Orvosi Hetilap, 1913. március (57. évfolyam, 9-13. szám)

1913-03-02 / 9. szám

1913. 9. sz. ORVOSI HETILAP vizsgálatokat lehetett végezni. A lisztnapokat rendszerint 2 főzeléknap előzte meg és követte. Hogy a növényi, illetve állati fehérjék befolyását észlelhessük, a rendes lisztnapokon (250 gr. liszt 200 gr. vajjal leves alakjában elkészítve s naponként 5 portióban nyújtva) 100 gr. robozatot, máskor pedig 200 gr. főtt, illetve sült marhahúst kaptak a betegek. Kiterjesztettük figyelmünket arra is, mi lehet az oka azon kedvezőtlen befolyásnak, a­melyet a lisztnapokon adagolt hús a tolerantiára s az acidosisra gyakorol. A növényi fehérjék közömbös hatását számba véve, itt a differentiál vagy az állati fehérje más, és supponálhatóan másképpen ható chemiai alkatában, vagy esetleg a hússal együtt a szervezetbe vitt extractív anyagokban kellett keresni. Ismeretes, hogy utób­biaknak nemcsak a gyomor-, de a pankreassecretióra is ha­tározottan megállapított befolyásuk van. Hogy ezen befolyás azután miként érvényesül a pankreas belső secretiójában és esetleg a c­ukoranyagcserében, erre ugyan nincsenek biztos ismereteink, azonban nem látszott érdektelennek az extractív anyagok esetleges befolyását a lisztnapokon adagolva meg­figyelni. Ezen czélból az említett módon készített lisztleve­sekhez bizonyos napokon 100 gr. Liebig-féle húsextractumot adtunk, a­melynek 6—7 gr.-nyi fehérjetartalma mint hiba­forrás nem jöhet számításba. A vizsgálatok hosszú, az első esetben 40, a második­ban 24 napi periódusban történtek. A napi kiválasztott c­ukor mennyisége mellett meghatároztuk Messinger-Huppert szerint az acetont és Ronchese-Malfaiti methódusával az ammóniát. Az eredményeket a II. és III. táblázaton láthatjuk. Az első eset 30 éves czipészre vonatkozik, a­kit teljes szénhydrátmegvonás mellett sem sikerült c­ukormen­­tessé tenni, ugyanakkor pedig az acetontestek jelentékeny szaporulata volt kimutatható. 75 gr. szénhydrát és 112 gr. fehérjét tartalmazó táplálék mellett a kiválasztott czukor napi mennyisége 29—34 gr.-ot tett ki, az ammóniák pedig 2 gr. körül ingadozott. A követő főzeléknapokra a czukor 14—17 gr.-ra keresbedett, az ammóniákérték is csaknem felényire (0'98— 1 '23 gr.) szállott alá. 250 gr. búzalisztet 200 gr. vajjal leves alak­jában adva, a bevitt szénhydrátokhoz viszonyítva a kiválasztott czukormennyiség jelentékenyen kevesebb, az acidosis pedig, mint azt a csökkent H3N-értékből láthatjuk, ugyancsak sokat javult. 100 gr. robozat a búzaliszt kedvező kihasználását nem befolyásolta, a következő napokon adott 200 gr.-nyi marha­sült azonban úgy a kiválasztott czukor, mint a ketontestek mennyiségét fokozta. (Czukor 34—36 gr. H3N 0'97—1'34 gr.) Ezen fokozódás nem mutat ugyan igen nagy differentiákat, hogy azonban létrehozásában a hús adagolása játszott közre, azt okvetlenül megállapíthatjuk, ha a más napokon, más lisz­tekkel adagolt hús befolyását s a bizonyítékul felhozott má­sodik esetünk adatait kísérjük figyelemmel. És hogy ezen káros befolyás oka az állati fehérjemolecula ismeretlen té­nyezőjében keresendő, azt a Liebig-féle extractum közömbös hatása bizonyítja. A következő kísérleti periódusban a hasonló sorrendben adagolt zab-, illetve árpalisztnek, a hozzájáruló növényi, ille­tőleg állati fehérjének,­ valamint a Liebig-féle extractumnak hatása — mint említettem — teljesen hasonló volt. Hasonló eredményekkel találkozunk második esetünkben, mely 30 éves diabeteses nőre vonatkozik. A beteg 100 gr. szénhydrát és 75 gr. fehérje mellett 8­1'6 gr. czukrot, s 6'94 gr. acetont választott ki. A kezdeti H3N-érték 4'3 gr. volt. 2 főzeléknap után 250 gr. zabliszt mellett 64'6—61'6 gr. czukrot tartalmaz a vizelet, az aceton 2 gr.-mal csökkent, az ammónia 3'4 gr.-ra száll le. 250 gr. rozslisztre a meg­előző főzeléknap 3­3 gr.-ot kitevő H3N-értéke 2'9 gr.-ra csökkent, a kiválasztott czukor 78'7 gr. A Liebig-iék extrac­­tumra nem látunk eltérést. 200 gr. sült marhahús azonban úgy a czukor, mint a kiválasztott ammónia mennyiségét növeli. A teljes czukortalanítás s a teljes ketontesthiány egyik esetben sem volt ugyan elérhető, a lisztnapok hosszú sora azonban mégis bizonyos eredménynyel járt s a 40, illetve 24 napos periódus végén a tolerantia javult, az acidosis pedig jelentékenyen csökkent. A hosszú ideig tartó lisztnapokat mindkét beteg jól tűrte, sőt az első tartamuk alatt valóban gyarapodott is. Ezek a példák kétségtelenül mutatják, hogy a zabliszt — bár annak minden valószínűség szerint más elrendeződésű keményítő-molekulája van, mint a többi lisztnek — az árpa-, búza- és rozsliszttel szemben semmiféle specifikus hatás­sal sem bír a diabetes diaetetikájában. Megelőző főzelék­­napok bevezetésével, úgy, a­mint azt Blum megállapította, III. táblázat. M. T.-né, 30 éves. Datum Diaeta Vizelet­mennyiség cml-ekben Kiválasz­tott cukor gr.-okban Aceton gr.-okban Acet­eczetsav Ammonia gr.-okbanTestsúly Megjegyzés 1911 július 27 73 gr. fehérje, 124 gr. zsír, 100 gr. szénh.— 3400 81-6 6-94-4-3 51-601 - 28 Főzeléknap ___ _ _ _ _ ________ 3200 45'8 6-41_ 4'1— „ 29 Főzeléknap — ... ... ... ... ... ... ........ ... 2900 36'7 5'38 3-8_ n 30 250 gr. zabliszt 200 gr. vaj__________ 3700 64'6 5-20 3'6 51-40„ 31 250 gr. zabliszt -f- 200 gr. vaj................... 3200 61-6 4-48 —_ 3'4 ___ szept.1 250 gr. zabliszt + 200 gr. vaj -j- 100 gr. roborat ____ ... _______ ____ 2800 64'7 4'32 + 4-2-9_ » 2 250 gr. zabliszt -f- 200 gr. vaj + 100 gr. Liebig-kivonat ... _ _ ......................... 3100 66'3 3'97 4-4-31 51-50 n 3 250 gr. zabliszt -f- 200 gr. vaj -j- 100 gr. marhasült... ... ... ... _. ... 3200 71-4 4-90_ _ 3'8_ n 4 Főzeléknap............................... ... __ 2900 47-2 3'24_ _ 3'2 n 5 Főzeléknap .................................. 3100 54-6 3-10 2-8 51-40- 6 67 gr. fehérje, 140 gr. zsír, 96 gr. szénh. 3400 69'5 4-14_ 3'7_ n 7 67 gr. fehérje, 140 gr. zsír, 96 gr. szénh.... 3100 74'4 4-98 41_ 30 gr. NaH2C03» 8 Főzeléknap ................. ... ... .............. ... 2900 57'2 4'86 34— 9­9 Főzeléknap .............. ....................... ... ... 3100 44-3 4-11 3-3 51-50 10 250 gr. rozsliszt -1- 200 gr. vaj .. ... ____ 3400 78-7 3'34_ 2'9_ n 11 250 gr. rozsliszt + 200 gr. vaj 4 100 gr. robozat _ ... _. ... _. ........................ 3200 69­7 3-14 4-4-2-8_ 1 12 250 gr. rozsliszt 200 gr. vaj -(- 100 gr. Liebig-kivonat ... ... ... ... ... ._ 2900 673 2-84 + + 2-9_ » 13 250 gr. rozsliszt -j- 200 gr. vaj -(- 200 gr. sült marhahús ... ..............................__ 3200 87-2 389 4­4-37 61-30 n 14 250 gr. rozsliszt -1- 200 gr. vaj -(- 200 gr. sült marhahús ... ... ... ... ._ .. ... 3000 85 4'27 4­1_ n 15 Főzeléknap.......................................... ___ 2700 54 3'63_ 3-2 51-20 V 16 Főzeléknap ... ... ... . .............. 2900 68 3'23 2'7_ n 17 Főzeléknap_______... ... ... __ ... 2800 56 3-14-2'1_ V 18 171 gr. fehérje, 138 gr. zsír, 100 gr. szénh.... 3100 62 3-13 1-9_ 1­0 19 71 gr. fehérje, 138 gr. zsír, 100 gr. szénh.... 3400 68 3171 1-9 151-50 30 gr. NaH1C03 157

Next