Orvosi Hetilap, 1985. október (126. évfolyam, 40-43. szám)
1985-10-06 / 40. szám - Bánóczy Jolán - Scheinin, Arje - Esztári Imre - Szőke Judit - Hadas Éva - Zimmermann Péter: Xilittartalmú édességek cariespreventív hatásának vizsgálata gyermekotthonokban
BÁNÓCZY JOLÁN DR., SCHEIIN, ARIE DR., ESZTÁRI IMRE DR., SZŐKE JUDIT DR. HADAS ÉVA DR. ÉS ZIMMERMANN PÉTER DR. Xilittartalmú édességek carispreventív hatásának vizsgálata gyermekotthonokban Semmelweis Orvostudományi Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika (igazgató: Bánóczy Jolán dr.) Turkui Egyetem Fogászati Klinika (igazgató: Scheinin, Arje dr.) A vizsgálatok célja volt, hogy meghatározza xilittartalmú édességek rendszeres adásának hatását magas caries-rizikójú, hasonló körülmények között, otthonokban élő gyermekek fogazatára. A cariesszaporulatot szisztémás fluoridprevencióban részesülő, valamint prevencióban nem részesülő csoportok adataival hasonlították össze. 1981—1984 között folyamatosan 689 gyermek vett részt a kísérletben. A cariesregisztrálást évente végezték a WHO kritériumainak megfelelően. A cariesintenzitást és szaporulatot vizsgálva a xilit-, és a kontrollcsoport cariesszaporulata közötti különbség statisztikailag szignifikáns és az észlelt cariesredukció klinikáikig igen jelentős volt. Mellékhatást a kísérlet során nem észleltek. A xilittartalmú édességek hazai bevezetése és alkalmazása a kísérlet eredményei alapján is feltétlenül és mielőbb javasolt. Cariespreventive effect of xylitol-containing sweets in institutionalized children, a 3-year study. The aim of the study was to asess the value of regular consumption of xylitol-containing sweets on the teeth in high caries-risk groups of institutionalized children. The caries increment was compared to groups with systemic administration of fluoride and to those without any preventive program. 689 children participated between 1981 and 1984 continuously in the study. The caries registrations were performed yearly according to W. H. O. criteria. The prevalence and increment of dental caries between the xylitol and control groups showed statistically highly significant differences, the reduction of caries-increment in the xylitol group was clinically accentuated. No side-effects were noted. The introduction of xylitol-containing sweets-based on the results of the trial — is recommended as soon as possible. A fogszuvasodás elterjedtségére vonatkozó vizsgálatok a civilizált országokban egészen a legutóbbi időkig, a caries frekvencia és intenzitás emelkedő tendenciáját mutatták. Nemrégiben jelentek meg közlemények arról, hogy az iparilag fejlett országokban (13) a caries előfordulása jelentősen csökken. Emelkedett a cariesmentes gyermekek száma, és a gyermekek és fiatal felnőttek korcsoportjaiban a cariesintenzitás 15-20%-kal redukálódott. E kedvező jelenséget annak tulajdonítják, hogy ezekben az országokban a prevenció mindhárom alappillérének elveit — rendszeres fluoridadagolás, szénhidrátfogyasztás és szájhigiénés szokások megváltoztatása — a gyakorlatban mintegy 15-20 éve kiterjedten alkalmazzák (4). A fogszuvasodás multicausalis betegség, melynek megelőzése is csak akkor lehet hatásos, ha kulcsszavak: cariesprevenció, xilit, fogkímélő édességek, mindhárom etiológiai tényező (táplálkozás, a fogon tapadó lepedék mikroflórája, a fog szöveteinek struktúrbiológiai tulajdonságai) megfelelő befolyásolására törekszünk (2, 3). Ezen belül a táplálkozás vonatkozásában a finomított szénhidrátok menynyiségi és gyakorisági fogyasztásának csökkentése a legfőbb cél, illetve a szájüreg mikroorganizmusai által nem vagy kevésbé lebontható anyagok alkalmazása. Ezek főbb tulajdonságait és alkalmazási lehetőségeiket a carnesprevencióban előző munkáinkban részletesen ismertettük (1, 2). A cukorpótló anyagok „azok az édes íz érzetét keltő anyagok, amelyek lebontásuk során az emberi szervezet számára ugyanannyi vagy hasonló mennyiségű kalóriát szolgáltatnak, mint a szacharóz” (17) közül az in vivo, mikrobiológiai, állatkísérletek, rövid és hosszú távú humán vizsgálatok alapján caries preventív szempontból a legmegfelelőbbnek a xilit bizonyult. A xilit — mely a természetben számos helyen előfordul (2) — egy öt szénatomot tartalmazó cukoralkohol. A xilit molekula a többi pentózokhoz hasonlóan túl rövid ahhoz, hogy a baktériumok enzimjeihez kapcsolódjon (15), ezen előnyös tulajdonsága folytán a szájüreg mikroorganizmusai nem bontják és nem képződik belőle a zománc demineralizációját megindító tejsav. Előzetes in vitro és állatkísérletek után (2, 3) humán klinikai kísérletet xilittel elsőként Scheinin és Mäkinen (29, 31, 32) végeztek Turkuban. Kísérletükben a szacharózt teljesen xilittel helyettesítették. Két év után a cariesaktivitás a xilit csoRövidítések: DMF-T — szuvas, hiányzó és tömött maradó fogak átlaga DMF-S - szuvas, hiányzó és tömött maradó fogfelszínek átlaga X = xilit F = fluor C = kontroll Orvosi Hetilap 1985. 126. évfolyam, 40. szám a cariesintenzitás jelölésére használt index I % 2447