Orvosi Hetilap, 1985. október (126. évfolyam, 40-43. szám)

1985-10-06 / 40. szám - Bánóczy Jolán - Scheinin, Arje - Esztári Imre - Szőke Judit - Hadas Éva - Zimmermann Péter: Xilittartalmú édességek cariespreventív hatásának vizsgálata gyermekotthonokban

BÁNÓCZY JOLÁN DR., SCHEI­IN, ARIE DR., ESZTÁRI IMRE DR., SZŐKE JUDIT DR. HADAS ÉVA DR. ÉS ZIMMERMANN PÉTER DR. Xilittartalmú édességek carispreventív hatásának vizsgálata gyermekotthonokban Semmelweis Orvostudományi Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika (igazgató: Bánóczy Jolán dr.) Turku­i Egyetem Fogászati Klinika (igazgató: Scheinin, Arje dr.) A vizsgálatok célja volt, hogy meghatározza xilit­tartalmú édességek rendszeres adásának hatását magas caries-rizikójú, hasonló körülmények között, otthonokban élő gyermekek fogazatára. A caries­­szaporulatot szisztémás fluoridprevencióban része­sülő, valamint prevencióban nem részesülő csopor­tok adataival hasonlították össze. 1981—­1984 kö­zött folyamatosan 689 gyermek vett részt a kísér­letben. A cariesregisztrálást évente végezték a WHO kritériumainak megfelelően. A cariesintenzi­­tást és szaporulatot vizsgálva a xilit-, és a kontroll­csoport cariesszaporulata közötti különbség statisz­tikailag szignifikáns és az észlelt cariesredukció klinikáikig igen jelentős volt. Mellékhatást a kísér­let során nem észleltek. A xilittartalmú édességek hazai bevezetése és alkalmazása a kísérlet ered­ményei alapján is feltétlenül és mielőbb javasolt. Cariespreventive effect of xylitol-containing sweets in institutionalized children, a 3-year study. The aim of the study was to asess the value of regu­lar consumption of xylitol-containing sweets on the teeth in high caries-risk groups of institutio­nalized children. The caries increment was compa­red to groups with systemic administration of fluo­ride and to those without any preventive program. 689 children participated between 1981 and 1984 continuously in the study. The caries registrations were performed yearly according to W. H. O. cri­teria. The prevalence and increment of dental caries between the xylitol and control groups showed statistically highly significant differences, the reduction of caries-increment in the xylitol group was clinically accentuated. No side-effects were noted. The introduction of xylitol-containing sweets-based on the results of the trial — is re­commended as soon as possible. A fogszuvasodás elterjedtségére vonatkozó vizsgálatok a civilizált országokban egészen a leg­utóbbi időkig, a caries frekvencia és intenzitás emelkedő tendenciáját mutatták. Nemrégiben je­lentek meg közlemények arról, hogy az iparilag fejlett országokban (13) a caries előfordulása je­lentősen csökken. Emelkedett a cariesmentes gyer­mekek száma, és a gyermekek és fiatal felnőttek korcsoportjaiban a cariesintenzitás 15-20%-kal re­dukálódott. E kedvező jelenséget annak tulajdo­nítják, hogy ezekben az országokban a prevenció mindhárom alappillérének elveit — rendszeres fluoridadagolás, szénhidrátfogyasztás és száj­higié­nés szokások megváltoztatása — a gyakorlatban mintegy 15-20 éve kiterjedten alkalmazzák (4). A fogszuvasodás multicausalis betegség, mely­nek megelőzése is csak akkor lehet hatásos, ha kulcsszavak: cariesprevenció, xilit, fogkímélő édességek, mindhárom etiológiai tényező (táplálkozás, a fogon tapadó lepedék mikroflórája, a fog szöveteinek struktúrbiológiai tulajdonságai) megfelelő befolyá­solására törekszünk (2, 3). Ezen belül a táplálkozás vonatkozásában a finomított szénhidrátok meny­­nyiségi és gyakorisági fogyasztásának csökkentése a legfőbb cél, illetve a szájüreg mikroorganizmusai által nem vagy kevésbé lebontható anyagok alkal­mazása. Ezek főbb tulajdonságait és alkalmazási lehetőségeiket a carnesprevencióban előző mun­káinkban részletesen ismertettük (1, 2). A cukorpótló anyagok „azok az édes íz érzetét keltő anyagok, amelyek lebontásuk során az embe­ri szervezet számára ugyanannyi vagy hasonló mennyiségű kalóriát szolgáltatnak, mint a szacha­róz” (17) közül az in vivo, mikrobiológiai, állatkí­sérletek, rövid és hosszú távú humán vizsgálatok alapján caries preventív szempontból a legmegfele­lőbbnek a xilit bizonyult. A xilit — mely a termé­szetben számos helyen előfordul (2) — egy öt szénatomot tartalmazó cukoralkohol. A xilit molekula a többi pentózokhoz hason­lóan túl rövid ahhoz, hogy a baktériumok enzim­jeihez kapcsolódjon (15), ezen előnyös tulajdonsá­ga folytán a szájüreg mikroorganizmusai nem bontják és nem képződik belőle a zománc demine­­ralizációját megindító tejsav. Előzetes in vitro és állatkísérletek után (2, 3) humán klinikai kísérletet xilittel elsőként Scheinin és Mäkinen (29, 31, 32) végeztek Turkuban. Kí­sérletükben a szacharózt teljesen xilittel helyette­sítették. Két év után a cariesaktivitás a xilit cso­Rövidítések: DMF-T — szuvas, hiányzó és tömött maradó fo­gak átlaga DMF-S - szuvas, hiányzó és tömött maradó fog­felszínek átla­ga X = xilit F = fluor C = kontroll Orvosi Hetilap 1985. 126. évfolyam, 40. szám a cariesintenzitás jelölésére hasz­­­­nált index I % 2447

Next