Orvosi Hetilap, 1913. március (57. évfolyam, 9-13. szám)
1913-03-02 / 9. szám
1913. 9. sz. ORVOSI HETILAP vizsgálatokat lehetett végezni. A lisztnapokat rendszerint 2 főzeléknap előzte meg és követte. Hogy a növényi, illetve állati fehérjék befolyását észlelhessük, a rendes lisztnapokon (250 gr. liszt 200 gr. vajjal leves alakjában elkészítve s naponként 5 portióban nyújtva) 100 gr. robozatot, máskor pedig 200 gr. főtt, illetve sült marhahúst kaptak a betegek. Kiterjesztettük figyelmünket arra is, mi lehet az oka azon kedvezőtlen befolyásnak, amelyet a lisztnapokon adagolt hús a tolerantiára s az acidosisra gyakorol. A növényi fehérjék közömbös hatását számba véve, itt a differentiál vagy az állati fehérje más, és supponálhatóan másképpen ható chemiai alkatában, vagy esetleg a hússal együtt a szervezetbe vitt extractív anyagokban kellett keresni. Ismeretes, hogy utóbbiaknak nemcsak a gyomor-, de a pankreassecretióra is határozottan megállapított befolyásuk van. Hogy ezen befolyás azután miként érvényesül a pankreas belső secretiójában és esetleg a cukoranyagcserében, erre ugyan nincsenek biztos ismereteink, azonban nem látszott érdektelennek az extractív anyagok esetleges befolyását a lisztnapokon adagolva megfigyelni. Ezen czélból az említett módon készített lisztlevesekhez bizonyos napokon 100 gr. Liebig-féle húsextractumot adtunk, amelynek 6—7 gr.-nyi fehérjetartalma mint hibaforrás nem jöhet számításba. A vizsgálatok hosszú, az első esetben 40, a másodikban 24 napi periódusban történtek. A napi kiválasztott cukor mennyisége mellett meghatároztuk Messinger-Huppert szerint az acetont és Ronchese-Malfaiti methódusával az ammóniát. Az eredményeket a II. és III. táblázaton láthatjuk. Az első eset 30 éves czipészre vonatkozik, akit teljes szénhydrátmegvonás mellett sem sikerült cukormentessé tenni, ugyanakkor pedig az acetontestek jelentékeny szaporulata volt kimutatható. 75 gr. szénhydrát és 112 gr. fehérjét tartalmazó táplálék mellett a kiválasztott czukor napi mennyisége 29—34 gr.-ot tett ki, az ammóniák pedig 2 gr. körül ingadozott. A követő főzeléknapokra a czukor 14—17 gr.-ra keresbedett, az ammóniákérték is csaknem felényire (0'98— 1 '23 gr.) szállott alá. 250 gr. búzalisztet 200 gr. vajjal leves alakjában adva, a bevitt szénhydrátokhoz viszonyítva a kiválasztott czukormennyiség jelentékenyen kevesebb, az acidosis pedig, mint azt a csökkent H3N-értékből láthatjuk, ugyancsak sokat javult. 100 gr. robozat a búzaliszt kedvező kihasználását nem befolyásolta, a következő napokon adott 200 gr.-nyi marhasült azonban úgy a kiválasztott czukor, mint a ketontestek mennyiségét fokozta. (Czukor 34—36 gr. H3N 0'97—1'34 gr.) Ezen fokozódás nem mutat ugyan igen nagy differentiákat, hogy azonban létrehozásában a hús adagolása játszott közre, azt okvetlenül megállapíthatjuk, ha a más napokon, más lisztekkel adagolt hús befolyását s a bizonyítékul felhozott második esetünk adatait kísérjük figyelemmel. És hogy ezen káros befolyás oka az állati fehérjemolecula ismeretlen tényezőjében keresendő, azt a Liebig-féle extractum közömbös hatása bizonyítja. A következő kísérleti periódusban a hasonló sorrendben adagolt zab-, illetve árpalisztnek, a hozzájáruló növényi, illetőleg állati fehérjének, valamint a Liebig-féle extractumnak hatása — mint említettem — teljesen hasonló volt. Hasonló eredményekkel találkozunk második esetünkben, mely 30 éves diabeteses nőre vonatkozik. A beteg 100 gr. szénhydrát és 75 gr. fehérje mellett 81'6 gr. czukrot, s 6'94 gr. acetont választott ki. A kezdeti H3N-érték 4'3 gr. volt. 2 főzeléknap után 250 gr. zabliszt mellett 64'6—61'6 gr. czukrot tartalmaz a vizelet, az aceton 2 gr.-mal csökkent, az ammónia 3'4 gr.-ra száll le. 250 gr. rozslisztre a megelőző főzeléknap 33 gr.-ot kitevő H3N-értéke 2'9 gr.-ra csökkent, a kiválasztott czukor 78'7 gr. A Liebig-iék extractumra nem látunk eltérést. 200 gr. sült marhahús azonban úgy a czukor, mint a kiválasztott ammónia mennyiségét növeli. A teljes czukortalanítás s a teljes ketontesthiány egyik esetben sem volt ugyan elérhető, a lisztnapok hosszú sora azonban mégis bizonyos eredménynyel járt s a 40, illetve 24 napos periódus végén a tolerantia javult, az acidosis pedig jelentékenyen csökkent. A hosszú ideig tartó lisztnapokat mindkét beteg jól tűrte, sőt az első tartamuk alatt valóban gyarapodott is. Ezek a példák kétségtelenül mutatják, hogy a zabliszt — bár annak minden valószínűség szerint más elrendeződésű keményítő-molekulája van, mint a többi lisztnek — az árpa-, búza- és rozsliszttel szemben semmiféle specifikus hatással sem bír a diabetes diaetetikájában. Megelőző főzeléknapok bevezetésével, úgy, amint azt Blum megállapította, III. táblázat. M. T.-né, 30 éves. Datum Diaeta Vizeletmennyiség cml-ekben Kiválasztott cukor gr.-okban Aceton gr.-okban Aceteczetsav Ammonia gr.-okbanTestsúly Megjegyzés 1911 július 27 73 gr. fehérje, 124 gr. zsír, 100 gr. szénh.— 3400 81-6 6-94-4-3 51-601 - 28 Főzeléknap ___ _ _ _ _ ________ 3200 45'8 6-41_ 4'1— „ 29 Főzeléknap — ... ... ... ... ... ... ........ ... 2900 36'7 5'38 3-8_ n 30 250 gr. zabliszt 200 gr. vaj__________ 3700 64'6 5-20 3'6 51-40„ 31 250 gr. zabliszt -f- 200 gr. vaj................... 3200 61-6 4-48 —_ 3'4 ___ szept.1 250 gr. zabliszt + 200 gr. vaj -j- 100 gr. roborat ____ ... _______ ____ 2800 64'7 4'32 + 4-2-9_ » 2 250 gr. zabliszt -f- 200 gr. vaj + 100 gr. Liebig-kivonat ... _ _ ......................... 3100 66'3 3'97 4-4-31 51-50 n 3 250 gr. zabliszt -f- 200 gr. vaj -j- 100 gr. marhasült... ... ... ... _. ... 3200 71-4 4-90_ _ 3'8_ n 4 Főzeléknap............................... ... __ 2900 47-2 3'24_ _ 3'2 n 5 Főzeléknap .................................. 3100 54-6 3-10 2-8 51-40- 6 67 gr. fehérje, 140 gr. zsír, 96 gr. szénh. 3400 69'5 4-14_ 3'7_ n 7 67 gr. fehérje, 140 gr. zsír, 96 gr. szénh.... 3100 74'4 4-98 41_ 30 gr. NaH2C03» 8 Főzeléknap ................. ... ... .............. ... 2900 57'2 4'86 34— 99 Főzeléknap .............. ....................... ... ... 3100 44-3 4-11 3-3 51-50 10 250 gr. rozsliszt -1- 200 gr. vaj .. ... ____ 3400 78-7 3'34_ 2'9_ n 11 250 gr. rozsliszt + 200 gr. vaj 4 100 gr. robozat _ ... _. ... _. ........................ 3200 697 3-14 4-4-2-8_ 1 12 250 gr. rozsliszt 200 gr. vaj -(- 100 gr. Liebig-kivonat ... ... ... ... ... ._ 2900 673 2-84 + + 2-9_ » 13 250 gr. rozsliszt -j- 200 gr. vaj -(- 200 gr. sült marhahús ... ..............................__ 3200 87-2 389 44-37 61-30 n 14 250 gr. rozsliszt -1- 200 gr. vaj -(- 200 gr. sült marhahús ... ... ... ... ._ .. ... 3000 85 4'27 41_ n 15 Főzeléknap.......................................... ___ 2700 54 3'63_ 3-2 51-20 V 16 Főzeléknap ... ... ... . .............. 2900 68 3'23 2'7_ n 17 Főzeléknap_______... ... ... __ ... 2800 56 3-14-2'1_ V 18 171 gr. fehérje, 138 gr. zsír, 100 gr. szénh.... 3100 62 3-13 1-9_ 10 19 71 gr. fehérje, 138 gr. zsír, 100 gr. szénh.... 3400 68 3171 1-9 151-50 30 gr. NaH1C03 157