Nyíregyházi Dohányfermentáló, 1986 (10. évfolyam, 1-6. szám)

1986-02-01 / 1. szám

A nyíregyházi dohányfermentáló vállalat dolgozóinak lapja A­ HUFULÍAM, 1. SZÁM ÁRA: 2,30 FORINT 1986. FEBRUAR HÖ A kedvezőtlen hatások ellenére jó évet zártunk Nyereségünk több a tervezettnél Róna Pál igazgató az elmúlt évről és a tennivalókról fi­t Zi elmi­ év derekán közöl­­tük lapunkban a Nyíregyházi Dohányfermentáló Vállalat első féléves tervének teljesítéséről tűnt meg!­apírásokat és szól­tunk azokról a lehetőségekről amelyeknek kihasználásával be­hozható az elmaradás, teljesít­­hetők az éves előirányzatok. elfSt egy­ ke­mény munkával eltöltött esztendő után és az új tv. tennivalóinak elején megkér­je.;70”­1 Palt, a vállalat igazga­tóját, tájékoztasson az 1985-ös év eredményeiről és vázolja az idei feladatok lényegét.­­ Az elmúlt gazdasági év végén az egész vállalati kol­lektívát foglalkoztatta a kér­dés: vajon sikerült-e behozni az első félév után mutatkozó lemaradást? . 77 .A­ kérdésre egyetlen mon­dattal is választ lehet adni­ a kedvezőtlen külső hatások elle­nére is jó évet zártunk 1985- ben. De­ a dolog nem volt ilyen egyszerű. A vállalat valamenn­­yi dolgozójának kemény mun­­kájára volt ehhez szükség. — Elmúlt évi gazdálkodá­sunkra a változó körülmények­hez való rugalmas alkalmazko­­dás volt jellemző. — Már a tervkészítés során egyértelművé vált, hogy belföl­di értékesítésünk korábbi évek­ben tapasztalt dinamikus növe­kedésével nem számolhatunk A realitások alapján 1985. évi ér­­tékesítésünket az előző évivel azonos szinten irányoztuk elő. Az export növekedésével tervez­tük kompenzálni a belföldi ér­tékesítés várható csökkenését. Ilyen értékesítés mellett is tíz­százalékos vállalati eredmény­növelést irányoztunk elő. „ természetesen a meglé­­vő tartalékok hatékonyabb fel­tárását, az élő- és holtmunka­­ráfordítással való fokozottabb takarékoskodást helyezte előtér­­be gazdálkodási tevékenysé­­günkben. Tízszázalékos vállalati eredménynövelésünk műszaki fejlesztési célkitűzéseink és dol­gozóink tízszázalékos kereset­fejlesztésének megalapozása szempontjából meghatározó je­lentőségű volt. — Végülis miként alakult az értékesítés az elmúlt esz­­tendőben? — Értékesítésünk a tényszá­­mok ismeretében a tervezettnél lényegesen kevezőtlenebbül ala­kult, elsősorban a belföldi érté­kesítésnél bekövetkező igény­­csökkenés miatt. Sajnos, az ex­portnál is fennáll kisebb mérté­kű lemaradás. Ezt nem az ex­port árualap mennyiségi és mi­nőségi hiánya, korlátozott, vagy nem megfelelő volta okozta, ha­nem éppen a gazdaságos ex­portra törekvés miatt követke­zett be. Készletgazdálkodásun­kat ugyanis több év következe­tes munkájával sikerült norma­lizálnunk és most már gazdasá­gilag nem indokolt, hogy több­letkészleteinket akár gazdaság­talan export árán is csökkent­sük.­­ Így történt, hogy a terve­zettnél — és az előző évinél — tíz százalékkal kisebb értékesí­tési árbevétellel kellett elérnünk a változatlanul tízszázalékos vál­lalati nyereségnövekedést. Mert az elindított fejlesztések és a ke­resetek megvalósított növekedé­se ezt szükségessé tette a „kü­lön­adók” elkerülése miatt.­­ Válaszából kitűnik, hogy kemény munka és határozott intézkedések kellettek a célok eléréséhez, elképzeléseik meg­valósításához. A Mérlegadatok ugyan m­ég nem állnak rendelkezésre, de az bizonyosra vehető, hogy azok az erőfeszítések, amelyek a költség­­ráfordítások csökkentésére, az ésszerű, takarékos gazdálkodás minél szélesebb körű érvényesü­lésére irányultak az egész dol­gozó kollektíva, az üzemek és a vállalat szintjén, átfogva az irá­nyítás és végrehajtás valamen­­­nyi területét, meghozták a várt eredményt! . Jelentősen sikerült csök­kenteni 1985. évi tervünkhöz ké­pest a termelés közvetlen költ­ségét, ezen belül különösen a dohányanyag- és energiafelhasz­nálást. Számottevő költségcsök­kenés mutatkozik a fel nem osz­tott költségeknél is.­­ A tervezettnél kedvezőbb mértékben, öt százalékkal növe­kedett a munka termelékenysé­ge, annak ellenére, hogy a ter­melés munkaigényessége emel­kedett. Mindezek együttes ered­(Folytatás a 2. oldalon) rtüFff l­apunk harmadik oldalán a vállalati gazdasági munkaközösségek­ről nyilatkoznak az illetékes gmk-tagok. Képünkön ketten a „Nyír­ségi” dohányválogató gmk-ból: Molárovics Györgyné és Majdhrics Istvánná. Köztük a riporter, Katona Béla, a fermentálóüzem veze­tője. Makra Imre, a műszaki osztály helyettes vezetője számol be lapunkban a fűtési rendszer kor­szerűsítéséről. Képünkön Mezősi Gábor hőközpontkezelő a fűtésszabályozó automatika ellenőrzé­sét, beállítását végzi. (Pl. felv.) Rekord világos­ kihozatal A mesterséges dohányszárítás eredményei A piaci igényeknek megfele­lően döntöttünk úgy, hogy az el­múlt évben 4500 hektáron ter­meljenek dohányt mesterséges szárításra, amelynek mennyisé­gét 6270 tonnában terveztük meg. A szerződéskötés is esze­rint történt, viszont a kiültetés után már kedvezőtlenebbül ala­kult a kép. A szerződött terü­letnek csak 85,5 százalékába ke­rült dohánypalánta. A számottevő területcsökke­nésnek elsősorban a kedvezőtlen időjárás volt az oka. Jelentős mértékű palántahiány volt ta­pasztalható a gazdaságokban. A szerződött területet több gazda­ság nem tudta beültetni. Jú­niusban még tovább romlott az összkép, a dohány növényállo­mány egyenetlenül fejlődött. Az időjárás kedvezőbbre for­dultával később meggyorsult az ültetvények fejlődése és a terü­letcsökkenés ellenére kedvezően alakultak a terméskilátások. De a szárítási eredmények is nagy­mértékben javultak 1985-ben. Ez elsősorban abban mutatko­zott meg, hogy a nagyobb érté­kű A-világos és B-világos osz­tályú Virgínia dohányok men­­nyisége jelentősen emelkedett. Különösen kedvező és néhány gazdaságban kiemelkedően jó eredményeket értek el a debre­ceni és a nyíregyházi üzemek­hez tartozó nagyüzemi terme­lők, mint például a hajdúsám­soni Rákóczi, a nyírmártonfalvi Toldi, a hadháztéglási Bocskai és az apagyi Hunyadi termelőszö­vetkezetek. A termelői szárítás, amely kö­zel 98 százalékban képviseli a mesterséges szárítás részará­nyát, világos kihozatalban ilyen jó eredményt még sohasem ért el. Vállalati szinten 5 százalék A-világos, 49,9 százalék B-vilá­­gos és 14,1 százalék zöldes­világos minőséget produkáltak, összességében a termelői szárí­tásból átvett dohányok világos­­kihozatala elérte a 69 százalékot. A kedvező szárítási eredmé­nyek annak köszönhetők első­sorban, hogy jobb termékszer­kezet kialakításához segítettük a termelőket, mégpedig a meg­felelő minőséget (Hevesi 276, Hevesi 11) és jó termésbiztonsá­got adó (Hevesi 11, Hevesi H— 4, Hevesi H—5) fajtákkal. A termelők különösen a He­vesi 11-es fajtát részesítették előnyben, amely kedvező szárí­tási tulajdonságokkal rendelke­zik és megfelelő technológiával biztonsággal termeszthető. A fajta termésátlaga 1505 kiló lett hektáronként, világos kihozatala pedig 68,8 százalékos. Ezen be­lül 6,1 százalék volt az A-vilá­gos minőségű szárazdohány részaránya. Területével 54,8, mennyiségével pedig 52,5 száza­lékban biztosította a kedvező vállalati eredményt. A termelői szárítás mellett ipari szállítást is végeztünk, se­gítve ezzel a termelőket a ná­luk jelentkező szárítási csúcsok idején. Az összes Virgínia-ter­­més mennyiségének 4,4 százalé­kát két működő szárítótelepünk — a nyíregyházi tízes és az egyesített fermentáló — szárí­totta meg kiváló eredménnyel: világos kihozataluk meghaladta a 92 százalékot! A termelő gazdaságokban üzemeltetett műsorkeretes szárí­tók kihasználása is jobban sike­rült. A szárítótelepek üzemelő kamrái átlagosan 7,1 fordulót teljesítettek. A kamrakihaszná­lás közel egy fordulóval volt magasabb mint az előző évek átlaga. Ez a közel 700 nagyüze­mi és 310 kisüzemi szárítókam­ra esetében 51—52 ezer mázsa zölddohány többletberakását eredményezte. További cél, hogy a kamraki­használást termelőink a nyolc fölötti átlagra emeljék. Ezt első­sorban a fajták arányának he­lyes megválasztásával (rövid, közép és hosszú tenyészidő), a kamrák megfelelő karbantartá­sával és üzemeltetésével lehet elérni. A termelői és ipari szárítás az elmúlt évben összesen 6070 ton­na szárazdohányt állított elő — a tervezettnek 96,8 százalékát —, a vállalati szintű termésát­lag hektáronként 1571 kiló volt. Összességében elmondhatjuk, hogy bár a mennyiség kismér­tékben elmaradt a tervezettől, de a világos kihozatal megha­ladta a várakozást. Jó alap­anyagot biztosítva exportfelada­taink teljesítéséhez és lehetősé­get adva ahhoz, hogy jó gazda­sági évet zárhassunk. Palotás Attila, termeltetési osztály

Next