Nyíregyházi Dohányfermentáló, 1984 (8. évfolyam, 1-6. szám)
1984-02-01 / 1. szám
EGYHÁZI DOHÁNYFERMENTÁLÓ VÁLLALAT DOLGOZÓINAK LAPJA VIII. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM ÁRA: 1,80 FORINT 1984. FEBRUÁR HÓ Sikeres évet zártunk Jóna Pál igazgató nyilatkozik eredményekről, tervekről Az elmúlt esztendőről elmondhatjuk, hogy sikerrel jártak törekvéseink, amelyekkel a felhasználók igényeihez, a piaci kereslethez igyekeztünk igazítani a dohánytermelést és -feldolgozást. Erről nyilatkozott lapunknak Jóna Pál elvtárs, a Nyíregyházi Dohányfermentáló Vállalat igazgatója. — Vállalatunk kollektívája igen eredményes évet zárt 1983- ban. Jelentős fejlődést értünk el gazdasági és társadalmi tevékenységünk szinte minden területén. — A jövő évek szempontjából is ki szeretném emelni azokat a kedvező irányú változásokat, amelyek a dohánytermelés szerkezetében következtek be, s amelyek hatására a dohánytermelés sokkal jobban idomul a piaci viszonyokhoz, fő felhasználóink, a dohánygyárak igényeihez és a külpiaci kereslethez. — Kifejezésre jut ez abban, hogy az 1983. évi dohánytermésnek több, mint 40 százalékát a nagyobb használati értékű, jobb minőségű, mesterséges úton szárított Virginia típusú dohányok képezik, az előző évek 25— 30 százalékos részarányával szemben. — A termesztés fajtapolitikája ellensúlyozni tudta-e a tavalyi aszály kedvezőtlen hatásait? — Az elmúlt évi aszályos időjárás ellenére megközelíti az 1800 kilót a hektáronkénti terméshozam, ami rekordnak tekinthető és kedvező tényként befolyásolta eredményeinket. Különösen annak örülhetünk, hogy ebben a rekordban a Virginia típusú dohányok hozamnövekedése játszott szerepet. Ez a növekedés hektáronként több, mint 200 kiló volt az előző évhez viszonyítva. Bebizonyosodott tehát, hogy fajtapolitikai törekvéseink és a Virginia dohánytermelés tárgyi és emberi feltételeinek javítása érdekében hozott intézkedéseink helyesek voltak. Az elmúlt évben már nyolc Virginia dohányfajta állt termelőink rendelkezésére. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a Virginia dohánytermelés kevésbé kielégítő műszaki hátterét jelentős mértékben ellensúlyozta az a körülmény, hogy a termelés egyharmada a nagyüzemekkel együttműködő háztáji gazdaságokban folyt. Ez tette lehetővé, hogy a nagy munkaigényű termelési folyamatok a megfelelő időben és jó minőségben zajlottak le. A nagyobb hozamokkal javult-e a dohányültetvények jövedelmezősége, növekszik-e a termelési kedv? — A mintegy 14,5 mázsás hektáronkénti Virginia dohánytermés alapvető változást eredményezett a termelés jövedelmezőségében. Az árbevétel hektáronként 100 ezer forinton felül alakult, ami mellett már partnergazdaságainknál is tisztes jövedelem képződött. Ez a körülmény, valamint az idén emelkedett átvételi árak és a dohánytermelést kedvezően érintő szabályozó változások életbe lépése tovább növeli partnergazdaságainkban a Virginia dohánytermelés iránti kedvet. Itt meg kell jegyezni, hogy továbbra is nagy tartalékai vannak a Virginia dohányok termelésének, a hozamok növelése, de különösen a minőség javítása terén. Sajnos az exportminőségű követelményeknek megfelelő osztály részaránya a meglévő adottságokhoz viszonyítva is igen alacsony. Partnergazdaságainkkal még hatékonyabb együttműködésre van szükség ahhoz, hogy az exportképességet, ezen belül is a nem rubelelszámolású export nyersanyagok arányát és mennyiségét a jelenleginek többszörösére növeljük. Ehhez a termelés biológiai, technikai és emberi tényezőinek további fejlesztése szükséges. — Javultak-e a vállalat értékesítési tevékenységének eredményei? — A dohánytermelés szerkezetében végbement változások lehetővé tették a vállalat értékesítési tevékenységének jelentős mérvű növelését mind az előző évhez, mind a tervhez képest. Közel 10 százalékkal növekedett fermentáltdohány-értékesítésünk. Ezen belül az export 65 százalékkal múlta felül az 1982. évit. Az export döntő hányadát a nem rubelelszámolású export képezte, ami több mint kétszeresére emelkedett. A munka hatékonysága és a korszerűsítő beruházások terén milyen eredményeket sorolhatunk fel? — Hatékonysági mutatóink az elmúlt év során is jelentős mértékben javultak. A műszakkapacitás 362 mázsáról 387 mázsára növekedett. Az anyagkihozatal és a fajlagos energiafelhasználás mutatói is kedvezőek voltak. Termelékenységünk 7 százalékkal múlta felül az előző évit. Javult a fermentált dohányok minősége és a készletünk is alatta maradt a tervezettnek. 1983-ban 19 millió forintot fordítottunk beruházásra, állóeszközeink bővítésére, korszerűsítésére. Sikeresen vizsgázott a válogató gépsor. Bár az automata válogatófejek hiányában kiszolgálása kézi erővel történt, a válogatás termelékenysége mégis háromszorosa a hagyoma (Folytatás a 2. oldalon) Ungvári vendégek Január végén kedves vendégeket fogadott a Nyírségi Dohánytermesztési Rendszer és a Nyíregyházi Dohányfermentáló Vállalat. A megye mezőgazdaságával és élemiszeriparával ismerkedő szovjet delegáció járt nálunk a Kárpátontúli Területről. Képünkön: üzemlátogatásra indulnak a vendégek a nyíregyházi fermentálóban. (Cikkünk a 2. oldalon.) Közös újság A szakmai sajtó történetében két jeles évforduló is akad ebben az esztendőben. Száz éve jelent meg először a „Magyar dohányújság”, és az idén januárban volt 30 éve, hogy kézbe vehette az olvasó a „Dohányipar” című szaklap első számát. Szerénytelenségnek tűnik, hogy a mi üzemi lapunkat együtt említjük a szaksajtó jeles képviselőivel. De éppen az évfordulók idejére esik, hogy az immár nyolcadik évfolyamába lépett „Nyíregyházi Dohányfermentáló” újság nagyobb példányszámban és gazdagabb tartalommal jelenik meg. Hét esztendő van már üzemi lapunk lelkes szerkesztő és cikkíró gárdája mögött. A vállalati újság immár elválaszthatatlan a dolgozóktól, szerves része az üzemek életének. Tájékoztat a munka eredményeiről, ismerteti a vállalat gazdasági és társadalmi tevékenységét mozgató döntéseket, megvilágítja a munkafeladatokat, a szervezettség és a kitűzött célok összefüggéseit. Közös kinccsé teszi a jó módszereket, fóruma szocialista brigádoknak, párt- és szakszervezetnek, társadalmi és üzemi szerveknek. Most, nyolcadik évfolyamunk első számától kezdve tovább erősödnek, újabb területekre szélesednek ki üzemi lapunk funkciói. Döntés született arról, hogy a Nyíregyházi Dohányfermentáló Vállalat újságja ezentúl a Nyírségi Dohánytermelési Rendszer taggazdaságaival is foglalkozzék. Szerkesztő és cikkíró gárdája kibővült a rendszer munkatársaival, tartalmában pedig a dohánytermelés és -feldolgozás együttes fóruma lesz. Az újság hasábjain is megvalósul tehát az az integráció, amely a termelés és feldolgozás közös gyakorlatában már bebizonyította, hogy nagy lehetőségeket tartalmaz a megnövekedett feladatok végrehajtásához. Kutatóintézeti szakemberek, számos taggazdaságot magába foglaló termelési rendszer, szakértők és dohányültetvények dolgozói, gesztorgazdaság és termeltető, feldolgozó vállalat tesz együttes erőfeszítéseket. A cél: gazdaságosabbá tenni a termesztést, minőségben egyre jobb dohányt adni bel- és külpiacnak, azok kívánalmai, igényei szerint. Az üzemi lapnak sem lehet más a feladata, mint ezt a célt szolgálni. Példányszámában megnövekedett újságunknak el kell jutnia ezentúl a dohánytermelő gazdaságokba, termelésirányítókhoz és az ültetvények dolgozóihoz egyaránt. Szeretnénk, ha ugyanolyan érdeklődéssel olvasnák, mint amilyen érdeklődéssel forgatják immár nyolcadik éve a Nyíregyházi Dohányfermentáló Vállalat üzemeiben. Díjazott minőségi verseny 150 ezer forint jutalom hat gazdaságnak A termelőszövetkezetek megyei szövetsége, a Nyírségi Dohánytermelési Rendszer és a Nyíregyházi Dohányfermentáló Vállalat tavaly július elején versenyt hirdetett a 10 hektáron felüli területen Virginia fajtákat termelő gazdaságok részére. A verseny célja a nem rubelelszámolású export árualapjának növelése volt. Mégpedig azzal, hogy a termesztők minél több A-világos minőségű dohányt produkáljanak a megtermelt Virginia dohányok mennyiségéből. A versenyre 52 gazdaság küldte el nevezését. Az I. kategóriában (10—60 hektárig) 30 gazdaság, a II. kategóriában (60 hektár felett) 22 gazdaság jelentkezett. Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy nehéz volt ez a verseny. Az elmúlt év ugyanis nem volt éppen a legideálisabb a minőségi termesztéshez. A rendkívül aszályos nyár hatással volt a dohány szöveti, beltartalmi alakulására. A levelek kényszerérettek lettek, ami nehezítette a mesterséges szárítás rezsimvezetését és még a gyakorlott szárítómesterek tudását is alaposan próbára tette. A dohány alá kiadagolt nitrogén műtrágya — kellő nedvesség hiányában — nem várt módon érvényesült, így gyakori látvány volt október elején a kékeszöld — az érés jeleit egyáltalán nem mutató — ültetvény. Ezeken az objektív okokon kívül azonban más is befolyásolta a minőség alakulását. Például az, hogy nem végezték el idejében az egyes technológiai munkafolyamatokat, előfordult éretlen törés, figyelmen kívül hagyták a törési övezeteket, nem volt kielégítő a manipulálási munka. Vállalati szinten a megtermelt 5392 tonna Virginia dohányból 106,5 tonna volt az A- világos dohány. Ebből a termelői beváltásé csupán 38,2 tonna, 68,3 tonna pedig az ipari válogatásból került ki. Ami azt jelenti, hogy a termelők még a megtermelt jó minőségű dohányt sem válogatták ki megfelelően. A termelők által leadott A- világos mennyiség az összes Virginia-területre vetítve hektáronként 10,3 mázsa volt. (19 gazdaságban nem került kiválogatásra semmi első osztályú anyag!) A minőségi verseny a résztvevők számára mégis eredményeket hozott, sikerült túlszárnyalniuk a minőség fenti átlagát. Az első helyezettek például 77,23, illetve 40,79 kilót értek el. Végső soron az AV minőségű dohányok mennyisége még az alacsony szintet tekintve is megduplázódott az előző évihez képest, növelve a vállalat exportját. Február elején a versenyértékelő bizottság eldöntötte, kik kapják a kitűzött, összesen 150 ezer forint jutalmat. Az első kategóriában első leveleki Dózsa Tsz 40 ezer, a második nyírábrányi Alkotmány Tsz 20 ezer, a harmadik nyírkarászi Béke Tsz 10 ezer forint jutalmat kapott. A második kategória első helyezettje, a hajdúhadházi Bocskai Tsz 45 ezer, a második szabolcsbákai Búzakalász Tsz 25 ezer, a harmadik máriapócsi Rákóczi Tsz pedig 10 ezer forint jutalmat vehet át. A termesztésben részt vevők anyagi ösztönzését és természetesen a jobb minőséget szolgáló versenyt az idén is meghirdetik.