Orvosi Hetilap, 1960. február (101. évfolyam, 6-9. szám)

1960-02-07 / 6. szám - Rauss Károly: A salmonellosisról

ORVOSI HETILAP 1960. 6. kányok a serotypusok egész sokaságát üríthetik (31). Valószínű, hogy a patkányok mindazokat a típusokat ürítik, amely környezetükben előfordul. Tehát a rágcsálókat nemcsak a S. typhi murium és enteritidis terjesztőjeként lehet tekinteni, hanem mindazon típusokénak, amelyek emberben és állat­ban gyakorta előfordulnak. Több ízben felmerült annak gyanúja, hogy a kutyák is terjesztik a salmonellosist. Gálion és mtsai (32) 27,6%-ban találtak Salmonellákat a megvizsgált kutyákban és 15%-ban látszólag egész­séges állatokból tenyészett ki Salmonella. Szőrme­állatok fertőzöttsége sem ritka és ismeretes ilyen állatokkal való foglalatoskodás közben szerzett megbetegedés is. Rovarokat is régebben gyanúsítják, hogy sze­repet visznek a salmonellosis átvitelében. Kétség­kívül Salmonellákat gyakorta tenyésztettek ki le­gyekből (33). De Watt gondos tanulmányából való­színű, hogy legyeknek lényegesen kisebb szerep jut a salmonellosis átvitelében, mint a shigellosis terjesztésében (34). Hidegvérű állatok, mint kígyók és teknősbékák ugyancsak üríthetnek Salmonellá­kat, különösen S. typhi­muriumot. A Salmonellák ubiquitására érdekes és extrém adat, hogy egy ja­pán S. enteritidis okozta járványban a fertőző for­rást cápa húsára lehetett visszavezetni (36). Ember. Hibás volna annak a felvétele, hogy állati reservoireok felelősek kizárólag az emberi salmonellosisért. A húsneműek fertőzését nem le­het egyedül állati fertőzési forrásokra visszavezet­ni. Ennek igazolására csak Floyd (37) extrém meg­figyelésére hivatkozom, amely szerint Egyiptom­ban végzett vizsgálatai kapcsán húsneműkben Shi­­gellát, S. typhit és S. paratyphi­s-t talált. Ez a példa illusztrálja, hogy rossz egészségügyi viszo­nyok között húsneműek kizárólag emberi eredetű kórokozókkal is szennyeződhetnek. De különbsé­get kell tenni az intravitalis és postmortem fertő­zés között is. És Clarenburg szerint tárolt hús sok­kal gyakrabban okoz ételmérgezést, mint a friss áru (38)! Az utóbbi időkig az volt a felfogás, hogy az emberhez nem adaptálódott . Salmonellák emberi ürítése ritkán fordul elő és jelentőség nélküli, to­vábbá az volt a nézet, hogy ezek a mikrobák gyor­san eltűnnek a reconvalescentiában és ember— ember láncolat előfordulása is a legnagyobb ritka­ságok közé tartozik. Ma már tudjuk, hogy ezek a típusok klinikai tünetek nélkül gyakran fordulnak elő embereken, s ezek a mikrobák hosszú ideig le­hetnek jelen egészséges egyénekben (27, 39, 40) éppen úgy, mint reconvalescensekben (41, 42). Számos átmeneti tünetmentes ürítő is előfordul a népesség között (43). Ürítőket fiatal gyermekek között is nagy gyakoriságban találtak (34, 44). Fel­tűnő, hogy élelmiszerrel foglalkozók között gya­kori a Salmonella ürítés. Az ürítést, azt hiszem, foglalkozási ártalomnak minősíthetjük, amely cir­culus vitiosust képez és nincs kizárva, hogy az élel­miszer fertőződések egyik gyakori okát a kezelő­­személyzet gyakori ürítésében lehet keresni. A tü­netmentes emberi ürítők szerepére Felsenfeld (46) érdekes adatot szolgáltat. Vizsgálati anyagában 56 ételmérgezési járvány közül 26-ot tünetmentes em­beri ürítők szerepére tudott visszavezetni. Typhus, paratychus A és a járványok nem szerepelnek ebben a kimutatásban. De más szerzőktől is kézzel­fogható bizonyítékok ismeretesek, amelyek igazol­ják, hogy emberi ürítők által fertőzött ételnemű okozott ételmérgezési járványokat. Reconvalescens ürítők is előidézhetnek fertőzéseket. Az emberi ürítők szerepe abban domborodik ki, hogy a szeny­­nyezett élelmiszereken a Salmonellák nemcsak életben maradnak, hanem az emberi fertőzéshez szükséges tömeggé szaporodnak el számukra ked­vező tárolási viszonyok mellett. Így különösen azon ételek szennyeződése veszélyes, amelyeknél a szennyezés és fogyasztás között szaporodáshoz szükséges idő telik el (krémek, saláták, mártások, fagylalt, töltelékáru). Nagy számban fordulnak elő tünetmentes ürítők azok között is, akik fogyasz­tottak a fertőzött ételneműből. Ez a körülmény, amely egyébként az emberhez nem adaptálódott Salmonellák relatív pathogenitását igazolja, az előbb említett példák alapján nyilván szintén fer­tőzési forrásokat alkot. Figyelmet érdemel, hogy a Salmonellák olykor a béltraktuson kívül élnek lappangó életet. Ez az állapot nyilvánvalóvá akkor válik, ha az egyensúly megbomlik a gazdaszervezet és kórokozó között. Erre példa a gyermekkori Salmonella eredetű osteomyelitis, amely valamilyen trauma kapcsán keletkezik, valószínűleg a csontvelőben lappangó Salmonellák aktiválódása következtében. Az ilyen eset a salmonellosis terjedésében azonban szerepet nem játszik. Az elmondottakból nyilvánvaló, hogy mind állati reservoireok, mind emberi ürítők — betegek, reconvalescensek vagy egészséges ürítők — fontos szerepet töltenek be a salmonellosis epidemioló­giájában. A gyermekek salmonellosisa a környezet­ember és állat-Salmonella előfordulási arányának mintegy a tükörképe. Gyermekek ui. igen fogéko­nyak a Salmonella-fertőzés iránt. Nyugati orszá­gokban, ahol a salmonellosis gyakoribb, mint ha­zánkban, gyermekek salmonellosisa is gyakoribb és komolyabb problémát jelent. Csecsemőosztályo­kon és otthonokban a kórokozó jelenléte úgyszól­ván állandó. Adat van arra, hogy csecsemőottho­nokba olyan csecsemők hurcolták be a fertőzést, kiknek édesanyja is ürítő (47, 48). De a kórházi személyzet — konyhaszemélyzet és ápolók — ürítő állapota sem közömbös. A mi viszonyaink között is megszívlelendő, hogy a kórházi személyzet szűrő­­vizsgálata nem elhanyagolandó feladat a nálunk ugyan nem gyakori, de mégis előforduló csecsemő- és kisgyermekkori salmonellosis praeventiójában. Az Egyesült Államokban olyan javaslat is elhang­zott, hogy a szülőnők is vizsgáltassanak meg Sal­­monella-ürítés kizárására (49). A fertőzés bonyo­lult útjainak illusztrálására érdekes annak az eset­nek a felemlítése, amikor kisgyermekek fertőzését

Next