Orvosi Hetilap, 1940. július (84. évfolyam, 27-30. szám)

1940-07-06 / 27. szám - Hajós Károly: Az emésztőszervek allergiás betegségei

fm 84. évfolyam. ORVOSI Alapította: MARKUSOVSZKY LAJOS 1857-ben. Folytatták : ANTAL GÉZA, HŐGYES ENDRE, LENHOSSÉK MIHÁLY, SZÉKELY ÁGOSTON. Szerkesztőbizottság : Barcss-K. ■ HERZOG FERENC, MISKOLCZY DEZSŐ, GORKA SÁNDOR, HÜTTL TIVADAR, VÁMOSSY ZOLTÁN, VIDAKOVITS KAMILLÓ, REUTER KAMILLO, JENEY ENDRE. "---­FELELŐS SZERKESZTŐ : VÁMOSSY ZOLTÁN. SEGÉDSZERKESZTŐ : FRITZ ERNŐ. TARTAL­OM: Leltári szám. Kajós Károly: Az emésztőszervek allergiás betegségei. (339— 342. oldal.) vitéz Tátrallyay Zoltán: Adatok az exslicált csecsemők középfül- és csecsnyúlványgyulladásához. (342—344.­­) Gerlóczy Ferenc: A spmit alkalmazása a csecsemőkorban. (344—345. oldal.) Irodalmi szemle. (345—347. oldal.) Könyvismertetés. (347—348. oldal.) Magyary-Kossa Gyula: Weszprémi István életéhez. (348- 351. oldal.) Sz.: Az OTI új baleseti kórháza. (351. oldal.) Lapszemle. Vegyes hírek. (351—352. oldal és a borítólap III. és IV. oldalán.) Az emésztőszervek allergiás betegségei. — Klinikai előadás. — Irta : Hajós Károly dr., egyetemi magántanár. Az utolsó 20—30 év kutatásai tisztázták, hogy az emésztőszerveknek az allergiás betegségek pathogene­­sisében kettős szerepe van. Egyrészt átengedik a táp­csatornába jutó allergéneket a vérpályába, másrészt az allergiás tünetek létrehozásában vesznek részt. A gyo­mor és belek nyálkahártyája, sima izomsejtjei, továbbá a májsejtek a legfontosabb shok-szervek közé tartoznak. A kísérleti anaphylaxiára vonatkozó kutatásokból tud­juk, hogy egyes állatok anaphylaxiás tünetei csakis a tápcsatornában zajlanak le, így a kutya anaphylaxiás shokja bélgörcsökkel, kínzó székelési ingerrel, véres­­nyákos széklet ürítésével jár. A tápszerérzékenységben a gyomor­ bél-­nyálka­hártyája és a máj sejtek úgy változnak meg, hogy az ártó tápanyagok, vagy azok hasadási termékei a vér­áramba jutva a szervezet különböző szöveteiben létre­hozzák az antigén-antitest reactiót és az allergiás tüne­teket. Egyik esetben az emésztő­rendszer, az allergén­­nek áteresztője, másikban maga az emésztőrendszer az allergiás tünetek siokszövete. A gyomor- és bélfermen­­tumok hiánya, a gyomor- és bélnyálkahártya toxikus sérülése, más sejtek toxikus elváltozásai azok az okok, amelyek az allergének felszívódását elősegítik. Rosenau és Anderson mutatták ki először, hogy tengerimalacokat sikerült lósavóval enteralisan sensibi­­lizálni. Én kimutattam, hogy tengerimalacok stomacha­­lis sensibilizálása lósavóval, tojásfehérjével és tejjel csak a gyomornyálkahártya előzetes befolyásolása útján sike­rül. Shin Maje kísérleteiben végbélen keresztül nem si­került a sensibilizálás, én azonban kimutattam, hogy a rectalis sensibilizálás is csak a nyálkahártya előző ár­talma után lehetséges, pl. ha a nyálkahártya áteresztő­­képességét alkohol, epe, ricinus-olaj, vagy keserűsó-oldat adagolásával változtattam meg. Fajidegen fehérjék a sérült nyálkahártyán keresztül a vérpályába jutnak, amit a­ praecipiti­ reactio segítségével sikerült kimutatni. Walzer normális egyének bőrébe tápszertúlérzé­kenységben szenvedő beteg savóját fecskendezte be, az­után a kísérleti egyén elfogyasztotta azt a tápszert, mellyel szemben a savót adó beteg érzékenysége fenn­állott, s azt találta, hogy egészséges egyének, így passive sensibilizált bőre is olyan reactiót mutatott, mint azt a túlérzékenyek pozitív bőrpólbái esetében láttuk. Az enteralis sensibilizálás folyamatában igen nagy jelentősége van a májnak. A máj az a gát, mely az ide­gen fehérjéket és bomlási termékeket visszatartja, le­bontja és megakadályozza azoknak a vérpályába jutá­sát. A máj­sejtek betegsége következtében a szűrőhatás megszűnik, miáltal egyes esetekben a diahepatikus sen­­sibilizálás sikerül. Ismeretes, hogy a gyomorból felszívó­dott alkohol elsősorban a májsejtek normális működé­sét befolyásolja. Megállapítottuk, hogy épúgy, mint alkoholfogyasztás után, a máj röntgenbesugárzása után is az ártó fehérjék könnyebben szívódnak fel és a stomachalis sensibilizálás sikerül. Valószínű, hogy a röntgensugarak hatására keletkezett átmeneti májzavar teszi szabaddá a felszívódott ártó fehérjék útját. Ar­­loing, hangerőn és Spasits tengerimalacok bélnyálka­hártyáját epével tették átjárhatóvá és állati petonokkal, valamint hüvelyesek félig elbontott fehérjéivel történt sensibilizálás után anaphylaxiás tüneteket váltottak ki. Ebből az következik, hogy nemcsak natív, hanem el­bontott fehérjék és peptonok is okozhatnak allergiás tüneteket. Végeredményben tehát az emberi pathológiá­­ban is a nyálkahártyák és májsejtek mesterségesen elő­idézett, vagy veleszületett, fokozott áteresztőképességé­re van szükség, hogy a nutritív allergiás tünetek létre­jöhessenek. Ezek a kísérletek magyarázzák, hogy az allergiás tünetek létrejöttében miért van nagy jelentősége a gyomorelválasztás csökkenésének, illetőleg az achylia gastricának. Gyomor-, vékony- és vastagbélhurut az ár­talmas hatású szerek felszívódását elősegítik. Ez a ma­gyarázata, hogy a csalánkiütés, a Quincke-oedema, az ekzemák keletkezése milyen gyakran függ össze a nyári gyomor-bélhurutokkal. Ilyenkor a nyálkahártya duzzadt, vérbő, hurutos, a felszívóképesség megváltozik, a gyomor- bélrendszerben a fehérjék nem bontatnak el teljesen és a sérült nyálkahártyán keresztül a vérpályá­ba jutnak. Allergiás betegek hosszú sorát vizsgálva, feltűnt, hogy nálunk a tápszerérzékenység ritkán oka a bron­chialis asthmának; annál nagyobb jelentősége van beteg­anyagunkban a nutritiv allergéneknek, bőrbetegségek, gyomor- béltünetek, emésztési zavarok, hasi görcsök keletkezésében.­­ A nutritív allergia emésztőrendszeri eredetének kór­­ismézésében az általánosan ismert módszerek szerint járunk el. A kórismézéshez tartozik a pontos kórelőz­­mény, a túlérzékenységi bőrpróba, az eosinophilia vizs­gálata. Nagy jelentősége van a kihagyásos étrenddel és

Next