, a feldolgozó egységek korszerűsítésére. A Deko-Food egy évvel ezelőtt teljesítette az ISO 9001-es szabvány követelményeit. Ennek is tulajdonítható, hogy a gyár piacot tudott váltani: a megtermelt áru 50 százalékát, a gyorsfagyasztott termékek 95 százalékát igényes nyugat-európai piacokon értékesítették az elmúlt évben. H. I. A SZAKKÖNYVEK HÁZHOZ JÖNNEK! Debreczeny György szakkönyvterjesztő ajánlata Marketing lexikon A-tól Z-ig .......pld A lexikon 40 témakörre felosztva tárgyalja a marketing-tevékenység fontos kérdéseit. Mottója: .Elmélet: amennyi szükséges gyakorlat, amennyi lehetséges." Pótlapozható kiadásban jelent meg. Ára: 5000 Ft * 12% áfa : 5600 Ft Számvitel A-tól Z-ig (Szakács Imre) .......pld A szerző célja az, hogy gyakorló és leendő számviteli szakembereknek, menedzsereknek és vállalkozóknak bemutassa a számvitel lényegét, összefüggéseit. A kötet elmélet és gyakorlat remek ötvözése: a számvitel elsődleges információhordozóitól, az alapbizonylatoktól kiindulva a nyilvántartások vezetésén és a könyvelésen keresztül egészen a mérleg készítéséig magas szakmai színvonalon tartalmazza a tudnivalókat Átfogja a számviteli munka minden feladatát. Áfa: 3482 Ft* 12% áfa : 3900 Ft Külkereskedelmi levelezés 6 nyelven(CD-ROM) .......pld A felhasználó 34 levéltípusból választva a hat nyelv (magyar, angol, német, francia, orosz, spanyol) bármelyikén összeállíthatja levelét a program által felajánlott két-három mondatos "panelszövegekből", amelyeket a számítógép a fent nyelvek bármelyikére lefordít. A felhasználó a célnyelv nemzeti kultúrájának megfelelő formában láthatja el levelét az úgynevezett keretszövegekkel (megszólítás, hivatkozások búcsúformulák stb ). Tanulóprogramként is használható. A CD-ROM szövegállományát a Külkereskedelmi Főiskola szaktanári munkacsoportja állította össze. Áfa: 8000 Ft * 25 % áfa : 10000 Ft Válságmenedzsment .......pld A tartalomból: a válságmenedzsment tervezése, a válságkezelés háromlépcsős modellje; a megelőzés stratégiái; szanálási stratégiák; humánpolitika és szanálás. Ara: 3400 Ft * 12 % áfa 3808 Ft Minőségirányítás, minőségbiztosítás szervezése .......pld Tanulmányunk tárgya az ISO szabvány szerinti minőségügyi rendszerek kiépítése. Ara: 2500 Ft* 12% áfa : 2800 Ft Megrendelem az általam megjelölt könyveket, amelyek árát és a szállítási költséget (a postaköltség, vagy az azzal megegyező összeg) az átvételkor kiegyenlítem A szállítás postai utánvétellel vagy Budapestre a postai díjjal megegyező összegért futárral történik. A csomagolási költség 110 Ft + áfa. A megrendeléseket Debreczeny György teljesíti a kiadók megbízásából. Megrendelő neve:.......................................................................................... Pontos cím(emelet, ajtó is):........................................................................... Ügyintéző:....................................................................................................... Telefon/faxszám:........................................................................................... cégszerű aláírás Megrendelését küldje "Szakkönyvek" jeligére a Napi Gazdaság 1555 Bp. Pf. 8. elmére vagy a 270-6128-as faxszámra.______________________ Részletes szakkönyv- katalógusunk megtalálható az Interneten: http://www.netropolisz.net/konyv NÓGRÁD MEGYE Eredményjavulás stabil exporttal Nógrád megye konzervipari feldolgozó üzemeire jótékony hatást gyakorolt a privatizáció. A cégeknél jelentős kapacitásbővülés tapasztalható, integrációban termeltetnek, és mind a salgótarjániak, mind pedig a megye nyugati részén lévő dejtáriak stabilan megvetették lábukat a nyugati piacokon is. Mindössze 1 millió forint jegyzett tőkével alakították meg a dejtári konzerv-, zöldség-, gyümölcsfeldolgozó kft.-t 1990-ben. Az akkor már két éve működő, szövetkezeti tulajdonú savanyítóüzemben az érsekvadkerti szövetkezet 86 százalékos üzletrésze mellett 77 százalékot szereztek osztrák és lengyel szakmai, illetve pénzügyi befektetők. 1996-ra a külföldi tulajdonosok kivásárolták a szövetkezetet, mára a cég 90 százalékban lengyel befektetők tulajdonában van, a jegyzett tőkét pedig folyamatos tőkebevonás révén 13,9 millió forintra emelték. Gyimesi János, a kft. ügyvezető igazgatója a NAPI Gazdaságnak nyilatkozva sikeresnek minősítette a privatizációt, ugyanis a tőkeinjekcióval is járó magánosításuk révén stabil piacokhoz jutottak, megoldódtak a likviditási gondjaik, s még a nyersanyagbeszerzésben is előnyösebb helyzetbe kerültek. Tavaly 200 millió forintos árbevételt értek el az 1,8 millió üveg savanyú uborka, paradicsom, alma-, illetve pfefferoni paprika, valamint szilvabefőtt eladásával. Az idei mennyiségi tervük azonban már ennek a duplája, az árbevételi terv is meghaladja a 300 millió forintot. A foglalkoztatás szempontjából is jelentős változások történtek, ugyanis míg tavaly szezonban 45 fő dolgozott a dejtári konzervüzemben, az idén 140 főt foglalkoztattak. A termékek 10 százalékát hazai piacon, a Profi, a Plus, a Kaiser és a Penny Market üzletláncokon keresztül értékesítik, a 90 százaléknyi export célországai: Új-Zéland, Ausztrália, Németország, Olaszország és Ausztria. A salgótarjáni Tartós Kft. „Tartós” néven ismert termékeinek gyártása is emelkedő tendenciát mutat. Az 1989-ben 1,2 millió forint jegyzett tőkével alakult társaság induláskor a hidegen tartósított élelmiszerek piacán vetette meg a lábát, profiljuk mára zöldség-gyümölcs konzervek gyártásával, tartósításával bővült. Tavaly 170 millió forint árbevételt értek el, az idén - a dejtáriakhoz hasonlóan - mind a szerintük üzleti titoknak minősülő pozitív eredményben, mind az árbevételben jelentős növekedést terveztek. Szezonban 150-200 főt foglalkoztatnak, holt időszakban 30-40 közötti a létszám. A Tartós Kft. salgótarjáni magánszemélyek tulajdonában lévő társaság. Jancsó Tamás, a cég értékesítési igazgatója elmondta, hogy fontos időszakhoz értek, hisz az idén lejár a gépeik lízingje, melyeket a salgótarjáni áfész biztosított számukra. A Tartós Kft. tartós sikereket ér el az exportpiacokon: termékeinek 85-90 százalékát Németországban, Ausztriában, Svédországban, Svájcban és az Egyesült Államokban vásárolják a háziasszonyok. T. L. SOMOGY MEGYE Bővítette piacait a nagyatádi konzervgyár A megye egyetlen konzervgyárának története 1939-ben kezdődött, amikor az Ötvöskónyiban és Nagyatád környékén megtermelt gyümölcs feldolgozására lekvárfőző és gyümölcsszárító üzemet hoztak létre a somogyi kisvárosban. A nagyatádi konzervgyár 1942-ben került a mostani helyére. A cég jelenlegi arculata 1968-ban alakult ki, amikor jelentős rekonstrukciós beruházást valósítottak meg. Az üzem ellehetetlenülése és főként a termelők kálváriája a nyolcvanas évek végén kezdődött. A KGST-piacok összeomlottak, az állami tulajdonban lévő gyár egyre jelentősebb összegekkel tartozott a környék, sőt az egész térség termelőinek. 1993-ban kezdődött el a felszámolási eljárás. Egy évvel később a felszámolótól a budapesti székhelyű Limpex Rt. százszázalékos tulajdnában lévő Limpex Konzervgyár Kft. vásárolta meg a céget s működteti a mai napig. Az ország különböző pontjain négy konzervgyárral rendelkező Limpex Rt. érdeme, hogy a viszontagságos évek után sikerült rendezni az üzleti kapcsolatokat a térség több száz termelőjével. Megszűntek a fizetési problémák, újra szerződéses alapokra helyezték a termeltetést, s a korábbiaknál jóval kiszámíthatóbbá váltak a partneri kapcsolatok. A jelenleg - idénymunkásokkal együtt - több mint félezer dolgozót foglalkoztató nagyatádi gyár feldolgozási és foglalkoztatási szempontból egyaránt meghatározó szerepet tölt be az egész térség életében, hiszen a szigetvári konzervgyár összeomlását követően a termelőknek választási lehetőségük sem maradt. A nagyatádi gyár jelene és jövője ugyanakkor szorosan összekapcsolódik a Limpex Rt. helyzetével. 1995-ben a cég vezetése tárgyalásokat kezdett a Globus Rt.-vel a kapcsolatok szorosabbra fűzéséről. Az akkori hírek szerint a rendbe tett és már jelentős nyereséget termelő nagyatádi gyár szakmai befektetőnek - akár haszonnal is - továbbértékesíthető lenne. Az együttműködést indokolta az is, hogy míg a Globus elsősorban ételízesítőket és húskészítményeket gyárt, addig Nagyatádon főként savanyúságok és főzelékfélék készülnek. Tény, hogy a Nagyatádon készült termékek egy része Globus címkével került elsősorban kelet-európai és arab országok piacaira. Mészáros László, a nagyatádi gyár igazgatója arról számolt be, hogy az idén három műszakban, több mint 2300 tonna zöldborsót, 500 tonna meggyet, 270 tonna cseresznyét dolgoztak föl, s az „uborkaszezon” is tart még, jóllehet már elérték a korábban tervezett 18 ezer tonnás mennyiséget. Jelenleg a csemegekukorica feldolgozása adja a legtöbb munkát a gyár dolgozóinak. Naponta 230-240 tonna érkezik, s eddig 5 millió dobozt töltöttek meg. Elkezdték a szilva felvásárlását és feldolgozását is. A társaság az elmúlt időszakban tovább bővítette piacait. A nyugat- és kelet-európai országokon kívül idén 600 tonna befőttet és savanyúságot szállítanak az USA-ba. A jövő egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a jelenleginél nagyobb piaci részesedést szerezzenek az Egyesült Államok piacain. Ennek azonban előfeltétele a rendkívül magas minőségi és csomagolási követelmények teljesítése. K. Zs. SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE Elmaradt a klasszikus privatizáció A keleti piac összeomlásával hullámvölgybe került a szabolcsi konzervipar. Mára viszont a meglévő termelő berendezések felhasználásával talán még több és igényesebb terméket állítanak elő, mint korábban. A legnagyobb vérveszteség a legnagyobb céget, a Nyírség Konzervipari Rt.-t érte. A kevés tőkével rendelkező társaság nem tudta törleszteni a korábban felvett fejlesztési hiteleket, finanszírozni a termelést. Ennek következménye, hogy a felszámolás sorsára jutott. A termelés azonban nem állt le, mert a legnagyobb hitelező Kereskedelmi és Hitelbank Rt. érvényesítette a bejegyzett jelzálogjogot, megvette a társaság vagyonát. Előbb bérmunkában foglalkoztatta a dolgozókat, majd az Első Kelet-magyarországi Élelmiszeripari Kereskedelmi és Eszközhasznosító Kft. (EKO Kft.) néven működő cég állományába kerültek az alkalmazottak. Bár időközben jelentős létszámcsökkentés történt, a termelékenység javításával a gyár lett a kelet-magyarországi térség legnagyobb élelmiszer-feldolgozó üzeme. Az EKO Kft. napjainkban 80 ezer tonna zöldség és gyümölcs feldolgozását végzi, termékeinek 80 százalékát exportálják. Vezető termékek a zöldborsó és a csemegekukorica, valamint a paradicsomsűrítmény, amely javarészt Nyugat-Európában talál gazdára, a savanyúságokat keletre viszik, míg az almasűrítmény jelentős része Amerikába kerül. Mint Kállai Mihály ügyvezető igazgató elmondta, az idén 11-12 milliárd forint árbevételre számítanak. Mára az EKO Kft. tulajdonosi szerkezete tovább tisztult. A társaság száz százalékos tulajdonosa az a Limpex Rt., amelynek a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. az tulajdonosa. A Nyírlugosi Állami Gazdaság a nyolcvanas évek végén hozott létre milliárdos élelmiszer-ipari kapacitást, többek között a Cserkonzerv Kft.-t. Mivel a felvett hiteleket nem tudta törleszteni, így már 1991-ben megindult ellene a felszámolási eljárás, a társaságokat a felszámoló Reorg Rt. működtette. Közben, még 1993-ban a Cserkonzerv Kft.-ben 86 százalékos tulajdonrészt szerzett a családi vállalkozásként indult, Balogh Gyula által jegyzett Vajai Zöldség-Gyümölcs Kft., majd 1996 őszén, immár a felszámolt kft.-t is teljes egészében megvette a vajai cég. A Magyar Fejlesztési Bank részvételével az idén hozták létre a Cserfood Rt.-t, amelybe apportként került a nyírlugosi konzerv- és mirelitüzem. Vitéz Ferenc vezérigazgató tájékoztatása szerint két gyártóvonalon 5-6 millió üveg konzerv gyártására képesek, közel 800 millió forintos értékben. (A korábbi években csak a kapacitás harmadát használták ki.) A fő termékek a keletre kerülő savanyúságok, a nyugatra exportált meggy és más gyümölcsök konzerválása. Hasonló a története a Nyírtass! Állami Gazdaság konzervüzemének, amelyet a magánszemélyek alapította Papp-Ker Kft. vett meg. Az üveges konzervek felét az uborka, 30 százalékát a meggy teszi ki. A késztermék zömében nyugat-európai és észak-amerikai vevőkhöz kerül. L. B. Az oldalt szerkesztette: Fazekas Márta ARANYKOR ORSZÁGOS NYUGDÍJPÉNZTÁR A vállalatok, intézmények, munkáltatók részben vagy egészben átvállalhatják a nyugdíjpénztárba belépő dolgozóik által vállalt tagdíjat. Jelentős tb-járulék-kedvezmények Nem képez járulékalapot a magánszemély munkáltatója által az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba a tag javára történő befizetés a havonta fizetett tagdíj összegének erejéig, de legfeljebb havi 20 000 forintig. Eddig 50 munkáltató csatlakozott az ARANYKOR Országos Nyugdíjpénztárhoz, köztük több olyan is, amely 1000 fő fölötti alkalmazotti létszámmal bír. Továbbra is kiemelkedő szja-kedvezmények fűződnek a nyugdíjpénztári befizetésekhez. Várjuk jelentkezésüket! ARANYKOR Országos Nyugdíjpénztár 1052 Budapest, Régiposta u. 5. IV./2. Telefon: 266-5744; 266-5745 Telefax: 266-5746