Népszava, 1986. március (114. évfolyam, 51–75. sz.)
1986-03-29 / 75. szám
NÉPSZAVA 1986. MÁRCIUS 29., SZOMBAT 11 Család-otthon Tavaszi divathírek O Királykék dzsörtékosztüm. Nyújtott vonalú, hosszú kardigánkabát rövid szoknyával,aranyszínű kiegészítőkkel , óriásklipszekkel és simuló kesztyűkkel. O Gránitszürke és fehér színkombináció, egyszínű és különböző mintás szövetekből. Férfias divatirányzat folytatása a hosszú, bőr porköpeny, a könnyű zakó és a cigaretta vonalú nadrág. Gesztenyebarna és fehér színek játékával hangsúlyozott összeállítás. Kulikabát lágy esésű gyapjúszövetből, pöttyös selyemblúzzal, vékony szövetszoknyával. Oukraszínű, rusztikus lensantung kosztüm, széles, tömött vállú, nagy gallérú kabáttal, szűk szoknyával. A matt santung ellentéte a fényes selyemdzsörzé blúz — így divatos. Klasszikus vonalú, férfias jellegű felöltő, halszálkamintás gyapjúszövetből, ropogós fehér papliablúzzal, pantallóval. A férfi divatszínekben a homok és a kőzetek tónusai tengerkékkel jelentik az újdonságot. Rafinált színekhez — türkizzöld, égkék, ekrü, őszibarack, semleges szürkével összemosva — izgalmas a mini zsakardminta, így válik az egyszerű forma szuper divatossá. MDI és külföldi modellek alapján. Gombár Olga FŐZZÜNK FINOMAT, ÍZLETESEN Marhahús sütve, főve PUSZTAPÖRKÖLT Hozzávalók 4 személy részére: 60 deka marhahús (lábszár vagy lapocka), 2 fej vöröshagyma, 60 deka burgonya, 15 deka lecsó, 2 deci vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, só, piros paprika, köménymag, majoránna. A húst nagyobb kockákra vágjuk. Lábasban zsírt olvasztunk, hozzáadjuk a kockára vágott húst, a karikára vágott vöröshagymát, megszórjuk piros paprikával. Sóval, köménymaggal, majoránnával és összezúzott fokhagymával fűszerezzük. Hozzáöntjük a vörösbort és kevés vizet, majd jól összekeverjük. Fedő alatt, lassú tűzön zsírjára visszapirítjuk. Időnként megkeverjük, és ha a levét elfőtte, kevés vízzel pótoljuk. Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a megtisztított és cikkekre vágott burgonyát és a lecsót. Után ízesítjük, és fedő alatt puhára pároljuk. Tálalás előtt fél tojásból készített csipetkét főzünk bele. ESZTERHÁZYROSTÉLYOS Hozzávalók 4 személy részére: 80 deka rostélyos, 25 deka vegyes zöldség, 2 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, 3 deka vaj, fél citrom, 1 kávéskanál mustár, só, bors, babérlevél, zöldpetrezselyem, liszt, zsiradék. A húst nagy szeletre vágjuk, kissé kiverjük, sózzuk, borsozzuk, majd forró zsírban mindkét oldalát elősütjük. A zsírból kiemelve, lábasba rakjuk. A visszamaradt zsírban az előzőleg karikára vágott zöldség egyharmad részét megpirítjuk, megszórjuk kevés liszttel, összekeverjük, majd felöntjük vízzel. Jól kiforraljuk, a rostélyosokra öntjük, és a fűszerekkel és a citrom héjával együtt fedő alatt puhára pároljuk. Közben a megmaradt zöldséget és a vöröshagymát megtisztítjuk, vékonyra vágjuk, és vajban megpirítjuk. Kevés vízzel felengedve fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, kiemeljük a lábasból, és leszűrjük a mártást. Ezután visszahelyezzük a szeleteket, ráöntjük a tejfölt, a mustárt, a metélt zöldséget és a fél citrom levét. Utánízesítjük, és jól öszszeforraljuk. Tálaláskor aprított petrezselyemmel díszítjük. Köretként párolt rizst kínálunk hozzá. DEBRECENITOKANY Hozzávalók 4 személy részére: 60 deka marhahús, 10 deka füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél deci fehérbor, 15 deka debreceni, 1 darab zöldpaprika, 1 darab paradicsom (vagy 15 deka lecsó), só, piros paprika, zsiradék. A húst félcentis csíkokra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és együtt aranysárgára pirítjuk. Meghintjük piros paprikával, felengedjük a borral és beletesszük a csíkokra vágott húst. Sózzuk, zúzott fokhagymával fűszerezzük. Jól megkeverjük, és fedő alatt lassú tűzön pároljuk. Ha szükséges, az elpárolgott lét kevés vízzel pótoljuk. Ha a hús majdnem puha, hozzáadjuk a karikára vágott debrecenit, a felaprított zöldpaprikát, a paradicsomot, és az egészet puhára pároljuk. Sós burgonyával körítjük. Jó étvágyat! Gundel Gábor Fiatalok figyelmébe! Az idősek már tapasztalatból tudják, ezért főleg a fiatalok figyelmébe ajánljuk a számozott sorokban olvasható aforizmát. Megfejtésül ezt kérjük beküldeni április 8-ig. Címünk: Népszava Lap-és Könyvkiadó 1964 Bp. IC. Pf. 32. A március 15-i — Hajtóerő c. — kereszt rejtvény megfejti 21. A neti élet és a szorgalom olyan, mint » Jó siét: előrehajtja az emben. A könyveket nyerték s Dr. Antony Slama.ma, Berkes Istvánné, Bratmann Búrtal, Czetevi Tímosné, Körös József, lírikus István, Rácz Tamás, Varga Zoltánná budapestiek és Balkán Jánosnné, Orosháza, Benkó Jenőmé, Völcsej, dr Horváth Ferenc, Berkeszöló, Kiss Jaüzsenfe, Gerendás, Kottner Zoltán, Lövő, Nagy Jánossá, Komló, Szabó 8, János, Hatvan. A könyveket postán küldjük el. Himes tojások A forrás felébredt fagyos álmából. A kis falusi házból Ildi kiszaladt a kertjükbe, kezében kosárka. Urszu, a kedves puli, nyomába szegődve ugrándozott. — Gyere, Urszu bújócskázni! A kutyus engedelmeskedett. Az lett a vége, hogy Ildi a kosarát egy bokor aljába dugta, s így szólt: — Látod, most a kosárkám bújik, majd megtalálja a nyuszi, és tesz bele valódi nyuszitojást. — Gyere ebédelni, kicsikém — hívogatta ekkor a mama. A kislány futott a házba, Urszu meg ki a kertből, a Logika Egy kislány levelet ad fel a postán. „Nehéz ez a levél — mondja a postás néni —, ragasszunk még rá egy négy forintos bélyeget.” Mire a kislány azt válaszolja, amit a rejtvény számozott soraiban olvashattok. Megfejtésül ezt küldjétek be levelezőlapon április 8-ig. Címünk: Népszava Lap- és Könyvkiadó Bp. 70. Pf. 32. A március 15-i — Többet észszel ... c. — gyermekkeresztrejtvény megfejtése: Ne vágd ketté, amit kibogozhatsz! A könyveket nyerték: Édes Katalin, Fábry Zója, Matucza Éva, Miskolczy Zoltán, Szász Zoltán budapestiek és Csőke Zsolt, Salgótarján, Czéhmester Hajnalka, Tata, Kovács Erika, Nyékládházi, Mezei Sándor, Debrecen, Szombat Attila, Vecsés. A könyveket postán küldjük : a kosárkával, egyenest a patakparti alkotóházba, ahol nyúlbarátja szorgosan festette a tojásokat. — Szervusz, pajtás — köszöntötte a kutyus nyuszimestert, majd átnyújtotta a kosárkát. — Szervusz, Urszu! Értem. Három szépséges filmes tojás kell Ildikének. — Gyorsan füvet tépett, kibélelte a kosarat, és remek három húsvéti tojást tett bele. Urszu baj nélkül hazaért. A kosárkát a bokor alá tette. Nemsokára Ildi futott hozzá: — Gyere, nézzük meg, járt-e itt a nyuszi? Urszu cinkosan futott a kislány után. — Ugye megmondtam!? Itt járt! — lelkendezett Ildi. — Szaladj Urszu, hivd anyut! A kutyus szedte a lábait, s húzta a mama szoknyáját. — Na mi van, mit akarsz, te kis bolondos? — kérdezte a mama, és ment Urszu után. — Nézd anyu, eljött a nyuszi, s hozott tojást! — lelkendezett Ildi. — Nahát — csapta össze a kezét mama. Nem akart hinni a szemének, mert a titkot csak Urszu tudta. Molnár Andrea Görög Júlia Illusztrációja Monte Q Ili»«!«• T► ~£p.t6-anyag Tüzel Ellentétes kötőszó list* Műsorsugárzó& ©► . “Zs Mortdofréiszi-l képcsőtől«* ^& Kiejts* betű► Személy - névmái► Hitrege, ötven, rámos számmá Paszszovic elbeszélés Számnév ) * ► T SYZS.Yr*“ Zenei hang ( Előd l ’ ír► ▼ MeU. történ*! r 7T Kiejtett betű► író festék KMaludi Zsigmo.xr . Építőanyag H gr-O. I Ameocium »egyjese ph ___________[ ▼ Lénynév► Liter Tenge': moszots ! I 1 ? Praktikus apróbútorok A különféle zsámolyok talán nem is bútornak, inkább praktikus használati tárgyaknak minősülnek. A bútorüzletekben vagy -áruházakban éppen ezekből van rendszerint hiány, de egyszerűségük miatt a barkácsolók könnyen elkészíthetik őket. 1. A közismert „sámli” nemcsak gyermekek, hanem a felnőttek kedvenc ülőhelye is. A megadott méretek szerint egy hüvelykes fenyődeszkából készíthető. Ha elkészült, be is festhetjük tetszés szerinti színre, vagy pácolhatjuk Xiladecorral, ám többnyire nyers, natúr színében szépen lecsiszolva a legmutatósabb. 2. Nagypapák, nagymamák számára készülhet a maradék szőrmével behúzott zsámoly, de hasznát vehetik a kismamák is, amikor szoptatás közben erre helyezik lábukat. A tetszés szerint méretezett fenyő- vagy más deszkából szabott lapba 10 cm magas keményfa lábakat csapolunk. A borító szőrmelap alá még egy réteg vastag habszivacslapot is teszünk. B. K. Jó tudni A kenyeret és a péksüteményt a mélyhűtőben hoszszabb ideig tárolhatjuk. A vásárlás után, frissen, azonnal műanyagtasakba tesszük, és a mélyhűtőbe helyezzük. Fogyasztás előtt kivesszük, majd alufóliába burkolva, rövid ideig átsütjük. * Ha letörik a cipzárhúzó, nem kell a cipzárat kicserélni: pótoljuk a húzót egy gemkapoccsal, amelyre hasonló színű pamutszálat tekerünk. * Porcelán- és üvegáruról a felragasztott címkét hajszárítóval melegítsük meg, s könnyebben lejön. * Viaszfoltot szövetből eltávolíthatunk: tegyünk itatóspapírt a folt alá és fölé, vasalóval vasaljunk rá. Ezután a szövetről a viaszfoltot éles késsel kaparjuk le és forró ecetes vízzel mossuk át. Végül hajszárítóval szárítsuk, s utána a foltot könnyen lehúzhatjuk.