Népszava, 1986. március (114. évfolyam, 51–75. sz.)

1986-03-29 / 75. szám

NÉPSZAVA 198­6. MÁRCIUS 29., SZOMBAT 11 Család-otthon Tavaszi divathírek O Királykék dzsörtékosz­­tüm. Nyújtott vonalú, hosszú kardigánkabát rövid szoknyával,­­aranyszínű ki­egészítőkkel , óriásklipszek­kel és simuló kesztyűkkel. O Gránitszürke és fehér színkombináció, egyszí­nű és különböző mintás szö­vetekből. Férfias divatirány­zat folytatása a hosszú, bőr porköpeny, a könnyű zakó és a cigaretta vonalú nadrág.­­ Gesztenyebarna és fehér színek játékával hang­súlyozott összeállítás. Kuli­kabát lágy esésű gyapjúszö­vetből, pöttyös selyemblúz­zal, vékony szövetszoknyá­val. O­ukraszínű, rusztikus lensantung kosztüm, széles, tömött vállú, nagy gal­­lérú kabáttal, szűk szoknyá­val. A matt santung ellenté­te a fényes selyemdzsörzé blúz — így divatos.­­ Klasszikus vonalú, fér­fias jellegű felöltő, hal­szálkamintás gyapjúszövet­ből, ropogós fehér paplia­blúzzal, pantallóval. A férfi divatszínekben a homok és a kőzetek tónusai tengerkékkel jelentik az újdonságot.­­ Rafinált színekhez — türkizzöld, égkék, ekrü, őszibarack, semleges szürké­vel összemosva — izgalmas a mini zsakardminta, így vá­lik az egyszerű forma szuper divatossá. MDI és külföldi modellek alapján. Gombár Olga FŐZZÜNK FINOMAT, ÍZLETESEN Marhahús sütve, főve PUSZTAPÖRKÖLT Hozzávalók 4 személy ré­szére: 60 deka marhahús (lábszár vagy lapocka), 2 fej vöröshagyma, 60 deka burgo­nya, 15 deka lecsó, 2 deci vörösbor, 2 gerezd fokhagy­ma, só, piros paprika, kö­ménymag, majoránna. A húst nagyobb kockákra vágjuk. Lábasban zsírt ol­vasztunk, hozzáadjuk a koc­kára vágott húst, a karikára vágott vöröshagymát, meg­szórjuk piros paprikával. Só­val, köménymaggal, majorán­nával és összezúzott fokhagy­mával fűszerezzük. Hozzá­öntjük a vörösbort és kevés vizet, majd jól összekever­jük. Fedő alatt, lassú tűzön zsírjára visszapirítjuk. Időn­ként megkeverjük, és ha a levét elfőtte, kevés vízzel pó­toljuk. Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a megtisz­tított és cikkekre vágott bur­gonyát és a lecsót. Után íze­sítjük, és fedő alatt puhára pároljuk. Tálalás előtt fél to­jásból készített csipetkét fő­zünk bele. ESZTERHÁZY­ROSTÉLYOS Hozzávalók 4 személy ré­szére: 80 deka rostélyos, 25 deka vegyes zöldség, 2 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, 3 deka vaj, fél citrom, 1 ká­véskanál mustár, só, bors, babérlevél, zöldpetrezselyem, liszt, zsiradék. A húst­­ nagy szeletre vágjuk, kissé kiverjük, sóz­zuk, borsozzuk, majd forró zsírban mindkét oldalát elő­sütjük. A zsírból kiemelve, lábasba rakjuk. A visszama­radt zsírban az előzőleg kari­kára vágott zöldség egyhar­­mad részét megpirítjuk, meg­szórjuk kevés liszttel, össze­keverjük, majd felöntjük vízzel. Jól kiforraljuk, a ros­télyosokra öntjük, és a fű­szerekkel és a citrom héjával együtt fedő alatt puhára pá­roljuk. Közben a megmaradt zöldséget és a vöröshagymát megtisztítjuk, vékonyra vág­juk, és vajban megpirítjuk. Kevés vízzel felengedve fe­dő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, kiemeljük a lábasból, és leszűrjük a mártást. Ezután visszahelyez­zük a szeleteket, ráöntjük a tejfölt, a mustárt, a metélt zöldséget és a fél citrom le­vét. Utánízesítjük, és jól ösz­­szeforraljuk. Tálaláskor aprí­tott petrezselyemmel díszít­jük. Köretként párolt rizst kínálunk hozzá. DEBRECENITOKANY Hozzávalók 4 személy ré­szére: 60 deka marhahús, 10 deka füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fok­hagyma, fél deci fehérbor, 15 deka debreceni, 1 darab zöld­paprika, 1 darab paradicsom (vagy 15 deka lecsó), só, piros paprika, zsiradék. A húst félcentis csíkokra vágjuk. A szalonnát felkoc­­kázzuk és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és együtt aranysárgára pirítjuk. Meg­hintjük piros paprikával, fel­engedjük a borral és bele­tesszük a csíkokra vágott húst. Sózzuk, zúzott fokhagy­mával fűszerezzük. Jól meg­keverjük, és fedő alatt lassú tűzön pároljuk. Ha szükséges, az elpárolgott lét kevés víz­zel pótoljuk. Ha a hús majd­nem puha, hozzáadjuk a ka­rikára vágott debrecenit, a felaprított zöldpaprikát, a paradicsomot, és az egészet puhára pároljuk. Sós burgo­nyával körítjük. Jó étvágyat! Gundel Gábor Fiatalok figyelmébe! Az idősek már tapaszta­latból tudják, ezért főleg a fiatalok figyelmébe ajánljuk a számozott so­rokban olvasható aforiz­mát. Megfejtésül ezt kérjük beküldeni április 8-ig. Címünk: Népszava Lap-és Könyvkiadó 1964 Bp. IC. Pf. 32. A március 15-i — Hajtóerő c. — kereszt rejtvény meg­fejti 21. A neti élet és a szorgalom olyan, mint » Jó siét: elő­­rehajtja az emben. A könyveket nyerték s Dr. Antony Slam­a.­ma, Ber­kes Istvánné, Bratmann Bú­rtal­, Czetevi Tímosné, Kö­rös­ József, lírikus István, Rácz Tamás, Varga Zoltánná budapestiek és Balkán Já­­nosnné, Orosháza, Benkó Je­nőmé, Völcsej, dr Horváth Ferenc, Berkeszöló, Kiss Jaüzsenfe, Gerendás, Kottner Zoltán, Lövő, Nagy Jánossá, Komló, Szabó 8, János, Hat­van. A könyveket postán küld­jük el. Him­es tojások A forrás felébredt fagyos álmából. A kis falusi ház­ból Ildi kiszaladt a kertjük­be, kezében kosárka. Urszu, a kedves puli, nyomába szegődve ugrándozott. — Gyere, Urszu bújócs­­kázni! A kutyus engedelmeske­dett. Az lett a vége, hogy Ildi a kosarát egy bokor aljába dugta, s így szólt: — Látod, most a kosár­kám bújik, majd megtalál­ja a nyuszi, és tesz bele va­lódi nyuszitojást. — Gyere ebédelni, kicsi­kém — hívogatta ekkor a mama. A kislány futott a házba, Urszu meg ki a kertből, a Logika Egy kislány levelet ad fel a postán. „Nehéz ez a levél — mondja a postás néni —, ragasszunk még rá egy négy forintos bélyeget.” Mire a kislány azt vála­szolja, amit a rejtvény szá­mozott soraiban olvashat­tok. Megfejtésül ezt küldjé­tek be levelezőlapon április 8-ig. Címünk: Népszava Lap- és Könyvkiadó Bp. 70. Pf. 32. A március 15-i — Többet ész­szel ... c. — gyermekkereszt­rejtvény megfejtése: Ne vágd ketté, amit kibo­gozhatsz! A könyveket nyerték: Édes Katalin, Fábry Zója, Matucza Éva, Miskolczy Zol­tán, Szász Zoltán budapestiek és Csőke Zsolt, Salgótarján, Czéhmester Hajnalka, Tata, Kovács Erika, Nyékládházi, Mezei Sándor, Debrecen, Szom­bat Attila, Vecsés. A könyveket postán küldjük : a kosárkával, egyenest a pa­takparti alkotóházba, ahol nyúlbarátja szorgosan fes­tette a tojásokat. — Szervusz, pajtás — kö­szöntötte a kutyus nyuszi­mestert, majd átnyújtotta a kosárkát. — Szervusz, Urszu! Ér­tem. Három szépséges fil­mes tojás kell Ildikének. — Gyorsan füvet tépett, kibé­lelte a kosarat, és remek három húsvéti tojást tett bele. Urszu baj nélkül haza­ért. A kosárkát a bokor alá tette. Nemsokára Ildi futott hozzá: — Gyere, nézzük meg, járt-e itt a nyuszi? Urszu cinkosan futott a kislány után. — Ugye megmondtam!? Itt járt! — lelkendezett Il­di. — Szaladj Urszu, hivd anyut! A kutyus szedte a lábait, s húzta a mama szoknyáját. — Na mi van, mit akarsz, te kis bolondos? — kérdez­te a mama, és ment Urszu után. — Nézd anyu, eljött a nyuszi, s hozott tojást! — lelkendezett Ildi. — Nahát — csapta össze a kezét mama. Nem akart hinni a szemének, mert a titkot csak Urszu tudta. Molnár Andrea Görög Júlia Illusztrációja Monte Q Ili»«!«• T► ~£p.t6-anyag Tüzel Ellen­tétes kötőszó list* Műsor­sugárzó& ©► . “Zs Mortdof­­réiszi-l képcső­től«* ^& Kiejts* betű► Személy - névmái► Hitrege, ötven, rá­­mos számmá Pasz­szovic el­beszélés Számnév­­ ) * ► T SYZS.Yr*“ Zenei hang ( Előd l ’ ír► ▼ MeU. történ*! r 7T Kiejtett betű► író festék KMaludi Zsigmo.xr­­ . Építő­anyag H gr-O. I Ameocium »egyjese ph ___________[ ▼ Lénynév► Liter Tenge': moszots ! I 1 ? Praktikus apróbútorok A különféle zsámolyok talán nem is bútornak, inkább praktikus használati tár­gyaknak minősülnek. A bú­torüzletekben vagy -áruhá­zakban éppen ezekből van rendszerint hiány, de egy­szerűségük miatt a barká­csolók könnyen elkészíthetik őket. 1. A közismert „sámli” nemcsak gyermekek, hanem a felnőttek kedvenc ülőhelye is. A megadott méretek sze­rint egy hüvelykes fenyő­deszkából készíthető. Ha el­készült, be is festhetjük tet­szés szerinti színre, vagy pá­colhatjuk Xiladecorral, ám többnyire nyers, natúr színé­ben szépen lecsiszolva a leg­­mutatósabb. 2. Nagypapák, nagymamák számára készülhet a mara­dék szőrmével behúzott zsá­moly, de hasznát vehetik a kismamák is, amikor szopta­tás közben erre helyezik lá­bukat. A tetszés szerint mé­retezett fenyő- vagy más deszkából szabott lapba 10 cm magas keményfa lába­kat csapolunk. A borító szőr­melap alá még egy réteg vas­tag habszivacslapot is te­szünk. B. K. Jó tudni A kenyeret és a péksüte­ményt a mélyhűtőben hosz­­szabb ideig tárolhatjuk. A vásárlás után, frissen, azon­nal műanyagtasakba tesszük, és a mélyhűtőbe helyezzük. Fogyasztás előtt kivesszük, majd alufóliába burkolva, rövid ideig átsütjük. * Ha letörik a cipzárhúzó, nem kell a cipzárat kicserélni: pó­toljuk a húzót egy gemka­poccsal, amelyre hasonló szí­nű pamutszálat tekerünk. * Porcelán- és üvegáruról a felragasztott címkét hajszá­rítóval melegítsük meg, s könnyebben lejön. * Viaszfoltot szövetből eltá­volíthatunk: tegyünk itatós­papírt a folt alá és fölé, va­salóval vasaljunk rá. Ezután a szövetről a viaszfoltot éles késsel kaparjuk le és forró ecetes vízzel mossuk át. Vé­gül hajszárítóval szárítsuk, s utána a foltot könnyen le­húzhatjuk.­

Next