Pécsi Napló, 1942. április (51. évfolyam, 74-97. szám)

1942-04-01 / 74. szám

4. oldal. PÉCS! NAPLÖ} штштлтттшшшт^^ 1^42 április 1. Aki már 1925-ben megjósolta a távolkeleti angol katasztrófát A csendesóceáni angolszász kudarcok felelősei . .­V . Amint ez már mindig történni szokott, ha valamely fontos téren helyrehozhatatlan hibák derültek ki, Newyork és London bűnbak után nyomoz, hogy azokért a kataszrófákért, ame­lyeket az angol és amerikai hadiflották a Csen­­des-óceánon elszenvedtek, a felelősséget magá­ról elháríthassa. Az amerikai hajók Pearl Har­bour kikötőjében való meglepetésének sikere Úgy látszik teljesen jogossá teszi azt a követ­keztetést, hogy az itteni felelősek — Kimmel tengernagy és Short tábornok — valóban fele­lőtlenül mély álomban szenderegtek, de a mi a helyzet az angol flotta kataszrófájának kér­désében? A véletlen úgy hozta magával, hogy ezt a kérdést egy szakértői vélemény már jó­val a „Prince of Wales“ és a „Repulse“ elsüly­­lyesztése előtt minden kétséget kizárólag el­döntötte. Az a történet, melyre ez a szakértői véle­mény hivatkozik, az angol flottaparancsnok zászlóshajóján játszódott le és főszereplője egy angol képviselő, aki egy japánoktól elsül­lyesztett hajó hajótöröttjei közül került a hadi­hajóra. Ez a politikus véletlenül már két al­kalommal is polgári vezetője volt a haditenge­részetnek, úgyhogy önkéntelenül is Churchillre kell gondolnunk, aki mint egykori pénzügymi­niszter annak idején maga is mindent megtett, hogy tárcája iránti egoizmusból a flotta kiadá­­­sait lehetőleg szűk korlátok közé kényszerítse. A tengerből kihalászott politikus tanúja lesz a japán flottával és légihaderővel való első találkozásnak is, előbb azonban kénytelen vé­gighallgatni a tengernagy kioktatását arról, hogy a csendesóceáni háborún a világbirodalom léte áll vagy bukik. A haditengerészet egykori polgári vezetőjének még a Guam „a nyugati Csendes-óceán kulcsának“ és a pearl-harbouri amerikai támaszpontnak stratégiai jelentőségé­ről sem volt fogalma. A tengernagy nem tudta elkerülni, hogy nagyon is erőteljes szavakkal próbálja a politikussal megértetni, hogy a ja­pánok az angol és amerikai hajóhaddal szem­ben teljesen fölényben vannak: „A flotta ereje a nagy csatahajókban van és bizonyos okokból, melyeket önnek érthető módon jobban kell nálam ismernie, az első nagy csatahajók befo­gadására is alkalmas flottatámaszpontunk Mál­tában van, azaz 10.000 tengeri mérföldnyire innen.. . Mi már eleve bukásra vagyunk ítélve.“ Az elméleti kioktatás után a gyakorlati szemléltetés következik, de erről már a japá­nz utolsó három évtizedben úgyszólván szemünk láttára több országon forradalmak száguldottak vé­gig, amelyeknek eredményeképpen az államok be­rendezése, gazdasági felépítése egészen megváltozott. De nemcsak a politikai életben mentek végbe ilyen­­nagy változások, hanem a tudományos világ némely kutatómezején is. Ott is egészen váratlan módon ezer és ezer kísérleti eredményből következtetve rájöttek, hogy az uralkodó nézetek már nem helyt­állók többé és hogy sok mindent merőben új ala­pokon kell felépíteni. A táplálkozással foglalkozó tudomány is ilyen nagy átalakuláson ment keresztül az utolsó har­minc év folyamán. Amiről még húsz-harminc éve azt hittük­, hogy csakis az lehet a táplálkozásnak egyetlen helyes módja, arról kiderült, hogy részben tévedéseken alapul. Az új felfedezések során rájöttünk, hogy a helyesnek vélt táplálkozásmódunk egészségtelen, sőt mondhatnám káros. Sok betegség azért szedte oly nagy számmal ál­dozatait, mert a helytelen táplálkozás miatt véd­telenné vált emberek nem tudtak a betegség előidézőinek ellenállani, nők gondoskodnak. Először a japán repülő­gépek okoznak tetemes veszteséget, azután a japán flotta lép fel és az angol hajóhadat meg­futamítva könyörtelen makacssággal folytatja a pusztító munkát. Még dörögnek az ágyúk, amikor a tenger­nagy a befolyásos politikus előtt felveti a kér­dést: „Kit terhel a felelősség?“ — és nyomban megadja a feleletet is: „Az egész szégyenteljes katasztrófát politikusainknak köszönhetjük... Ha nem lettek volna, most pompás csatacirká­lókból és sorhajókból álló flottát vezényelhet­nénk és könnyűszerrel elintézhetnénk a japá­­nokat. Ehelyett azonban ők fognak elbánni ve­lem"­. Vagy egyáltalában nem lett volna szabad a Csendes-óceánra küldeni minket vagy pe­­dig flottatámaszpontokat kellett volna építeni. Az angol és az amerikai diplomaták egyfor­mán őrültek, sőt több: gyilkosok!“ Az angol flottaparancsnok zászlóshajójáról keltezett jelentés szemléletesen megvilágítja a helyzetet, amilyen ez körülbelül a távolkeleti háború kitörése idején volt, azonban­­ még 1925-ből származik, mégpedig F. Britten Aus­tin haditengerészeti szakíró tollából, aki ezzel a költött jelentéssel akarta felhívni a figyelmet az angol-amerikai haditengerészeti politika hi­­báira. Érdekes, hogy már ő is rámutatott Mál­tára, azaz azokra az angol érdekekre, amelyek Angliát Európához és a Földközi-tengerhez kötik és amelyek megakadályozták, hogy Angi­lia innen nagy csatahajóit elvonhassa. A leg­­újabb távolkelet események nemcsak Austin okos gondolatmenetét igazolták, hanem egyben meggyőzően mutatják azt is, hogy milyen fon­tossága, talán döntő fontossága volt az euró­pai tengelyhatalmak győzelmeinek a japán sikerek szempontjából is és hogy milyen jelen­tősége van Málta napról-napra megismétlődő bombázásának. Amit Austin sem láthatott előre, az csak a német és olasz tengeralattjárók és repülőgépek hatótávolsága, ez azonban megállapításainak helyességét nem gyengíti, hanem inkább­ tá­­mogatja. Az, hogy az angolszász hatalmak ten­geri katasztrófáiért kit terhel a felelősség, ezek után valóban alig lehet már vita tárgya: a plutokrata politikusok elszámították magukat, mert túlbecsülték saját erejüket, legfőképpen pedig azért, mert az életterükért, függetlensé­gükért és nemzeti jövőjükért küzdő ifjú népek alkotó életerejével nem számoltak. Kiderült ugyanis, hogy a táplálékainkban az eddig ismerteken kívül számtalan olyan nélkülözhetetlen tápanyag is van, amelyre eddig ügyet sem vetet­tünk, jórészt azért mert még a létezésükről sem tu­dunk. Ezek a tápanyagok rendszerint nem nagy, sőt igen csekély mennyiségben találhatók az élelmi­­anyagokban. De akármilyen csekély mennyiségben is szerepelnek, jelenlétük mégis fontos, szükséges, mert ha hosszabb ideig nem jutunk hozzájuk, meg­betegszünk. A tudományos világban ezeket nélkülözhetetlen táp­lálkozási tényezőknek hívják. Szervezetünknek igen sokféle, különböző mi­nőségű tápanyagra van szüksége. Számuk az eddigi megállapítások szerint harminc-negyvenre tehető. Ha közülük csak egy is hosszabb ideig hiányzik a táplálékunkból, megbetegszünk, s ha még ezután is nélkülözni kényszerülünk, még el is pusztulhatunk. Minden szükséges tápanyagnak tehát megfelelő mennyiségben kell rendelkezésünkre állania, hogy a gyermek teste jól kifejlődhessék, hogy a felnőtt szervezete tökéletesen működhessék. A tápanyagok a szükségletnek megfelelően kü­­lönböző mennyiségben szerepelnek táplálékunkban. Van melyikből több kell, aszerint, hogy mi a ren­deltetése, milyen célt szolgál. Az egyik fajtából pél­dául, az úgynevezett fehérjékből a testünket alkotó sejteket építjük fel, ezért a fehérjét építőanyagnak nevezzük. Más tápanyagok például a cukorfajták (ide tartozik még a keményítő, tehát liszt, tészta is) és a zsír a szervezet melegéhez szükséges hőt szolgáltatja, ezeket fűtőanyag névvel jelöljük. Mindezek a tápanyagféleségek elég tekintélyes mennyiségben találhatók mindennapi étrendünkben. Csupán belőlük azonban nem tudnánk megélni, mert rajtuk kívül szükségünk van még bizonyos fajta sókra és a nemrégiben fölfedezett vitami­nokra is. E vegyületek csekély, sőt néha rendkívül csekély mennyiségben szerepelnek táplálékunkban. Részben ezzel is magyarázható, hogy csak olyan hosszú idő után fedezték fel jelenlétüket és különféle minősé­güket. Így a vitaminok legnagyobb része kilónyi mennyiségű élelmianyagainkban, mondjuk a vajban, vagy zöldfőzelékeinkben csak néhány milligramm, tehát a gramm ezredrészének többszöröseként talál­ható. Jelenlétük bizonyítása is csak úgy történhe­tett, hogy nehéz munkával, különféle kivonatanya­gokkal kellett jó néhány mázsa táplálékot felhasz­nálni, hogy végre kioldhassák, kézbe kaparinthassák ezeket­­a sokáig rejtélyesnek látszó vegyületeket, így aztán lassan kint, egymásután megállapították, hogy ebben vagy abban az élelmianyagban melyik táp­anyagból mennyi van. Mert közben az is kiderült, hogy az egyes élel­mianyagféleségek között igen nagy különbség van. Egyikben csak ez, a másikban csak az a hatóanyag található. Ezért van szükség arra, mire a tapaszta­lat már régen megtanított bennünket, tudniillik, hogy táplálkozásunk lehetőleg változatos legyen. Folytonosan ismétlődő ételváltozatosság hiánya, megronthatja az egészséget. Ma már azt is tudjuk, hogy azért, mert így számos nélkülözhetetlen táp­lálkozási tényező kimarad étrendünkből. Ha viszont változatossá tesszük konyhánkat, akkor a különféle élelmianyagok keverésével mindegyikből jut annyi, amennyire egészségünk megóvásához feltétlenül szükségünk van. Étrendünk helyes összeállítása legyen tehát egyik legfontosabb feladatunk! Nem is olyan köny­­nyű feladat ez, különösen a mai nehéz, háborús időkben. Különös gonddal kell éppen ezért a házi­asszonynak eljárnia, hiszen az egész család egész­ségének épsége részben az ő körültekintésétől, lele­ményességétől és kiválogatóképességétől függ. Mi­vel ilyen súlyos gond nyomja a vállát, minden be­vásárlását jól át kell gondolnia. Először is olyan élelmianyagokat kell beszerez­nie amelyek lehetőleg sokféle tápanyagot tartal­maznak. Mert a sok között bizonyára számos olyan is akad, amely megvéd bizonyos betegségekkel szem­ben. Ezek mindennél előbbre valók, fontos védő­­szerepet töltenek be, ezért védőtápanyagoknak is nevezhetjük őket. Az olyan táplálékot pedig, ame­lyikben sok ilyen életfontos, egészségünket óvó védő­tápanyag van, védőtápláléknak hívjuk. Legfontosabb védőtáplálékaink a tej, a tojás, a zöldségfélék, a zöldfőzelékfélék és a gyümölcsök. Az utóbbiakat régente nem sokra becsülték, mert igen nagy víztartalmuk miatt nincs sok építőanyag (fehérje) és fűtőanyag (cukor, zsír) bennük. Jelen­tőségük csak nemrégiben vált nyilvánvalóvá, ami­kor kiderült, hogy számtalan, különféle nélkülözhetetlen védő­tápanyagot tartalmaznak. Ha tehát a háziasszony kellő előrelátással és korszerűen akarja összeállítani az étrendet, akkor legelőször a fontos védőtáplálékot próbálja be­szerezni s csak azután gondoskodik a szükséges fűtő­anyagról, tésztafélékről, zsírról, szalonnáról. Ezzel azt szeretném hangsúlyozni, hogy nem egészséges az, ha gyomrunkat a szükséges mértéken felül megtöltjük mondjuk kifőtt tész­tával, vagy igen zsíros étellel, szalonnával és kenyérrel, hanem arra kell törekednünk, hogy szervezetünk minden nap megkapja, ha lehetsé­ges, a neki járó zöldfőzelékfajtákat, zöldséget, tojást és tejet. Természetesen mindig a körülményekhez kell iga­zodni. Mindig arra a védőtáplálékra kell a fősúlyt vetnünk, amelyhez éppen, hozzájuthatunk. Szerencsére sok olyan eledellel rendelkezünk,­­amelyek ha nem is a legfontosabbak, de mégis igen sok értékes védőtápanyagot tartalmaznak. Ezek közé tartozik a burgonya, vagy a teljes szemből készült fekete kenyér. Általában mindig azzal kell megelégednünk, ami van, s nem azok miatt zúgolódni, amelyek pillanat­nyilag hiányoznak. Télen például a burgonya fo­ — ..................................................................* «лиэдя VITAMIN, FEHÉRJE, CUKOR Néhány szó a korszerű táplálkozásról Írta: Dr. TANGL HARALD egyetemi magántanár.

Next