Orvosi Hetilap, 1944. december (88. évfolyam, 49-53. szám)

1944-12-02 / 49. szám - Horváth Imre: Alkoholos és coffeines próbareggelik tekintettel a szeszes ital fogyasztókra

88. évfolyam, 49. szám. Budapest, 1944. december 2. ORVOSI HETILAP Alapította : M­A­RKUSO­VSZKY LAJOS 1857-ben. Folytattáák: ANTAL GÉZA, HŐGYES ENDRE, LENHOSSÉK MIHÁLY, SZÉKELY ÁGOSTON Szerkesztőbizottság: HERZOG FERENC, V. BERDE KÁROLY, GORKA SÁNDOR, HÜTTL TIVADAR, BALÓ JÓZSEF, VÁMOSSY ZOLTÁN, MÉHES GYULA, REUTER KAMILLÓ, JENEY ENDRE, VIDAKOVITS KAM­ILLÓ. FELELŐS SZERK.: VÁMOSSY ZOLTÁN. Fogad kedden és pénteken 129 1. SZERK.: FRITZ ERNŐ. A budapesti II. sz. belklinika közleménye. (Igazgató: Boros József ny. r. tanár.) Alkoholos és coffeines próbareggelik tekintettel a szeszes italt fogyasztókra. Irta: Horváth Imre dr. tanársegéd. Mindazon eljárások eredményeinek megíté­lésekor, amelyekkel élő sejtek működését vizs­gáljuk, nagy hibahatárral kell számolnunk. Kü­lönösképpen áll ez a próbareggelire (pr. r.), ahol a legkülönbözőbb psychikai hatások az ered­ményt nagy mértékben befolyásolják. Helyes tehát, ha törekvéseink odairányulnak, hogy ré­szint a methodika tökéletesítésével, részint pe­dig a hibaforrások felkutatásával az eredményt megbízhatóbbá tegyük. Már a régiek is tudták, hogy a gyomornedv savat tartalmaz. Részletes tanulmányozása Pav­lov nevéhez fűződik, aki azonban csak állatkí­sérleteket végzett. Olyan eljárást, amely embe­ren, az általános gyakorlatban alkalmazható volt, Ewald és Boas dolgozott ki (1885.). A ró­luk elnevezett pr. r. részletes i­mertetése feles­leges, közel harminc évig az egyedül használa­tos eljárás volt. A kutatók azonban hamar rá­jöttek hibáira, amelyek közül a leglényegesebb az, hogy a gyomor-milieuxről csak pillanat­képet nyújt és így gyakran téves útra vezeti a vizsgálót. (Pl. egy patkóbélfekélyben szenv­edő, erősen hyperacid betegünk gyomrából Ewald- Boas féle eljárással h­ypacid, értéket kaphatunk, mert a savelválasztás maximuma csak 1—IVa óra, múlva következik be.) Meglehetősen hosszú idő telt el, amíg sikerült ezt a hibát ki­küszöbölni. Európában Ehrenreich (1912.), Ame­rikában Rehfuss (1914.) dolgozta ki a ma álta­lánosságban használt szakaszos pr. r. methodi­­káját. A beteg­ gyomrába éhgyomorra levezetjük a szondát és az ennek végére szerelt fecskendő se­gítségével kiszívjuk az éhgyomri nedvet. Ezután a beteg megissza a próbafolyadékot, (esetleg a szondán át fecskendezzük azt be), és 10 percen­ként kiszivattyúzunk 10 ccm gyomornedvet. Az egész vizsgálat 1'A—2 óráig tart. Az egyes próbák savértékeit görbén ábrázolhatjuk és így szemünk előtt van az egy inger hatására létrejött gyomornedv­el,választás lefolyása. A szakaszos pr. r.-t általában mindenütt így végzik; az egyes szerzők által ajánlott eljá­rások közt különbség csak annyiban van, hogy a savelválasztás megindítására más-más anyagot alkalmaznak. A jó próbafolyadék kellékei: 1. víztiszta oldat, 2. színtelen legyen, ill. az indiká­tor színét ne zavarja, 3. fehérjementes és 4. cklórmentes legyen. Az első években számos anyagot ajánlottak (alkohol, coffein, narancslé, bouillon stb.), amelyek közül legnagyobb elter­jedtségre az Ehrmann által ajánlott 5 %-os al­kohol (300 ccm) és a Katsche—Kalk féle coffein oldat (20 d­g , 300 ccm vízre) tett szert. A II. Belklinikán általában a coffeines pr. r.-t szoktuk végezni. Az utóbbi években azon­ban a coffein beszerzése nehézségekbe ütközött és így kénytelenek voltunk az alkoholosra át­térni. Ekkor tűnt föl, hogy több olyan beteg görbéje hypaeid volt, akiknél a panaszok és egyéb tünetek alapján hyperaeiditást vártunk. Feltűnő volt továbbá az, hogy ezeket az esete­ket főleg olyan betegeken észleltük, akik sze­szes italt —­ ha, nem is nagy mennyiségben, de rendszeresen — fogyasztottak. Ez késztetett az alább ismertetett vizsgálatok végzésére. Kísérleteim első részében azt igyekeztem eldönteni, hogy a szeszes italt nem fogyasztók gyomorsavelválas­ztására az alkohol és a koffein egyenlő erősségű ingerként hat-e? Ebből a­ célból illó betegen — többnyire két egymásután következő napon — elvégeztem az alkoholos, majd a coffeines pr. rt.-t. A hiba­határt igyekeztem a lehető legkisebbre szorí­tani. Ezért a vizsgálatok sorrendjét váltogat­tam úgy, hogy az esetek kb. 50%-ában az alko­holos, a másik­ 50-ben a coffeines pr. r.-t végez­tem az első napon; a vizsgálatra kerülők fele férfi, a fele nőbeteg volt; az esetek közt kb. egyenlő arányban szerepeltek hypo-, norm- és hyperacidok. Összacidi­tás Szeszes italt Szeszes italt , eltérései nem fogyasztók fogyasztók 31-nél több 2% 2 °/ 26—30 1% 2% 21—251% %-ban egyezett meg, illetve mennyivel tért el az alkoho­los próbareggeli max. értéke a coffeinestől. 16—20 1% 4% 11—15 2% megegyező 60% 43 % 11—155% 14% 16—207% 8% 21—25 fi o/ u /o 8% 26—30 3 °/ ° /o 3% Coffeines Alkoholos magasabb magasabb az alkoholos­­a coffeines­­nál nél

Next