Orvosi Hetilap, 1951. november (92. évfolyam, 44-47. szám)

1951-11-04 / 44. szám - Szentiványi Andor - Filipp Géza - Legeza Ireneuszné: Dohányallergiás vizsgálatok

89* ORVOSI HETILAP 1951. 44 megemlítenünk, hogy a kiképzési eljárásokhoz használt mellékanyagok allergén szempontból szintén figyelembeveendők. De ezeken kívül szerepet játszik még a raktározott, fermentá­landó és fermentált dohánylevelek bacterium- és penészgombaflórája is, így az aspergu­lus glaucus, penicillium glaucum, mucor racemosus, penicillium brevicaule, bact. micoides, bact. coli, bact. prodigiosum, bact. b­actocladium. (3) Bár az a tény, hogy az irodalomban ilyen­irányú érzékenységet kimutatni nem tudtak, részben pedig, hogy a szárított dohánylevelek­ben nagyszámú activ enzum van jelen, melyek­nek hatására a fermentálási folyamat csekély nedvességű a­nyagban is végbemegy, amikor bacterium fejlődés és működés már nincs (4), a bacteriumok és penészgombák szerepét aller­gén szempontból inkább theoreticus jelentősé­gűvé teszi. A dohányallergiás megbetegedések máso­dik csoportjába, a dohányzással kapcsolatosan, a dohányfüst útján létrejövő érzékenyítések tar­toznak. A dohányzás, mint lepárlási folyamat esetében, allergén szempontból bizonyos fokig másképpen alakulnak a viszonyok. Ilyenkor a parázsfelületen szabaddá váló égési produktu­mok — pyridin, pyrrolidin, methylpyrrolidin, ammonin — jönnek allergenként számításba. (5) Befejezésül — az allergén kérdésével kap­csolatosan — még annyit, hogy azok hőállóak, dializálhatók, vízben oldódnak, ultraviolett és röntgensugarakkal szemben resistensek. Ami a sensibilisálás módját illeti, inhala­­tios, vagy contact úton való érzékenyítésről van szó. Az inhalatio lehetősége jön szóba dohánygyári munkásoknál, dohányzóknál, vagy olyan nem dohányzóknál, akik foglalkozásuk­nál, vagy egyéb életkörülményeiknél fogva rendszeresen dohányfüstös helyiségekben kény­telenek tartózkodni. Érintkezés útján történhe­tik a sensibilizálás dohányárusoknál, dohány­­termeléssel vagy megmunkálással foglalkozók­nál­­stb.­ Előfordul azonban az is, hogy a sensi­bilisálás kettős, pl. ilyen lehetőség fennáll ép­pen a dohánygyári munkások eseteiben, ahol a szóbajövő anyagok belégzési és érintkezési allergénként egyaránt hatásosak és hol érint­kezéssel sensibilisálódik először a szervezet és később az anyag belégzése is kiváltja a tüne­teket, hol megfordítva. A továbbiakban szeretnénk még rövid át­tekintést adni a dohányallergia irodalmáról. A dohányárusok, cigarettasodrók, dohány­gyári munkások foglalkozási dermatitiseinek allergiás jellegére hívja fel a figyelmet Blais­­dell (6), Stauffer (7), Moncorps (8) és Har­­kavy—Rosenberg (9). Dohányzás hatására fel­lépő Quincke-pedemáról számol be Morawit( 10). Harkavy—Hebald—Silbert (11), épp úgy, mint Schulzberger és Felt (12) olyan állapot­ként definiálják a thrombangitis obliteranst, amely majdnem szabályszerüleg az ereknek specificus dohánytúlérzékenységére áll elő; ha­sonlóan nyilatkozik Kaiserling (13), valamint Coca (14) is. Harkavy (15) és munkatársai angina pectoris okaként állapítottak meg egyes esetekben dohányallergiát. Egy dohányidiosyn­­crasias esetről számol be Hanhart (16). Le­írtak ezen kívül asthmát, rhinitis vasomotoriát, migraint, a gyomorbélinactus allergiás mani­­festatiót. Fontos még továbbá az a megfigyelés, hogy a dohányallergia és dohányexpositio tar­tama alatt allergiás reactiók voltak megfigyel­hetők tápszer- és gyógyszerallergénekkel szem­ben, melyek a dohány kikapcsolásával meg­szűntek. (17) Vizsgálatainkat a debreceni dohánygyári gépi fermentáló dolgozóin végeztük. Előzetes anamnesis és teljes fizikális vizsgálat után bőr­érzékenységi próbákat (dohány-, nikotin-, hista­­minérzékenység) végeztünk, majd serumcom­­plementet, — cholesterint, —- aranysolt, vala­mint minden esetben vérképben az eosinophiliát határoztuk meg. 15 esetben Prausnitz—­Küstner­­próbát végeztünk. A histaminérzékenység vizsgálata 1/10.000-s histaminhígítással, a dohányérzékenységé azon dohányfajta levelének vizes oldatával történt, amilyen akkoriban az üzemben feldolgozás alatt állott, a nikotonérzékenységé pedig a Sachsen W. gyári nikotinkészítményének előírás szerinti 1/1.000-is hígításával. Itt kiegészítőleg meg­jegyezzük, hogy az idevonatkozó közlemények szerint a szerzők legnagyobb része a dohány­­túlérzékenységnek a nikotintúlérzékenységtől való eldifferentiálása miatt, a bőrpróbákhoz kü­lön dohány-, valamint külön nikotinmentesített dohányoldatot használt fel. Mi ettől eltekintet­tünk és ehelyett inkább külön gyári nikotin­készítménnyel dolgoztunk. Tekintettel arra, hogy vizsgálataink idejében túlnyomóan a Vir­ginia dohány termelése folyt, oldatunk is ennek a fajtának leveléből készült, márpedig tudva­levő, hogy a savanyú kémhatású füstöt adó dohányok vizes oldatának forralásakor keletkező gőze és lúg hozzáadása nélküli párlata is sa­vanyú és nikotintól mentes, mivel ezekben a dohányfajtákban az összes lúgok lekötésére ele­gendő sav van. Ilyen a Virginia dohány is. (Gärtner.) A dohánykivonat a következőképpen ké­szült: A gondosan megtisztított és finoman szét­morzsolt dohánylevélhez 20-szoros mennyiségű kivonó folyadékot adtunk (a kivonó folyadék elkészítése: I. oldat: KELPO* 3.63 gr., Na* HP04+12 HaO 14.31 gr., NaCl 50.0 gr., Aqua dest. ad 1 liter. II. oldat: 4%-os cárból. A két oldatból egy­enlő mennyiséget keverünk össze és 4-szer annyi 0.85% NaCl-al hígítjuk), majd Toluol fölérétegezése és előzetes rázás után 24 h.-ig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Utána átszűrés, centrifugálás és a megtisztított folya­dék vegyhatásáinak beállítása, majd a sterilitás biztosítása következett. (Berkefeld gyertyán való filtrálás, tenyésztés, állatoltás.) A dohány­kivonat ellenőrzése a klinika nem allergiás 1415

Next